baldorex napísal:Podmienený čím? Stačí sa narodiť, existovať a mať málo.
Tym, ze niekto dostane vazny uraz a pride o ruku, o oko, tak vo forme invalidneho dochodku, alebo socialne slabsie rodiny, ktore maju viac deti ako by mali mat vo forme socialnych davok, cize podmienene sposobom zivota akym clovek zije, a tak dalej prikladov si mozes domysliet viac. Nepodmienene znamena len to, ze vsetkym bez rozdielu, ci je clovek zamestnany, nezamestnany, chudobny, bohaty, miliardar, bezdomovec, bez ruky, bez nohy, autista atp.
jackb napísal:pre mna je pravo na vlastnictvo majetku a na slobodne zachadzanie s nim posvatne.
to nepopieram, len tvrdim, ze ak sa ma zdanit, tak vsetkych za rovnakych podmienok (v dobe nepodmieneneho prijmu), je to dolezite, aby financii bolo dost. V akej vyske, to je vec kalkulacii. Taktiez v akom rozsahu, ci to bude dat z prijmu, alebo zo zisku, ci sa budu platit odvody ako do teraz. Ci vobec zachovat princip solidarity, aky funguje v sucasnosti.
Andi_Cibula napísal:Roboty budú vyžadovať servis. Niektoré servisné zásahy vyššiu kvalifikáciu.
Kde je hranica alebo určenie výrobného prostriedku ?
Čo keď mám v dielni sústruh, frézu a lis na výrobu súčiastok pre svoje poľnohospodárske stroje, ktorým obrábam svoje pole, ktorého produkty žerem ja a moja rodina ?
Aaaaa, dajme tomu, že sa nebudem chcieť podeliť s nikým okrem mojej rodiny.
Ano tych robotov bude treba vyvyjat, vyrabat, servisovat, ale budes tu mat vzdy obrovsku masu ludi, ktora nebude schopna muklovat na univerzite. No povedzte, kto z vas mal rad matematiku, fyziku, statistiku na skole ? Urcite nie vacsina.
Zato ako spomenul jackb, bude prilezitost pracovat pre viac volnocasove zamestnania ako niekde pre dovolenkarov, pre nepracujucich, ktorym bude stacit nepodmieneny prijem, atd.
Predstavit by som si to vedel, ale len za predpokladu omnoho vacsej moralnej cistoty v spolocnosti, cize zatial je to len utopia