Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa hughito »

butthead napísal:Socializmus, ktory ciastocne mame aj dnes, ale tato forma zvyhodnuje len urcitu skupinu obyvatelstva, napr. ciganov, niektorych migrantov a pod.
Ma to ale jeden hacik a to mozno prave pre tu lenivu cast obyvatelstva, na sucasne nastavenych podmienok len nastane narast cien a bezpodmieneny prijem nemusi stacit, cize minimalne bez privyrobenia si nebudu lenivci moct dovolit lacny konzmumny zivot ako do teraz. A tak vlastne otvoria dvierka aj tym, ktori chcu zit skromnym zivotom niekde na chalupe so zahradou s minimalnymi financnymi nakladmi.
Aký socializmus? Aké zvýhodňovanie cigánov atď.? Si pojedol nejaké divoké hríby?

Bezpodmienečný príjem a veci okolo toho sú stále predsa len hudbou budúcnosti. Existujú aj pohľady, že s celou robotizáciou to nie je také "horké" a v podstate sa nedeje nič extra.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

z coho sa ma tato forma socialnej pomoci platit?
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

Hughito. Socializmus pritomnosti, ktory je podmieneny zo zdravotnych/socialnych dovodov, na ktore sa skladame vsetci vramci solidarity, zial aj podvodnym sposobom a tym som chcel povedat, ze sa tato vec v buducnosti ak sa presadi bezpodmieneny prijem, eliminuje.

V poriadku suhlasim.

Z coho, penazi na danovych rajoch u zbohatlikoch je viac ako dost, tie treba pekne zdanit. Predsa tie vyemitovane peniaze, ktore vidis v cisle svetoveho dlhu, niekde byt musia. ;)
jackb
Redeemer
Redeemer

takze oberieme ludi o majetok? nie je to prejav lavicactva, az marxizmu?
butthead
Darca
Darca

Aha takze dvojaky meter ti nevadi, ze ty musis platit dane a odvody, ale niekto nemusi.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Na toto mi nikto zatiaľ neodpovedal. Kto to bude platiť?

Nepodmienečný príjem máme aj teraz, nie je to nič nové, len sa to volá inak a využíva to malé percento ľudí - sú to rôzne sociálne dávky a životné minimum. A aktuálne im to platíme my všetci aktívni ľudia v daniach a odvodoch.
V situácii, keď bude poberateľov viac ako donorov padne tento systém ako domček z karát. Peniaze bude treba vziať niekde inde, kde?

Už sa hovorí o dani z robotov. Chcel by som vidieť udržateľný finančný model - ak 1 robot nahradí 100-500 ľudí, aká vysoká bude musieť byť daň, aby uživila tieto masy?
butthead
Darca
Darca

Baldorex, ale to mas podmieneny prijem.
jackb
Redeemer
Redeemer

pre mna je pravo na vlastnictvo majetku a na slobodne zachadzanie s nim posvatne.
baldorex
Addict
Addict

Podmienený čím? Stačí sa narodiť, existovať a mať málo.
Aktuálne je to nepodmienečný príjem pre úzku skupinu ľudí, ktorý platí väčšina.

Ak bude väčšina potrebovať sociálne dávky (nepodmienečný príjem je také pekné korektné), kto to bude platiť?
jackb
Redeemer
Redeemer

baldorex napísal:Ak bude väčšina potrebovať sociálne dávky (nepodmienečný príjem je také pekné korektné), kto to bude platiť?
butthead napísal:Z coho, penazi na danovych rajoch u zbohatlikoch je viac ako dost, tie treba pekne zdanit. Predsa tie vyemitovane peniaze, ktore vidis v cisle svetoveho dlhu, niekde byt musia.
baldorex
Addict
Addict

Nie, to "riešenie" ala hughito si nevšímam. Krádež úspešným nie je riešenie.
jackb
Redeemer
Redeemer

s tym teda suhlasim.
zase budu posmesky, ze si vymyslam, ze nerobim v statnej sprave, ale zakony by sa mali vymahat. tak, ako musi bezny clovek platit dan, tak ju musia platit aj korporacie.
to je ako keby platil zakon, ze na auto sa vztahuju zakony krajiny kde je pisane. takze by si kazdy zaregistroval auto v Nemecku a nezaoberal by sa najvyssou povolenou rychlostou na dialnici, lebo na jeho auto plati zakony Nemecka.
lebo majetok nadobudnut mozem, ale mam zaroven aj povinnost.
baldorex
Addict
Addict

A aké zákony porušujú firmy v daňových rajoch?
Nie sú náhodou tie zákony robené tak, aby ich išlo obísť a bolo všetko ok?
Nemá eú v tomto prípade trošku prižmúrené očko?

Akokoľvek by to "zdanenie" a krádež vyšla, naozaj by to stačilo na tú obrovskú masu ľudí? Za mesiac by sa tie peniaze doslova prežrali. Čo ďalšie mesiace?
hughito
Redeemer
Redeemer

jackb napísal:pre mna je pravo na vlastnictvo majetku a na slobodne zachadzanie s nim posvatne.
:D Ako inak. Vystihol si to perfektne. Ide o náboženstvo.

Ale poďme k veci - na tvoju zubnú kefku sere pes, keď tak, tak ide o vlastníctvo výrobných prostriedkov. Z neho má a ďalej rozdeľuje zisk len úzka vrstva ľudí. Ak sa raz vývoj dospeje do toho stavu, že naozaj zanikne značná časť práce (lebo roboti), tak tu vznikne masa ľudí, ktorá nebude mať žiadne prostriedky (lebo nie sú kapitalisti), ale zároveň ani nebudú mať možnosť predať svoju pracovnú silu na trhu. Potom nastane čo? No jedine nejaký zásadný zvrat/revolúcia, alebo sa bude musieť ustanoviť čosi ako NZP. Treba si uvedomiť, že NZP nie je žiadny ľavičiarsky či marxistický výmysel, skôr naopak. Bude to nástroj, ako zachovať sociálny zmier a status quo súčasného systému.
jackb
Redeemer
Redeemer

baldorex, ja s tym napadom davat nepodmieneny plat kazdemu nesuhlasim.
s tym autom som to myslel presne na danove raje: je jedno, kde mas registrovanu firmu, ked chces podnikat v krajine x, platis dane take, ako pozaduje. ked sa ti nepacia, tak mas smolu.
dane sa daju vyuzit ovela efektivnejsie ako platit neschopakov a darmozracov len preto, ze sa niekde narodia bez ohladu na vieru ci farbu pleti.

ku dalsej priemyslenej revolucii sa vyjadroval niekedy v juni, na zaciatku jula pre Cesky Rozhlas Plus daky ich politik. ze co s ludmi, ktori vdaka robotom pridu o pracu. on navrhuju, ze sa maju rekvalifikovat a zamestnat v cestovnom ruchu, alebo v sluzbach. lebo stale budu ludia, ktori si budu moct dovolit cestovat, ktori si budu moct dovolit najest sa v restauracii a prenocovat v hoteli.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Roboty budú vyžadovať servis. Niektoré servisné zásahy vyššiu kvalifikáciu.

Kde je hranica alebo určenie výrobného prostriedku ?
Čo keď mám v dielni sústruh, frézu a lis na výrobu súčiastok pre svoje poľnohospodárske stroje, ktorým obrábam svoje pole, ktorého produkty žerem ja a moja rodina ?
Aaaaa, dajme tomu, že sa nebudem chcieť podeliť s nikým okrem mojej rodiny.
baldorex
Addict
Addict

Andi cibuľa - To je práca pre minimum ľudí. Pre promile populácie. Čo milióny ľudí "neschopných" práce?

Jackb - jednalo by sa o dvojité až trojité zdanenie.
Predstav si jednoduchú situáciu. Povedzme vyrábaš hlinené hrnčeky, ručne. Páčia sa celej dedine, tvoje výrobky kupujú. Dane platíš v sídle firmy, doma. Ale tvoje veci sa páčia aj v dedine vedľa a ľudia ich od teba kupujú. Dane platíš stále v tvojej dedine.
Potom skúsiš ebay a zrazu máš zákazníka z Košíc, Prahy, Paríža, tokia.
Dane platíš stále doma.
Ale nejaký rozum chce, aby si sa registroval k dani v každom štáte kde predávaš a dane platil tam.
Byrokracia by ti narástla o tisícky percent.

Alebo drobná zmena situácie. Toľko z tokia si kúpi tvoj hrnček a veľmi sa mu páči. Rozhodne sa od teba kúpiť milión tých hrnčekov a predávať vo svojej predajni. Yoko samozrejme zo zisku platí daň. Zisk máš vďaka tomu aj ty a daň platíš doma.
K yokovi pribudne luigi v taliansku a žofré v Paríži.
Vďaka odbytu máš obrovský zisk a daň, tú stále platíš doma.
Vďaka tvojej výrobe yoko, luigi aj žofré majú svoje kamenné predajne, majú zisk a platia z neho dane, tiež doma.
Človek by si povedal že je to win/win situácia.
Ale nie, vláde v Japonsku, Francúzsku a Taliansku vadia tvoje zisky, resp že aj ty u nich neplatíš daň.
Choré nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal:Roboty budú vyžadovať servis. Niektoré servisné zásahy vyššiu kvalifikáciu.

Čo keď mám v dielni sústruh, frézu a lis na výrobu súčiastok pre svoje poľnohospodárske stroje, ktorým obrábam svoje pole, ktorého produkty žerem ja a moja rodina ?
Pozri. Počas španielskej revolúcie sa kolektivizovalo aj "za anarchistov." Rozdiel medzi nimi a stalinistami? Bolo to dobrovoľnej báze. Ak si dobre pamätám čísla, tak 90% ľudí tam šlo dobrovoľne, lebo to vnímali ako pozitívnu vec a bolo to pre nich výhodné, 10% zostali ako súkromníci. Určite cieľom nie je žiadne vyvlastnenie sústruhu, frézy a lisu rodiny, ktorá dané prostriedky využíva primárne na zabezpečenie svojej obživy. Rovnaký argument ale taký majiteľ VW nepodá - že ja tie výrobné prostriedky, haly a stroje, využívam len pre svoju rodinu.
butthead
Darca
Darca

baldorex napísal:Podmienený čím? Stačí sa narodiť, existovať a mať málo.
Tym, ze niekto dostane vazny uraz a pride o ruku, o oko, tak vo forme invalidneho dochodku, alebo socialne slabsie rodiny, ktore maju viac deti ako by mali mat vo forme socialnych davok, cize podmienene sposobom zivota akym clovek zije, a tak dalej prikladov si mozes domysliet viac. Nepodmienene znamena len to, ze vsetkym bez rozdielu, ci je clovek zamestnany, nezamestnany, chudobny, bohaty, miliardar, bezdomovec, bez ruky, bez nohy, autista atp.
jackb napísal:pre mna je pravo na vlastnictvo majetku a na slobodne zachadzanie s nim posvatne.
to nepopieram, len tvrdim, ze ak sa ma zdanit, tak vsetkych za rovnakych podmienok (v dobe nepodmieneneho prijmu), je to dolezite, aby financii bolo dost. V akej vyske, to je vec kalkulacii. Taktiez v akom rozsahu, ci to bude dat z prijmu, alebo zo zisku, ci sa budu platit odvody ako do teraz. Ci vobec zachovat princip solidarity, aky funguje v sucasnosti.
Andi_Cibula napísal:Roboty budú vyžadovať servis. Niektoré servisné zásahy vyššiu kvalifikáciu.

Ano tych robotov bude treba vyvyjat, vyrabat, servisovat, ale budes tu mat vzdy obrovsku masu ludi, ktora nebude schopna muklovat na univerzite. No povedzte, kto z vas mal rad matematiku, fyziku, statistiku na skole ? Urcite nie vacsina.
Zato ako spomenul jackb, bude prilezitost pracovat pre viac volnocasove zamestnania ako niekde pre dovolenkarov, pre nepracujucich, ktorym bude stacit nepodmieneny prijem, atd.
Predstavit by som si to vedel, ale len za predpokladu omnoho vacsej moralnej cistoty v spolocnosti, cize zatial je to len utopia ;)
baldorex
Addict
Addict

butthead napísal: Tym, ze niekto dostane vazny uraz a pride o ruku, o oko, tak vo forme invalidneho dochodku, alebo socialne slabsie rodiny, ktore maju viac deti ako by mali mat vo forme socialnych davok, cize podmienene sposobom zivota akym clovek zije, a tak dalej prikladov si mozes domysliet viac. Nepodmienene znamena len to, ze vsetkym bez rozdielu, ci je clovek zamestnany, nezamestnany, chudobny, bohaty, miliardar, bezdomovec, bez ruky, bez nohy, autista atp.
invalidný dôchodok je niečo iné ako životné minimum pre človeka, ktorý robiť nechce.

Ja viem aký je rozdiel medzi podmieneným a nepodmieneným príjmom.
Ale uvedomujem si, že ten prvý platíme my všetci a to ho drží nad vodou - a nemôžu ho mať všetci, ale tiež platí že stačí sa narodiť, byť a má mať málo a máš ho.

Kto bude držať nad vodou ten nepodmienený príjem?
Napísať odpoveď