Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Jose13
Expert
Expert

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa Jose13 »

Hegy napísal:Takze som sa tak na 98% rozhodol pre inovaciu mojej gaming rigy (motivacia je asi jasna).
Prva otazka znie - ako by ste postupovali v mojom pripade, akt. mam doma i5-6600k na nej Noctua U12S (6 rocna), 16 GB DDR4 2333MHz, G1 GAMING GTX980 4GB, skrinka Corsair 400Q ovesana Wingboostmi, Zdroj EVGA 750 GQ, doska MSI Tomahawk Z170.
Neviem co by bolo lepsie, ci dat na predaj celu zostavu ako stoji lezi a tym padom aj kupit vsetko nove alebo ponechat povedzme zdroj, skrinu, cpu cooler, disky, RAM a predat /a kupit/ iba MB,GK,CPU? (okrem GPU je vsetko 1-4 roky este v zaruke, kupene v alze na fyzicku osobu)
Druha otazka, kolko by som za to mohol dostat, ci uz celu zostavu alebo per komponent.
Dalej, neviem, ci i5 alebo i7. Kym som nevedel, ze i5 uz budu 6 jadra, bol som presvedceny o i7 ale teraz sa to zase trosku zamiesalo. Mala by i7 nejaky vyznam za predpokladu, ze nerobim na tom PC nic ine ako hranie (a aj streamujem obcas, ale na to vyuzivam HEVC/H.264 enc.)?
A posledna otazka - oplati sa (bude OC) prejst na AiO vodu? Viem, ze kedysi sa solidne vzduchy vedeli rovnat vykonom AiO vodam, zmenilo sa nieco?
Preco to predavas? Na tom musi tahat vsetko na ultra detailoch bez problemov, ci?
bpanko napísal:Máte niekto skúsenosť, že by ste si skladali pc v alze a dodali jej nejaké svoje komponenty? Chcel by som takto dodať SSD aj HDD.

Ďalšia vec, kamoš rozpredáva pc, ponúkol mi teda okrem dosky (ktorá má ale starý socket) aj ramku, jedná sa asi o tento model: https://www.alza.sk/kingston-8gb-ddr3-1 ... 147668.htm
Bohužiaľ od nej už nemá papiere. Počítač on kupoval skladaný z druhej ruky. Osobne som teda voči tomu dosť skeptický. Myslíte, že by sa oplatilo ? Ak áno za akú cenu?

Ďakujem a snáď mi odpustite že sa toľko pýtam :lol:
Myslim, ze oni to poskladaju bez, vyskusaju na svojom hdd ci vsetko ide ale tvoj asi nebudu instalovat aby sa chranili. Mozno by to vedeli urobit v ramci akehosi servisu, samozrejme extra spoplatneneho
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hegy »

Kiezby :-D
Rad mam vykonovu rezervu, rad som na modernom zeleze.
GTA V na max nejde na min. 60fps.
PUBG je sice mizerne optimalizovane ale viem, ze na i7/1080 to fici aspon nad 60fps.
A som fanusikom HW, rad sa s tym babrem nech to znie akokolvek uchylne :D
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

ma tu niekto skusenosti s nakupovanim z neweggu alebo amazonu...

su tam 1080ti pod 700e, co je cena 1080tok na alze...
ako je s tou cenou ? treba este nieco doplacat za dopravu a hlavne ako funguje zaruka ? je mozne kartu vratit ? dik za info
Jose13
Expert
Expert

no jo, inak co sa ceny tyka, mas uz predstavu o ak by si to predaval komplet? Ja to vidim tak niekde medzi 700e-800e.

Inak vcera som zavesil inzerat so starym pc ze ho idem predat, vyfukal som ho a spustil ze ho kus precistim na hdd a nechce mi nabehnut, ako keby bolo nieco s procesorom. Ak je to tak som celkom rad, ze som minuly tyzden kupil nove pc...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Nebudem to predavat komplet. Skrina mi vyhovuje tak ako je a zdroj je dost naddimenzovany + disky si chcem urcite nechat takze predavat sa bude tak ako je vyssie pisane za +/- take ceny.
bpanko
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa bpanko »

No ja by som potreboval aby to otestovali aj s tými diskami takže by som si aj trochu priplatil ak by to bolo rozumná cena aj tak by som usetril. Zaujíma ma najmä že či to už niekto skúšal.

Inak k tej ramke, bavili sme sa o nej a zistil som že ju kamoš dokupoval do pc ako novú akurát že stratil od nej papiere... Ale kupoval ju cez účet v alze takže ma samozrejme stále zaevidovanu kúpu a niekde som tu čítal že to stačí aj na záruku. Či mýlim sa ?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano, v ucte alza si stiahnes opis FA v pdf, to si vytlacis a s tym sa preukazes pri reklamacii a normalne ju prijmu bez reci.
Jose13
Expert
Expert

DropDead napísal:A áno, W10 v pohode umožňuje rôzne rozlíšenia na každom monitore
https://www.addictivetips.com/windows-t ... indows-10/ .
Mne to win uz detekuje automaticky, skor mi ide o to, aby som napr. hru pustil na main monitore co je ten 1680 ale obraz hry sa spustil na tom druhom co je full hd
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

bpanko napísal:Máte niekto skúsenosť, že by ste si skladali pc v alze a dodali jej nejaké svoje komponenty? Chcel by som takto dodať SSD aj HDD.

Ďalšia vec, kamoš rozpredáva pc, ponúkol mi teda okrem dosky (ktorá má ale starý socket) aj ramku, jedná sa asi o tento model: https://www.alza.sk/kingston-8gb-ddr3-1 ... 147668.htm
Bohužiaľ od nej už nemá papiere. Počítač on kupoval skladaný z druhej ruky. Osobne som teda voči tomu dosť skeptický. Myslíte, že by sa oplatilo ? Ak áno za akú cenu?

Ďakujem a snáď mi odpustite že sa toľko pýtam :lol:
Pár otázok, prečo pozeráš po nejakom starom PC (ešte s DDR3 pamäťami)? A tá Alza, nie, proste nie, služba je skladanie, nie, že dones, čo chceš a aj to tam dajú - urobíš si to sám, nie je to raketová veda. Čo mňa by skôr zaujímalo je to, či pri skladaní v Alze, Alza potom dodá k poskladanej zostave aj všetky krabice, papiere a príslušenstvo.

Hegy napísal:Diky tak nakoniec teda necham skrinu a zdroj, ostatne rozpredam.
Kombo CPU+MB+RAM+asi cooler (pojdem teda do tej D14) by bolo ok za povedzme 350€? (kua RAM su drahe jak fras, si nepamatam ze by som za ne daval ~150e)
GPU = 220€? (neviem ziadnu jazdenu najst na bazosi, iba Ti po 350+)
Neblázni, viac ako 350€, ja som svoju 4690k + 16GB RAM (DDR3) predával za 350€, ty pokojne za 380-400€, ak budeš mať chvíľku strpenia, tak sa ti určite niekto ozve.

A GPU, 980 je cca ako 1060, takže vieš si spraviť predstavu.

mystique napísal:ma tu niekto skusenosti s nakupovanim z neweggu alebo amazonu...

su tam 1080ti pod 700e, co je cena 1080tok na alze...
ako je s tou cenou ? treba este nieco doplacat za dopravu a hlavne ako funguje zaruka ? je mozne kartu vratit ? dik za info
Amazon myslíš .com? Ak jo, tak ako aj Newegg, všetko pôjde z USA, takže klasika - DPH+clo. Záruka jedine, že to umožňuje výrobca, taká Evga by ti umožnila reklamáciu aj tu ale celkovo to nie je vôbec výhodné a zbytočné špekulovanie. A 1080 na Alze sú za v pohode ceny 575€ za Fénixku, žiadnu inú 1080 nikto nepotrebuje.

Jose13 napísal:Mne to win uz detekuje automaticky, skor mi ide o to, aby som napr. hru pustil na main monitore co je ten 1680 ale obraz hry sa spustil na tom druhom co je full hd

To je už problém priority, ak hra neumožňuje výber monitora v nastaveniach, tak pôjde na primárny (1tku).
Jose13
Expert
Expert

Alza co viem po poskladani bedne ti da len krabicu od MB a v nej veci ako cd a nalepky+ine blbosti od zbytku
DropDead
Addict
Addict

To ako vážne? Ak chce potom niečo reklamovať, tak musí doniesť celú zostavu alebo niekde vymajstrovať krabicu? To je čo za pikačovina?
Jose13
Expert
Expert

staci ti blocek/faktura. Tam je uvedene aj stavba pc myslim teraz maju akciu za 4 centy
MA_SK
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa MA_SK »

Čaute, nahádzal som pár vecí do "nákupného zoznamu" na Alze tak ak máte čas mi to kuknite a zhodnoťte. Je to taký low cost za pár drobných.Ale tak snáď bude použiteľný aj na občasné zahranie sa...CS Go, Minecraft /PUBG - asi ani moc nemám rátať však? / a klasika kancelárske balíky... a AutoCad
Ak by ste vedeli o nejakom lepšom komponente, poprípade vhodnejšom tak napíšte :) díkes hoši

zoznam : https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... E6D687E5F1
DropDead
Addict
Addict

Jose13 napísal:staci ti blocek/faktura. Tam je uvedene aj stavba pc myslim teraz maju akciu za 4 centy
To je úplne jedno, do čoho to zabalíš? Nezabúdaj na zákony, ak reklamuješ v neoriginálnom balení, tak zodpovedáš za poškodenie.

MA_SK napísal:Čaute, nahádzal som pár vecí do "nákupného zoznamu" na Alze tak ak máte čas mi to kuknite a zhodnoťte. Je to taký low cost za pár drobných.Ale tak snáď bude použiteľný aj na občasné zahranie sa...CS Go, Minecraft /PUBG - asi ani moc nemám rátať však? / a klasika kancelárske balíky... a AutoCad
Ak by ste vedeli o nejakom lepšom komponente, poprípade vhodnejšom tak napíšte :) díkes hoši

zoznam : https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... E6D687E5F1
Nemáš rátať? Veď je tam 1050Ti...ak idem riešiť zostavu pre 1080p 60fps, tak bohvie, či by som aj sám riešil niečo viac ako 1050Ti. Pentium ti stačí, na Autocad špeciálne...

Inak, ak sa bavíme o jednoventilátorovke, tak ber pokojne
https://www.alza.sk/gainward-geforce-gt ... 530127.htm
https://www.alza.sk/palit-geforce-gtx-1 ... 530101.htm
, ak niečo viac, tak
https://www.alza.sk/gigabyte-geforce-gt ... 564638.htm
prečo? To viac treba brať ako OC - vyzerá to tak, že 1050tky bez dodatočného 6pinu nemajú odomknutý PL limit a to limituje pretaktovanie, takže ak chceš trošku väčší výkon, tak takú s prídavným a bez zmeny napätia (možno práve naopak, s jemným znížením) navýšiť v MSI Afterburner PL limit, trochu takt jadra a takt pamätí.
Je to už potom na tebe, či sa ti oplatí za to priplatiť.

Možno len dodatok k doske, osobne obľubujem
https://www.alza.sk/gigabyte-b250-d3h-d4651545.htm - plný mATX formát (viac portov atď.) a miesta na doske pri prípadnej kúpe chladiča a podobne. Inak by som to riskol s Aus H110M-K
https://www.alza.sk/asus-h110-k-d4043732.htm za tých smiešnych 44€.

Inak, podľa mňa to nie je vôbec low-cost a pár drobných. :lol:
Nakoniec nehovoriac o tom, že ak to nepotrebuješ mať hneď, o pár dní tu príde prvá vlna nových Intelov a je možné, že už prídu nové i3, ktoré budú plné štvorjadrá (v podstate to majú byť terajšie i5 v cenách cca ako teraz i3).
MA_SK
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa MA_SK »

Možno len dodatok k doske, osobne obľubujem
https://www.alza.sk/gigabyte-b250-d3h-d4651545.htm - plný mATX formát (viac portov atď.) a miesta na doske pri prípadnej kúpe chladiča a podobne. Inak by som to riskol s Aus H110M-K
https://www.alza.sk/asus-h110-k-d4043732.htm za tých smiešnych 44€.

Inak, podľa mňa to nie je vôbec low-cost a pár drobných. :lol:
Nakoniec nehovoriac o tom, že ak to nepotrebuješ mať hneď, o pár dní tu príde prvá vlna nových Intelov a je možné, že už prídu nové i3, ktoré budú plné štvorjadrá (v podstate to majú byť terajšie i5 v cenách cca ako teraz i3).
hm tá doska asus nemá m.2 na SSD a ja už mám to SSDčko doma kúpené. :)
..počuj a v čom je tam ešte rozdiel v tom "plnom mATX formáte" oproti tej doske čo som ja vybral...vidim že konektorov má tá moja pomenej...a ešte čo? rozmer može byť iný?
a inak dúfam že tá doska bude podporovať aj dalšiu radu procesorov....vieš že by som časom na Vianoce zainvestoval do nového procáku možno :) ak by mi to Pentium nestačilo...ale pochybujem že by mi nestačlo keďže teraz som naučený na mobilné procesory i7 5500U ...ktoré sú tak nehorázne slabučké že strach
bpanko
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa bpanko »

DropDead, nepozerám po starom pc, na tú ramku som dostal ponuku ale máš pravdu, je to ešte DDR3 takže sa to neoplatí. Ja proste keď príde nejaká ponuka alebo mi niečo napadne hneď to tu píšem, aby som videl názor ostatných ani sa nad tým predtým nezamyslím. :) To isté platí k tým diskom, neviem či si o tom nevedel, Alza okrem toho, že neplombuje PC, ponúka taktiež možnosť aby zákazník dodal nejaké komponenty ak si skladá pc. A áno, nie je to raketová veda dať si disky do zostavy, len som nad tým uvažoval, preto som sa pýtal.

Krabice, ako už niekto spomínal, Alza nedodáva, iba jednu od MB a v nej všetky veci z ostatných ale ak si to žiadaš tak ti dodajú všetky. Ohľadom reklamácie. Nie som macher v zákonoch ale logicky mi vychádza, že ak si u nich skladáš pc tak by si reklamoval komplet pc a to v takom balení v akom ti ho poslali, či? Nepotrebuješ k tomu všetky krabice pretože si si neobjednal jednotlivé diely ale komplet vyskladaný pc. Alebo je to nejaká výnimka. Napríklad aj ohľadom vrátenia do 14 dní je tu výnimka a vyskladaný pc takouto cestou vrátiť nemôžeš pretože je to výrobok na mieru (toto som aj niekedy už čítal v podmienkach iného obchodu).

Inak prečo si v minulej správe písal, že by "riskol" Asus H110M-K. V čom je ten háčik v tejto doske?
DropDead
Addict
Addict

MA_SK napísal:
hm tá doska asus nemá m.2 na SSD a ja už mám to SSDčko doma kúpené. :)
..počuj a v čom je tam ešte rozdiel v tom "plnom mATX formáte" oproti tej doske čo som ja vybral...vidim že konektorov má tá moja pomenej...a ešte čo? rozmer može byť iný?
a inak dúfam že tá doska bude podporovať aj dalšiu radu procesorov....vieš že by som časom na Vianoce zainvestoval do nového procáku možno :) ak by mi to Pentium nestačilo...ale pochybujem že by mi nestačlo keďže teraz som naučený na mobilné procesory i7 5500U ...ktoré sú tak nehorázne slabučké že strach
Nj, tam by si nepochodil - a tie GB, je to o preferencii
https://www.gigabyte.com/Comparison/Res ... =6119,6124
v podstate rozmery, zvukovka, chladič na regulátory sú pre mňa dostatok dôvodov. Nehovoriac o tom, že ak by sme sa nebavili o doske k Pentiu (kde to potom je také blbé dávať viac za dosku ako CPU), tak idem rovno do ATX dosky
https://www.alza.sk/gigabyte-b250-hd3p-d4651543.htm , to som ale zase ja, hlavne počet konekorov pre ventilátory by som ja potreboval.

A nie, Coffee bude mať vlastné čipsety, tieto 1XX a 2XX čipsety končia teraz s Kaby, takže nie, buď počkáš alebo prídeš o šancu za minimálny príplatok dostať lepší procesor.

Inak, ešte rada, dokúp https://www.alza.sk/alphacool-hdx-m-2-s ... 614400.htm
tie Ťamťungy to celkom potrebujú.

//autoeditácia príspevku (28 Sep 2017, 22:37)
bpanko napísal:DropDead, nepozerám po starom pc, na tú ramku som dostal ponuku ale máš pravdu, je to ešte DDR3 takže sa to neoplatí. Ja proste keď príde nejaká ponuka alebo mi niečo napadne hneď to tu píšem, aby som videl názor ostatných ani sa nad tým predtým nezamyslím. :) To isté platí k tým diskom, neviem či si o tom nevedel, Alza okrem toho, že neplombuje PC, ponúka taktiež možnosť aby zákazník dodal nejaké komponenty ak si skladá pc. A áno, nie je to raketová veda dať si disky do zostavy, len som nad tým uvažoval, preto som sa pýtal.

Krabice, ako už niekto spomínal, Alza nedodáva, iba jednu od MB a v nej všetky veci z ostatných ale ak si to žiadaš tak ti dodajú všetky. Ohľadom reklamácie. Nie som macher v zákonoch ale logicky mi vychádza, že ak si u nich skladáš pc tak by si reklamoval komplet pc a to v takom balení v akom ti ho poslali, či? Nepotrebuješ k tomu všetky krabice pretože si si neobjednal jednotlivé diely ale komplet vyskladaný pc. Alebo je to nejaká výnimka. Napríklad aj ohľadom vrátenia do 14 dní je tu výnimka a vyskladaný pc takouto cestou vrátiť nemôžeš pretože je to výrobok na mieru (toto som aj niekedy už čítal v podmienkach iného obchodu).

Inak prečo si v minulej správe písal, že by "riskol" Asus H110M-K. V čom je ten háčik v tejto doske?
Nie, ty si kupuješ komponenty a to skladanie je len doplnková služba (ako keď si kúpiš napríklad predĺženú záruku), nekupuješ ich predskladanú zostavu. To platí aj o tom ostatnom, pokiaľ nemáš zakúpenú nejakú službu počítač na mieru, tak to je totálny blud a tak to nefunguje, nie je to nič na mieru. Musíš odlišovať, lebo ide o úplne rozličné veci.

No a takže ak raz odíde komponent a vieš aký, tak odnesieš celé PC? Zapomeň, ako píšem vyššie, ak si v košíku vyskladáš PC a k tomu dáš doplnkovú službu poskladania, tak zapomeň...veď kedy sa čokoľvek stalo a oni ti to zreklamujú a chcú dať nový kus pokazeného komponentu, tak ty povieš nie a potom by ti vracali peniaze zo všetkých komponentov - tak to funguje len pri predzoskladaných zostavách, ktoré kupuješ ako jeden produkt.

Pri každom z tých príspevkov aj vysvetlím, že je to risk, že to bude zo staršej skladovej zásoby bez aktuálnej verzie BIOSu s podporou Kaby.
Jose13
Expert
Expert

rozmyslam nad kupou ssd disku, asi ist do m.2, kedze doska to podporuje ci? Vdaka
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Urcite, idealne Samsung 960 Evo.
DropDead
Addict
Addict

Definitívne, už dokonca sú aj časy toho, kedy existovali ešte lacnučné alternatívy sú dávno preč,

Jedine, ak by šlo o ~128GB SSD a taký vstup do sveta M.2, tak napríklad
https://www.alza.sk/adata-xpg-sx7000-ss ... 842705.htm .

Inak, len taká pikoška, na Alze už sú Intel Optane-ky a tie ceny... :lol: 32GB Optejnka za 2/3 sumy 250GB 960 EVOčka...lolec...to ani fakt, že to človek spáruje s trebárs 2TB HDD.
Napísať odpoveď