Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa Hegy »

baldorex napísal:Mám dve otázky.
1 prečo nebola oslovená štátna inštitúcia, inšpektorát práce, atď v tomto probléme?
....
Ja som to tiez raz skusil tou spravnou cestou.
A dal som si tu namahu. Priatelka mala jednoduchu zmluvu co sa odmenovania tyka cize (X)Brutto + (Y)5% mesacneho z obratu.
Pravidelne mala vsak nizsiu mzdu, nie o moc ak sa na to pozrieme za mesiac no za rok to bolo cez 500€.
Kazdy mesiac masirovala sefovu, ta sa iba vyhybala priamemu vysvetleniu, odkladala to, vyhovarala sa na mzdarov atp. co viedlo k jej presvedceniu ze odide a ja som chcel aby sa dostala k tomu, co jej pravom nalezi. Takze som jej povedal, nech mi okopiruje VSETKY uzavierky kedy robila, vsetko som manualne nahadzal do tabulky, urobil vypocty podla zmluvy a vychadzalo mi v priemere ze bola skodova tak -50€/mes, za 10 mesiacov teda tych cca 500€.
Vsetky podklady = kopia prac. zmluvy, kopie uzavierok, kopiu dochadzkovej knihy a moje vypocty som jej nabalil a poslal ju na inspektorat prace.
Tam sa pani ani len NEPOZRELA na nic z toho, co sme mali v rukach a povedala, ze s tym nevedia nic urobit.
Bodka.
Odvtedy mam aj ja pochopenie pre tieto skupiny co sa snazia ludom pomoct, pretoze tie statom vedene oficialne institucie su akurat strata casu a energie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Hegy
Obratit sa na sud, za tu sumu to uz aj stoji za to
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Sud sa bude tiez tahat dlho.

Ono je to celkom kontroverzne. Pokial si PA poriadne preklepne situaciu a potom sa nevyhraza ale skor "otravuje" (nieco na styl ako keby ste svojmu dlznikovi volali 5x do dna, cakali ho pred pracou, nikdy nie s vyhrazkami ale vzdy s otazkou "no co s mojimi peniazmi") tak ich plne schvalujem. Dlznik ktory hra mrtveho chrobaka si nieco take zasluzi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Andi_Cibula napísal:Ako ho prinútili vyplatiť mu to ?
Andi, pozri článok:

http://www.priamaakcia.sk/Podpor-zvaz-P ... o-Pub.html

Prípadne pozri aj iné články na webe a pod.

Hegy to napísal veľmi dobre, štátne inštitúcie sú často bezzubé, stačí si pozrieť niekedy Reportérov alebo Občan za dverami. Radiť v tomto stave niekomu, že "choď sa súdiť," je skôr myslené ako ťažký cynizmus alebo zlý žart. Faktom je, že tu sú tie limity miestnych liberálnych pravičiarov, pričom tieto veci sa dejú denne, ľudia sú frustrovaní a keďže často nevidia žiadne východisko, kanalizujú svoju frustráciu cez "protestné hlasy" ĽSNS, nenávosť voči imaginárnym nepriateľom (migranti, Rómovia, menšiny všeobecne) a pod. Cieľom Priamej akcie je propagovať a budovať kultúru solidarity, sebaorganizácie a vlastnej iniciatívy. Avšak, nezabudnite, anarchisti sú to isté ako neonacisti, rovnaký odpad. :)

javatar: Narážky na nejaké násilie sú úplne bezpredmetné, ak to niekto robí vedome, tak je to ťažká demagógia. Inak som rád, že tieto aktivity schvaľuješ. ;)

Od týchto individuálnych sporov je cieľom sa posunúť ďalej - viď:

Vo všeobecnosti sa usilujeme o to, aby bolo čoraz viac pracujúcich, ktorí presadzujú alebo majú záujem presadzovať svoje záujmy, vidia zmysel v organizovaní sa a sami vyvíjajú iniciatívu.

Každý spor, v ktorom sa pracujúci spoja, prináša nápady a poučenia s oveľa širšími dôsledkami. Je dôležité ich zužitkovať, aby sme pri ďalších aktivitách a sporoch nezačínali od nuly. Človek síce nemusí byť členom organizácie, aby niečo dosiahol, ale podľa nás je to do budúcnosti prospešnejšie. Kapitalisti, manažéri a politici sa tiež organizujú a po spore sa iba tak nerozplynú. Podľa toho, ako sa dokážu zorganizovať a poučiť, budú na nás v budúcnosti lepšie pripravení. To isté platí pre nás. Čím viac pracujúcich sa organizuje a aktívne podieľa na chode organizácie, tým účinnejšie a ľahšie presadíme vlastné požiadavky.

Podmienkou rozširovania organizácie je samozrejme nárast počtu členov a členiek, no podstatný je pre nás kvalitatívny, nie kvantitatívny rast. Od členov a členiek PA sa preto očakáva, že sú a budú aktívni, solidárni a vo svojej činnosti zodpovední.

Naším cieľom je budovať organizáciu zloženú z jednotlivcov a nezávislých skupín pôsobiacich v mieste bydliska (lokálne skupiny), v jednotlivých odvetviach (odvetvové skupiny) a v konkrétnych firmách (skupiny na pracovisku).

Príkladom môže byť Poľsko a tamojšia organizácia poštárov, ktorá sa dlhé roky snažila presadiť svoje požiadavky "bežnými" spôsobmi bez výraznejších úspechov a nakoniec sa im to podarilo, až keď sa spojili zo ZSP (Zwiazek syndykalistow Polski) - poľská obdoba Priamej akcie. Nakoniec poštári prijali aj libertínsku formu organizácie, o čom som tu informoval.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Nakoniec poštári prijali aj libertínsku formu organizácie, o čom som tu informoval.
nijak do hlbky, ako som ta ziadal a slubil si info dodat
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Hegy napísal: Odvtedy mam aj ja pochopenie pre tieto skupiny co sa snazia ludom pomoct, pretoze tie statom vedene oficialne institucie su akurat strata casu a energie.
hliadky vo vlakoch tiež suplovali potrebnú robotu polície a aké haló kvôli tomu bolo :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príkladom môže byť Poľsko a tamojšia organizácia poštárov, ktorá sa dlhé roky snažila presadiť svoje požiadavky "bežnými" spôsobmi bez výraznejších úspechov a nakoniec sa im to podarilo, až keď sa spojili zo ZSP...

K tomuto by som ešte dodal, že k tým bežným spôsobom treba zarátať aj snahu o riešenie problémov s klasickými, mainstreamovými odbormi, napr. so Solidarnoscou. Toto vidieť aj na SK, že klasické odbory sú často úplne bezzubé, je tam napojenie na politické strany a pod.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

baldorex napísal: hliadky vo vlakoch tiež suplovali potrebnú robotu polície a aké haló kvôli tomu bolo :)
presne, suplovanie statu sa hodi len niekedy, kysucky vzdor by bol kamarat, iba ak by pomahal zastrasovat zamestnavatelov...

je rozdiel neustale upozornovat na porusovanie prava niektorymi zamestnavatelmi a vyuzivat pololegalne skupiny na (ne-)nasilne riesenie skutkov
hughito
Redeemer
Redeemer

Posledná vec k tým súdom, Inšpektorátu práce a pod. Vyjadrenie k týmto postupom možno nájsť aj vo FAQ:

3) ČO KEBY SOM CHCEL/A RIEŠIŤ SPOR AJ SÚDNOU CESTOU ALEBO PROSTREDNÍCTVOM INŠPEKTORÁTU PRÁCE?

Nebránili by sme ti v tom. My však energiu venujeme predovšetkým priamym (protestným) akciám, ktoré sú väčšinou efektívnejšie a výsledky prinášajú rýchlejšie. Keď sa spor rieši súdnou cestou, nemáme nad ním kontrolu a nevieme ho ovplyvniť. Naopak, v prípade priamych akcií všetci zúčastnení rozhodujú o tom, ako ďalej postupovať, a získavajú skúsenosti, ktoré môžu využiť pri riešení problémov v budúcnosti.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

gogo956 napísal:Hegy
Obratit sa na sud, za tu sumu to uz aj stoji za to
Ale ano, stalo by to za to ale vtedy to pre mna bolo dost vysilujuce obdobie a henta skusenost ma uplne odradila, pravdepodobnejsie v ten moment by bolo ze by som si siel zobrat kolesa z jej auta ako ze by som to tahal na sud :D
Teraz by som to zvazil a zrejme by som to riesil sudom.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Veľa krát stačí negatívna verejná publicita, hlavne ak ide o malých podnikateľov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Hegy napísal: Ale ano, stalo by to za to ale vtedy to pre mna bolo dost vysilujuce obdobie a henta skusenost ma uplne odradila, pravdepodobnejsie v ten moment by bolo ze by som si siel zobrat kolesa z jej auta ako ze by som to tahal na sud :D
Teraz by som to zvazil a zrejme by som to riesil sudom.
Ja by som skôr zvážil kontaktovať Priamu akciu. :D A vzhľadom na možné obavy ešte dodávam úryvky z Cieľov a princípov PA:

Kód: Vybrať všetko

Ľudia si pomáhajú každý deň, bez vzájomnej pomoci by spoločnosť nemohla existovať. Bez solidarity v boji by neexistovalo víťazstvo. Solidarita v našom chápaní sa však neobmedzuje len na súdržnosť niekoľkých ľudí na jednom mieste. Sme internacionalisti; zásadne odmietame nacionalizmus, resp. vlastenectvo, a nezáleží nám na tom, či majú problémy pracujúci na našom pracovisku alebo na druhom konci sveta.

Kód: Vybrať všetko

Členom PA nemôže byť ten, kto rozhoduje o výške miezd alebo prijímaní alebo prepúšťaní zamestnancov, vlastní veľké množstvo akcií vo firme, je členom represívnych zložiek (polície, armády a bezpečnostných agentúr) alebo politickej strany alebo presadzuje nerovné postavenie ľudí na základe rasy, pohlavia či sexuálnej orientácie.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

https://plus.sme.sk/c/20714035/radsej-b ... _sme_splus

mainstreamove media tak nepokryvaju obycajnych pracujucich ludi, az daju Hrdinku kapitalistickej prace ako vikendovy premiovy obsah...
hughito
Redeemer
Redeemer

No a? Si načítaj Chomskeho.

__

Fňuk. :cry:

https://www.etrend.sk/ekonomika/ziskovo ... mzdam.html
jackb
Redeemer
Redeemer

no a to, ze si sa ponosoval, ze media su len pre kapitalistov a strednu triedu. co sa ukazalo ako neprevda, kedze obe pravicacke media zamerane na strednu triedu o nej pisali.
mam zaujimavejsie citanie na zozname, ako Chomskeho, dakujem.
hughito
Redeemer
Redeemer

Mal by si si prečítať, lebo si ničomu nepochopil.
jackb
Redeemer
Redeemer

A co konkretne, aby “som nieco pochopil”?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty si myslíš, že ak tu hovorím o nejakom ideologickom masírovaní mainstreamových médií, tak to, že teraz SME vydalo správu o danej veci, to celé popiera. A tak to nie je. Preto ťa odkazujem na Chomskeho, ktorý výbore rozpracoval túto sféru.
jackb
Redeemer
Redeemer

A predtym Nko. Slovensku telku nepozeram, len par relacii z archivov a spravy medzi nimi nie su. Takze je mozne, ze aj televizie jej snahu pokryli. Takze si nemal pravdu v tom, ze by to cielene nepokryli.
hughito
Redeemer
Redeemer

Teraz neviem, na aký pôvodný príspevok vôbec narážaš. Každopádne, svoju rolu isto zohralo aj to, že jej dokument sa stal dokumentom roka. To po prvé. Po druhé, opäť sa opakujem - ten mechanizmus nefunguje vôbec tak, že teraz nejaký vlastník Nka a SME si povie: hehe, my sme kapitalisti, takže ani za nič nepustíme von info o akcii tej prašivej ľavičiarky Uhlovej.

Tu je Chomskeho "Manufacturing Consent," ale existujú aj rôzne sumarizácie, rozhovory či dokumenty s rovnomenným názvom.

Z WIKI: masovokomunikačné médiá (v US, ale platí to aj u nás) "are effective and powerful ideological institutions that carry out a system-supportive propaganda function, by reliance on market forces, internalized assumptions, and self-censorship, and without overt coercion", by means of the propaganda model of communication."
Napísať odpoveď