Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:A čoho bolo špecifickom a produktom? Hlavne ma zaujíma ten "produkt," lebo áno, špecifikom nebolo, minimálne vo všeobecnej rovine.
Nedeklarovani alebo nevymahani ludskych prav. Proste stav kedy je leagalne a/alebo spolocnesky akceptovatelne vlastnit cloveka ako vec. Ked totiz nejakeho jednotlivca totalne dehumanizujes a ponizis na uroven "uzitocnej veci" tak je jasne, ze tu vec vyuzivas na maximum a pre vlastny prospech.
hughito napísal:Alebo iná otázka: hovorí ti niečo National Day of Mourning?
|To iste. Indiani neboli potlaceny ekonomicky ale silou.

Kapitalisticky otrok je taky ktoremu vdaka kapitalu obmedzis moznosti na "pracuj pre mna alebo nebudes mat prijem nijak". Tuto kritiku kapitalizmu vitam.
Ale logika typu - kapitalizmus vykoristuje ludi, otroci boli vykoristovani na maximalnej moznej urovni a teda otroctvo je kapitalisticke je chybna (prave preto, ze otroctvo sa dialo v kazdom rezime).

Momentalna obdoba otrokov akych spominas su obete human traffic na nutenych pracach. Na otazku legality a spolocneskej akceptovatelnosti si uz odpovedz sam.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

M142 napísal:laj keby sa do vlady dostali realni obornici s dobrymi umyslami, tak nemaju sancu ukontrolovat celu tu siet uradnikov, starostov, vuc/mestskych poslancov
Takže potrebujeme menej úradníkov, starostov a poslancov... a potom možno ani tých policajtov nebudeme potrebovať tak veľa.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

baldorex napísal:Socializmus by mohol fungovať len v spoločnosti, kde sú ľudia bez emócií, tradícií a prirodzených pudov, najlepšie bezpohlavný... Teda roboti.
Ľudia ale taký nie sú a nebudú napriek snahám marxistov, preto je socializmus chyba od samého začiatku, je postavený na ľudskej neprirodzenosti.

Kapitalizmus je naopak postavený na ľudskej prirodzenosti, súťaživosti, konkurencii a posúva tak spoločnosť k lepšiemu.
Nebolo to mne, ale iba poviem, že toto večné doťahovanie nič nevyrieši.

Podstatné by malo byť prijať pozitívne aspekty obidvoch ideí a zároveň odmietnuť a regulovať negatívne dopady oboch smerov.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

M142 napísal:lenze ono sa to v zasade nezmeni ani po vymene garnitury. aj keby sa do vlady dostali realni obornici s dobrymi umyslami, tak nemaju sancu ukontrolovat celu tu siet uradnikov, starostov, vuc/mestskych poslancov, jurisdikciu a tajne sluzby/policiu. tam su uz pevne vybudovane vztahy, rozdeluju sa peniaze z dani podla ich potreby a ti ludia si to nenechaju rozbit. otazka je, ci by to nejaka forma komunizmu mohla zmenit a ci moze taky stav vobec nastat. casto pocuvam, ze komunizmus vlastne este nikde nebol, je teda realny alebo to vzdy zastane v podobnom procese ako sa nachadzaju/li krajiny, ktore sa prezentovali ako komunisticke?
ale zmení, len nie hneď. Po tom čo tu budú vládnuť správni ľudia a bude nastavený iný móres tak tí úradníci nižšie hneď pochopia že zlaté časy skončili a prestanú si zo svojich úradov robiť holubník, keď korupcii zasvieti červená tak budú samí odchádzať pretože hajzlovi poctivá práca pre ľudí nevonia.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

TK1991 napísal:akých mantinelov? pozri sa na seba, žiješ v kapitalizme a je z teba anarchista.
Strany sa menia? u nás? :D smer tu šéfuje tretie volebné obdobie, ako to je možné? prečo si ho volíme po tých všetkých kauzách? môže za to kapitalizmus? Nie, my.
Teraz neviem ako si to myslel - samozrejme, aj v totalitnej diktatúre sa vyskytovali opozičné postoje. To ale nijako nevyvracia existujúce mantinely. Ak si to myslel tak, že sa tak napr. môžem prezentovať - tak áno. Nikto ma zajtra nezavrie do koncentráku, keď napíšem, že som anarchista na hojko. Ale je to také prvoplánované. Stačí sa pozrieť do susedných Čiech alebo na x iných príkladov či so súčastnosti alebo histórie, keď boli ľudia napr. anarchistického zmýšľania tvrdo perzekvovaní alebo dokonca poslaní na smrť (USA). A nemusí ísť o anarchistov - stačia rôzne iné, nepohodlné názory (nemyslím teraz neonacistov, ale širšiu škálu ľavého spektra). Samostatnou kapitolou je koncept extrémizmu, ktorý sa momentálne dosť silno pretláča.

Tk1991: Áno, strany sa menia, aj u nás, aj inde. Ale zúžiť túto tému na otázku SMERu je úplne mimo našej diskusie.
Po tom čo tu budú vládnuť správni ľudia a bude nastavený iný móres
Toto je, samozrejme, ukážka totálnej naivity. Určite budeš volič SaS alebo Oľano.
Proste stav kedy je leagalne a/alebo spolocnesky akceptovatelne vlastnit cloveka ako vec. Ked totiz nejakeho jednotlivca totalne dehumanizujes a ponizis na uroven "uzitocnej veci" tak je jasne, ze tu vec vyuzivas na maximum a pre vlastny prospech.
Ale dialo sa to v nejakom systéme, ktorý to dokonca významne podporovalo, resp. jeho elity. Moderné otroctvo má významné prieniky s kapitalistickým systémom a jeho imperiálnou expanziou. Tento vzťah je významne skúmaný aj v akademickej rovine, nie je to žiadny môj výmysel. Ja som poukazoval na tú disproporciu v zmysle kapitalizmus vs socializmus.
kapitalizmus vykoristuje ludi, otroci boli vykoristovani na maximalnej moznej urovni a teda otroctvo je kapitalisticke je chybna (prave preto, ze otroctvo sa dialo v kazdom rezime).
Tak som to nemyslel. Myslel som to tak, že kapitalizmus v určitej fáze s jeho myšlienkovým a hodnotovým pozadím (napr. maximalizácia zisku, ekonomizujúci pohľad atď.) si veľmi dobre rozumel s javom ako moderné otroctvo. To, že vznikli nejaké ĽP sa udialo NAPRIEK kapitalizmu, nie vďaka nemu. Kapitalizmus je však flexibilný systém, preto dokáže fungovať aj bez otroctva a s ĽP. Ale tvoja narážka na aktuálne otroctvo tiež vyvoláva otázky, že je tu stále nejaká spojitosť - lebo kapitalizmus je systém, ktorý definuje tento svet a fungovania ľudí v ňom. Predstava komunizmu je fungovať bez štátu, bez peňazí, bez hierarchie a bez triednej spoločnosti ako takej, ďalej na hodnotovo úplne iných zásadách - v takom systéme je niečo také, na čo si teraz poukázal, nepredstaviteľné.

A to môžeme rovno prepojiť na jav ako mafia a všetku inú ´nelegálnu´ činnosť, ktorá fakticky v istých aspektoch, hodnotách a základnom zmysle fungovania veľmi koreluje s kapitalizmom.

Inak, ešte dodám link na jeden článok, na ktorý som narazil.. celkom príhodné pre našu diskusiu:

https://www.aktuality.sk/clanok/511469/ ... -ako-dnes/
TK1991
Star
Star

hughito napísal: Teraz neviem ako si to myslel - samozrejme, aj v totalitnej diktatúre sa vyskytovali opozičné postoje. To ale nijako nevyvracia existujúce mantinely. Ak si to myslel tak, že sa tak napr. môžem prezentovať - tak áno. Nikto ma zajtra nezavrie do koncentráku, keď napíšem, že som anarchista na hojko. Ale je to také prvoplánované. Stačí sa pozrieť do susedných Čiech alebo na x iných príkladov či so súčastnosti alebo histórie, keď boli ľudia napr. anarchistického zmýšľania tvrdo perzekvovaní alebo dokonca poslaní na smrť (USA). A nemusí ísť o anarchistov - stačia rôzne iné, nepohodlné názory (nemyslím teraz neonacistov, ale širšiu škálu ľavého spektra). Samostatnou kapitolou je koncept extrémizmu, ktorý sa momentálne dosť silno pretláča.

Tk1991: Áno, strany sa menia, aj u nás, aj inde. Ale zúžiť túto tému na otázku SMERu je úplne mimo našej diskusie.
áno tak som to myslel, a áno dialo sa to v minulosti dnes už nie, tomuto sa hovorí vývoj, síce pomalí ale takí sme my ľudia :) mimochodom anarchizmus sa spája s násilim takže sa nedivím že sa ho ľudia boja, je smutné že v dnešnej dobe chce vzdelaný ľudia chcú niečo riešiť násilím a ešte na nevinných. Podotknem že čítam fórum dlhšie a vidím že si histórie znalý no nič si zjavne nepochopil ak si radikál :) Smer bol len príklad, nechytaj sa toho.
hughito napísal:Toto je, samozrejme, ukážka totálnej naivity. Určite budeš volič SaS alebo Oľano.
ak si ma týmto chcel onálepkovať tak poprosím nálepku "realista". Prípadne môžeš vysvetliť prečo som naivný.
hughito napísal:Ale dialo sa to v nejakom systéme, ktorý to dokonca významne podporovalo, resp. jeho elity. Moderné otroctvo má významné prieniky s kapitalistickým systémom a jeho imperiálnou expanziou. Tento vzťah je významne skúmaný aj v akademickej rovine, nie je to žiadny môj výmysel. Ja som poukazoval na tú disproporciu v zmysle kapitalizmus vs socializmus.
to "moderné otroctvo" ako mu ty hovoríš má jedno obrovské pozitívum a to možnosť slobodnej voľby :)
hughito
Redeemer
Redeemer

TK1991:
áno tak som to myslel, a áno dialo sa to v minulosti dnes už nie, tomuto sa hovorí vývoj, síce pomalí ale takí sme my ľudia
No ale ono sa to deje aj dnes. :lol:
mimochodom anarchizmus sa spája s násilim takže sa nedivím že sa ho ľudia boja
Anarchizmus spája s násilím ten, kto o buď nič nevie, alebo ho chce zámerne diskreditovať.
je smutné že v dnešnej dobe chce vzdelaný ľudia chcú niečo riešiť násilím a ešte na nevinných
To je kto, o čom teraz píšeš?
ak si ma týmto chcel onálepkovať tak poprosím nálepku "realista". Prípadne môžeš vysvetliť prečo som naivný.
Naivný si preto, ak si myslíš, že k nejakej zmene dôjde zvolením "tej správnej" strany s "dobrými politikmi." Napr. korupcia je systémový jav, nemá nič spoločné s nejakým Ficom alebo Kaliňákom. Toto nepochopili ani tí študenti, čo organizovali protesty. Ostatné časti (médiá a politici z pravicových strán) spoločnosti to podľa mňa chápali, ale samozrejme tieto pohyby podporovali, keďže boli viac či menej explicitne protivládne a proti SMERácke.
to "moderné otroctvo" ako mu ty hovoríš má jedno obrovské pozitívum a to možnosť slobodnej voľby
Keď tu píšem o modernom otroctve, tak mám na mysli konkrétny historický jav, najmä jeho druhú fázu, ktorý možno datovať do 19. storočia. Treba si uvedomiť, že išlo o najväčšiu masovú (vynútenú) migráciu všetkých čias, veď jedna tretina všetkých Afričanov (pôvodne) dnes žije mimo ich kontinent. Celý tento proces, okrem samotnej dehumanizácie človeka na obchodný artikel, sprevádzala aj nevídaná dávka násilia a smrti - taká, že ju možno komparovať len s tým najhorším, čo v ľudskej histórii vôbec poznáme. Že o týchto veciach vieme celkom máličko, zato sa každý týždeň dozvedáme z médií o "100 000 000" obetí komunizmu, je to, na čo tu poukazujem.

O kapitalizme ako otroctve som nikde nepísal, teda poprosím čítať s porozumením, vidím, že je to predsa len problém. S kapitalizmom niektorí využívajú symbolický pojem "wage slavery," čím narážajú na to, čo napísal javatar, citujem:

pracuj pre mna alebo nebudes mat prijem nijak

O tom, aké sú mantinely "dnešnej slobodnej voľby" som už písal na viacerých miestach, opakovať sa nebudem. Je ich dosť. Tí naivní to budú verklíkovať dookola a písať tieto veci ďalej, tí ďalší možno vytiahnu nejaký, najlepšie falošný citát Churchilla. Mimochodom, Churchill je skvelý príklad toho, ako recipujeme liberálnych politikov a "komunistických" politikov. Dajme tomu, že pre 99% ľudí tu na fóre je nejaký Castro alebo Lenin zločinec a stelesnenie zla, ale pri Churchillovi ich také čosi ani nenapadne, naopak, často ho tu citujú (hoci dané veci ani nikdy nepovedal). Pritom keby ľudia mali aspoň čosi naštudované, tak by zistili, aké negatívne aspekty táto postava skrýva a koľko krvi ma na rukách. ;) Žiaľ, na túto liberálnu obmedzenosť som si už zvykol. Ono to je totižto súčasťou dnešnej ideológie.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Clovek moze pracovat ako zivnostnik alebo byt zamestnancom sukromnej firmy, ci byt zamestnancom v statnom sektore, neziskovky atd. Tych moznosti je celkom dost.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak nie je podnikateľ/živnostník, tak zostáva len možnosť námezdnej mzdy. Alebo teda ešte môže žiť z prány a rovnako z nej živiť svoju rodinu, ale bývať bude musieť pod mostom, lebo hypotéku z nej nezaplatí.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

V mojom okoli ludia normalne ziju v domoch, bytoch, maju rodiny s detmi, chodia na dovolenky- a ani zdaleka nepochadzaju vsetcia z Ba.
hughito
Redeemer
Redeemer

Neviem či sme sa celkom pochopili, každopádne, túto vec sme už veľakrát rozoberali, takže opakovať sa nemusíme.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Anarchizmus spája s násilím ten, kto o buď nič nevie, alebo ho chce zámerne diskreditovať.
alebo ten, kto ho chce pouzit na presadenie svojich cielov, ze ano ;-)
Naivný si preto, ak si myslíš, že k nejakej zmene dôjde zvolením "tej správnej" strany s "dobrými politikmi."
ale ano, dojde, nebude sice masivna, ale kazdy posun dopredu je pozitivom, to je to, co nie si schopny pochopit
Napr. korupcia je systémový jav, nemá nič spoločné s nejakým Ficom [alebo Kaliňákom.
kiddo.jpg
kiddo.jpg (21.73 KiB) 806 zobrazení
TK1991
Star
Star

No ale ono sa to deje aj dnes.
kde? snáď nie u nás?
Anarchizmus spája s násilím ten, kto o buď nič nevie, alebo ho chce zámerne diskreditovať.
stačí že naťukám do googlu "anarchists" a vidím samí bordel, mňa nezaujíma že v ideológii možno nemáte spomínané násilie ale používate úplne bežne, bordel ničenie súkromného majetku nedávno myslím že v nemecku bolo v pohode? ničiť majetok tým za koho bojujem hmm :)
Napr. korupcia je systémový jav, nemá nič spoločné s nejakým Ficom alebo Kaliňákom.
čiže je jedno či budem vo vláde ja alebo ty, obaja budeme úplatný? ale nebude to preto že sme hajzli ale preto že systém?
O tom, aké sú mantinely "dnešnej slobodnej voľby" som už písal na viacerých miestach, opakovať sa nebudem.
nonstop sa sústredíš na to zlé, nikto netvrdí že systém je dokonalý, na chybách treba pracovať, náhodou ja vidím milión pozitív. Takže zato že sme zotročovali ľudí môže kapitalizmus? Preskakuješ do minulosti tam a späť ako sa ti to hodí, príde mi že to tu berieš ako nejakú súťaž o to že kto má pravdu.
hughito
Redeemer
Redeemer

kde? snáď nie u nás?
Už som ti písal napr. o susedných Čechách. A tých príkladov ti môžem zozbierať x.
stačí že naťukám do googlu "anarchists" a vidím samí bordel, mňa nezaujíma že v ideológii možno nemáte spomínané násilie ale používate úplne bežne, bordel ničenie súkromného majetku nedávno myslím že v nemecku bolo v pohode?
Toto ale nie je veľmi kritický prístup na získavanie a kritické hodnotenia informácií.. :)
čiže je jedno či budem vo vláde ja alebo ty, obaja budeme úplatný? ale nebude to preto že sme hajzli ale preto že systém?
Počul si také, že "moc korumpuje"?
nonstop sa sústredíš na to zlé, nikto netvrdí že systém je dokonalý, na chybách treba pracovať, náhodou ja vidím milión pozitív. Takže zato že sme zotročovali ľudí môže kapitalizmus? Preskakuješ do minulosti tam a späť ako sa ti to hodí, príde mi že to tu berieš ako nejakú súťaž o to že kto má pravdu.
Keď tu 9 z 10 ľudí píše chválospevy, mám potrebu sa zamerať na negatíva. Keď tu 9 z 10 ľudí hanobí "socializmus," resp. minulý režim, mám potrebu sa na vec pozrieť komplexnejšie, resp. si všimnúť aj pozitíva. Toto viacerým nedochádza a preto tie hlúpučké osobné útoky a pod.

O histórii sa tu bavíme neustále, pretože to je komparatívna téma a obidva systémy majú svoje historické korene a nejako sa vyvíjali. Ak sa jeden z nich rozvíjal vďaka otroctvu, počas ktorého sa dala produkovať obrovská nadhodnota, tak to treba zmieniť. Opakujem to stále, dnešný stav, pozícia USA či niektorých západných štátov atď., nespadli z nebies, rovnako ako iné veci. Má to svoje príčiny. A tie vedia byť aj riadne krvavé a nehumánne, aj keď sa to niekomu ťažko priznáva.
TK1991
Star
Star

Už som ti písal napr. o susedných Čechách. A tých príkladov ti môžem zozbierať x.
o tom nič neviem ale pochybujem že ich napr. pozatvárali len preto že mali A na tričku. Určite neporušovali zákon?
Toto ale nie je veľmi kritický prístup na získavanie a kritické hodnotenia informácií..
opäť som iba uviedol príklad, spochybni moje tvrdenie pádnym argumentom.
Počul si také, že "moc korumpuje"?
áno má tendenciu korumpovať ale konečné rozhodnutie je len na samotnom človeku či si vyberie tú správnu alebo nesprávnu cestu :)
Keď tu 9 z 10 ľudí píše chválospevy, mám potrebu sa zamerať na negatíva. Keď tu 9 z 10 ľudí hanobí "socializmus," resp. minulý režim, mám potrebu sa na vec pozrieť komplexnejšie, resp. sivšimnúť aj pozitíva. Toto viacerým nedochádza a preto tie hlúpučké osobné útoky a pod.
ale ja netvrdím že socializmus nemal žiadne pozitívum, náhodou ja som za sociálny štát :)
O histórii sa tu bavíme neustále, pretože to je komparatívna téma a obidva systémy majú svoje historické korene a nejako sa vyvíjali. Ak sa jeden z nich rozvíjal vďaka otroctvu, počas ktorého sa dala produkovať obrovská nadhodnota, tak to treba zmieniť. Opakujem to stále, dnešný stav, pozícia USA či niektorých západných štátov atď., nespadli z nebies, rovnako ako iné veci. Má to svoje príčiny. A tie vedia byť aj riadne krvavé a nehumánne, aj keď sa to niekomu ťažko priznáva.
to čo sa dialo je naozaj veľmi smutné a neospravedlniteľné ale zo súčasným svetom to už nemá nič spoločné preto odkazovať na túto minulosť nie je argument.
hughito
Redeemer
Redeemer

To je pekné, že pochybuješ, ale pozri napr. tu:

http://denikreferendum.cz/tema/kauza-fenix
opäť som iba uviedol príklad, spochybni moje tvrdenie pádnym argumentom.
Narážal si zrejme na letné udalosti v Hamburgu, dostatočne podrobne sme ich rozoberali. Keď chceš vedieť, čo také robia anarchisti na Slovensku, pozri si napr. web www.priamaakcia.sk
Tvoj a priori vytvorený obraz je silno ovplyvnený domnienkami a nepravdivými informáciami.
áno má tendenciu korumpovať ale konečné rozhodnutie je len na samotnom človeku či si vyberie tú správnu alebo nesprávnu cestu
Toto sú síce pekné reči, ale ja sa pozerám na fakty, reálny stav. A nielen teraz, ale aj v minulosti. A nie len na Slovensku, ale na celom svete.
ale ja netvrdím že socializmus nemal žiadne pozitívum, náhodou ja som za sociálny štát
Fajn, tak som mal napísať 8 z 10. Chápeš, že to bola istá ilustrácia.
to čo sa dialo je naozaj veľmi smutné a neospravedlniteľné ale zo súčasným svetom to už nemá nič spoločné preto odkazovať na túto minulosť nie je argument.
Neviem ako môžeš napísať niečo také, ako že to nemalo nič spoločné, keď malo. Bez toho "diania" by bol vývoj inakší. Môžeš to maximálne rozdeliť na viaceré etapy s tým, že budeš zastávať pozíciu, že daná etapa sa "prekonala" a dnešná je kvalitatívne iná - niečo, ako keď v minulom režime boli 50. roky "také" a 60. roky "onaké," hoci išlo formálne o ten istý režim/systém. Každopádne, úplne odlúčiť sa to nedá.
TK1991
Star
Star

Narážal si zrejme na letné udalosti v Hamburgu, dostatočne podrobne sme ich rozoberali. Keď chceš vedieť, čo také robia anarchisti na Slovensku, pozri si napr. web www.priamaakcia.sk
fajn keď takýmto spôsobom vystupujú na verejnosti tak nikto proti ním snáď nič nemôže mať
Toto sú síce pekné reči, ale ja sa pozerám na fakty, reálny stav. A nielen teraz, ale aj v minulosti. A nie len na Slovensku, ale na celom svete.
fajn že sa pozeráš na reálny stav ale čo si tým chcel povedať? Že v socializme korupcia nebude? alebo nebola? jáááj vtedy mohli kradnúť všetci tak to je v pohode, či tak nebolo?
Neviem ako môžeš napísať niečo také, ako že to nemalo nič spoločné, keď malo. Bez toho "diania" by bol vývoj inakší. Môžeš to maximálne rozdeliť na viaceré etapy s tým, že budeš zastávať pozíciu, že daná etapa sa "prekonala" a dnešná je kvalitatívne iná - niečo, ako keď v minulom režime boli 50. roky "také" a 60. roky "onaké," hoci išlo formálne o ten istý režim/systém. Každopádne, úplne odlúčiť sa to nedá.
samozrejme veď aj tak som to myslel :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Myslel som to tak, že kapitalizmus v určitej fáze s jeho myšlienkovým a hodnotovým pozadím (napr. maximalizácia zisku, ekonomizujúci pohľad atď.) si veľmi dobre rozumel s javom ako moderné otroctvo.
Rozumel si s nim dobre. Nie tak dobre ako kazda diktatura, monarchia, feudalizmus alebo celkovo autoritativne rezimy ale ako pri vsetkom - co kapitalizmu hodis pod nohy to sa bude snazit vyuzit.
hughito napísal:To, že vznikli nejaké ĽP sa udialo NAPRIEK kapitalizmu, nie vďaka nemu. Kapitalizmus je však flexibilný systém, preto dokáže fungovať aj bez otroctva a s ĽP.
Tu suhlasim s oba bodmi.
hughito napísal:Ale tvoja narážka na aktuálne otroctvo tiež vyvoláva otázky, že je tu stále nejaká spojitosť - lebo kapitalizmus je systém, ktorý definuje tento svet a fungovania ľudí v ňom. Predstava komunizmu je fungovať bez štátu, bez peňazí, bez hierarchie a bez triednej spoločnosti ako takej, ďalej na hodnotovo úplne iných zásadách - v takom systéme je niečo také, na čo si teraz poukázal, nepredstaviteľné.
Toto je validna kritika. Nemusis si predstavovat ani komunizmus, uz pri demokratizacii a spolocnom vlastnictve podnikov (nemusi byt rovnomerne) by sa nieco taketo realizovalo ovela tazsie. Toto ti uznam ako negaivny dopad kapitalizmu.
hughito napísal:A to môžeme rovno prepojiť na jav ako mafia a všetku inú ´nelegálnu´ činnosť, ktorá fakticky v istých aspektoch, hodnotách a základnom zmysle fungovania veľmi koreluje s kapitalizmom.
Jasne, takze korupciu tiez - ako vyssie spominas, je to celosvetovy jav. V spolocnosti bez hierarchie by samozrejme bola potlacena kedze nie je koho podplacat. Ako by si potlacil jej pricinu (chamtivost) tak to uz netusim.

Cim dlhsie tu si a cim viac cisel pozeram tak tym menej s tebou prezentovanymi myslienkami sympatizujem. Taky system by fakt musel predpokladat "silnu vieru v dane myslienky" velkej casti populacie. Silnejsiu ako maju ludia momentalne vieru v kapitalizmus. Ovela silnejsiu...
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar zareagujem len na to posledné, lebo sme sa už nerozporovovali. Ja si osobne nemyslím, že je to o nejakej viere. Môže to byť o triednom vedomí, materiálno-ekonomických podmienkach alebo x iných aspektoch. Istý druh skepsy chápem, podľa mňa je to prirodzené a takisto bola vždy súčasťou v každom kontexte takéhoto rozmýšľania o celých systémoch a ich výmenách. Koľkí ľudia si vedeli v 82 roku predstaviť, že už o necelých 10 rokov tu bude kapitalizmus? Koľko ľudí si vedelo v cárskom Rusku počas 1. svetovej vojny predstaviť, že zachvíľu príde Boľševická revolúcia? Čiže áno, v kontexte dnešnej ideológie, keď je ľahšie si predstaviť koniec sveta ako koniec kapitalizmu, sa môže zdať, že proste "pfff... o čom sa tu vlastne bavíme?", ale človek nikdy nevie. ;)

TK1991:
fajn keď takýmto spôsobom vystupujú na verejnosti tak nikto proti ním snáď nič nemôže mať
Ale tak niekto sa určite nájde, minimálne tí dotknutí zamestnávatelia. :)
fajn že sa pozeráš na reálny stav ale čo si tým chcel povedať? Že v socializme korupcia nebude? alebo nebola? jáááj vtedy mohli kradnúť všetci tak to je v pohode, či tak nebolo?
Tým chcem povedať to, že je to systémový jav. Korupcia bola samozrejme aj v minulom režime, lebo bol takisto hierarchický a koncentroval moc = korupcia bola nevyhnutná, nebojím sa napísať, že až zákonitá. Čiže, až taký rozdiel v tomto tam s dnešným systémom nie je, čo sa mnohým nepáči a preto na tieto aspekty nepoukazujú. :)

A k tomu, že si to tak myslel.. no fajn, nabudúce ťa k želanej odpovedi snáď nebudem musieť dotlačiť. :)
TK1991
Star
Star

A k tomu, že si to tak myslel.. no fajn, nabudúce ťa k želanej odpovedi snáď nebudem musieť dotlačiť. :)
trochu mi to príde že si veci vysvetľuješ tak ako sa ti to hodí ale budiš
Tým chcem povedať to, že je to systémový jav. Korupcia bola samozrejme aj v minulom režime, lebo bol takisto hierarchický a koncentroval moc = korupcia bola nevyhnutná, nebojím sa napísať, že až zákonitá. Čiže, až taký rozdiel v tomto tam s dnešným systémom nie je, čo sa mnohým nepáči a preto na tieto aspekty nepoukazujú. :)
ja si neviem predstaviť svet bez hierarchie, ty by si tu najradšej nastolil anarchiu ok, vieš si predstaviť o koľko jednoduchšie by to tu bolo pre ľudí typu kotlebovci? negatívne dopady máš ujasnené?
Napísať odpoveď