Nie som členom ani KSS, ani Ľavicového frontu mládeže, ani VZDOR - Strana práce, teda žiadneho zoskupenia, v ktorom je bežná nekritická nostalgia za minulým režimom. Naopak, ja minulý režim kritizujem zľava, preto je moja kritika a celkový postoj k nemu iný, ako z klasického liberálna hľadiska, ktoré je momentálne mainstreamovým, resp. dominantným naratívom.
//autoeditácia príspevku (09 Dec 2017, 10:47)
Solo_Kamen: Článok som neposlal ja, ale gogo. Avšak díky za karmu.
https://antistablog.wordpress.com/2017/ ... ich-povod/Základný rozpor stalinizmu, ktorý ležal v nerealizovanom socializme (ktorý musí byť demokratický), ale v súčasnom zvrhnutí kapitalizmu, sa ukazoval v jeho každodennom hospodárskom živote: Na jednej strane diktatoriálne, neefektívne a skorumpované plánovanie hospodárstva byrokraciou, na druhej práca bez vykorisťovania a životné náklady, o ktorých môžu dnešné kapitalistické krajiny len snívať. Nedostatky plánovaného hospodárstva boli pritom zväčša spôsobené chýbajúcou demokraciou vo výrobe a v spoločnosti, namiesto toho nahradené výrobným diktátom strany. Diskusie o životných nákladoch v porovnaní s dnešnými mzdami sú postihnuté ľubovoľným narábanim so štatistikami a zabudnutou produktivitou a nákladmi na bývanie. Keď dochádza k porovnávaniu cien, zabúda sa tak na dnešný a vtedajší rozdiel medzi mediánnymi a priemernými príjmami a tieto hodnoty sa berú, ako keby sa za 30 rokov nič na produktivite nezmenilo. V skutočnosti sa od prevratu priemerná produktivita práce na Slovensku minimálne zdvojnásobila a keď toto zoberieme do úvahy, kúpiť si dnes priemerný Slovák môže za rovnakú produktivitu menej než polovicu toho, čo vtedy. Úplne sa nespomínajú náklady na bývanie, ktoré tvoria dnes v západných krajinách najväčšiu položku v životných nákladoch. Tie boli za stalinistického režimu aj bez zohľadnenia produktivity až desať krát nižšie než dnes, meniac sa podľa trhovej ceny. Ako veľké víťazstvá kapitalizmu sa oslavujú tovary, ktoré zažili za posledných 30 rokov revolúciu v produktivite, je jasné, že dnes sa autá, televízory a počítače vyrábajú rýchlejšie ako pred 30 rokmi. Napokon sa otázka nezamestnanosti a chudoby vykladá ako chyba slabých, neschopných ľudí, takých, ktorých by bolo najlepšie vyradiť zo spoločnosti a nechať umrieť hladom. Neuveriteľná nadvýroba a mrhanie surovinami a pracovnou silou sa podobne oslavuje ako kapitalistický luxus. Ak toto všetko zoberieme do úvahy, napriek tomu, ako hrozne bol minulý režim brzdený byrokratickou diktatúrou strany, bol dvakrát až trikrát ekonomickejší ako ten dnešný. Dnes naproti tomu máme skvelé iPhony v zlatom obale, ktoré sú vyrábané za štvrtinu predajnej ceny, ktoré si ľudia veselo kupujú zo mzdy, z ktorej tretina až polovica odíde kapitalistovi. Nakoniec tento mobil bude po roku zahodený, lebo nezodpovedá trendu. To je kapitalistická efektivita.