Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Zdanovanie kryptomien na SK a EU

Príspevok od používateľa baldorex »

No, povedzme že v septembri bude super čas na výber zisku. Dáš si to vyplatiť.

Ako dodržíš podmienku žiť xy dní v tom zahraničí? Keď tam pôjdeš v tom septembri, už nemáš šancu.

Ak by si tam šiel hneď zajtra.... Tak sa môže stať, že v septembri bude hodnota 0 a nebudeš si mať čo vyplatiť...

Či trepem hlúposti?
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

jo, spoliehas sa na to, ze ta mena si behom min. polroka budto aspon udrzi aktualne hodnoty alebo len stupne na cene.
cize odides do zahranicia na polroka jedine tak, ze si nebudes moc vyhadzovat z kopytka, aby si nakoniec aj neprerobil :D
vacsina ludi bude musiet ale najst nejake lukrativnejsie riesenie kde nie je clovek hlavne viazany tou polrocnou "expiracnou lehotou".
najvacsi trhak bude, ked nakoniec kazimir vyrukuje s nejakym rozumnym danovym nasadenim pojednavajucim priamo kryptomeny ako specialnu polozku. keby sa to zdanovalo u nas ako v cesku, 15%, tak ma to teda vobec nesere, ale pozeram, ze v cesku sa tiez snazia silou mocou obist dane.
to ale vieme, ze sa len tak samo od seba nestane. museli by najprv tie prasce mat svoje vlastne prostriedky uz davno v krypto investovane, aby ich take nieco napadlo.
to najlepsie co mozeme my obycajni ludia asi spravit je spisat peticiu a urgovat zodpovedne organy a zvolenych reprezentantov, aby sa s tym zdanovanim nieco robilo. vsak sme predsa silne zapadna krajina, tak pristupujme aj zmyslanim na zapadne postupy :D
raitrader
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa raitrader »

Nie, mas pravdu. Je to velke riziko s tym vykyvom kurzu. Da sa to vsak zabezpecit tak, ze si to zmenis na tether (kryptomena), ktory ma fixny kurz 1:1 k USD. Niektori ludia vravia, ze sa Tether moze casom zosypat, ale je tu uz pomerne dlhu dobu a funguje v pohode. Teda postup by bol taky, ze akonahle by si bol spokojny so svojim stavom/hodnotou portfolia, tak by si to premenil na fixny tether a az nasledne by si zacal vybavovat zmenu rezidencie. Takto by sa ta uz viacej zmena kurzu netykala.

Old Dirty Bastard - v to dufam aj ja. Ale moc tomu neverim a skor sa obavam toho, ze akurat sprisni podmienky + napari na to este dalsie, dodatocne dane. Cize vo vysledku este horsie. Celkom sa aj divim Cechom, ze vymyslaju pri 15 % zdaneni. Pri takom cisle by som urcite neriesil nejake sposoby ako sa tomu vyhnut, kedze to mi pride vcelku primerana vyska dani.

Rovnako som premyslal, ze by sme mohli vyvinut nejaky "tlak" a pripomienkovat zakony, posielat maily, spravit nejaku peticiu a navrhnut nejake rozumne spolocne riesenie. Avsak ci by to nebola len strata casu? Tazko povedat. Ja by som to prezentoval v style, ze ked to da na rozumnu hranicu (napr 15%), tak drtiva väcsina uzivatelov nebude nijako spekulovat a stat dostane svoj podiel. Ak to vsak ostane pri 39% a napari tam este dalsie dane, tak vo vysledku sa vdaka anonymite kryptomien kazdy bude obzerat po inom riesenie a stat zinkasuje menej.

Edit - tak mi este napadlo, ze SNS posledne tyzdne tlaci na znizenie dane z prijmu pre fyzicke osoby na uroven Ceska. To by bolo fajn. Ci to prejde, to neviem. Potom uz len odstranit zdravotne odvody z prilezitostnych prijmov, lebo ak by ostali, tak by sme aj tak boli na 2 nasobku Ceska v zdaneni.
baldorex
Addict
Addict

Teoreticky.
Dať vyplatiť zisk priateľovi na telefóne v ČR. Ten príjem zdaní, dostane províziu za túto službu.

Následne sa s kamarátom uzatvorí zmluva o pôžičke na sumu, ktorá ostala. Túto sumu v pohode prevedie na váš účet.

Výsledok je, že kamarát príjem legálne zdaní, váš príjem je legálny tiež, je to predsa pôžička...v prípade vyšetrovania ukážete zmluvu. Žiadny zákon pôžičku medzi fo nezakazuje. Splácanie pôžičky dohodnúť výhradne v hotovosti.

Riziká
Kamarát sa po príjme peňazí a následnom zdanení môže rozhodnúť, že je to konečná transakcia a vám nič nedá. Stovky tisíc € na účte sú silné lákadlo, možno silnejšie ako vaše kamarátstvo.

Prevod na váš účet bude nahlásený a kontrolovaný...z vašej strany to bude ok... Ale ako už padlo hore, o vašej príbeh sume na účte sa pravdepodobne dozvedia nesprávny ľudia a provízia pre nich, za to že budete mať pokoj, sa môže pomaly priblížiť k sume zdanenia tu.

A opäť kamarát, ten sa môže po pár rokoch dostať do zlej finančnej situácie a zrazu si spomenie na zmluvu o pôžičke a vyžadovať od vás jej splácanie. A vy buď budete platiť, alebo dáte kamaráta odstrániť, alebo sa pôjdete udať, že tá pôžička bol vlastne daňový podvod...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

moj nazor, to by bolo este asi horsie dat to do USDT (tether), tether ma byt sice kryty americkym dolarom, ale este nikto nedokazal, ci su fakt solventni. cital som hororove pribehy o tom, ako si ludia nemohli vybrat miliony z tether.

tak za podpis peticie a par mailov vlade z nikoho neubudne. sme mala krajina. ked ich pride aspon par tisic, je dost velka sanca, ze sa do toho obuju aj media.
raitrader
Amateur
Amateur

baldorex napísal:Teoreticky.
Dať vyplatiť zisk priateľovi na telefóne v ČR. Ten príjem zdaní, dostane províziu za túto službu.

Následne sa s kamarátom uzatvorí zmluva o pôžičke na sumu, ktorá ostala. Túto sumu v pohode prevedie na váš účet.

Výsledok je, že kamarát príjem legálne zdaní, váš príjem je legálny tiež, je to predsa pôžička...v prípade vyšetrovania ukážete zmluvu. Žiadny zákon pôžičku medzi fo nezakazuje. Splácanie pôžičky dohodnúť výhradne v hotovosti.

Riziká
Kamarát sa po príjme peňazí a následnom zdanení môže rozhodnúť, že je to konečná transakcia a vám nič nedá. Stovky tisíc € na účte sú silné lákadlo, možno silnejšie ako vaše kamarátstvo.

Prevod na váš účet bude nahlásený a kontrolovaný...z vašej strany to bude ok... Ale ako už padlo hore, o vašej príbeh sume na účte sa pravdepodobne dozvedia nesprávny ľudia a provízia pre nich, za to že budete mať pokoj, sa môže pomaly priblížiť k sume zdanenia tu.

A opäť kamarát, ten sa môže po pár rokoch dostať do zlej finančnej situácie a zrazu si spomenie na zmluvu o pôžičke a vyžadovať od vás jej splácanie. A vy buď budete platiť, alebo dáte kamaráta odstrániť, alebo sa pôjdete udať, že tá pôžička bol vlastne daňový podvod...
V mojom zozname moznosti som uz popisoval podobny sposob. Ale nie pozicku, ale dar. Proste zaciatok je rovnaky, on to zdani vo svojej krajine a potom ti to posle ako dar. Dary (aj financne) su na Slovensku oslobodene od dani z prijmu. Je to jedno kolko €.

ODB - ty tether za usd vymienat nemusis. Ty ich v ten den premenis znovu na bitcoiny alebo inu menu a tie predas na burze. To mam realne vyskusane.
baldorex
Addict
Addict

Uzavrieť zmluvu o pôžičke je menej podozrivé, ako dostať "dar" 200 000€.

Riziko ale ostáva stále.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

tu ide skor o to, ze kazdy jeden tether ma byt kryty USD v pomere 1:1, takze ak nemozes vybrat vacsie obnosy, nieco tu nesedi a nedostatok papierovych penazi to nebude.. tolko tetherov kolko maju vytlacenych maju mat aj teda pokrytych v USD, lenze to ocividne tak nie je.
ked to nahodou cele padne, tak zamenis tie tether asi tak uspecne ako bitconnect mince za BTC alebo akukolvek inu menu aktualne.

od marca sa moze na zoznam crypto friendly krajin teda pridat aj bielorusko, ako som spominal.
http://www.coingape.com/belarus-to-make ... ies-legal/
raitrader
Amateur
Amateur

Baldorex - ano, je to z nasho pohladu podozrive, ale musime to posudzovat z pohladu zakona. Su dovolene financne dary? Su. Su oslobodene od dani? Su. Je vyska daru obmedzena nejakym stropom? Nie je. Moze mi poslat miliardu na ucet? Teoreticky moze. Maximalne mozu preverovat povod penazi a tam len zistia, ze su legalne a zdanene. Nepredpokladam, ze by si uradnici ohybali zakon v tvoj neprospech podla sumy, o ktoru sa jedna. Ak to je raz explicitne zo zakona dovolene, tak tam nemoze byt ziadny zadrhel. Ale na hojkovi je aj par pravnikov, tak snad bude vediet niekto lepsie.

ODB - Ano, je to riziko, priznavam. Ale Tether je tu uz pomerne dlhsie a stale funguje. Pripravuju sa aj dalsie alternativne fixne meny, ktore maju byt transparentnejsie. Pripadne polovicu dat do tetheru a polovicu nechat priamo v roznych kryptomenach, nech kusok znizis riziko zbytocnej dovolenky v Slovinsku.

EDIT - este som sa tak pozeral na to Slovinsko. Nasiel som tento dokument na oficialnej stranke:
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet ... ZDDV-1.pdf
V bode 2.1 sa pise, ze bitcoin (resp. ine kryptomeny) je povazovany za hnutelny majetok a nie financny nastroj a ten sa podla dani z prijmu nezdanuje. Takze pri predaji neplatite ziadnu dan. Dan z prijmu sa spomina len pri tazeni a ak to mate v obchodnom majetku. Takze ak som to spravne prelozil a pochopil, tak kryptomeny su ozaj 100% bez dane v Slovinsku. Prosim vsak o overenie, skuste sa na to pozriet aj niekto iny.

Ale co je este zaujimavejsie. Uplne rovnako sa k tomu postavili aj slovenske urady, ktore sa tiez vyjadrili, ze bitcoin nie je financnym nastrojom, menou, cennym papierom. Preto mi vychadza ako logicke, ze bitcoin je na slovensku hnutelnym majetkom. A to najlepsie? Predaj hnutelneho majetku na Slovensku je oslobodeny od dane z prijmu :smt059 .

https://www.financnasprava.sk/sk/obcani ... deneOdDane
Príjmy oslobodené od dane

príjem z predaja hnuteľnej veci, ak ju predávajúci nemal zahrnutú v obchodnom majetku,
Pripadne este tu podrobnejsie - https://podpora.financnasprava.sk/53174 ... Enej-veci-

Takze z toho mi vyplyva, ze teoreticky by ste nemali platit ziadne dane a hnat danovakov pred sud ak by pozadovali zaplatenie dani. Aky je vas nazor? Vyzna sa tu niekto dobre do prava?

Skusim napisat este raz na financnu spravu ohladom tohto.
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa awtt »

Moj kamarat to konzulotval s 2 ekonomkami a obe mu povedali ze nemusi platit nic :) aj ked ja si to sice nemyslim.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pochybujem, ze ti z FS pride odpoved. Teda relevantna odpoved. Pretoze sa riadia metodickymi pokynmi a k tomuto zrejme pokyny este nemaju, teda namaju na jasnu, strucnu a zrozumitelnu odpoved. Takze ti napisu dake zvasty alebo ta odbiju na ine oddelenie, ktore bude reagovat vyhybavo, tak ako to uz byva zvykom. Cela tato diskusia je podla mna zbytocna, zdanuje sa to §8 Zakona o dani z prijmov, tym to hasne, treba sa s tym zmierit.
baldorex
Addict
Addict

Len tak okrajovo, keď boli nejaké deti v parlamente, tak sa jedno decko pýtalo kažimíra, že s otcom kúpili bitcoiny a dobre na tom zarobili, že kedy bude btc uznané ako mena.

On na to položartom odvetil, že v prvom rade by rád videl ockove daňové priznanie a potom že pripravujú legislatívu...

V správach na joj to bolo...
raitrader
Amateur
Amateur

Neviem no, ale tiez si nemozu tie pravidla urcovat len tak ako sa im zachce, aby ta zdanili maximalnou sadzbou. Musia sa sa riadit zakonom. Preto sa pytam, do akej kategorii spadaju kryptomeny. Akonahle by bol povazovany za hnutelny majetok, tak ako fyzicka osoba nemas platit ziadne dane. Ak by to bol cenny papier, tak by mal byt oslobodeny od dani po 1 roku drzania.

Edit: I ked uznavam, ze natahovat sa s nimi ohladom zakonov mi nestoji za tie nervy :nono: . Aspon, ze to Slovinsko je tak blizko.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Je na zamyslenie preco Kazikseft riesi legislativu s kryptomenami ked su momentalne zevraj zdanene 39%. Znizovat? Sanca tam je ak niekto z jeho okolia nazbieral vacsi obnos. Zvysovat nad 39%? Malo pravdepodobne lebo to by bol uz extrem.
Mne najviac logicke pride ze teraz sa kryptomeny nezdanuju vobec a prave preto ich zacali riesit.

Samozrejme vsetko je v rovine spekulacii.
baldorex
Addict
Addict

Legislatíva sa rieši kvôli zaradeniu, či to bude oficiálne mena, cenný papier atď, nie dane.

Že sa to daní už teraz naznačuje jeho výrok, že by rád videl jeho daňové priznanie...

Čiže ako píše heker, § a kolónku v daňovom priznaní na to máme. Diskusia či daniť je zbytočná...optimalizácia je heslo dňa.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

a ktory je to teda paragraf a kolonka?
lebo mne to logicky vychadza je to hnutelny majetok, ten sa nezdanuje.
raitrader
Amateur
Amateur

No aj mne to vychadza, ze by sme sa mohli s nimi natahovat ohladom toho hnutelneho majetku. Vychadzame z toho, ze to nie je cenny papier (tak ako to definovali), tak niekde to zaradit musime. Mne osobne potom pride vhodne zaradenie do hnutelneho majetku. Mozno taram hluposti (mam vsak vystudovanu ekonomiu). Samozrejme, velmi by ste ich s tym nepotesili, kedze takto by vas neskasirovali a hladali by sposoby ako vam to neuznat. Teoreticky by ste sa mohli sudit, kde by musel sud jednoznacne urcit povahu kryptomien.

aacid - no ak sa chces nechat zdanit plnou sumou, tak ako ti to odporucaju daniari, tak potom to mas tu:
https://pfseform.financnasprava.sk/Form ... m.362.html
VIII. ODDIEL - VÝPOČET ZÁKLADU DANE (čiastkového základu dane) Z OSTATNÝCH PRÍJMOV (§ 8 zákona) - v eurách
15 iné

Inac, mohli by ste si vytlacit papierovu penazenku (proste privatny a verejny kluc, urcite to poznate) a tu priamo niekomu predat za peniaze. Cenny papier to nie je. Pytam sa teda, je takato papierova penazenka hnutelny majetok? Ak nie, co je to teda?
baldorex
Addict
Addict

§8 písal heker.

Ja by som to smeroval skôr na cenné papiere, či akcie...k tomu má kryptomena bližšie než k hnuteľnému majetku.

Hnuteľný majetok ako auto či notebook máš fyzicky u seba....kryptomenu máš na burze nie?
raitrader
Amateur
Amateur

baldorex -
skus pozriet co som prave zeditoval v mojom prispevku
Inac, mohli by ste si vytlacit papierovu penazenku (proste privatny a verejny kluc, urcite to poznate) a tu priamo niekomu predat za peniaze. Cenny papier to nie je. Pytam sa teda, je takato papierova penazenka hnutelny majetok? Ak nie, co je to teda?
A nie, cenne papiere to nie su. To uz sa urady jasne vyjadrili, ze cenny papier to nie je, tam su presne definovane financne nastroje, ktore su povazovane za cenny papier. Kryptomeny tam nie su.

Dalsia uvaha - ak by to bol problem, tak proste predavate len kus farebneho papiera a kupujuci je ochotny zaplatit tak vysoku sumu :lol:
Posledna uvaha - v podstate je uz len krocik od toho aby ste sa s kupujucim dohodli na tom, ze bitcoiny mu tajne poslete a akurat spisete darovaciu zmluvu, ze vam proste chce darovat xy tisic eur, len tak :lol:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Bol som dnes s kamaratom, ten ma cca 50 tisic eur zisk v kryptomenach. Teraz poklesom stratil dakych 15-20 tisic, ale ze mu to nejak nevadi, ze pocka co sa bude diat, ze ved to zase stupa. Vravel, ze so zdanovanim si tazku hlavu nerobi, ze bankomat v Bratislave vyplacal do 5000 eur a bol tam poplatok 8 percent. Alebo ze sa s tym da platit na Alze, ale ked vratis tovar, tak ti vratia peniaze. Cize kupit 10x iPhone a potom ho vratit. Pripadne kupit tovar, ktory je v akcii a najlacnejsi prave v Alze, neskor ho predat cez Bazos. Ze je to stale vyhodnejsie ako zdanovat na Slovensku.
Napísať odpoveď