Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Animorph
Expert
Expert

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Animorph »

baldorex napísal:V prvom rade ste stáli obaja naopak.
Ty ak si nechcel opustiť kruhový objazd na prvom výjazde, mal si stáť naľavo a naopak ten červený mal stáť vpravo. Predišli by ste krízovej situácii a aj premávka by bola plynulejšia, ak by sa na to myslelo dopredu.
To čo píšeš nemá oporu v zákone. Ja môžem ísť do hocijakého pruhu. Volím vonkajší, pretože potom sa mi ľahšie vychádza a nemusím nikomu dávať prednosť (ako by mne mal dať červený). Myslím, že v konečnom dôsledku to aj tak vyjde narovnako - vždy niekto dáva prednosť, či som to ja alebo ten červený - plynulosť/priepustnosť je podľa mňa rovnaká..

Na obrázku situácia (o pár metrov ďalej), ktorú navrhuješ ty. Nič sa v podstate nezmenilo. V momente ako som vo vnútornom, musím ísť opatrne a dávať prednosť, pretože neviem kam ide vozidlo napravo odo mňa (ktoré ma jednoznačne prednosť).
Prílohy
hfghgh.png
test
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa test »

Baldorex ty si co vymyslas o tom ako mali stat? To je vymyslel z tvojej hlavy alebo ktory paragraf z akeho zakona?
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Nie je to výmysel z mojej hlavy, ale rady dopravných expertov pre zvýšenie plynulosti dopravy. Ešte raz si prečítaj môj príspevok. Nepíšem nič o tom kto má komu dať prednosť, riešim že správnym postavením mohli predísť krízovej situácii a ísť plynulo...
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Baldorex má pravdu. Zastavil si úplne ako tatár a druhý vodič tiež. Áno v zákone nie je definované v ktorom pruhu musíš ísť, ale potom sa netreba čudovať, že ti nedávajú prednosť. V anglicku majú pruhy tak, že ak nevychádzaš hneď na najbližšom výjazde, tak ťa to automaticky zavedie do vnútorného pruhu. U nás to samozrejme ignorujú a každý si tam chodí ako chce. Ak by ste zastavili presne opačne ty by si mohol pekne pokračovať ďalej a on výjsť na prvom výjazde. Nemáš to zákonom určené, ale potom ak nerozmýšľaš dopredu, tak sa netreba sťažovať. :) (Je to ako s križovatkou, keď viem, že budem otáčať doľava, tak zastavím v ľavom pruhu a nie v pravom a potom sa snažiť v strede križovatky prepchať do správneho pruhu)

Denne sa stretávam s blbcami (prepáč, ale musím to takto napísať) ako ty. Ktorí ani za pána nevojdu do vnútorného pruhu. (Šak načo, potom ma nikto nechce pustiť, a vo vonkajšom sa mi ľahšie vychádza) A pritom blokujú tích čo chcú z vnútorného vyjsť a nemôžu a rovnako blokujú aj vstup, pretože si celé kolečko skoro dajú po vonkajšom obvode...

Takže netreba sa sťažovať, ale v 1 rade myslieť dopredu a v druhom jazdiť tolerantne a keď viem, že nebudem vychádzať hneď idem do vnútorného. Ak by to dodržiavali všetky auta, alebo aspoň väčšina nebol by problém. Vieš, ten vnútorný pruh tam není len tak na srandu. Osobne by som to dal aj do vyhlášky, že ak vodiči nejdú na prvom výjazde preč museli by sa zaradiť do vnútorného. Inak mastná pokuta. Prišiel by si so svojím zmýšľaním do UK, kde je skoro každá križovatka kruháč, niektoré aj 3 - 4 prúdoví a by si bol v riti...

///Animorph áno samozrejme v druhom obrázku popisuješ zase opačnú situáciu, ale aj tu platí čo som napísal. Ak by červené auto, ktoré nevychádza hneď na výjazde ako chce modré, tak by sa automaticky zaradilo za modré auto do vnútorného pruhu. A tým pádom by vodič modrého nemusel dávať prednosť, len by sa pekne preradil do vonkajšieho a následne opustil kruhoví. Takto sa zbytočne blokujú vodiči vo vnútornom pruhu, pretože ich tí z vonkajšieho nechcú pustiť (pretože jazdia ako debili po vonkajšom) a tak radšej nikto do vnútorného ani nejde a len sa to zhoršuje. Mám neskutočnú zlosť, keď sa nemôžem preradiť do vonkajšieho a musím čakať pred výjazdom aj pol minúty kým sa mi to podarí. Brať takýmto papiere na mieste
baldorex
Addict
Addict

Animorph
Expert
Expert

Aha, čiže podľa teba je správne jazdiť tak ako som to načrtol na obrázku :) Kruhový objazd je predsa normálna križovatka s dvoma pruhmi ak nie som úplne mimo.
Nebavíme sa o mega kruhovom objazde niekde v UK (tu verím, že viac pruhov a jazdenie vo vnútornom zmysel má), ale bavíme sa o kruhovom objazde, ktorý ma priemer 30m.

Aj tu budem zdržovať premávku, keď nevojdem do vnútorného pruhu ? Asi nie, keďže do neho vojsť ani nemôžem kvôli plnej čiare.
Čiže tiež by si mi nadával a bral papiere, keby idem po vonkajšom pruhu a odbočím až na treťom výjazde ?
https://goo.gl/maps/CrinwJmdQJE2

Každopádne mi išlo o danie prednosti, ktorú nikto nedáva. Potvrdzuje to aj článok vyššie:
"Pri prechode z jedného pruhu do druhého musíme dať znamenie o smeru jazdy a prednosť vozidlám, ktoré sa nachádzajú v jazdnom pruhu do ktorého vstupujeme," dodáva Dolanský.
Prílohy
gfhg.png
gfhg.png (6.02 KiB) 1307 zobrazení
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Animorph - aj keby tam plna nebola tak to nieje dobre prirovnanie. Prijazd do kruhaca je len z jedneho pruhu.
Animorph
Expert
Expert

Mas pravdu, nie je to najlepsi priklad. No napriklad niekto na druhom/tretom vjazde sa moze rozculovat, ze preco nejdem vo vnutornom pruhu (nema sajnu, ze je tam len jeden pruh a plna ciara).
NHISPVM
Star
Star

Animorph len prekrúcaš baldorex aj dal pekne video ako by si mal jazdiť po kruháči a plne s tým súhlasím. Ty len prekrúcaš a na obrázku si načrtol niečo iné...

Auta ak ideš vo vonkajšom pruhu obmedzuješ 2 spôsobmi. Tí čo by chceli vojsť, a tí čo chcú vyjsť a musia ti dávať prednosť. Samozrejme sa bavíme o normálnej čiare a nie plnej. V tvojom prvom príspevku plná čiara nie je, rovnako ako na väčšina kruháčov. Takže to len zasa prekrúcaš a zahováraš. Radšej sa naúč jazdiť tolerantne aj nad rámec "toto neni vo vyhláške tak nato seriem"

Áno mali by ti dať prednosť v jazde, keďže predchádzajú z pruhu do pruhu to je jasné. Na druhej strane by si ty mohol ísť tiež po vnútornom a takej kolízii sa vyhnúť. Možno keby si viac chodil po vnútornom a začali by ti vadiť špekulanti, ktorí ťa zbytočne blokujú, tiež by si im nedával prednosť. Nechcem ich samozrejme obhajovať, ale vzhľadom nato, že už pred kruháčom vedome zlé zaradíš mi prídeš ako rovnaký blbec
Animorph
Expert
Expert

Ok tak pôjdem teda po vnútornom pruhu ako na tomto obrázku, sprava bude chcieť vstúpiť auto do kruhového objazdu.
Ako som urýchlil premávku ? Aj tak by nemal vstúpiť do kruhového objazdu, keďže by mi nedal prednosť a mohol by sposobiť kolíziu. To auto napravo bude stáť či pôjdem po vnútornom alebo po vonkajšom pruhu (nevbehne predsa na hlavnú cestu, keď sa po nej rúti auto).

Dal som druhý kruhový objazd, iná situácia. Aké prekrúcanie ?

Na videjku je pekný veľký kruhový objazd, kde máš čas sa bezpečne zaradiť/vojsť z/do vnútorného pruhu. V mojom prípade to tak nie je.
Prílohy
ggdfggg.png
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Tento obrazok, tu ma prednost cerveny. To je to o com som poobede pisal (podobna situacia).
NHISPVM
Star
Star

modré auto ako si naznačil na obrázku vstúpiť nebude môcť pretože vychádzaš. To je v poriadku, nemohlo by vstúpiť ani keby si bol vo vonkajšom ani vo vnútornom. Lenže auto bude môcť stúpiť do kruhového o vjazd skôr. (v tvojom konrétnom obrázku, kde končí písmeno "á") Ak by si bol vo vonkajšom tak by nemohlo vstúpiť do kruhového žiadne. Je to tak ťažké to pochopiť ?
Animorph
Expert
Expert

Najskôr mi dáš za pravdu, že modré auto nebude môcť vstúpiť do cesty a hneď nato píšeš, že auto kde je písmeno "á" bude môcť vstúpiť. Veď je to tá istá situácia.
Červené auto bude v tom čase niekde v miestach čiernej čiary. Auto "á" do objazdu môže vstúpiť bezpečne až keď je červené auto bližšie k ružovej čiare - a je úplne jedno, či je vo vnútornom alebo vo vonkajšom pruhu (čo si tiež potvrdil). Tento kruhový objazd je tak malý, že nemáš veľa možností ako bezpečne vojsť do objazdu (aj keď toto je dosť subjektívne), pokiaľ sa blíži auto (minimálny priestor bez vjazdov/vyjazdov - čiže bez križovatiek).
Je to tak ťažké to pochopiť ?
Prílohy
ggdfggg.png
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Pre vas co si tu vymyslate tie bludy, presnejsie NHISPVM a baldorex. Otvoril som si to cez Google a spravil som vam z toho obrazky. Je tam vidiet oznacenie hlavnej cesty, prednost v jazde aj vyznacene jazdne pruhy. Kto by bol povedal, ze aj dopravna znacka hovori a ukazuje, ze oba jazdne pruhy idu rovno. Mozete tu kazat o spravnosti a moralke, ale toto je taky maly prehresok, ze sa niekto postavi do laveho pruhu a ide rovno, pricom ten z praveho chce ist vlavo (aj ked podla znacky z praveho ma ist rovno (alebo odbocit vpravo na prvom vyjazde)). Zaroven posledny obrazok odo mna je tentokrat z tej cesty po pravej strane, tam kde je ta modra sipka. Tam je prekvapivo tabula prednosti v jazde, co bolo vsetkym jasne, ale tebe NHISPVM to znacne unikalo, pretoze tu pises dake kraviny, voloviny a debiliny o tom ako moze vojst do cesty a vlastne nemoze, inak napisane, sam nevies co pises a taras dve na tri. Plati tam prednost v jazde pre toho co ide v kruhaci a hotovo, nie je co riesit v tomto smere a ani tu pisat o tom, ako tam moze vojst a vlastne nemoze. Vrat prosim ta vodicak, ak ho vobec mas.

Edit - Teraz citam, ze pises o tom ze nemoze vstupit a potom tam pises o tom dlhom A, teda vpravo dole na obrazku. To trochu meni situaciu. V takom pripade sa nauc poriadne vyjadrovat.
Prílohy
kruhac1.jpg
kruhac2.jpg
kurhac3.jpg
kruhac4.jpg
NHISPVM
Star
Star

Nie, nie je to tá istá situácia. Cez modrú ísť nemôže, pretože auto vychádza. Tam kde je čierna čiara, čiže 1 vjazd vojsť môže, pretože auto ide po vnútornom pruhu a on sa zaradí do VONKAJŠIEHO a, ak ide na prvom výjzde preč pokračuje vo vonkajšom ak nie, tak sa zaradí za, alebo pred auto do vnútorného... Celú situáciu veľmi znásilňuješ... A zaujímave, že auto vo vnútornem je presne pri vjazde aj v jednom aj v druhom sa auta chcú zaradiť práve vtedy, keď tam je auto... Veď klasika ideš, duhé auto je vo vnútornom, zaradíš sa do vonkajšieho, pribizdíš a ideš za neho, alebo pokračuješ ďalej etc.

Test... Písal som, že prednosť ma ten kto je v pruhu, nie ten kto prechádza. O môj vodičák sa báť nemusíš. Vo videu to máš jasné povedané ako by to malo byť. Značka čo si poslal tiež ukazuje ako by to malo byť podľa smeru jazdy. To,že sa blbci postavia presne opačne a potom sa tu príde sťažovať, že mu nedal prednosť. Tak áno, má pravdu nedal mu prednosť a mal by mu dať. Porušil predpis. On blbec síce predpis neporušil, ale išiel proste ako tatár...

A o môj vodičák sa báť nemusíš... Mám viac nacúvané ako ty najazdené a zatiaľ bez toho aby som spravil nejakú nehodu alebo dostal pokutu...

/// áno je možné, že sa nevyjadrujem konrkténe a jasne. žiaľ asi mám iné myšlienkové pochody. Ale proste baldorex poslal video kde to jasne popisujú a to platí aj pri veľkom kruháči aj malom. Je proste jasné, že obaja vodiči stáli zle... síce predpis neporušili, ale stáli zle. Ak chcem na križovatke odbočiť do prava, tak sa predsa nezaradím do ľavého pruhu. Ale do pravého a tu to platí rovnako. To je celá vec. Ak riešime iba, že mu nedal prednosť, tak beriem. MAL mu dať prednosť. Lenže treba začať aj kus od seba a jazdiť tolerantne, to je všetko čo som chcel. môj posledný príspevok k tomuto
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som video nepozeral ;) Pisem len k tomu co citam a co vidim obrazky tu na fore.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

na zamyslenie: kedy sa ludia naucia vyuzivat oba zbiehajuce sa pruhy az do konca...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ešte k tej prechádzajúcej debate ohľadom parkoviska.. včera som si to schválne všimol na parkovisku pri Lidli. Žiadne značenie, čiže by malo platiť pravidlo pravej ruky. Nastala úplne rovnaká situácia, ktorá tu spustila debatu - ja som šiel po tej "hlavnej" už smerom von, zároveň išlo auto z "bočnej" cesty. Po správnosti som mal zastať ja a on mal ísť. Samozrejme, dopadlo to tak, že on zastavil automaticky a ja som prešiel.
baldorex
Addict
Addict

Pretože nikto rozumný to nepovažuje križovatku, preto neuplatní pravidlo pravej ruky...detto včera parkovisko ikea, detto parkovisko tesco zlaté piesky na ktoré som aj dával obrázky.

Ešte aj v google mapách je pekne vidno, že tie "vedľajšie" pripájacie cesty sú vyznačené úplne tenko oproti hlavnej ceste, takže ani náhodou to nie sú rovnocenné cesty.

Každý to chápe, no občas stretneš vychovávača v "š120" bojujúceho za pravidlo pravej ruky tam kde sa neuplatňuje.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Prednosť v jazde sa odkedy určuje podľa hrúbky cesty?
Napísať odpoveď