//heh, kazdy ma predbehol
Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
-
yoggy
Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny
Wtf
Prosim ta pozri si zakladnu vec a to aky je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou. Bez tohoto dalsia debata nema zmysel. Pises o debetnej ako o kreditnej a potom postnes link ako proof o tom, ze v UK zablokovali kreditne karty.
takže si celý život tie pojmy pletiem? super
platobnú kartu volám "kreditka", aj keď na nej do záporu nejdem. a slovo "debet" má význam "dlh", preto debetnú kartu považujem za "mínusovú", kde sa čerpajú prachy banky ktoré musí dlžník splatiť. ale OK, ja si to nejak zrovnám, aby som náhodou podobne nezahviezdil aj v real life a nielen na internete, čo mi je celkom voľné.
nema ziadny zmysel aby zakazali nakup krypta s debetnymi kartami. aj keby to zakazali vsetky banky hromadne, pride jedna ktora si zalozi kampan na tom ze "iba v nasej banke si mozte robit s vlastnymi peniazmi co chcete" a zacne preberat klientov... preto to nespravi ziadna.
a keby to ozaj zakazali vsetky, tak to aj tak nic nevyriesi, stale budu tretie strany ktore nakup umoznovat budu a co spravia banky? budu hromadne zakazovat vsetko co umoznuje nakup krypta? burzy budu ponukat alternativne moznosti platby, paypal, google pay, trebars aj amazon gift karty. zacnu vznikat sluzby, ferko spravi nakupkrypto.sk, u neho debetnou kartou platit budes moct a on ti za poplatok nakupi krypto na burze, lebo on bude ucet v national bank of kiribati, ktora samozrejme ziadne obmedzenia nema.
proste a jednoducho banky by na tom iba stratili, nic by tym neziskali.
a keby to ozaj zakazali vsetky, tak to aj tak nic nevyriesi, stale budu tretie strany ktore nakup umoznovat budu a co spravia banky? budu hromadne zakazovat vsetko co umoznuje nakup krypta? burzy budu ponukat alternativne moznosti platby, paypal, google pay, trebars aj amazon gift karty. zacnu vznikat sluzby, ferko spravi nakupkrypto.sk, u neho debetnou kartou platit budes moct a on ti za poplatok nakupi krypto na burze, lebo on bude ucet v national bank of kiribati, ktora samozrejme ziadne obmedzenia nema.
proste a jednoducho banky by na tom iba stratili, nic by tym neziskali.
Tak ak sa banky spadajuce pod jednu jurisdikciu na niecom dohodnu a uzakoni sa to, tak ziadna banka, ktora ma statut banky v danom politickom zriadeni si nemoze robit co chce. Take banky sme tu mali v minulosti a preto sa to upratalo, aby bol bankovy trh likvidny. Ak by banka umoznovala kupovat na kreditky hocake hluposti, ktore exekuciou neumoznuju nahradit skodu a vyplatit veritela, tak by isli sami proti sebe a stracali doveryhodnost a likviditu. To si banka radsej zalozi alternativnu zmenaren na kryptomeny pod novou licenciou a bude to brat ako spekulativnu investiciu, ako riskovat vlastnu licenciu.
to by ani nemalo ziadny legislativny zaklad keby to chceli zakazat, to by snad bolo aj nelegalne z ich strany
Co by na tom malo byt nelegalne? Takisto ako si za hypoteku nemozes nakupit kryptomeny, takisto ti mozu zakazat kupovat si ich na akukolvek bankovu pozicku/uver... Pri niektorych uveroch sa bezne dokladuje nakladanie s pozickou. Kludne sa moze banka rozhodnut, ze na kryptomeny ti bezucelovy uver neda, resp. ti ho da iba ak zalozis nejaku ceninu a uz vidim ako ludia rucia svojim majetkom za to, aby nakupili krypto na dlh, to uz nie je riskovanie, ale zufalstvo.
Ten kto peniaze poziciava si kladie podmienky, nie ten co si ich pozicia. Kto z vas by dnes poziciaval peniaze na kryptomeny? Kazdy by chcel zbohatnut, ale ked vlastnou vinou skrachuje, tak banka je na vine...
Ten kto peniaze poziciava si kladie podmienky, nie ten co si ich pozicia. Kto z vas by dnes poziciaval peniaze na kryptomeny? Kazdy by chcel zbohatnut, ale ked vlastnou vinou skrachuje, tak banka je na vine...
ale my predsa rozpravame o debete, nie kredite. ziadne pozicky, ide o to ze nema zmysel aby ti banka zakazovala robit si s tvojimi peniazmi co ty chces.
-
Old Dirty Bastard
Guru
staci, ze ti banka vobec zakaze prijat peniaze, kt. si zarobil z predaja krypto. to sa uz deje. kvoli tomu som si otvoril ucet vo fiobanke, pretoze raiffeisen/TB sa distancuju od krypto burz.
samozrejme suhlasim, ze s debetom ta musia jednoznacne nechat nakupit cokolvek ziadas, pokial je to samozrejme v legalnych medziach. co zatial kryptomeny su.
a ked nepovolia nakupy kreditkou, tak jednoducho si ludia pozicaju peniaze inde, nejaka kratkodoba nizkourocna pozicka.
to bude ich problem, ze pridu o uroky z omeskania, na kt. by sa nabalili. ved z toho funguju. len pocas minuleho roka v US 3 najvacsie banky zarobili 6 miliard z poplatkov za precerpanie uctu.
samozrejme suhlasim, ze s debetom ta musia jednoznacne nechat nakupit cokolvek ziadas, pokial je to samozrejme v legalnych medziach. co zatial kryptomeny su.
a ked nepovolia nakupy kreditkou, tak jednoducho si ludia pozicaju peniaze inde, nejaka kratkodoba nizkourocna pozicka.
to bude ich problem, ze pridu o uroky z omeskania, na kt. by sa nabalili. ved z toho funguju. len pocas minuleho roka v US 3 najvacsie banky zarobili 6 miliard z poplatkov za precerpanie uctu.
binance je dole len tak pre info ...
Old Dirty Bastard ako ze TB a FIO nedovolia prijat peniaze z krypro burz ? to akoze si poslem EUR z coinbase / GDAX a banka ich odmietne ci co ?
Old Dirty Bastard ako ze TB a FIO nedovolia prijat peniaze z krypro burz ? to akoze si poslem EUR z coinbase / GDAX a banka ich odmietne ci co ?
-
Old Dirty Bastard
Guru
TB nedovoli. posielal som si tam este pred letom peniaze z bitstamp a nemohli mi ich tam poslat kvoli tomu, ze raiffeisen s nimi nespolupracuje. aj mi citovali nejake prehlasenie v ENG, ale mail som uz davno zmazal. nemam vyskusany coinbase, ale tipujem podobny vysledok.
fio to dovoluje. preto som si tam aj ucet vytvoril
Problem s vytahovanim penazi bol aj bude. Preco sa vacsina kryptomilionarov pocita na zaklade vlastnictva kryptomien, lebo vacsinu svojho portfolia nepreviedli do bank.
Ked si posles na ucet par 100€ nikoho to trapit zvacsa nebude, ale pri velkych sumach by si mal preukazat povod penazi a teda dokazat ze tie kryptomeny si niekde nehackol.
S tym by mali banky v konecnom dosledku iba robotu navyse.
Takze cim viac hackovaciek a podvodov na burzach, tym horsie pre kryptomeny.
Ked si posles na ucet par 100€ nikoho to trapit zvacsa nebude, ale pri velkych sumach by si mal preukazat povod penazi a teda dokazat ze tie kryptomeny si niekde nehackol.
S tym by mali banky v konecnom dosledku iba robotu navyse.
Takze cim viac hackovaciek a podvodov na burzach, tym horsie pre kryptomeny.
to je zase co za bullshit? preco by som ja mal dokazovat ze som ich nehackol??? ved nech oni dokazu ze som ich hackol. hovori sa tomu prezumpcia neviny...
banky samozrejme sa mozu rozhodnut nespolupracovat s niektorymi subjektami, ved banka je sukromna organizacia a moze si robit co chce v zasade. je len na tebe ako zakaznikovi ci to budes trpiet. preto ODB otvoril ucet v inej banke. teraz to moze byt tatrabanke asi jedno, ale pokial zacnu vo velkom zatvarat u nich ucty ludia co maju dost penazi a maju vela investovanehov kryptomenach, tak si TB asi dobre rozmysli ci to bude dalej zakazovat alebo nie.
banky samozrejme sa mozu rozhodnut nespolupracovat s niektorymi subjektami, ved banka je sukromna organizacia a moze si robit co chce v zasade. je len na tebe ako zakaznikovi ci to budes trpiet. preto ODB otvoril ucet v inej banke. teraz to moze byt tatrabanke asi jedno, ale pokial zacnu vo velkom zatvarat u nich ucty ludia co maju dost penazi a maju vela investovanehov kryptomenach, tak si TB asi dobre rozmysli ci to bude dalej zakazovat alebo nie.
-
Old Dirty Bastard
Guru
https://www.zive.sk/clanok/121588/chcet ... ablokovat/
https://www.mesec.cz/clanky/banky-bloku ... -bitcoinu/
u mna proste ta transakcia ani neopustila bitstamp. tak ako sa snazi zabranit riziku banka, tak to robi asi aj bitstamp. mozno by niektore individualne transakcie u banky presli, ale aby si usetrili namahu, tak ich zakazuju celoplosne. len by som prijal, aby ten proces bol zautomatizovany. ja som cakal tyzden, kym mi oznamili, ze mi tie peniaze na TB ucet nemozu poslat. pritom stacilo nasadit nejaky filter, kt. by automaticky upozornil na ten fakt. vsak pri prevodoch sa zadava IBAN a tam sa da lakho odfiltrovat banka.
cize niektore banky ti proste nedovolia ani nakupit bitcoiny za tvoje vlastne prachy, co je dost drze
na SVK napr. unicredit a TB/Raiffeisen a mbank. a ak ten clanok je pravdivy a nic sa nezmenilo, tak ani SLSP a VÚB
https://www.mesec.cz/clanky/banky-bloku ... -bitcoinu/
u mna proste ta transakcia ani neopustila bitstamp. tak ako sa snazi zabranit riziku banka, tak to robi asi aj bitstamp. mozno by niektore individualne transakcie u banky presli, ale aby si usetrili namahu, tak ich zakazuju celoplosne. len by som prijal, aby ten proces bol zautomatizovany. ja som cakal tyzden, kym mi oznamili, ze mi tie peniaze na TB ucet nemozu poslat. pritom stacilo nasadit nejaky filter, kt. by automaticky upozornil na ten fakt. vsak pri prevodoch sa zadava IBAN a tam sa da lakho odfiltrovat banka.
cize niektore banky ti proste nedovolia ani nakupit bitcoiny za tvoje vlastne prachy, co je dost drze
Ved to bol len priklad, ale bezhotovostne platby maju svoje limity a od urcitej hranice moze od teba banka pozadovat preukazanie povodu. Ale co som tym chcel povedat je, ze dnes sa odcudzenie krypto deje pomaly na dennej baze. Teraz si predstav, ze si das poslat peniaze z nejakej burzy a vzapati tu burzu niekto hackne a vykradne. Nebavime sa o prezumpcii ale o prevencii. Teda aby sa banka vyhla kontroverznym a podozrivym transakciam, moze vo vlastom zaujme spoluspracu s takymito subjektami vylucit. A o tom to cele je.aacid napísal:to je zase co za bullshit? preco by som ja mal dokazovat ze som ich nehackol??? ved nech oni dokazu ze som ich hackol. hovori sa tomu prezumpcia neviny...
-
Old Dirty Bastard
Guru
este, ze nemaju absolutny problem obchodovat s mafiou a US banky s mexickym kartelom
ich peniaze su v pohode
k*rvy banky, nic ine..
Ja som z uctu v TB viackrat tento aj minuly mesiac na coinbase vkladal a aj z coinbase vyberal. Uplne bez problemov, SEPA vklad aj vyber za nejakych 15 eurocentov, prevod trval zakazdym 1 pracovny den. Problem bol teda asi bitstamp nie TB.Old Dirty Bastard napísal:TB nedovoli. posielal som si tam este pred letom peniaze z bitstamp a nemohli mi ich tam poslat kvoli tomu, ze raiffeisen s nimi nespolupracuje. aj mi citovali nejake prehlasenie v ENG, ale mail som uz davno zmazal. nemam vyskusany coinbase, ale tipujem podobny vysledok.
-
Old Dirty Bastard
Guru
no urcite nie len bitstamp. pretoze online sa aj ini klienti raiffeisen stazuju na to, ze nemozu posielat a prijmat peniaze z krytoburz a spominaju sa aj ine burzy ako bitstamp. vsak aj v tych clankoch, co som linkol. su sice rok stare, ale pochybujem, ze sa nieco extra zmenilo. takisto som na reditte nasiel spravy z minuleho mesiaca, kedy ludia nemohli nakupit z raiffeisen uctov. je to ale vtipne, pretoze prave bitstamp je asi ako jediny v europe plne licencovany.
mozno teda ide o velkost vladov a vyberov
asi sa s tym nezapodievaju, ked vyberas a vkladas co ja viem, tisic eur. ja som vtedy pred letom vyberal cca 5 tisic eur.
dalsia moznost je, ze coinbase to zatial neriesi vobec. peniaze odosle vzdy pokial sa jedna o vyber a uz to nechava na banku, ci tu transakciu prijme. mozno keby si posielal vacsie sumy, tak by si mal problem.
mozno teda ide o velkost vladov a vyberov
dalsia moznost je, ze coinbase to zatial neriesi vobec. peniaze odosle vzdy pokial sa jedna o vyber a uz to nechava na banku, ci tu transakciu prijme. mozno keby si posielal vacsie sumy, tak by si mal problem.
Verim ze to coinbase vobec neriesi, predpokladam ze prevadzaju ovela vyssie sumy ako par tisic eur. Tisic eciek prejde ale z/do tatry urcite, treba to pripadne rozlozit na viac casti. Ale myslim ze ani 5 litrov by nebol problem, tolko som ale jednym prevodom nikdy neposielal. Ked to rozdelis, rozdelis aj riziko.
5k mozes vybrat aj z bankomatu a nikto o tom nebude vediet. Akurat namiesto 15 centov zaplatis 3% 
Máte skusenosti s mobilnými peňaženkami ? Mam jeden starší iPhone, ktorý nepoužívam a kým čakám na Ledger Nano, ktorý neustále presúvajú tak špekulujem nad niečim takým. Ako to je keby ten telefón zo dna na den skapal ? Da sa to nejak zálohovať ?