A Fildinko, pred pár hodinami som sa šiel pozrieť na Amazon, lebo sa mi niečo nepáčilo a potvrdilo sa mi, už dokonca ani 1050Ti nenájde človek za len o trošku vyššie ako rozumné ceny, takže v prvom rade by som ti do budúcna odporučil kúpiť zostavu ale teraz...chceš hrať čo najviac? Konzola. Chceš hrať aspoň ako tak dôstojne a nezavraždiť svoju peňaženku? Možno tak Rezeň 2400G
https://www.alza.sk/amd-ryzen-5-2400g-d5253938.htm
na to, čo to CPU je je to parádny kúsok, v podstate je takmer zanedbateľne pomalší ako R5 1400 ale na oplátku má sakra výkonnú integrovanú GPU.
A inak celkovo...
Skrinka - pozeráš tých rôznych zahraničných jútuberov? Ja som háklivý na skrinky a hádaj, v mojom výbere nie je jedna jediná CM - mám na CM už pár rokov svoj názor (periférie nie sú vôbec špatné ale skrinky...proste nie). Podľa tej ceny by si obišiel lepšie s SilentiumPC Regnum RG1 alebo M35 (ak chceš niečo krajšie, i keď to samozrejme subjektívne, čo je krajšie a čo nie), alebo ešte o kúsok viac a už máme niečo ako erupcia sexuálnej energie Phanteks P300 (na TichePC za necelých 64€, o pár dní na sklade).
Zdroj - Evolveo G550 nie, ten zdroj sa snaží vyzerať dobre ale už niekedy vlani som sa naň pozeral a ukázalo sa, že je to nekvalitný produkt. Vyhráš po každej stránke aj s Korzárom CX450M (alebo o pár eur drahším ako to Evolveo, Korzár CX550M). A nie, to, že zdroj je 80+Gold nie je všetko.
MB - k i3-8100 a i3-8400 je tá Asročka definitívne v pohode ale odkedy sa objavili nové Gigabytky ako
http://datacomp.sk/gigabyte-z370p-d3-re ... 59140.html
tak ak sa nebavíme o i5-8600k alebo niekto naozaj nepotrebuje nejaké fičúry, tak nič iné by som neriešil (inak, úprimne, keď prídu nakoniec B360 dosky, tak pochybujem, že ATX dosky budú stáť až o toľko menej ako tá daná Gigabytka)
CPU - s tým plne súhlasím
RAM - v podstate by som pozeral po najlacnejšej, ak by sme chceli byť naozaj pedantní, tak chceme dual ranked pamäte. Našťastie obe tieto nároky splňujú Crucial Ballistixy - na Datacompe v poslednom čase sú pravidelne lacnejšie o pár eur ako inde, čo je super.
SSD - ako spomenul mystique, 60GB SSD už sú pár rokov v pasé. Čo tým myslím...je to ako s 500GB HDD - pomer cena/GB je o toľko vyššia ako u 1TB (rovnako ako napríklad v porovnaní 60 vs. 120/128GB), že sa totálne neoplatia.
Rovnako, ja si nedokážem predstaviť vydržať len s 60GB SSD ako systém, jasné, môžeš povedať, že tam bude OS a pár programov a to je všetko...ale...v dnešnej dobe? Všetci si radi robíme z plochy hromadné uložisko stále zobrazené v pozadí, nejedna hra (napríklad Euro Truck Simulator) používa svoju user zložku v Dokumentoch aj pre módy, takže to sa nezdá ale je ťažké sa tak pomestiť (osobne mám na systémovú partíciu 75GB a to som už musel nedávno rozšíriť partíciu o 5GB (zo 70GB), lebo už som mal naozaj zaprataný diščok.
Osobne obľubujem stále kombináciu 120/128GB SSD a 500/512GB SSD k tomu - je to hlavne pre takých ako ja, ktorí si radi nechávajú na diskoch veci (hry, alebo nejaké data, s ktorými často v rámci produkcie robíš a nechce sa ti s nimi pracovať z HDD). Dobrý kompromis je aj 1x 240-256GB SSD alebo single 500/512GB.
Ale ak chceš HDD, odporúčam jedno, ideálne niečo ako WD Red/Seagate Ironwolf pre data a hry a SW mať na SSD. Dokonca už aj ten štýl "120-128GB SSD + 1TB HDD" sa už celkovo nerieši, lebo je to spojenie celkom dobrého s tragicky pomalým.
A to ešte nehovoríme o GPU a nereferenčných verziách (a celkovo, to nemá teraz už vôbec zmysel, za tie ceny by som neodporučil kúpiť GPU ani miliardárovi), o chladení (ventilátory, chladiče,...) a tak.
Daj vedieť, ak ti môžem s niečim pomôcť, tak napíš tu alebo do správy, ak máš nejaké nejasnosti a podobne.