Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa DropDead »

Tak tak, očividne sa chce hrať a proste to (bez GPU) nie je na hry (možno tak na nejakú MOBU na 1080p). Ak by už 1060 mal, tak je to hneď iné, 8100 je skvelý ťažný kôň, hlavne ak je 8400 pridrahý.

A Fildinko, pred pár hodinami som sa šiel pozrieť na Amazon, lebo sa mi niečo nepáčilo a potvrdilo sa mi, už dokonca ani 1050Ti nenájde človek za len o trošku vyššie ako rozumné ceny, takže v prvom rade by som ti do budúcna odporučil kúpiť zostavu ale teraz...chceš hrať čo najviac? Konzola. Chceš hrať aspoň ako tak dôstojne a nezavraždiť svoju peňaženku? Možno tak Rezeň 2400G
https://www.alza.sk/amd-ryzen-5-2400g-d5253938.htm
na to, čo to CPU je je to parádny kúsok, v podstate je takmer zanedbateľne pomalší ako R5 1400 ale na oplátku má sakra výkonnú integrovanú GPU.

A inak celkovo...
Skrinka - pozeráš tých rôznych zahraničných jútuberov? Ja som háklivý na skrinky a hádaj, v mojom výbere nie je jedna jediná CM - mám na CM už pár rokov svoj názor (periférie nie sú vôbec špatné ale skrinky...proste nie). Podľa tej ceny by si obišiel lepšie s SilentiumPC Regnum RG1 alebo M35 (ak chceš niečo krajšie, i keď to samozrejme subjektívne, čo je krajšie a čo nie), alebo ešte o kúsok viac a už máme niečo ako erupcia sexuálnej energie Phanteks P300 (na TichePC za necelých 64€, o pár dní na sklade).

Zdroj - Evolveo G550 nie, ten zdroj sa snaží vyzerať dobre ale už niekedy vlani som sa naň pozeral a ukázalo sa, že je to nekvalitný produkt. Vyhráš po každej stránke aj s Korzárom CX450M (alebo o pár eur drahším ako to Evolveo, Korzár CX550M). A nie, to, že zdroj je 80+Gold nie je všetko.

MB - k i3-8100 a i3-8400 je tá Asročka definitívne v pohode ale odkedy sa objavili nové Gigabytky ako
http://datacomp.sk/gigabyte-z370p-d3-re ... 59140.html
tak ak sa nebavíme o i5-8600k alebo niekto naozaj nepotrebuje nejaké fičúry, tak nič iné by som neriešil (inak, úprimne, keď prídu nakoniec B360 dosky, tak pochybujem, že ATX dosky budú stáť až o toľko menej ako tá daná Gigabytka)

CPU - s tým plne súhlasím

RAM - v podstate by som pozeral po najlacnejšej, ak by sme chceli byť naozaj pedantní, tak chceme dual ranked pamäte. Našťastie obe tieto nároky splňujú Crucial Ballistixy - na Datacompe v poslednom čase sú pravidelne lacnejšie o pár eur ako inde, čo je super.

SSD - ako spomenul mystique, 60GB SSD už sú pár rokov v pasé. Čo tým myslím...je to ako s 500GB HDD - pomer cena/GB je o toľko vyššia ako u 1TB (rovnako ako napríklad v porovnaní 60 vs. 120/128GB), že sa totálne neoplatia.
Rovnako, ja si nedokážem predstaviť vydržať len s 60GB SSD ako systém, jasné, môžeš povedať, že tam bude OS a pár programov a to je všetko...ale...v dnešnej dobe? Všetci si radi robíme z plochy hromadné uložisko stále zobrazené v pozadí, nejedna hra (napríklad Euro Truck Simulator) používa svoju user zložku v Dokumentoch aj pre módy, takže to sa nezdá ale je ťažké sa tak pomestiť (osobne mám na systémovú partíciu 75GB a to som už musel nedávno rozšíriť partíciu o 5GB (zo 70GB), lebo už som mal naozaj zaprataný diščok.

Osobne obľubujem stále kombináciu 120/128GB SSD a 500/512GB SSD k tomu - je to hlavne pre takých ako ja, ktorí si radi nechávajú na diskoch veci (hry, alebo nejaké data, s ktorými často v rámci produkcie robíš a nechce sa ti s nimi pracovať z HDD). Dobrý kompromis je aj 1x 240-256GB SSD alebo single 500/512GB.
Ale ak chceš HDD, odporúčam jedno, ideálne niečo ako WD Red/Seagate Ironwolf pre data a hry a SW mať na SSD. Dokonca už aj ten štýl "120-128GB SSD + 1TB HDD" sa už celkovo nerieši, lebo je to spojenie celkom dobrého s tragicky pomalým.

A to ešte nehovoríme o GPU a nereferenčných verziách (a celkovo, to nemá teraz už vôbec zmysel, za tie ceny by som neodporučil kúpiť GPU ani miliardárovi), o chladení (ventilátory, chladiče,...) a tak.

Daj vedieť, ak ti môžem s niečim pomôcť, tak napíš tu alebo do správy, ak máš nejaké nejasnosti a podobne. ;)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

DropDead napísal:M.2 je fyzický formát, layout, veľkosť, tvar.

Tie SSD, o ktorých hovoríš sú síce v M.2 formáte ale majú označenie NVMe (ako protokol), a hlavne majú čítania aj cez 2GB/s a zápisy často cez 1GB/s.

Pre NVMe M.2 od Ťamťungu je séria 950, 960, SM951, SM961 (95X sú staršie, 96X asi rok a pol staré; SM9X1 sú potom OEM verzie ale sú to alternatívy k Pro, teda založené na MLC pamätiach ale s kratšou zárukou, OEM vzhľadom a výkonom často niekde medzi EVO a Pro).
Dik za objasnenie. Pozeram ale ze uz sa da zohnat len 960, vsetko ostatne nedostupne. A ta stoji peknu palku ale laka ma ten rychlostny rozdiel.

A co tak Lenovo SSS0L25090 ? Na bazosi za 129€.
wladas napísal:Dnes je s Coffee Lake kompatibilna len Z370?
Nevie nikto?
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

mystique napísal: kde zacat,...
slabucky CPU, malo a pomalej ram, ssd akurat na windows... skrina neodvetrana...
na pozeranie webu dobre, mozno aj nejake to video tam pustis...

PS, teraz vazne - nekupuj si dalsi pomaly disk, predaj tu 60GB atrapu, a kup si poriadne 250Gb SSd, aspon crucial mx... idealne evo

Slabučký CPU v porovnaní s čím ? S i7-8700K ? :lol:

Pomalej myslíš ako časovanie 2400 ? Je to časovanie v dnešnej dobe podstatné ? Resp. z takej strany že si to užívateľ všimne ?

SSD chcem len pre Windows.

K tým diskom - SSD vs. HDD 7.2K - Je to naozaj taký rozdiel (v čom?) aby si to bežný užívateľ všimol ?

DropDead napísal:Tak tak, očividne sa chce hrať a proste to (bez GPU) nie je na hry (možno tak na nejakú MOBU na 1080p). Ak by už 1060 mal, tak je to hneď iné, 8100 je skvelý ťažný kôň, hlavne ak je 8400 pridrahý.

A Fildinko, pred pár hodinami som sa šiel pozrieť na Amazon, lebo sa mi niečo nepáčilo a potvrdilo sa mi, už dokonca ani 1050Ti nenájde človek za len o trošku vyššie ako rozumné ceny, takže v prvom rade by som ti do budúcna odporučil kúpiť zostavu ale teraz...chceš hrať čo najviac? Konzola. Chceš hrať aspoň ako tak dôstojne a nezavraždiť svoju peňaženku? Možno tak Rezeň 2400G
https://www.alza.sk/amd-ryzen-5-2400g-d5253938.htm
na to, čo to CPU je je to parádny kúsok, v podstate je takmer zanedbateľne pomalší ako R5 1400 ale na oplátku má sakra výkonnú integrovanú GPU.

A inak celkovo...
Skrinka - pozeráš tých rôznych zahraničných jútuberov? Ja som háklivý na skrinky a hádaj, v mojom výbere nie je jedna jediná CM - mám na CM už pár rokov svoj názor (periférie nie sú vôbec špatné ale skrinky...proste nie). Podľa tej ceny by si obišiel lepšie s SilentiumPC Regnum RG1 alebo M35 (ak chceš niečo krajšie, i keď to samozrejme subjektívne, čo je krajšie a čo nie), alebo ešte o kúsok viac a už máme niečo ako erupcia sexuálnej energie Phanteks P300 (na TichePC za necelých 64€, o pár dní na sklade).

Zdroj - Evolveo G550 nie, ten zdroj sa snaží vyzerať dobre ale už niekedy vlani som sa naň pozeral a ukázalo sa, že je to nekvalitný produkt. Vyhráš po každej stránke aj s Korzárom CX450M (alebo o pár eur drahším ako to Evolveo, Korzár CX550M). A nie, to, že zdroj je 80+Gold nie je všetko.

MB - k i3-8100 a i3-8400 je tá Asročka definitívne v pohode ale odkedy sa objavili nové Gigabytky ako
http://datacomp.sk/gigabyte-z370p-d3-re ... 59140.html
tak ak sa nebavíme o i5-8600k alebo niekto naozaj nepotrebuje nejaké fičúry, tak nič iné by som neriešil (inak, úprimne, keď prídu nakoniec B360 dosky, tak pochybujem, že ATX dosky budú stáť až o toľko menej ako tá daná Gigabytka)

CPU - s tým plne súhlasím

RAM - v podstate by som pozeral po najlacnejšej, ak by sme chceli byť naozaj pedantní, tak chceme dual ranked pamäte. Našťastie obe tieto nároky splňujú Crucial Ballistixy - na Datacompe v poslednom čase sú pravidelne lacnejšie o pár eur ako inde, čo je super.

SSD .....
Mám PS4. Pozerám veľa youtube - inšpirácia etc.
Dlho som premýšľal nad tým ako to všetko vlastne poskladám (bez predchádzajúcich skúseností) s tým že : 1. chcem upgrade do budúcna. 2. chcem si na tom zahrať + Photoshop/Premiere (do budúcna) 3. nech je to hlavne svižné (doteraz som mal len noťase)

Inak keď pôjdem tak hlbšie - ako sa zapájajú tri fany pod seba ? Neviem nikde nájsť ten konektor do ktorého by som napojil tri fany a z konektora jedným do MB.
wladas napísal:Dnes je s Coffee Lake kompatibilna len Z370?
Momentálne len Z370.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

SSD vs HDD je skutocne taky rozdiel, ze si to vsimnes na prvy pohlad. V rychlostiach a najma v pristupovej dobe disku. Pri SSD mas vsetko rychlo a okamzite, pri to brzdi pristupova doba a aj prenosove rychlosti. V tomto smere ako nie je o com.
wladas
Redeemer
Redeemer

Je to ako spytat sa ci je skutocne CDcko rychlejsie ako disketa. Ano, na prekvapenie je. System na HDD je uz totalny prezitok a trapenie.
DropDead
Addict
Addict

Wladas, tie SSD nepoznám, a áno, pokiaľ nepríde (čo nakoniec bohvie kedy príde) B360, tak Z370 je jediný ale platí, čo som povedal tu post2298637.html#p2298637 , teda že z toho, čo vieme od Skylake a cenách dosiek, tak ATX doska s B360 čipsetom nebude o nejako významne lacnejšia ako tá D3ka od GB.

Fildinko, časovanie je v podstate nepodstatné, lebo to pretočíš na 2933MHz (pri DR pamätiach ako Crucial Ballistix) a viac pre SR pamäte. Pomáha to? Od DDR4 sa celý pohľad na pretáčanie pamätí zmenil o 180°, tu sú nejaké príklady
https://www.purepc.pl/procesory/test_in ... ?page=0,43
https://www.purepc.pl/procesory/premier ... ?page=0,43
https://www.purepc.pl/procesory/test_pr ... ?page=0,42
atď.
a jo, je to sekundová robota v dvoch krokoch:
- DRAM Frequency na 2933MHz
- DRAM Voltage na 1,35V .
To je výkon zadarmo. To isté v podstate platí pre Pascale, proste vymaxovanie PL limitu a už overené hodnoty pre jadro a pamäte..všetko bez navýšenia napätia. To je, čo ja považujem za OC zdarma.

A bavíme sa o rozdieloch v radoch. Trebárs náhodné čítania môžu byť aj 20x rýchlejšie, kde spolu s extrémne nižšou prístupovou dobou ti môže niektoré operácie skrátiť z 3 sekúnd na okamžitú reakciu, načítavanie hier z 45 sekúnd na 15 sekúnd a podobne. Potom sú ale samozrejme oničom TLC lacné SATA SSD (aktuálne zo SATA SSD by som riešil možno tak Crucial BX300/MX500 a Samsung 850/860 EVO/Pro, ničím iným by som sa nenechal obťažovať) a tam sa ten rozdiel zmenšuje.

A ako hovorím, teraz...ak ti nebude výkonovo stačiť na hranie R5 2400G, tak nekupuj nič, lebo za GPU teraz zaplatíš pokojne o polovicu navyše (napríklad GTX1060 sú teraz radovo aj o 50% drahšie). Uvidíme, či vôbec sa dočkáme lepších cien, či to už pre aktuálne Pascaly neostane na tej úrovni a znovu sa to nezobudí až s refreshmi/novou generáciou).

Na zapojenie viacero ventilátorov do jedného konektora použiješ buď Y-adaptéry ako napríklad
http://www.tichepc.sk/Noctua-NA-SYC1-4- ... es_2_.html
alebo monstrózita ako Akasa Flexa a alternatívy od ostatných výrobcov
http://datacomp.sk/default.asp?cls=stoi ... a+flexa+fp (alebo táto skôr OEM vyzerajúca verzia http://datacomp.sk/akasa-redukcia-pre-v ... 95346.html )
tam je rozdiel vo vizuálnom prevedení (FP5 je komplet čierna) a v tom, aký konektor používajú pre napájanie (MOLEX alebo SATA - osobne mám rád SATU, lebo úprimne, MOLEX sa už v podstate nepoužíva a minimálne jeden vyvedený SATA napájací človek bude mať pri hocjakom zdroji).
wladas
Redeemer
Redeemer

Zijem len raz tak beriem ten Samsung 960 Evo M.2 500GB za bezkonkurencnych 207€ s dopravou z Amazonu :mnau: (diky DropDead za inspiraciu tam pozerat)

Na to mam otazku. Naco vsetko si dat pozor aby som vedel tento NVMe disk naplno vyuzit?
heker
Redeemer
Redeemer

Na nic, zapojis a ides.
wladas
Redeemer
Redeemer

Takze zatial som to polepil takto. Zmenil som CPU za slabsi i3

MB: Gigabyte GA-Z370P D3 92,75 €
CPU: Intel Core i3-8100 104,97 €
SSD: Samsung 960 Evo M.2 500GB 219,99 €
RAM: Crucial 2x 8GB KIT DDR4 2133MHz CL16 Dual Ranked 149,85 €
alebo Crucial 16 GB DDR4 2400 MHz CL16 Ballistix Sport LT Dual Ranked 148,99 €

Ta MB sa mi sice paci, aj dobre hodnotenie ma, ale troska som skepticky lebo mi nesedi cena :)
DropDead
Addict
Addict

Nie je prekvapivá, je to proste holé minimum, je možné, že s 8700k by si potreboval väčšie napätie, horšie by boli chladené VRM pri taktoch ale to je tak všetko, pre 8100/8400 je to totálne irelevantné.
U tých dosiek sú tie ceny skôr len o marketingu (má gejmerskú farbu? +10-30€ navyše, má sieťovku od Yetiho? +10€, má XXX? +50€,...), je to proste doska so základnou výbavou, jediné, čo by som vypichol je absencia dvoch ďalších USB portov (na tejto sú len 2x USB2.0 a 4x USB3.1 - často tam sú ešte dve 3.0/3.1 navyše), ale aj to je už fakt taký "nitpicking".

A k 960tkám potrebuješ chladič, tie disky hrejú, ide o tento
https://www.alza.sk/alphacool-hdx-m-2-s ... 614400.htm .

//autoeditácia príspevku (25 Feb 2018, 12:11)
Inak, ak niekoho naozaj svrbí prst, tak chalan na inom fóre predáva za 299€ 1060 Gaming Xku (prestriekaný chladič na čierno-bielo, mohol to byť problém pri reklamácii)
https://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtop ... 8#p1412548
https://pc.bazos.sk/inzerat/82968218/MS ... G-X-6G.php .
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ten chladic az taky nutny nie je, ale skutocne dokaze v zatazi znizit teplotu az o 15 stupnov a to je dost. Kazdopadne otazne je, ze co je pri takomto disku zataz, pretoze to by museli byt prenasane obrovske data, aby bol disk vytazeny a to za beznej prevadzky nehrozi, resp. len kratkodobo. Tu je test: http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/p ... sky-3.html
DropDead
Addict
Addict

To nie je tak čierno-biele, musíme brať do úvahy aj klasický load a ak tam k tomu začne niekomu piecť aj GPU a vyfukovať hore teplý vzduch, tak tá situácia bude o to menej ružová.
Ale inak, dá sa to potom poriešiť ešte o čosi lacnejšie, stačí balíček pasívčekov, niečo ako
http://www.tichepc.sk/Alphacool-GPU-Hea ... -pcs-.html .
heker
Redeemer
Redeemer

NVMe od Samsungu zvladne teplotu az cez 90. Samozrejme to disku neprospieva. Samsung preto zaviedol Dynamic Thermal Guard ochranu disku, tato funkcia neustale sleduje teplotu disku, aby nedoslo k prehrievaniu disku. Ak dojde k prehriatiu, disk znizi mierne svoj vykon, cim sa mierne znizi aj teplota disku idealne je riesit to 12cm vetrakom do skrinky, ktory postaci na nizsich otackach, ale spravi aspon prievan okolo disku. Doska co tu padla, tak ma dva sloty na grafiku, jeden dold a jeden v strede, nad tym strednym je M.2 slot. Idealne bude teda umiestnit grafiku dole prave kvoli prietoku vzduchu. Alebo vyssie spominany chladic.
wladas
Redeemer
Redeemer

Objednal som tuto srandu na chladenie.
Inac nakoniec som uplne vsetko objednal z Amazonu. Jeden z najvacsich Amazon skladov na svete pri Seredi prinasa ovocie.
DropDead
Addict
Addict

The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Ktorú 1050ti by ste odporučili z alzy?
DropDead
Addict
Addict

Prijmeš odpoveď "žiadnu"? Pri aktuálnych cenách sa viac oplatí kúpiť 1050tku, u nich nájdeš jednoventilátorovky aj do 140€
http://datacomp.sk/pc-komponenty-grafic ... 89796.html .

Bazár si nepozrel?
wladas
Redeemer
Redeemer

Celkom vtipne ked si uvedomim ze pred viac nez 2r som kupil R9 280x za 140€ v bazare ktora je vykonovo totozna s 1050ti. A to som si povedal ze by to chcelo upgrade. Evidentne neskoro.
DropDead
Addict
Addict

Ámen.
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

DropDead napísal:Prijmeš odpoveď "žiadnu"? Pri aktuálnych cenách sa viac oplatí kúpiť 1050tku, u nich nájdeš jednoventilátorovky aj do 140€
http://datacomp.sk/pc-komponenty-grafic ... 89796.html .

Bazár si nepozrel?
Prijmem :lol: ale chcem to brať z alzy. Bez dane začínajú na 170-180eur, to zase také hrozné nie je.
Napísať odpoveď