Uber / Lyft / Taxify / Liftago - odvoz cez aplikaciu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
baldorex
Addict
Addict

Re: Uber - preprava osob

Príspevok od používateľa baldorex »

Čo dodať...
Ak nebodaj budem nútený použiť taxík, bez bločku nevystúpim a vydať si dám presne.

https://dennikn.sk/blog/1078595/len-tri ... -taxikari/
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hegy »

Nuze... Tak ja mam za 2 roky taxikom a uberom dokopy absolvovane 2 jazdy (ak neratam "limousine services" - prepravy z/na letisko).
No a ku taxiku, zaraza ma jedna vec - totalne nekonzistentne ceny.
Priklad: jedoducha jazda tam-späť - karlovka - incheba - karlovka, v totalne kludnej premavke - sobota podvecer a jazda totalne jednoducha v zmysle trasy (rovina po Karloveskej, rovno po obchvate az do ciela), jazda na zavolanie.
Cesta tam -> 8e
Cesta naspat - 11e

TAXI bratislava
Cennik: 0,53€/km; nastupne 1€

Trasa 1 = 6,7km; 8 min. (tam, zdroj google maps)
Trasa 2 = 7,1km; 9 min. (naspäť, zdroj google maps)

Takze vychadzajuc podla spravnosti ma mala cesta tam stat ~4.55e a cesta naspat 4.76e.
Zaujimave je, ze sme sli normalne na taxameter a cenu hodilo z taxametru, kt. ma byt ako cjachovane zariadenie nemanipulovatelne.
Druha zaujimavost je, ze cenovy rozdiel medzi jazdami je nekonzistentny, okrem toho ze cena je zla ten rozdiel vznikol na zaklade coho?

Toto je aj v mojich ociach absolutne top vyhoda uberu, okrem teda faktu ze v uberi sa malokedy stane ze natrafis na uplneho idiota sofera (rating system) tak aj transparentnost.
Ak by slovenske taxisluzby vedeli prejst na takyto rezim, hoci aj s adekvatnymi cenami, myslim si ze uber by sa automaticky stal nezaujimavou alternativou.
MichalP.
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa MichalP. »

Podobne skusenosti mam z BB, cesta z A do B 5 eur, z B do A 7 eur. Ako je to mozne ? to vie len taxameter. Len je pekne na tom vidno ze to nie je nic ciste, ale nejaky tlak zo strany taxikarov v inej podobe ako len protestov.
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

taxislužby sú jeden veľký bordeľ... v Piešťanom na festivale jazda zo stanice 25 € :O Po skončení sa mi nechcelo trepať s vecami peši, tak som si zobral taxík z letiska na stanicu a stálo to 9 €. Absolútne nechapačka. Chápem, že ceny kvôli festivalu boli väčšie... Ale tak jak sa na festival prichádzalo sa o 2 dni aj odchádzalo. Takže takýto rozdiel som teda nečakal. Takisto Košice stanica - Šaca nemocnica. Išiel som tam 1x na zákrok a 1x na kontrolu. A bral som taxík.. Raz to vyšlo na 25 € a raz na 18 € Pritom cesta úplne rovnaká...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Zla organizacia festivalu. Na Pohode su dohodnute pevne ceny s taxisluzbami. Hlavna pricina toho ze taxiky mozu oje*** je stat ktory to neriesi. Schvalne by ma zaujimalo co bolo na taxametri pri takych palkach.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Wladas pises tu o taxametroch ako keby to bol svaty gral objektivnosti a zaruky ferovosti. Ale aj ten taxameter ma rozne "nastavenia" kedze taxik si moze (sice legalne ale nemoralne) uctovat rozne cenove tarify ak ich ma na cenniku. Ked nastupujes na stojaci taxi zapne si tarifu, ktora ti uplne v pohode vyhodi z hlavnej stanice na michalsku 25€. Ked ide cez dispecing zapne inu tarifu a ta za danu jazdu nauctuje 3,8€. Takze ich ubohe vykriky, ze uber nemal taxameter tak musel byt cierna ekonomika su asi rovnako relevantne ako ich psychotesty. Keby taxameter automaticky tlacil danove doklady po zastaveni a ukonceni jazdy vedeli by sme sa bavit o ich prinose, ale to nerobi, takze je to asi tak pouzitelna vec ako cokoladovy vibrator.

Cize ziadne take ako chcem cenu na taxametri nepomoze. Skratka a dobre, taxikari su banda oje*** chu****, ci sa ti to paci alebo nie. Kedze nic ine sa od cloveka, ktoreho najvacsim zivotnym uspechom je skuska v autoskole ani cakat neda.
wladas
Redeemer
Redeemer

To s tarifami viem a samozrejme si to aj kontrolujem ked nastupim. Smutne je ze pre teba su to v podstate dvaja "sutaziaci" v konkurencii - uber vs taxikari. Lenze taxikari aj medzi sebou superia. A tych oje*** sa vyhnem oblukom.
ColdRain
Addict
Addict

A ako si to kontrolujes prosim ta? Oznacenie tarify je jedno cislo v rohu taxametra, ktore nemas ako vediet co znamena. Niekde moze trojka znamenat najlacnejsiu tarifu a niekde najdrahsiu.
Je absurdne tvarit sa, ze je to cele v poriadku. Keby stat urcil cenu jazdneho na km, potom ma ohananie sa taxametrom zmysel. V sucasnej situacii je taxameter akurat predrazeny ratac trojclenky - km x cena = platba. Pricom pokial nebudu vsetky premenne fixne dane je to nezmysel.

Nemam si so sebou nosit ako zakaznik aj certifikacny nastroj na kontrolu ciachovacej pecate?

Tak ako stat zakazal napriklad uzernicke urokove sadzby na uveroch mal by regulovat aj cenu jazdneho za km. Alebo sa potom na to vysrat uplne, zrusit celu zakonnu regulaciu v taxi sfere (t.z. legalizovat Uber a pod) a nech "klasicki" taxikari pomru hladom.
Taxikari vzdy boli a vzdy budu zberba pohybujuca sa na hrane zakona, ktora prakticky zije z okradania ludia zakonom posvetenou cestou. Uber totiz platil kralovsky, nacas a nepotreboval si na to nic, vybavil ta trh. Lenze aj napriek tomu nebol schopny zaplatit tolko ako si nakradnej v taxiku. A to hovori samo za seba.
wladas
Redeemer
Redeemer

Vacsina taxisluzieb ma II. sadzbu telefonicku - lacnejsiu a I. sadzbu drahsiu len stopnutie/zo stanoviska ktora casto byva dvojnasobna. Toto samozrejme v poriadku nie je ale mame demokraciu a volny trh. Nemame socik aby stat urcoval ceny sluzieb. Ako keby prikazoval murarovy kolko ma pytat za robotu, to mi pride uplne to iste.
Opravte ma ak sa mylim ale taxameter je v podstate pokladnicna kasa. Pekne pocita najazdene € a podla toho sa robi danove priznanie.
Co sa tyka presnosti, tazko povedat. Mozno oj3bavaju.
Ano, vela taxikarov je zberba ktora orada ludi. Urcite to ale nieje vacsina. Oj3bavacov mas vsade, nielen v taxisluzbe preto urcite chcem aby sa Uber vratil a aby robil tazku konkurenciu. Ale obvinovat vsetkych taxikarov nie je spravne.
baldorex
Addict
Addict

Taxameter je iba meradlo. Nezaručuje že príjem sa uvedie v daňovom priznaní.
To ako tak zaručuje doklad z ERP, ktorí taxikári neradi dávajú. Tržbu eviduje teda pokladna, nie taxameter.
Taxameter je niečo ako váha v potravinách, že ti predajú 20 deka tresky ešte neznamená že je tržba evidovaná...

To sa cez uber robiť nedalo, všetky príjmy evidované elektronicky. Žiadne že bez bločka...
ColdRain
Addict
Addict

Wladas, ale prosim ta. Tak bud som seriozna sluzba alebo nie. Ja ako zakaznik nebudem hladat po tych spinavych autach taxameter a kontrolovat popri soferovej spotenej pazuche ci ma prvu tarifu alebo druhu. Nehovoriac o tom, ze nebyt jednej hadky s taxikarom, ked si myslel, ze je fasa ma vziat na okruznu jazdu nocnou BA a pocas jazdy si prepnut tarifu, ani neviem ze nejake tarify existuju na taxametry, a ze sa daju volit.
Takze zrazu volny trh hej? Ale nie tak uplne nech ma stat chrani pred zlym uberom, ktory prisiel na to ako robit to co ja lepsie, efektivnejsie a lacnejsie. Ale hlavne sa budeme bit do prs za volny trh. Btw: Barcelona (Alebo Rim?) ma fixnu sadzbu za jazdu z letiska do centra na 25€, lenze do centra ides pol az tristvrte hodinu a mas to vsade na letisku napisane, nehovoriac o autach ktore tam jazdia. Takze aj zapadny nekomunisticky svet musel pristupit na toto, lebo nenazrata banda uz nevedela co so sebou.

Presne, ako som pisal vyssie. Taxameter je len upgradovana kalkulacka, ktora je napojena na odometer v aute a na zaklade vlozenych tarif vypluva na displayi sumu.
Billy
Star
Star

Príspevok od používateľa Billy »

Vsetky argumenty, ktorymi sa snazia zastancovia taxikarov / taxikari obhajit zakaz Uberu su uplne sialenosti. Pride mi to tak absurdne, ako keby sa pred 100 rokmi snazili zapalovaci poulicnych lamp zakazat elektrinu po tom, ako sa zacalo svietit ziarovkami (mozno sa vtedy aj o nieco take aj snazili, neviem). Kazdopadne taxikarcina je mrtve remeslo, ono aj samotne povolanie "profesionalny sofer" je nezmysel, je to nieco ako keby bolo povolanie profesionalny chodec.
wladas
Redeemer
Redeemer

Zakaz Uberu si obhajuju mozno tak samotni taxikari, nikto iny. Logicky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

casom zaniknu klasicke taxisluzby aj sluzby Uber s vodicmi. Nahradia ich samojazdiace auta ktore budu lacnejsie- chvilu to ale este potrva.. https://www.techradar.com/news/uber-self-driving-cars
baldorex
Addict
Addict

https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok- ... zitie.html

Zaujímalo ma meno sudcu...Teraz je všetko jasné :)
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

To bolo uz v ten den alebo nasledujuci den aj v TV, ze to odklepol Harabin.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Wladas
Vacsina taxisluzieb ma II. sadzbu telefonicku - lacnejsiu a I. sadzbu drahsiu len stopnutie/zo stanoviska ktora casto byva dvojnasobna
To beriem, nejde mi ani tak o cenu sluzieb, ved vopred viem aky je cennik, akym sposobom som si taxik privolal takze ocakavam ze cesta ma bude stat Y+/-1€.
V reale je to ale Y*2+?€ a cestou naspat za rovnakych okolnosti rovnakou taxisluzbou a takmer rovnaka trasa (+300m za viadukt na opacnu stranu obchvatu oproti ceste tam) platim Y*2+?€.

Uz ta predstava, pekny priklad vaha-treska, si naberiem 2 lyzice tresky do maleho kelimk (nech 15 deko; 2€/100g) a pokladnicka mi na kase povie ze to bude 9€. Ak by taketo praktiky robil akykolvek obch. retazec, mozem skoro garantovat ze by to robili celkom tak 2 dni a potom by ich zozral kazdy jeden clovek od verejnosti po dozorne organy.

Pri tom je to to iste, len taxikari maju nejaku ochrannu auru.

Pritom nemam problem si zaplatit za sluzby adekvatne. Ani ta jazda z karlovky ku inchebe za 10€ by pre mna nebol nejaky problem ak by to korespondovalo s cennikom, isiel by som tym taxikom tak alebo onak. Princip je v tom, ze je nad slnko jasne ze ide o systematicke okradanie ktore system uberu riesil a to pochopitelne zabolelo. Je chore si nezobrat priklad miesto toho dobry priklad zakazat a tym zapecatit taketo okradanie sudnou peciatkou.
yankee
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa yankee »

Ako uber pozastavil cinnost, presiel som na Taxify a pytal som sa vodica, ci maju teraz viac roboty. Povedal, ze vobec nepocitili pozastavenie uberu. Tak aj pre ostatnych, kto nepoznaju, skuste Taxify, rovnaka sluzba ako Uber....
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Jop jop, ale z poslednych jazd mam pocit, ze Uber vodici boli aspon o triedu vyssie. Dnes som si zavolal taxify a dosla po mna zenska, ktorej chybala predna ECV :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Chybajuca znacka znamena triedu nizsiu kvalitu jazdy a sluzieb?
Napísať odpoveď