Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Moj nazor - urcite nechat 0.00.
Vysvetlim. Nie znamena nie a ludia tomu rozumeju. Ak sa povoli "trocha", ludia s tym budu mat mentalny problem. Odhadnut , kde je ta hranica. Zacnu si sami pred sebou ospravedlnovat: "Vsak citim sa dobre, to je este v norme" alebo "dam si este, idem az o hodinu, to dovtedy zlezie pod 0,5" alebo "ak to bude trocha viac, tak to ukecam na 0,5" a podobne.
V principe, nieco podobne sa deje uz teraz. "A dam si len desinu, z toho nenafukam" alebo "0,2 to ukecas...". Takze svojim sposobom uz teraz mame na cestach cast vodicov "v tolerancii".
Potom je tu este trestno-pravna rovina. V pripade, ze vodic "v povolenej tolerancii" sposobi nehodu alebo ujmu na zdravi, stale sa na to prihliada, je to pritazujuca okolnost. Tak preco v tych ludoch vytvarat dojem, ze je to vporiadku? Ak si mysli, ze "to da" s 0,5 v dychu, tak nech to riskne. S plnym vedomim dosledkov, bez sebaklamu.
Vysvetlim. Nie znamena nie a ludia tomu rozumeju. Ak sa povoli "trocha", ludia s tym budu mat mentalny problem. Odhadnut , kde je ta hranica. Zacnu si sami pred sebou ospravedlnovat: "Vsak citim sa dobre, to je este v norme" alebo "dam si este, idem az o hodinu, to dovtedy zlezie pod 0,5" alebo "ak to bude trocha viac, tak to ukecam na 0,5" a podobne.
V principe, nieco podobne sa deje uz teraz. "A dam si len desinu, z toho nenafukam" alebo "0,2 to ukecas...". Takze svojim sposobom uz teraz mame na cestach cast vodicov "v tolerancii".
Potom je tu este trestno-pravna rovina. V pripade, ze vodic "v povolenej tolerancii" sposobi nehodu alebo ujmu na zdravi, stale sa na to prihliada, je to pritazujuca okolnost. Tak preco v tych ludoch vytvarat dojem, ze je to vporiadku? Ak si mysli, ze "to da" s 0,5 v dychu, tak nech to riskne. S plnym vedomim dosledkov, bez sebaklamu.
Zdravim, situacia ked zastavia dve auta za sebou na krizovatke. Je pravda ze az vyrazi prve auto druhe ho moze hned nasledovat a nezastacit? Dakujem
Na stopke?
TK1991.. skús kuknúť tu:
https://auto.hnonline.sk/servis/1071008 ... dy-a-preco
https://auto.hnonline.sk/servis/1071008 ... dy-a-preco
Tiež som to kedysi riešil. A ak si pamätám, tak pokiaľ už pri tom státí za autom máš výhľad a vidíš, že žiadne auto nejde, môžeš sa hneď pohnúť. nemusíš znova zastavovať.TK1991 napísal:Zdravim, situacia ked zastavia dve auta za sebou na krizovatke. Je pravda ze az vyrazi prve auto druhe ho moze hned nasledovat a nezastacit? Dakujem
Frikso: Áno, to, čo si napísal, beriem ako silný argument proti. Na druhej strane, predsa len, jedno pivo minimálne so mnou nerobí vôbec nič. Koľkokrát by som si dal k obedu pivo, ale kvôli šoférovaniu nemôžem. Ono zneužiť sa to dá aj dnes - môžeme sa teda spýtať, prečo by mal byť trestaný aj ten, čo si chce dať naozaj len to jedno pivo k obedu? Prípadne, prečo by si mal byť trestaný za to, ak piješ v piatok do 2 v noci, zobudíš sa o 9 ráno s nejaký zbytkáčom, ktorý sa na tebe už nijako neprejavuje, ale proste nafúkal si, smola.
Bolo by fajn mať k tejto téme údaje o krajinách, kde je teda 0,5 povolená. Viedlo to k nejakému zvýšenému pitiu? Lebo ono nás to k takému uvažovaniu môže zvádzať, ale realita môže byť iná.
Tiež som to kedysi riešil. A ak si pamätám, tak pokiaľ už pri tom státí za autom máš výhľad a vidíš, že žiadne auto nejde, môžeš sa hneď pohnúť. nemusíš znova zastavovať.TK1991 napísal:Zdravim, situacia ked zastavia dve auta za sebou na krizovatke. Je pravda ze az vyrazi prve auto druhe ho moze hned nasledovat a nezastacit? Dakujem
Frikso: Áno, to, čo si napísal, beriem ako silný argument proti. Na druhej strane, predsa len, jedno pivo minimálne so mnou nerobí vôbec nič. Koľkokrát by som si dal k obedu pivo, ale kvôli šoférovaniu nemôžem. Ono zneužiť sa to dá aj dnes - môžeme sa teda spýtať, prečo by mal byť trestaný aj ten, čo si chce dať naozaj len to jedno pivo k obedu? Prípadne, prečo by si mal byť trestaný za to, ak piješ v piatok do 2 v noci, zobudíš sa o 9 ráno s nejaký zbytkáčom, ktorý sa na tebe už nijako neprejavuje, ale proste nafúkal si, smola.
Bolo by fajn mať k tejto téme údaje o krajinách, kde je teda 0,5 povolená. Viedlo to k nejakému zvýšenému pitiu? Lebo ono nás to k takému uvažovaniu môže zvádzať, ale realita môže byť iná.
áno myslel som stopku. vďaka
zodpovednosť voči sebe, svojim blízkym a svojmu okoliuhughito napísal:Koľkokrát by som si dal k obedu pivo, ale kvôli šoférovaniu nemôžem. Ono zneužiť sa to dá aj dnes - môžeme sa teda spýtať, prečo by mal byť trestaný aj ten, čo si chce dať naozaj len to jedno pivo k obedu? Prípadne, prečo by si mal byť trestaný za to, ak piješ v piatok do 2 v noci, zobudíš sa o 9 ráno s nejaký zbytkáčom, ktorý sa na tebe už nijako neprejavuje, ale proste nafúkal si, smola.
Viete kto ako pôjde ? Keďže v križovatke nie je žiadne dopravné značenie.
Mimochodom jedno pivo za volantom je totálna hlúposť. Pretože nie je pivo ako pivo a nie je jedno kto a kedy ho vypije. Ja napr. cítim mierne točenie hlavy aj po jednom pive, čo určite závaží aj počas šoférovania. A to nerátam nejaké 50 kilové žieňa, ktorá by do seba dalo pivko napr. na lačno. Už dosť nehôd tu máme aj bez alkoholu.
Mimochodom jedno pivo za volantom je totálna hlúposť. Pretože nie je pivo ako pivo a nie je jedno kto a kedy ho vypije. Ja napr. cítim mierne točenie hlavy aj po jednom pive, čo určite závaží aj počas šoférovania. A to nerátam nejaké 50 kilové žieňa, ktorá by do seba dalo pivko napr. na lačno. Už dosť nehôd tu máme aj bez alkoholu.
Ak tam nie je ziadne znacenie, plati pravidlo pravej ruky. Takze prejdu postupne B, C a nakoniec A
STomko lenže B musí dať prednosť A, takže ide o to či oranžové auto vojde do križovatky a dá prednosť A. Ačko dá prednosť Cčku, takže: Vodič B vojde do križovatky následne prejde auto C, potom A a tak B ?
Však ale keď o tom vieš, tak ho predsa nebudeš piť. Ani 50 kg žieňa ho nemusí byť, nie je to povinnosť, že teraz pred jazdou si musíš da pivo.NHISPVM napísal:Viete kto ako pôjde ? Keďže v križovatke nie je žiadne dopravné značenie.
Ja viem, že jedno pivo je pre mňa ako malinovka. Keď "pijem," nemám problém vypiť 12-15 pív a neplazím sa po zemi, nie som ožratý ako prasa, negrciam, chodím sám, rovno. Preto viem, že ak by som si dal napr. k obedu pivo a šiel šoférovať, ťažko ma to nejak ovplyvní. Vieš, mám 110 kg, čiže pivo pre mňa a pivo pre 50 kg žieňa je naozaj niečo iné.
Pikoška: na letné dovolenky sme zvykli chodiť s mojimi rodičmi. Tatko má 125 kg. Ráno sme si dali, v dovolenkovej nálade k raňajkám dve tri pivká a nejaký ten štamperlíček na "vypálenie červa." Potom tatko sadol za volant a šoféroval, lebo keď sme boli na dovolenke, každý deň sme sa presúvali po ostrove. Ten ostrov je dôležitý, lebo na malom ostrove v Chorvátsku je len jedna policajná hliadka a tá netrávi čas tým, že by buzerovala turistov a dávala im fúkať. Nikdy sa nič nestalo. Musím dodať aj to, že tatko je profesionálny šofér, ktorý odjazdil ďaleko cez milión km a pri tejto jazde "pod vplyvom" nerobil žiadne závody, pohodlná jazda. Tým chcem demonštrovať len to, že naozaj to jedno pivo pre niektoré osoby určite nemôže znamenať žiadny problém. Ak by to tak bolo, tak neviem prečo potom majú mnohé západné krajiny istú toleranciu.
K obrázku: reálne to vidím na A-B-C.
Presne tak, BCAB.NHISPVM napísal:STomko lenže B musí dať prednosť A, takže ide o to či oranžové auto vojde do križovatky a dá prednosť A. Ačko dá prednosť Cčku, takže: Vodič B vojde do križovatky následne prejde auto C, potom A a tak B ?
Podmienka je aby B vošlo do križovatky a C tým pádom môže prejsť, nakoľko B už nie je po pravej ruke.
Ak by B nevošlo do križovatky, tak pre každého platí pravidlo pravej ruky a nikto nemôže ísť.
Hughito - súhlasím ale padá to na jednom fakte a to je ten, že človek je tvor hlúpy. To, že vieme my svoju hranicu ešte neznamená, že to vedia aj ďalšie 2 milióny slovenských vodičov. Sú tu medzi nami ľudia, ktorí si myslia, že na nich napr. hadí jed nepôsobí a naschvál sa nechajú otráviť a pod. Ako sa takýto človek zachová pri otázke alkohol a šoférovanie ? A to nerátam takých, ktorí len zlé odhadnú seba a svoju situáciu. Napr. ako si spomínal pri fajnom jedle si dám pivko a potom idem šoférovať, kedy medzi pivom a šoférovaním prejde aj pol hodina + jedlo v žalúdku. A medzi niekým kto sa parí v aute, tak si zbehne kúpiť jedno pivo, pred tesckom ho buchne do seba a ďalej pokračuje na slnku.
Baldorex - a za predpokladu, že križovatka nie je zasa tak rozumne spravená a auto B bude v strede križovatky zavadziať autu C ?
Prejde po za neho ?
Baldorex - a za predpokladu, že križovatka nie je zasa tak rozumne spravená a auto B bude v strede križovatky zavadziať autu C ?
Jasné, chápem ten argument v zmysle prečo nie - že by to mohlo motivovať ľudí ešte viac piť. Ale to je len predpoklad, síce na prvý pohľad logický, ale nemusí platiť. Viď napr. dekriminalizácia alebo legalizácia drog nemusí znamenať ich zvýšené užívanie, práve naopak.
Toto je oblasť, ktorú by som nechal na posúdení jednotlivca a jeho zodpovednosť. Pokojne by som bol za to, aby sa zároveň s takýmto opatrením ešte zvýšili tresty za šoférovanie pod vplyvom (teda väčším ako 0,5), fér nie? Lebo dnes je nulová tolerancia a chľastá sa aj tak. Hovädá za volantom by si to zlízli ešte viac a rozumný človek, ktorý by si dal to jedno pivko alebo nafúkal na druhý deň ráno po akcii 0,3 promile, by nebol zbytočne perzekvovaný za nič.
Toto je oblasť, ktorú by som nechal na posúdení jednotlivca a jeho zodpovednosť. Pokojne by som bol za to, aby sa zároveň s takýmto opatrením ešte zvýšili tresty za šoférovanie pod vplyvom (teda väčším ako 0,5), fér nie? Lebo dnes je nulová tolerancia a chľastá sa aj tak. Hovädá za volantom by si to zlízli ešte viac a rozumný človek, ktorý by si dal to jedno pivko alebo nafúkal na druhý deň ráno po akcii 0,3 promile, by nebol zbytočne perzekvovaný za nič.
Ja som za. A co take soferovanie pod vplyvom THC? V NL je to povolene. V niektorych statoch USA tiez. V niektorych sa na to este len robia vyskumy.
-
starysomar
Hardcore addict
Zas je to o tom, kto... NIekto sa rehoce ako pojašený, na niekoho to isté množstvo má pramalý vplyv.
Ja nehúlim, takže to neviem posúdiť, ale mám kámošov, čo húlia prakticky denne. Sranda je, že to na nich prakticky nevidno. Väčšinou si balia jointy s tabakom. Bežne "pod vplyvom" šoférujú, ja osobne sa vôbec necítim nebezpečne, keď s nimi idem.
Ako som napísal, neviem to posúdiť osobne, ale podaktorí ľudia to evidentne zvládajú úplne v pohodičke. Tým netvrdím, že to tak musí byť zakaždým, keď sa niekto riadne odpáli cez bongo. To už by som zrejme silno zvažoval, či by som do auta s ním sadol.
Ako som napísal, neviem to posúdiť osobne, ale podaktorí ľudia to evidentne zvládajú úplne v pohodičke. Tým netvrdím, že to tak musí byť zakaždým, keď sa niekto riadne odpáli cez bongo. To už by som zrejme silno zvažoval, či by som do auta s ním sadol.
BCA, nevidim dovod, preco by to malo byt inakNHISPVM napísal:Viete kto ako pôjde ? Keďže v križovatke nie je žiadne dopravné značenie.
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pretože B musí dávať prednosť A?