Vedomie / slobodna vola

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Vedomie / slobodna vola

Príspevok od používateľa Dreamer »

kali520 napísal:Ide o to, že spravanie a rozhodovanie človeka a ľudí ako celku je determinovane evoluciou naprieč časom.

Okrem Dawkinsa to celkom dobre vysvetlil aj David Eagleman v serii dokumentov Cesta do hlbin mozgu
Skvely dokument, videl som davnejsie nieco podobne, ale tam sa venovali hlavne optickym iluziam, ako ten prvy trik farieb, riesili tam aj dlzku, tvary, farby a pod., tiez je to zaujimave, ale nespomeniem si na nazov.

Videl som zatial iba prvu cast, ale narazil som na CSFD na "podobne" a popis je presne co tu riesime:

My Brain Made Me Do It / Mozek jako pachatel

Jak moc jsme schopni ovládat své chování, rozhodování a činy. Máme nad sebou skutečně takovou moc, jak si myslíme, nebo je vše předem rozhodnuto bez našeho vědomí? Přední světový neurovědec a zakladatel oboru neurovědy v projektu Law Initiative zve diváky na úžasnou výpravu do nového, dosud neprobádaného světa – mozku zločince.

EDIT: uz som to videl a urcite odporucam, je to ulozene s dabingom, snad to najdete.

Pridavam dalsi clanok: Ušný červ, falošné spomienky či iné. Týmito 4 spôsobmi si z vás váš mozog strieľa
sola
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa sola »

https://www.youtube.com/watch?v=o0GN4urbA_c

Potrebna anglictina, ale inak to celkom dobre vysvetluje a zdroje vacsinou uvadza do popisu.

Este si pamatam, ze som niekde citala vedecky clanok o tom, ako su vsetky "rozhodnutia" vykonane v podvedomi, a az potom sa dostavaju do povedomia.
Ale to bolo uz dost davno a neviem, kde to bolo, ani ako sa to volalo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Mozno je to na samostatnu temu, ale narazil som na zaujimave clanky, niekedy by som to ani nedocital, ale teraz by som o tom chcel vediet viac:

Vibrácia človeka – úroveň vedomia
Na akej frekvencii vibrujeme, takí sme

Strucne je to o tzv. nizkych vibraciach a vysokych vibraciach, pri ktorych je udajne mozna vyssia forma vedomia - prave to bola jedna z otazok v prvom prispevku temy.

Pre ziskanie "vysokej vibracie" sa odporuca pozitivne prostredie, myslenie a hlavne veganska strava, resp. RAW, vsetko co ma vysoke vibracie.
Zaujimalo by ma teda, ak je tu nejaky vegan, ktory zije v pozitivnom prostredi, ci sa citi nejak inak, aj ked sa to vraj tazko opisuje, lebo clovek s nizkymi vibraciami nedokaze pochopit tych s vysokymi.

Este som tam nasiel jednu skratku, nizke vibracie maju udajne negativne pocity, maso, alkohol, kava, cigarety a niektore drogy, ale ine drogy (marihuana, LSD, DMT, ayahuasca) mozu naopak rozsirit vedomie - takze ma tiez zaujima nazor na toto, ak to niekto skusal. Prip. su tieto drogy navykove?

Ak myslite ze je to na samostatnu temu, tak napiste, alebo to rozdelte, ja som to neplanoval, no prave ta rozdielna uroven vedomia a existencia slobodnej vole ma zaujima najviac, takze "nizkovibracni" ludia mozno slobodnu volu nemaju a "vysokovibracni" maju!?

Vo vedlajsej teme sa riesi alkohol, v tejto suvislosti - kedze ten je udajne "nizkovibracny", mi napadlo, ze opity clovek sa casto sprava akoby "nizsim" vedomim, veci robi reflexivne, instinktivne, akoby o sebe ani nevedel, niekedy sa na ten stav ani nepamata, naopak pri niektorych drogach je clovek akoby v vyssej urovni, vnima veci intenzivnejsie, takze moze na tom nieco byt, co vy na to?
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Vibracie nevibracie, nieje to naopak? ak si jednoducho otvorenejsi a uvedomelejsi clovek, nemas problem vyskusat neskodne latky (LSD, DMT etc), uvedomujes si dolezitost zdravej a udrzatelnej stravy a dolezitost pozitivneho myslenia. Ak si zatrpknuty clovek bez rozhladu, drogy su pre teba jednoducho drogy, bez ohladu na rozdiel v skodlivosti, veganstvo je pi*ov*** lebo ved spravni chlapi musia jest maso a pozitivne myslenie je zbytocne lebo chleba aj tak nebude lacnejsi ..
SofiaElla
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa SofiaElla »

Je to zbytočne prekombinované.
Slobodná vôľa existuje v širšom a užšom zmysle. V širšom zmysle je to len teória - svätý Grál, ktorý nie je dosiahnuteľný, lebo nikto z nás nevie, kto koho ovplyvňuje v tých "najvyšších sférach" - tých, ktorí svoj vplyv rozkladajú naprieč svetadielmi. To sú podľa mňa presne témy, kde buď veríme alebo konšpirujeme. Jednoducho, nedokážeme ani dnes mnohé veci vysvetliť - či sa týkajú histórie, vesmíru alebo len psychiky človeka.
Užší zmysel vedomia znamená presne to osobné vedomie, keď sa jedinec rozhoduje sám (hoci ovplyvnený je objektívne), ale nemusí byť ovplyvnený v konkrétnom rozhodnutí. Rozhodne sa podľa vlastného vedomia, svedomia a názoru. To je jeho subjektívna slobodná vôľa.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Dreamer: Téma o ezoterike a nadprirodzených javoch tu už je.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja som otvoreny clovek co nema problem skusat rozne drogy ale zaroven si myslim ze veganstvo je pi*ov*** lebo clovek je vsezravec a teda je pre neho prirodzene jest vsetko...

k tym drogam, hovori sa ze lsd aj hriby ti mozu rozsirit myslenie, ale teda co som to par krat skusal tak neviem neviem. LSD bol zaujimavy zazitok, pretoze som mal pocit ze dokazem vnimat hudbu na uplne inej urovni, ale bolo to nieco co som vnimal len v tom stave, potom som uz nic take neregistroval, dokonca mam aj problemy opisat ako som tu hudbu vnimal.
hriby som skusal asi 2 krat a vzdy to bol stav popisatelny ako velmi velmi silna trava, ziadne realne halucinacie ci "osvietenie".

ak chces nieco co ta ozaj dostane do inej dimenzie, tak doporucujem salviu divotvornu. pokial viem tak stale je to nieco uplne legalne a normalne objednas extrakt z netu.
najsilnejsia halucinacia aku som kedy zazil. ale nebolo to nic prijemne. a 90% ludi co poznam co to skusalo malo negativne zazitky. co som ale cital, tak ked to vyskusas viac krat, tak negativne stavy pominu a potom uz "objavujes podstatu existencie"...
mne vsak moje dva negativne zazitky uplne stacili na to aby som sa k salvii uz ani len nepriblizil.

inak vsetky 3 spominane drogy nesposobuju fyzicku zavyslost, takze nemusis mat strach ze by sa z teba stala fetka. skor by som sa bal ze sa z teba stane hipik co bude po svete sirit lasku a mier :D
SofiaElla
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa SofiaElla »

Človek nie je všežravec, to mu nanútili médiá. Prví predkovia boli len bylinožravci. Sme tým, čo z nás urobil biznis.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ono pri tychto vyletoch s halucinogennmi ci drogami ktore sposobuju depersonalizaciu, je vysoke riziko nasledneho poskodenia psychiky. Tiez som nieco zazil, bolo to mimoriadne intenzivne a co je zle, clovek to v tej chvili nevie zastavit, ma pocit ze to trva uz tisice rokov a ze mu z toho hrabne, lebo mozog v tej chvili zaziva nieco na co nie je zvyknuty. Cele by som to opisal akokeby clovek vypil na ex flasu vodky a nasledne ho vystrelili do vesmiru rychlostou svetla-nic prijemne.

SofiaElla
aj primaty /simpanzy/ jedia obcas maso,nie su cisto bylinozravce
hughito
Redeemer
Redeemer

SofiaElla napísal:Človek nie je všežravec, to mu nanútili médiá. Prví predkovia boli len bylinožravci. Sme tým, čo z nás urobil biznis.
Prví predkovia bylinožravci? :D Biznis urobil? Tak to robí už véééľmi dlho. Ale vegánstvo prípadne riešme v inej téme.

Hentie halucinogónne srandy neodporúčam, súhlas s gogom. Nie je to sranda. A vôbec nejde o to, že sa na nich nevytvára závislosť.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Zrejme si musim najst temy o drogach a veganstve....

K tomu veganstvu, ja by som to aj chcel vyskusat, ale je tazke zacat, nie vsetko mi robi dobre na zaludok a hlavne ked si nedam aj maso, tak sa stale citim hladny, napr. fazulu mam velmi rad, ale vzdy si este pridam a potom idem prasknut, zaludok mam nafuknuty a stale nie som syty - toto sa mi pri inych jedlach nikdy nestava. - Take oriesky a pod. sa nedaju zjest vela.

Dalsi problem, ako hlavne jedlo sa odporucaju jablka, no je zname ze tie podporuju chut do jedla clovek je po nich este viac hladny, take banany upchavaju a celkovo ovocie je extremne sladke a uz som aj pocul odporucania ze vela ovocia moze skodit.

Neviete kedy sa prejavia viditelne zmeny po zmene stravy? Minimalne vyskusat by som to chcel.

gogo956 - ako myslis to poskodenie psychiky? Ako konkretne zle sa citi - bolest hlavy, zaludka, tocenie hlavy?? Inak ty to porovnavas prave s alkoholom, no v tom clanku su tie drogy ako "dobre/vysokovibracne" a alkohol ako "zly/nizkovibracny" - mozno su to ine drogy ako tie z clanku?

Vlastne som si spomenul na jeden clanok, uz som ho nasiel:

Filip vyskúšal výlučky ropuchy, najsilnejší prírodný halucinogén na svete mu zmenil život
Spoiler
Tých pätnásť minút ma úplne šokovalo. To, čo som zažil, sa nedá opísať. O podobných zážitkoch hovoria staré mystické knihy jogínov a šamanov. Tá látka dokáže radikálne zmeniť človeka. A nikto o tom nevie...
Odkladáte telo, odkladáte celú svoju identitu, rozpúšťate sa do univerzálneho svetla a lásky, sami sa stávate tou energiou, ktorá je zdrojom a tvorcom všetkého...
Bufo Alvarius je najsilnejšie známe prírodné psychedelikum na svete, ktoré spôsobuje totálne rozloženie ega a jeho znovuusporiadanie. V realite potom spúšťa radikálne zmeny a silné procesy, ktoré sú síce pozitívne a zdravé, ale nie každý je na ne pripravený...
Neviete ci sa ten film da niekde stiahnut? Tu je odkaz na CSFD:

Bufo Alvarius - The Underground Secret

Posobi to dost extremne, no mozno narozdiel od "lahsich" drog to neposobi len docasne, aspon podla toho clanku, akoby to preladi cloveka do vyssej urovne vedomie - no vyskusanie urcite nebude lahke, bezpecne, ani lacne.

hughito - preco konkretne to neodporucas - o co teda ide ak nie o zavislost? Bavime sa o tych ktore som uviedol ja, z clanku kde su uvedene ako "dobre"? Mne nejde o halucinogennost, ale o to rozsirenie vedomia.

Inak ja by som sa nad tymi frekvenciami tiez niekedy len pousmial, ale ono sa to da udajne realne namerat, precitaj si aspon jeden z tych clankov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Prosím ťa rieš vegánstvo a iné OT veci v príslušných témach.

Ak si myslíš, že ti drogy a rôzne byliny "rozširujú vedomie," tak si na omyle. Alebo si ezoterik. Jediný stav, ktorá je, že mozog je skrátka otrávený.

Nebudem čítať hentaký paškvil, robíš si srandu? Hoď sem relevantný zdroj.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Teória strún (wikipedia)

Teória strún predpokladá, že základnými stavebnými kameňmi hmoty nie sú bezrozmerné častice, ale jednorozmerné uzavreté alebo otvorené struny, ktorých rôzne vibrácie zodpovedajú rôznym druhom častíc.

Neviem nakolko je to relevantne, ale spolocny pojem su prave tie vibracie. Vobec netvrdim ze tie clanky vyssie su pravdive, nikdy som na take "nadprirodzene" veci neveril, ale chcem o tom diskutovat, ak je sanca ze na tom nieco moze byt. - To veganstvo tu do hlbky urcite nechcem riesit, ale uvadza sa ako zaklad pre vyssie vedomie a toto presne sa riesi v tejto teme. Ak v diskusii prideme na to, ze je to nezmysel, OK, ale zaujima ma aj nazor ostatnych.
aacid napísal:co som ale cital, tak ked to vyskusas viac krat, tak negativne stavy pominu a potom uz "objavujes podstatu existencie"...
To nie je jediny taky nazor, pise sa o podobnych stavoch vela, vyssie, rozsirene vedomie - az po uplne pochopenie celeho vesmiru, takze minimalne za diskusiu mi to stoji.

Ked sme pritom, tak je toho v priestore vela co nevidime a nepocujeme, napr. rozhlasové vlny, mikrovlny, infračervené vlny, ultrafialové vlny, röntgenové žiarenie alebo gama žiarenie, vlastne vidime toho velmi malo a bez svetla nevidime prakticky nic. - Takze co ak vdaka niektorym drogam vnimame prave tie neviditelne ziarenia v inej forme ktora je nam dostupna - tak ako vdaka svetlu vidime cast okolia?

Zakladna otazka je teda, ci niektore drogy dokazu rozsirovat vedomie, alebo len otravia / oklamu mozog?
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

hughito napísal:Ak si myslíš, že ti drogy a rôzne byliny "rozširujú vedomie," tak si na omyle. Alebo si ezoterik. Jediný stav, ktorá je, že mozog je skrátka otrávený..
ako k tomuto sa osobne nechcem vyjadrovat hlbsie, kedze tieto veci idu mimo mna, ale co robia halucinogenne drogy s vedomim je na dlhsiu diskusiu. hlavne na diskusiu s niekym povolanym. v kazdom pripade sa na tuto temu vedie kopa seminarov a konferencii s doktormi, takze by som tuto temu nezlahcoval len na zaklade osobnych nazorov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Kto je povolaný? Vyfetovaná hlava? A akí doktori prosím ťa riešia LSD a šalviu divotvornú?

Dreamer: Ježiši... už splietaš 5 cez 9. Poslal si sem len ezoterické bludy. Skús niečo seriózne.
Oblak
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Oblak »

Dreamer napísal:... takze "nizkovibracni" ludia mozno slobodnu volu nemaju a "vysokovibracni" maju!?

Vo vedlajsej teme sa riesi alkohol, v tejto suvislosti - kedze ten je udajne "nizkovibracny", mi napadlo, ze opity clovek sa casto sprava akoby "nizsim" vedomim, veci robi reflexivne, instinktivne, akoby o sebe ani nevedel, niekedy sa na ten stav ani nepamata, naopak pri niektorych drogach je clovek akoby v vyssej urovni, vnima veci intenzivnejsie, takze moze na tom nieco byt, co vy na to?
Podľa mňa, nie je to tak, že ľudia s nejakými vibráciami majú, nemajú slobodnú vôľu. Drogy a alkohol, to je všetko len dočasný stav, takže s vibráciami to nemá nič spoločné. Možno iba ak to, že do toho stavu sa dostane človek vedome (pokiaľ niekto niekomu na silu nenaleje alkohol a pod.). Čo už podľa mňa vypovedá o úrovni človeka. Podľa mňa tie vibrácie znamenajú úroveň človeka, ale zvýšiť alebo znížiť si ju nejakou látkou nevieš. To zvyšovanie alebo znižovanie súvisí s niečím iným, za chvíľu vysvetlím. Ale nie je to tak, že na nižšej úrovni nie je slobodná vôľa.

Vegetariánstvo je prevzaté alebo skôr vyňaté z nejakého budhistického učenia, ak dobre viem, a nemá to v skutočnosti pre bežného človeka skoro žiaden úžitok a hlavne ospravedlnenie, že jedením rastlín nikoho nezabíjam, pretože budhistické učenie hovorí, že aj rastliny majú život. Čiže myslieť si, že jedením len zeleniny naberiem nejaké vysoké vibrácie, alebo že si zvýšim tým svoju úroveň, je niečo, čo si niekto vymyslel. Zaoberať sa drogami a vegetariánstvom a myslieť si, že sa dostanem na vyššiu úroveň, alebo získam nejaké vibrácie, je podľa mňa, ako keď riešiš problém a ty namiesto vyriešenia problému sa ho snažíš obísť. Ak vyriešiš problém sám, už budeš vedieť v budúcnosti ako ho riešiť, máš skúsenosť. Postupným riešením problémov už budeš niektoré zvládať tak, že to už pre teba bude žiaden problém, nebude to náhodou, postúpenie na vyššiu úroveň? Vegetariánstvo (a podľa mňa aj drogy) je len pomôcka alebo určitá časť techniky nejakého učenia a v správnych rukách má naozaj účinok a v nesprávnych bude mať žiadny alebo opačný účinok.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

hughito napísal:Kto je povolaný? Vyfetovaná hlava? A akí doktori prosím ťa riešia LSD a šalviu divotvornú?
Psychiatri: https://czeps.org v clenoch sice najdes medzi tymi par ludmi iba jedneho doktora, ale na ich konferenciach ich je vzdy dost ako medzi prednasajucimi, tak v hladisku.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Prosim nezaplevejte tuto rozumnu temu ezoterickymi bulshitmi typu vibracie a uroven vedomia.
1, tie ezotericke vybracie je daco ako technika kvantoveho dotyku, len dali dokopy par vedecky znejucich terminov, nic take nejestvuje, vo fyzike by ste ich hladali marne,
2, co to akoze ma byt uroven vedomia? lebo zo sledovani ezo diskusii viem, ze cim vyssia uroven vedomia, tym clovek lahsie uveri kravinam (chemtralis, plocha zem, homeopatia, pitie sava) a ma rasej Putina :D
3, haulcinogeny nemania uroven vedomia alebo trasnsendentnosti, oni len vytvaraju ich iluziu a je znamy mechnizmus ako to robia:

gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
Halucinogeny a dipersionalencia su zradne v tom, ze clovek prestava zit v realite. On ma pocit za ho to vedomim rozsiruje, ale v skutocnosti uz je menej v realite a viacej niekde "inde." Netvrdim ze ide o ine dimenzie, len tvrdim ze clovek zacne vnimat realitu inak a z pohladu bezneho zivota to nie je prilis dobre.

Cesta drog je nelegalna a zdraviu skodliva, co takto skusit nejaku formu meditacie?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

prave som isiel pisat o meditacii, je to najblizsie nieco co by sa dalo nazvat vedou riesiacou vlastne vedomie. tuto knihu o meditovani pisal neurochirurg, ktory sa rozhodol "studovat" meditaciu.

sice tam nepise moc o svojich poznatkoch, je to skor navod ako meditovat, ale pravdepodobne ten clovek napisal aj ine knihy.
ja som iste obdobie skusal meditovat, ale to chce proste vela casu tomu venovat a hlavne pravidelne aby si sa dostal do toho stavu ze vies ozaj nemysliet a dosiahnut tu "nirvanu"...
pisal tam ze ten stav vies niekedy dosiahnut aj nahodne, proste tak ako sa amaterovi niekedy podari vykon hodny profesionala a je mozne ze ten stav vies dosiahnut aj inak, drogami. ale stale to bude nieco nahodne a necielene.

takze sup sup meditovat.
Napísať odpoveď