Vedomie / slobodna vola

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vedomie / slobodna vola

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer napísal:Este si pripomeniem temu Nesmrtelnost, ved vsetci ludia maju prakticky smrtelnu chorobu (starobu), nikto to neriesi, mne to pride teda dost depresivne ze mam smrtelnu chorobu, dokonca vsetky deti maju smrtelnu chorobu, tiez to ich rodicov netrapi, ako to je mozne, vdaka comu? Nie je to kvoli prirodzenym "drogam" v nasom tele ktore nas oblbnu?
To, ze vsteci zomrieme nie je depresivne, je to povznasjuce, nie nevelebim smrt, ale hovorim, ze vedomie toho, ze zomrieme nas nuti nieco spravit, nieco po sebe zanechat, keby si nemsrtelny kazdy den si povies, ze to nechas na zajtra, ved mas cas...

Tize som zvedavi, co myslis pod pojomom vibracie a vyssi stav vedomia?

Nuz ked uz chcete byt spiritualny a mat otvorenu mysel, tu je na to navod:
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Dreamer
Starnutim sa zaobera vela ludi, rozne biotechnologicke tymy, vedecke kapacity atd. Problem je ze ide o komplexny jav a zastavit ho sa u vyssich zivocichov asi nikdy nepodari, maximalne spomalit. Nehovoriac o tom, ze zastavenim starnutia by civilizacia skolabovala.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

no prave pokial viem tak sa hovori ze je velmi pravdepodobne ze do 100 rokov niekto vynajde "liek na starobu" (aj ked starnutie a smrt samozrejme nie je choroba ziadna).

skor ma ale trapi ozaj to kde potom budeme zit vsetci na hromade ked nebudu ludia zomierat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono nejde iba o narast obyvatelstva ale dalsie sociologicke problemy s tym spojene.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Gogo: o ake problemy ide? Bud prosim konkretnejsi. Vdaka
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Dreamer napísal:Nie, ja som to myslel tak, ze ako dlho moze trvat dosiahnutie toho stavu, teda viditelna zmena, ci pride o mesiac, rok? Teda nie ako dlho ten stav bude trvat po jeho dosiahnuti.
Najskor si skus povedat o akom stave rozpravas.
gogo956
Redeemer
Redeemer

TK1991 napísal:Gogo: o ake problemy ide? Bud prosim konkretnejsi. Vdaka
- napr vznik velkej socialnej nerovnosti. Skor narodeni by vychytali vsetky lepsie prac miesta a ziadne by neuvolnovali. Tym padom by sa stali drzitelmi stale vecsej casti kapitalu na ukor mladych ktori by karierne defacto nemali kde postupit. Aj v pripade keby Ai dokazala zastupit vsetky prac pozicie zeby ludia nepracovali, aj tak by mali obrovsky vyhodu vo velkosti majetku.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ono hypoteticky to vychádza tak, že kým sa do praxe naozaj dostane čosi ako liek proti starnutiu a jeho široká aplikácia (teda už reálny problém v zmysle počtu ľudí, nie malthusiánske mýty), v hre by bolo kolonizovanie iných planét.

Niektoré živočíchy, napr. žaba, dokáže znížiť svoj metabolický výdaj a dostať sa do stavu akejsi hibernácie. Vedci to poctivo skúmajú a budú sa snažiť aplikovať aj na ľudí. Čiže presne ako vo filmoch: umelá hibernácia a šup šup cesta na ďalekú planétu. O 50 rokov to naozaj nemusí byť vôbec sci-fi. Samozrejme, otázne je, pre akú širokú skupinu ľudí by takéto niečo bolo možné: otázka "ceny." Avšak, o 50 rokov tu už nemusí byť po kapitalizme ani chýru ani slychu. Uvidíme.

A možno sa nič zásadné nezmení. Rôznymi opatreniam sa zastaví prudký rast populácie a stabilizuje sa na istej udržateľnej miere (ruka v ruke s efektívnejším využívaním zdrojov) a bude to pod. ako dnes, akurát pribudne pár technologických vychytávok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ono to masove kolonizovanie inych planet je zatial jedno velke scifi aj ked media vytvaraju dojem ze je to uz za rohom.. Nieco take nedokazeme ani na Marse nieto na inych planetach.
TK1991
Star
Star

gogo956 napísal:
- napr vznik velkej socialnej nerovnosti. Skor narodeni by vychytali vsetky lepsie prac miesta a ziadne by neuvolnovali. Tym padom by sa stali drzitelmi stale vecsej casti kapitalu na ukor mladych ktori by karierne defacto nemali kde postupit. Aj v pripade keby Ai dokazala zastupit vsetky prac pozicie zeby ludia nepracovali, aj tak by mali obrovsky vyhodu vo velkosti majetku.
Po urcitej dobe by ti ludia mozno skor menili obory lebo by ich ich praca omrzela.
gogo956
Redeemer
Redeemer

TK1991

cim dlhsie clovek robi jednu profesiu, tym je v nej lepsi, ma viacej skusenosti a tym padom pre zamestnavatela cennejsi a lepsie plateny. Naopak, v uplne novej profesii bez predchadzajucej praxe su mzdy nizke a nezaujimave.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid napísal:no prave pokial viem tak sa hovori ze je velmi pravdepodobne ze do 100 rokov niekto vynajde "liek na starobu" (aj ked starnutie a smrt samozrejme nie je choroba ziadna).
Tiez som nieco podobne pocul/cital, uz som to spominal, ze urcite vysledky na mysiach funguju.

Ak staroba nie je smrtelna choroba, tak co je to potom? Akakolvek ina smrtelna choroba poskodzuje nejakym sposobom zdrave bunky a nasledkom je smrt, pri starobe plati to iste.
harrison314 napísal:To, ze vsteci zomrieme nie je depresivne, je to povznasjuce, nie nevelebim smrt, ale hovorim, ze vedomie toho, ze zomrieme nas nuti nieco spravit, nieco po sebe zanechat
Ak mas zomriet napr. o 50 rokov, tak je to "povznasajuce", ale ak by si mal zomriet o 50 minut, tiez to bude povznasajuce?

Vsetko co po sebe zanechas tiez zomrie, alebo bude znicene.
keby si nemsrtelny kazdy den si povies, ze to nechas na zajtra, ved mas cas...
Ja si myslim ze by to bolo uplne naopak, v zavislosti na type nesmrtelnosti alebo dlhovekosti. Napr. teraz clovek fajci, nezdravo sa stravuje a pod., vyhovorka zaznela aj nedavno na hojku, ved ci sa dozijem 70 ci 80 je mi jedno. Taktiez ak mas vela napadov a vizii, ani to nezacnes robit, lebo by si to nestihol. Akakolvek zabava po istom case prestane bavit, takze keby sa ludia vyblaznili, tak by skusali robit nieco zaujimave a zmysluplne.

Tu temu nesmrtelnosti som uviedol iba ako priklad, je na to samostatna tema.

Nevidel som reakcie na tu moju novu teoriu, ze co ak to je naopak? Upravoval som prispevok, tak mozno ste si to nevsimli...
Dreamer napísal:Hm.. OK, ak je to teda skutocne len iluzia, napadlo mi nieco ine - co ak to je naopak?

Co ak je skutocny stav, taky aky je viditelny prave pri nedostatku niektorych latok, hormonov? Ako priklad napr. alkohol ci drogy, vtedy sa zda vsetko dokonale, uzasne, po vytriezveni je vsetko take obycajne a fadne a pri zlej nalade nedava nic zmysel, su to 3 rozne zakladne stavy - euforia, "normal" a depresia. Co ak ten najnizsi stav je skutocnost a "normal" je len nizsi stav euforie?

Ako vieme ze normal je normal, bolo to aj v dokumentoch vyssie, vidime len malu cast skutocnosti, prepojim to so slobodnou volou, nakolko zakladne pudy v genoch ovplyvnuju nase chovanie a moznosti konat, slobodne sa rozhodovat, preco niekto zacne fajcit napriek tym napisom na krabickach?
TK1991
Star
Star

gogo956 napísal:TK1991

cim dlhsie clovek robi jednu profesiu, tym je v nej lepsi, ma viacej skusenosti a tym padom pre zamestnavatela cennejsi a lepsie plateny. Naopak, v uplne novej profesii bez predchadzajucej praxe su mzdy nizke a nezaujimave.
Ano ale nie je to vsetko len o peniazoch.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Tk1991
- clovek si zvykne na urcity zivotny standard a malokedy dobrovolne je ochotny ho znizit. Je to tiez dost neobvykle aby niekto kto povedzme 30 rokov pracoval v jednom odbore a dosiahol v nom vysoku specializaciu zrazu sam od seba vsetkym tresol a isiel od nuly robit nieco diametralne odlisne.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:Ak mas zomriet napr. o 50 rokov, tak je to "povznasajuce", ale ak by si mal zomriet o 50 minut, tiez to bude povznasajuce?

Vsetko co po sebe zanechas tiez zomrie, alebo bude znicene.
Ved toto sme uz preberali v teme o nesmrtelnosti
Dreamer napísal:Nevidel som reakcie na tu moju novu teoriu, ze co ak to je naopak? Upravoval som prispevok, tak mozno ste si to nevsimli...
Stale si nam neobjasnil, co si predstavujes pod vyssou urovnou vedomia.
Dreamer napísal:Co ak je skutocny stav, taky aky je viditelny prave pri nedostatku niektorych latok, hormonov? Ako priklad napr. alkohol ci drogy, vtedy sa zda vsetko dokonale, uzasne, po vytriezveni je vsetko take obycajne a fadne a pri zlej nalade nedava nic zmysel, su to 3 rozne zakladne stavy - euforia, "normal" a depresia. Co ak ten najnizsi stav je skutocnost a "normal" je len nizsi stav euforie?
Niekde som cital clanok, ze realitickejsie svet vnimaju pesimisti.
A tento clanok to hovori tiez https://www.national-geographic.cz/clan ... ogove.html .
ber to to skor tak, ze stav euforie vyuziva tvoj mozog a telo aby ta odmenil, za nieco co bolo evolucne prospesne (ludia mali motivaciu to robiit) ako sex, udrzovanie sa v dobrej kondicii, vychova potomstva...
Dreamer napísal:Ako vieme ze normal je normal, bolo to aj v dokumentoch vyssie, vidime len malu cast skutocnosti, prepojim to so slobodnou volou, nakolko zakladne pudy v genoch ovplyvnuju nase chovanie a moznosti konat, slobodne sa rozhodovat, preco niekto zacne fajcit napriek tym napisom na krabickach?
To, ze je nieco normalne vieme ze definicie normalnosti :D normalne je to co je najviac rozsirene.

Takze nie, tvoja teoria podla mna nema oporu ani vo vede ani v defincii pojmov, ktore si v nej pouzil.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal: Stale si nam neobjasnil, co si predstavujes pod vyssou urovnou vedomia.
Ciastocne som o tom uz pisal, nie je to lahke popisat, dokonca vo vsetkych clankoch o vyssom vedomi/vibraciach je uvedene ze ludia s vyssimi nedokazu vysvetlit ten stav ludom s nizsimi, takze udajne sa to vysvetlit neda, ale podla mna...

...mozno intenzivnejsie zmysly, mozno vacsiu cast mozgu ktora bude sustredena na aktualny stav/cas, odburanie "brzd" pre vedomie ako zbytocne myslienky.

Este v tom clanku sa spominalo ze ta silna droga akoby zresetuje mozog, vycisti, usporiada inak, pripomenulo mi to pri PC nieco ako restart - kedze mozog sa vypnut ani restartovat neda, alebo mozno defragmentacia.
V tomto smere prave ludia ktori prezili klinicku smrt, vnimali casto svet inak, citili ako ako znovuzrodeni a pod., mozno sa mozog fragmentuje ako HDD a potreboval by restart.
Taktiez niektori ludia hovoria, ze si musia obcas "zresetovat hlavu", robia to pomocou alkoholu, opiju sa skoro do bezvedomia, je to opat podobne, pri opitosti clovek potlaca urcite veci.
Ludia po vaznych nehodach alebo chorobach, ktorych "zdroguju" v nemocnici sa tiez casto citia velmi dobre, ako novi ludia, co je dost zvlastne vzhladom na extremne tazky stav a dlhe obdobie, ako to vobec ludske telo moze zvladnut fyzicky aj psychicky a nasledne sa citit este lepsie ako bezny zdravy clovek.

.............................................................
harrison314 napísal:ber to to skor tak, ze stav euforie vyuziva tvoj mozog a telo aby ta odmenil, za nieco co bolo evolucne prospesne (ludia mali motivaciu to robiit) ako sex, udrzovanie sa v dobrej kondicii, vychova potomstva...
Toto opat spochybnuje slobodnu volu, aj to o com som pisal, ze stare geny a latky ktore su v nasom tele nas "nutia" robit urcite ciny, aj ked ich dnes uz robit nemusime, napr. tukove zasoby jedla, velka fyzicka aktivita a pod.
harrison314 napísal:To, ze je nieco normalne vieme ze definicie normalnosti :D normalne je to co je najviac rozsirene.
Nepouzil som presny termin, to "najviac rozsirene" je skor "bezne", ja mam na mysli skutocny, presny, pravdivy, teda realny stav.
harrison314 napísal:Niekde som cital clanok, ze realitickejsie svet vnimaju pesimisti.

https://www.national-geographic.cz/clan ... ogove.html
Zaujimavy clanok:

"Optimismus je u lidí tedy neurologická porucha, která nám zabraňuje pamatovat se a vytěžovat informace, které si nechceme pamatovat, protože se nám nelíbí.

Neurologové zjistili, že existuje jedna skupina lidí, jichž se tato „porucha“ v mozku netýká. Jediní, kdo dokázali svůj pohled na budoucí rizika vidět realisticky, byli lidé trpící tak vážnými depresemi, že je museli klinicky léčit."

harrison314 napísal:Takze nie, tvoja teoria podla mna nema oporu ani vo vede ani v defincii pojmov, ktore si v nej pouzil.
Tak podla mna ten clanok uplne podporuje moju teoriu, aj ked uvadza len buducnost.
Dreamer napísal:Co ak je skutocny stav, taky aky je viditelny prave pri nedostatku niektorych latok, hormonov? Ako priklad napr. alkohol ci drogy, vtedy sa zda vsetko dokonale, uzasne, po vytriezveni je vsetko take obycajne a fadne a pri zlej nalade nedava nic zmysel, su to 3 rozne zakladne stavy - euforia, "normal" a depresia. Co ak ten najnizsi stav je skutocnost a "normal" je len nizsi stav euforie?
Je to mozno aj zdovodnenie mojich otazok, preco nikomu nevadi ze zomrie, preco ludia fajcia aj ked fajcenie zabija, mozog nas neustale klame, stale je viac dokazov - to okrem ineho este viac spochybnuje slobodnu volu, lebo ak nemame pravdive a presne informacie, tak sa nemozeme rozhodnut slobodne.

Dalsi priklad je extremny sport, ludia casto riskuju zdravie a zivot len kvoli adrenalinu, je toto normalne? Zaujimave je, ze kto by dal vsetky uspory na ruletu, na 1 cislo, mohol by ziskat ovela lepsi zivot, alebo prist o uspory, toto ale takmer nikto nikdy nespravi (az na zavislych, ktori ale tiez nevlozia vsetko na 1 kartu), ale riskovat zivot kvoli chvilke euforie problemom nie je?! Prakticky mu mozog filtruje pravdive varovanie, ako virus v pocitaci!
gogo956
Redeemer
Redeemer

Drogy mozu dat skutocne pocit, ze clovek po ich vplyvom nieco dolezite pochopil, ze sa mu nieco objasnilo. Ale je nesmierne tazke aj po rokoch od danej udalosti objektivne zhodnotit ci tato informacia resp zazitok ma skutocne nejaku hodnotu. Napr lahko clovek moze dostat "poznanie" ze fyzicky zivot nie je jedina existencia, ze existuju ine dimenzie a pod. Lenze tym vznika v hlave iba zmatok: je to naozaj tak alebo ide iba o iluziu sfetovaneho mozgu? Tym sa clovek vytrhava z reality a pritom odpovede sa nikdy nedopatra. To je ten problem: zaplava predstav a pocitov ktore su ale pravdepodobne bez hlbsich suvislosti a na ktore nikdy nebude existovat objektivna odpoved..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:...mozno intenzivnejsie zmysly, mozno vacsiu cast mozgu ktora bude sustredena na aktualny stav/cas, odburanie "brzd" pre vedomie ako zbytocne myslienky.
Lepsie zmysli vieme ziskat cisto strojovo, vacsiu cast mozgu nezsikas, vyuzivas ho naplno (vid. mytus o 10% mozgu), co pokladas za zbytocne myslienky?
Dreamer napísal:Este v tom clanku sa spominalo ze ta silna droga akoby zresetuje mozog, vycisti, usporiada inak, pripomenulo mi to pri PC nieco ako restart - kedze mozog sa vypnut ani restartovat neda, alebo mozno defragmentacia.
V tomto smere prave ludia ktori prezili klinicku smrt, vnimali casto svet inak, citili ako ako znovuzrodeni a pod., mozno sa mozog fragmentuje ako HDD a potreboval by restart.
Ano takto sa darogy mozu pouzit pri liebe niektorych psychickych ochoreni, ale nefunguje to natrvalo (potom sa unormalnia), zazitky blizke smrti cloveka zmenia lebo takmer zomreli a uvedomili si svoju smrtelnost. Ono to nepokladam za defragmentaciu, ani zrestovanie, ale skor nieco ako, ked mas pokazeny motor, buchnes donho kladivom a rozbehne sa. No ak budes buchat vela alebo dlho, tak ho rozbijes, a hlavne ak je motor vporiadku buchanim kladivom mu len uskodis.
Podobne funguje aj ECT.
Dreamer napísal:Taktiez niektori ludia hovoria, ze si musia obcas "zresetovat hlavu", robia to pomocou alkoholu, opiju sa skoro do bezvedomia, je to opat podobne, pri opitosti clovek potlaca urcite veci.
Niektori to robia, lebo im chuti pit, mne nikdy nic podobne nepomohlo, vzdy to chcelo len cas a vratit sa k racioanlnemu mysleniu.

To, ze sa zdrogovany citis fajn hadam nema nic spolocne z vyssou urovnou vedomia :D
Dreamer napísal:Toto opat spochybnuje slobodnu volu, aj to o com som pisal, ze stare geny a latky ktore su v nasom tele nas "nutia" robit urcite ciny, aj ked ich dnes uz robit nemusime, napr. tukove zasoby jedla, velka fyzicka aktivita a pod.
Ja som ani nikdy netvrdil, ze nieco ako slobodna vola existuje (ps: stale tu nik nepodal jej definiciu).
Dreamer napísal:Nepouzil som presny termin, to "najviac rozsirene" je skor "bezne", ja mam na mysli skutocny, presny, pravdivy, teda realny stav.
Na ten nepotrebujes ani mozog ani vedomie.
Dreamer napísal:Je to mozno aj zdovodnenie mojich otazok, preco nikomu nevadi ze zomrie, preco ludia fajcia aj ked fajcenie zabija, mozog nas neustale klame, stale je viac dokazov - to okrem ineho este viac spochybnuje slobodnu volu, lebo ak nemame pravdive a presne informacie, tak sa nemozeme rozhodnut slobodne.
To pre co ludia fajcia, je tym ako sa nas mozog evolucne vyvinul, proste ako vnima a vyhodnocuje rizika, a v tomto je ludska intucia ozaj na nic. Napriklad bez ohladu na to ako je riziko zavazne ho vnimame velmi laxne ak je daleko v buducnosti. Alebo sa zistilo, ze odhady spickovych burzovych maklerov sa triafaju rovnako ako laik co len hada 8) .
Dreamer napísal:Dalsi priklad je extremny sport, ludia casto riskuju zdravie a zivot len kvoli adrenalinu, je toto normalne? Zaujimave je, ze kto by dal vsetky uspory na ruletu, na 1 cislo, mohol by ziskat ovela lepsi zivot, alebo prist o uspory, toto ale takmer nikto nikdy nespravi (az na zavislych, ktori ale tiez nevlozia vsetko na 1 kartu), ale riskovat zivot kvoli chvilke euforie problemom nie je?! Prakticky mu mozog filtruje pravdive varovanie, ako virus v pocitaci!
Skus si niekde najst a precitat nieco o vnimani pravdepodobnosti a intucii (nejaku serioznu psychologicku literaturu), tam najdes odpovede na tieto otazky.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal:Lepsie zmysli vieme ziskat cisto strojovo, vacsiu cast mozgu nezsikas, vyuzivas ho naplno (vid. mytus o 10% mozgu), co pokladas za zbytocne myslienky?
Napr. ludia ktory stratili alebo nikdy nemali jeden zmysel, maju alebo si dokazu zlepsit ine zmysly.
Viem o tych 10%, ale myslel som ine rozlozenie, napr. po mozgovej prihode dokaze mozog presunut niektore funkcie inde, taktiez ten odkaz muza ktory dokazal fungovat len z malou castou mozgu naznacuje, ze tam potencial na nejake rozsirenie je.
Zbytocne myslienky sme uz riesili, napr. meditacie to tiez maju odburat.
harrison314 napísal:zazitky blizke smrti cloveka zmenia lebo takmer zomreli a uvedomili si svoju smrtelnost.
Preco potom niektori ludia ktori takmer zomreli pri nehode, extremnom sporte, ci vojaci sa nezmenia? Naopak pokusaju smrt opakovane. - Zmeni sa pristup len u tych, ktori mali mozog "vypnuty" na urcity cas.
harrison314 napísal:To, ze sa zdrogovany citis fajn hadam nema nic spolocne z vyssou urovnou vedomia
Nie, jasne, uviedol som to kvoli tomu terminu "zresetovat hlavu", ktory sa pouziva, pretoze to resetovanie sa tu casto opakuje.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal:Napr. ludia ktory stratili alebo nikdy nemali jeden zmysel, maju alebo si dokazu zlepsit ine zmysly.
Zlepsit, alebo ho budu len viac vnimat v zmysle sustredit sa nan?
Nic ti nebrani si na tyzden zaviazat oci a vyskusat si to.
Dreamer napísal:Viem o tych 10%, ale myslel som ine rozlozenie, napr. po mozgovej prihode dokaze mozog presunut niektore funkcie inde, taktiez ten odkaz muza ktory dokazal fungovat len z malou castou mozgu naznacuje, ze tam potencial na nejake rozsirenie je.
Dovolim si tvrdit, ze nie u vstekych a vzdy zalzi pripad od pripadu, otazne je ci nubral niekde inde.
Dreamer napísal:Preco potom niektori ludia ktori takmer zomreli pri nehode, extremnom sporte, ci vojaci sa nezmenia? Naopak pokusaju smrt opakovane. - Zmeni sa pristup len u tych, ktori mali mozog "vypnuty" na urcity cas.
Takze, ten mozog nebol vypnuty, len mal nedostatok kysliku a vdaka tomu bola zplaveny toxickymi latkami, tieto zazitky su dost dobre preskumane.
Dreamer napísal:Nie, jasne, uviedol som to kvoli tomu terminu "zresetovat hlavu", ktory sa pouziva, pretoze to resetovanie sa tu casto opakuje.
Ok,mas svoju hypotezu, teraz uz len staci navrhnut experiment a meodu merania, ktorou by si ju vedel potvrdit alebo vyvratit.
Napísať odpoveď