Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

Vytlačiť na produkt objem/rozmery aj v metrických jednotkách zase nie je taký problém. Skôr je oveľa väčší problém pre výrobcov to, že každá krajina má inú zástčku a používa iné napätie.

V USA skôr ide o to, že je to federácia a toto si reguluje každý štát zvlášť. Stretol som sa s tým, že oni používajú taký guláš imperiálnych a metrických jednotiek, pretože tam je to skôr vecou výchovy v rodine. Pri nejakých veciach používajú vždy len imperiálne jednotky a zase sú veci, pri ktorých používajú zase len metrické. A záleží od toho, z ktorej časti USA ten človek je a akého pôvodu je jeho rodina.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Jazdenie na ľavo, aj imperiálne jednotky - v oboch prípadoch podľa mňa nerealistické zmeniť to, už len z finančného hľadiska. Všetky dopravné značky, všetok softvér, všetky autá, technika, učebné pomôcky, to je proste ekonomická katastrofa.

A môj názor na to...

Jazdenie vľavo, samozrejme mi to príde nelogické, ale je to asi jedno. Je ale zaujímavé, že napr. v Japonskú sú tie autá naozaj zrkadlovo. To znamená, že pravou rukou držíte volant, ľavou páku. Páčka na smerovky je tiež napravo, to znamená, že keď v meste (keď je ruka na páke skoro furt) bočíte, viete popri točení volantu ťuknúť do smerovky a je to to isté ako u nás, ale zrkadlovo. Naopak v Anglicku pokiaľ viem majú pravostranné riadenie, ale páčka smeroviek je na ľavo. Myslím, že nemusím vysvetľovať aké dementné to je. :) Toto naozaj nechápem, že prečo sa takto týrajú.

Imperiálne jednotky. Narážka od ephramka, že prečo my neprejdeme na ten. No preto, že je absolútne nelogický, sprostý, dementný a hlúpy. Metrický je rozumný, ľahko zapamätateľný a praktický. Videl som prieskum na amerických respondentoch. Všetci inteligentnejší uprednostňovali metrický, zatiaľ čo bežný šedý priemer skôr ten ich.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tie imperialne jednotky su este vacsia sranda vtedy, ked klienti z UK a Commonwealthu pouzivaju metre a len ti americki stopy a mile :D bordel nad bordel.
skusal som pochopit tie prevody, ale vzdal som to. viem len na metre/kilometre a na gramy/kilogramy. medzi nimi navzajom to nedava logiku.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Podľa mňa znie logicky jazdiť vľavo, lebo v takom prípade držíš volant pravou rukou a väčšina ľudí sú praváci. Ale podľa terajších pravidiel by si mal mať obe ruky na volante a navyše vtedy pred 100 rokmi mali autá rôzny dizajn vnútorných prvkov, dosť sa s tým experimentovalo, pri niektorých modeloch ste potrebovali aj spolujazdca, lebo štart/zastavenie sa ovládalo 3-4 pákami/pedálmi naraz a na to jeden človek nemá dosť nôh/rúk a podobne.

A skôr to bola narážka na to, že USA sú veľká ekonomika a jeden z ich 2 susedov používa tiež imperiálne miery, tak prečo by mali prejsť na niečo iné? Kebyže sú malá exportná ekonomika (ako Slovensko) obklopená veľkými hráčmi s metrickým systémom, tak potom by dávalo zmysel sa im prispôsobiť.

Na metrickom systéme je vidieť, že sa nad ním niekto zamyslel a aj matematici/fyzici z Británie používajú pri výpočtoch metrický systém. Imperiálne jednotky majú zase svoju históriu...nejaký sir pred 600 rokmi zistil, že priemerná škótska horská koza má tenké črevo takej a takej dĺžky a teraz je z toho jeden yard...a ďalší sir zistil, že 200 červených fazuliek sa akurát presne vojde do hentoho konopného vrecka, čo mu ušila žena a teraz je z toho pinta...atď. (vymýšlam si). Problém je, ako ty píšeš, že každú mieru niekto takto stanovil a potom vzájomná premena v tej istej veličine nedáva žiaden zmysel...napr. dĺžka: 1 yard neni 100 inch a ani 10 feet.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aj Mexiko aj Kanada pouzivaju kilometre, nie mile
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

viete si predstavit ze by niekto donutil celu ameriku aby zmenila nieco tak zasadne, zauzivane a bezne ako jednotky? cely internet moze donekonecna riesit ako je metricky system lepsi nez imperialny (a bude mat pravdu samozrejme), ale treba sa na to pozerat z pohladu bezneho cloveka, mam pocit ze vela ludi ma doteraz problem s prechodom z skk na eur a stale musia prepocitavat.
americania by presli na SI a boli by uplne v prdeli, zrazu by ihrisko americkeho futbalu nemalo 100 yardov ale 91,44 metra a myslim ze to by uplne stacilo k rozpadu spolocnosti, ostatne zmeny ani netreba spominat.

k jazdeniu na ceste, je to asi to iste, akurat by to bolo ovela financne narocnejsie podla mna. ale to podla mna nie je tak kriticke ako tie miery, v tom maju bordel aj sami americania, lebo samozrejme vo vedeckej sfere sa pouziva SI, az na par vynimiek. bezny american by bol totalne mimo keby mu niekto da dajme tomu narvh domu v metroch, rovnako ako keby si tu niekomu ukazal yardy, ci inche ci co. na druhu stranu jazdnenie na druhej strane cesty, to je otazka par dni, tyzdnov zvyku, ked sme boli v skotsku, pozicali sme si auto a prvy den to bol riadny stres ale treti den som jazdil uz celkom sebavedomo. verim tomu ze po 2 tyzdnoch by som bol plne "konvertovany".

ja mam ovela primitivnejsiu otazku:
kedy uz cesi konecne prejdu na normalne nazvy kalendarnych mesiacov??
to je realna otazka, to neni nic hrozne, je to blbych 12 slov, ale mna vzdy ide rozdrapit ked niekde precitam "akcia sa kona v sprnu" a ja absolutne netusim. ano, mohol by som sa tych blbych 12 slov naucit ja, ale ide tu o princip, asi cela europa moze mat mesiace odvodene z latinciny akurat cesi (a poliaci od ktorych to cesi prebrali) musia mat drbnuty kveten miesto maja.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Prečo by to menili? Len kvôli tomu, aby Slováci rozumeli? Kvôli tomu to určite meniť nebudú.
beardie
Redeemer
Redeemer

Poľský máj je maj, apríl je kwieceň, český máj je kveten ;-)
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

heh, tak este lepsie.

Patko:
to malo byt na margo menenia jednotiek v USA. proste ked cesi nie su schopni zmenit 12 slov aby to mali rovnako ako zbytok europy, je absolutne nerealne aby 400 milionov ludi zacalo rozmyslat v inych jednotkach.
beardie
Redeemer
Redeemer

To je zmena na jednu generáciu

Inak, v južnej Arizone je jedna cesta, ktorá má metricke kilometrovniky, bolo to robene ako test
https://www.google.com/amp/s/gizmodo.co ... 536691/amp
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Existuje viac prípadov kedy jednoducho neprebehne zmena na veľa krát aj efektívnejšiu metódu/spôsob - napríklad QWERTY vs Dvorak layout klávesnice.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dvorak je velmi pekna myslienka ale nerealizovatelna, nie len kvoli zvyku ludi, ale kvoli tomu ze dvorak je stavany na specificky jazyk. proste dvorak ma usporiadanie klaves prisposobene anglickemu jazyku. pre iny jazyk to vobec nemusi byt take vyhodne. preto aj existuju alternativne layouty ako svorak (svedsky myslim) a kadejake ine.
a teraz si predstav ze by sa tolko druhov klaves muselo vyrabat. aky by to bol bordel.

no a este je otazka realnej uspory casu (o com ta klavesnica primarne je), lebo prevazna vacsina ludi pise tak dvoma prstami a podla mna bude pisat rovnako rychlo na dvoraku ako na qwerty.
jackb
Redeemer
Redeemer

Pred 100 rokmi a dvoma tyzdnami (podla Storocnych novin v blogu na sme), chceli pocestit nase mesiace. Mali by sme zárie :)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

maju zapadne univerzity nieco ako nase statnice?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ano.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

M142 napísal:maju zapadne univerzity nieco ako nase statnice?
Tu v Holandsku, teda aspoň na našej univerzite nie. O ostatných neviem. Štúdium úspešne ukončíš ak prejdeš všetky skúšky, čiže dosiahneš 180 ECTS. Bakalárska/magisterská práca sa počíta ako normálny predmet za ktorý dostaneš istý počet kreditov.
jackb
Redeemer
Redeemer

dovolim si povedat, ze to zalezi od odboru. niektori maju zaverecne skusky, ja som len prezentoval svoj diplomovy vyskum. ludia, s ktorymi som mal rovnake predmety, ale primarne studovali nieco ine mali tiez diplomove projekty, ale mali aj tie skusky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

To plati aj na Slovensku, napriklad, ja som nieco ako statnicove otazky nemal, studium sa ukoncovalo prezentaciou diplomovej alebo bakalarnej prace.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Existuje tekutina s vacsou viskozitou ako voda?
beardie
Redeemer
Redeemer

Myslíš nižšiu?

Takto z fleku, bez toho, aby som nad tým rozmýšľal, poviem: väčšina plynov

Ak vyssiu, tak sirup, olej, atď
Napísať odpoveď