Fio banka

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Fio banka

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

tak potom by to mali velmi hlupo stylizovane na stranke, maju tam napisane
"Počas doby platnosti platobnej karty nesmie byť účet, ku ktorému je karta vydaná, zrušený."
ja to chapem tak, ze tam treba ucet drzat, az kym karte nevyprsi vydana platnost
"Platnosť karty 4 roky"
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/plato ... ontactless

toto si pri podpise zmluvy urcite nikto nevsimne a vidia len "bezkontakta karta mastercard zadarmo"
tiez som chvilu patral, kym som sa k tomu infu na ich webe dopracoval.
pracovnik na pobocke tiez nikomu nepovie tieto podmienky, ked si niekto kartu vypyta, nema povinnost.
na druhu stranu ale pracovnik u ktoreho som bol ja mi tu kartu ani nenukal, nastastie. ak by mi ju ponukol, tak by som asi nevahal, kedze je zadarmo.

no nejako treba tych ludi udrzat a ocakavat, ze z nich vymacknu prachy behom 4 rokov, ked su vsetky bezne sluzby zdarma :)
este vtipnejsie bude, ked niekto kartu strati po 3 rokoch a vydaju mu novu na dalsie 4 roky.
pricom v tom case uz mozu zmenit obchodne podmienky a zacar uctovat poplatok aj za vedenie uctu.
nebol by som prekvapeny.

tieto praktiky su riadne zakerne, tiez som podpisoval zmluvu s UPC na 2 roky, kde boli stanovene pevne ceny za poskytovany internet a po par mesiacoch zmenili cennik, no zmluvu zrusit kvoli tomu nemozem.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

heker ma pravdu, chapes to zle. Kym je karta aktivna (tj aj nejaku dobu po tom co je zablokovana) musi ucet s nou sparovany existovat - pre vyrovnanie operacii. Karta (debetna) bez uctu existovat nemoze, ale ucet bez karty ano. Preto je to v ich podmienkach napisane tak ako to citujes. Ta veta ale neznamena, ze ucet ma "viazanost".
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Presne tak.
Chápe to chlapec zle. To čo cituje platí pre podmienku, že chce využívať ich debetnú kartu. Na tú kartu je viazaný účet, resp tá karta je viazaná k tomu účtu, nakoľko z neho sa platí tou kartou. Preto tá podmienka v citácii.

To ti ale nebráni zrušiť účet kedykoľvek - akurát logicky ti zrušia aj kartu.

A s tým UPC klameš chlapče!
Mesiac dva dozadu menilo UPC ceny a každému s viazanosťou došiel list, kde o tejto zmene písali a upozorňovali na možnosť zrušiť zmluvu bez sankcií, lebo tak to umožňuje priamo zákon.

Takže opäť si niečo asi nepochopil....

A ty chceš robiť biznis, fúha :)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

co to su za blbosti? stale si stojim za tym, ze ta veta je napisana uplne zavadzajuco.
potom by som rad vedel ako dlho trva zrusenie takej karty, ked je to fakt len o tom..
vyrovnanie operacii? operacie sa zaznamenavaju do systemu priamo pri styku s kartou. ak je na ucte nejaky nespracovany debit, tak s tym uz karta nic nema. ci ju mas rozstrihnutu na polovicku alebo zrusenu. kedze je previazana s uctom, tak ten nezrusim skor, kym nezaplatim dlh banke.
najkomplikovanejsia situacia aku si viem predstavit je, ze klient niekde platil cez terminal, ktory sa synchronizuje len raz denne, najbeznejsie na konci smeny. teda zaplati rano, ale prostriedky mu odrata az vecer. cize ak pojde zrusit ucet pocas dna, banka este nevie o tom, ze mu pride jedna debetna transakcia.
ucet ani kartu som zatial nerusil, ale z toho co tu vy dvaja pisete to vyznieva tak, ze keby som naklusal do banky a chcel zrusit ucet, tak mi bankar odpovie "teraz este nemozete, karta je mozno este aktivna, pridte zajtra" ?
alebo ako to prebieha :lol:
potom asi tazko mozem zrusit ucet "kedykolvek", skor mozem podat ziadost o zrusenie kedykolvek.

az sa najblizsie spytam osobne v banke, celkom ma to interesuje.

ohladom UPC neklamem, chlapce, len som nepracoval so vsetkymi faktami. mne list totiz neprisiel, ani sms, ani email. ze ceny zmenili som zistil, az ked mi prisla faktura s inou sumou ako obvykle
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Proste to nechapes a hotovo.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

ja som rušil učet v zune a pokial viam karta je stale aktívna. Možeš ju prestrihnuť, spaliť ale stale je v systeme a ked na nu posles peniaze z nejakej penazenky tak proste pridu tej banke ktora ju vystavila a je na nej kam tie peniaze potom preposle.
baldorex
Addict
Addict

Tá veta je napísaná zrozumiteľne a správne - avšak platí iba pre karty.

Pozri si ešte podmienky k vedeniu a rušeniu účtu. Môžeš ho rušiť kedykoľvek, nie je tam podmienka, že ak máte kartu, váš účet sa zrušiť nedá. Však to tam nie je, že?

To pri kartách je uvedené preto, lebo nemôžeš mať kartu bez účtu. Čiže kým máš kartu a chceš ju, musíš mať aj účet.

Tá predĺžená doba pri rušení účtu s kartou je kvôli prípadným offline operáciám, resp online, ktoré sa zaúčtujú až po pár dňoch, môžu to byť aj bezkontaktné platby atď.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

jukel napísal:ja som rušil učet v zune a pokial viam karta je stale aktívna. Možeš ju prestrihnuť, spaliť ale stale je v systeme a ked na nu posles peniaze z nejakej penazenky tak proste pridu tej banke ktora ju vystavila a je na nej kam tie peniaze potom preposle.
to je tiez hlupost, nie? nemoze byt ta karta stale v systeme. resp. mozno je niekde ako cislo vedena, ale je neaktivna.
ak raz niekto kredituje priamo kartu (a nie bankovy ucet, co sa teda nerobi vobec bezne, ak neratame refundaciu), ktora je vedena na zruseny ucet, tak ta transakcia sa nespracuje vobec. ci uz je to debit alebo kredit. bude sa chovat ako keby ta karta bola expirovana, resp. neexistujuca.
ale toto nemam vyskusane, len to znie logicky :)
kedze si vezmi opak, ak by som takou kartou chcel platit, tak transakciu ani len nespracuje.
preco by sa bankovy system zbytocne komplikoval tym, ze by take transakcie na neaktivne karty vobec prijimal a potom posielal naspat odosielatelovi?
baldorex
Addict
Addict

Možno mal k účtu kreditnú kartu, ktorá má svoj účet. Ťažko povedať, ten jeho príspevok by som nebral vôbec vážne...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Mam viac-menej vseobecny problem, ale taka tema tu zrejme nie je.

Oplati sa dnes este zoskrabavat overovaci kod na zadnej strane karty? Je overovanie pomocou SMS uz standardom a funguje vo vsetkych eshopoch, alebo este nie? Viem o novinkach v tomto smere, pri neoverenom pc/prehliadaci sa bude vyzadovat overenie cez SMS, no ani to nemusi byt uplne bezpecne.

Ten kod je blizko cipu, je zoskrabanie bezpecne a prip. cim odporucate kod zoskrabat?
Spoiler
Mne napadla moznost ako zneuzit kartu pri kradezi, ak zlodej ukradne aj mobil, moze spravit nakup, ak vyberie SIM kartu, vlozi ju do svojho mobilu, tak mu overovacia SMS pride, takto moze spravit viac nakupov az do vysky limitu.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

su portaly, ktore nepotrebuju 3d secure..
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

napr na aliexprese sa platí bez sms autorizácie a ani sms autorizácia nie je dokonalá .. zoskrabat cvv kód je podľa mňa veľmi dobrá vec...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Akurat teraz v sobotu som platil na aliexprese a bez sms. Aj som sa cudoval.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik za odpovede a cim to zoskrabavate, cim je to bezpecne?
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

hlavne si ho zapametaj alebo zapis niekam na bezpečne miesto pred zoškrabnutím...
normalne napr mincou alebo perom ceruzkou samozrejme opatrne aby si nepoškodil čip...
inak odporucam radsej proste mat internetové platby nastavene v ib na nulu a pri plateni si to dvihnut urcite nic bezpecnejsie neexistuje lebo ked zabudnes CVV kód je ta karta potom na internete uz na dve veci....
zdravotnik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa zdravotnik »

Tiež mám CVV zoškriabané (manikúrové nožničky :psssst: ).
Čo sa týka zabudnutia, tak si môžeš napr. škriabnúť čísla na embosovanej karte - na prvý pohľad nenápadné, ale máš tam "zašifrované" čísla CVV :wink:
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Zatial dik vsetkym za odpovede. :plus:

Nastavene internetove platby na nule som uz mal, ale je to otravne stale menit, kedze nakupujem cez net castejsie a tak sa musim prihlasit do IB, zmenit limit, potvrdit SMS, nakupit, potvrdit SMS, zmenit limit opat na nulu, potvrdit SMS.

Este mi napadlo, ci pri plateni kartou nemoze niekomu vadit ten zoskrabany kod, minimalne oficialne je taka karta platna? Viem ze je mozne vzdy len prilozit, aj pri vyssej sume ako 20€ a pin sa da natukat dodatocne, takze prakticky nikto nemusi vidiet zadnu stranu kartu, ale predsa.
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

nezoskrabaval by som ten kod ako tak ti poviem
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ked bol vykonany prevod zo SLSP dnes po 13:00 (na pobocke), kedy asi budu pripisane vo FIO banke?
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

V pondelok.
Napísať odpoveď