Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?

Príspevok od používateľa gogo956 »

nejakymarko

vsetko zavisi od toho ake dispo mate tj rozdiel medzi prijmami a vydavkami. Ci je dostatocne posudi banka, mi ti na to zodpovedne odpovedat nevieme.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

nejakymarko napísal:Zdravím Vás.

Mám na vás takú hypotetickú otázku.

S priateľkou momentálne bývame v podnájme, platíme cca 500€ za nájom vrátane energií.
Uvažujeme, že by sme si zobrali menšiu hypotéku na 30r (povedmze 70k) fixli ju na cca 3 roky s čo najnižším úrokom a kúpili by sme menší 2-izbák v novostavbe s tým, že počas tých 3 rokov by sme sa snažili popri hypotéke čo najviac šetriť, aby sme ju po troch rokoch vedeli refinancovať a navýšiť, s tým, že by sme byt možno založili (ak je to vôbec možné, ak by na neho už bola hypotéka) a z tejto novej, navýšenej hypotéky by sme zafinancovali už naše finálne bývanie (väčší byt, prípadne nejaký menší RD). Menší byt by sme si chceli nechať a prenajímať, ak by to čo i len trochu financie dovoľovali

Je také niečo podľa Vás možné? Alebo si to predstavujem "ako hurvínek válku"?

Ďakujem za názory
nie je to mozne. Nemozes mat na prvy byt "dalsiu" hypoteku, pokial nebude uplne splateny. Hypoteku mozes max. navysit, ak byt bude mat vacsiu hodnotu, ako predtym, nez si ho kupoval. Alebo mozes zobrat dalsiu hypoteku, ak mas na to financne prostriedky. Na tvojom mieste by som absolutne zbytocne nekupoval lacny dvojizbak a isiel by som do toho, kde budem uz na furt. Na tie dva tri roky to nema ziaden zmysel a ani nic neusetris.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Zase na druhej strane nikto z nás nevie, aká bude situácia na realitnom trhu za 3 roky. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že toto nie je koniec a ceny pôjdu ešte stále nahor a zisky môžu byť zaujímavé...

Kamoš si s frajerom kúpil byt na hypotéku v roku 2014. Minulý rok ho predali, lebo sa rozišli. A obaja na tom celkom slušne zarobili. Teraz si ten kamoš zobral sám hypotéku na ešte väčší byt.

Ako ste mu už vysvetlili, hypotéka je viazaná na konkrétnu nehnuteľnosť záložným právom a túto nehnuteľnosť už nie je možné založiť ešte raz ďalšou hypotékou. Ale ak chcú kúpiť na hypo malý byt a šetriť, tak na tom nevidím nič zlé. Po pár rokoch si budú chcieť založiť rodinu, ak budú mať niečo našetrené, tak si kúpia väčší byt alebo dom na druhú hypotéku. A ten malý byt dajú do prenájmu, pričom prvú hypo by im splácal vlastne nájomník.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono to je relativne ci nieco na tom zarobili, pretoze predali svoje byvanie a museli si kupit ine pritom cenova hladina vsetkych nehnutelnosti medzitym vyrazne stupla.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Ďakujem páni, presne o toto mi išlo. Rozpútať trochu debatu a počuť aj iné názory

Alternatíva s druhou hypotékou sa mi osobne pozdáva.

Ide o to, že tie peniaze, ktoré teraz dávame do nájmu (v podstate "do ľuftu") by som vedel celé ušetriť + ešte možno raz toľko k tomu, čo by mohlo byť mesačne pokojne okolo 1000e, čo už za 2-3 roky vie byť celkom pekná suma. Preto nás začalo lákať sa momentálne uskromniť a z 3-izbáku s 20m terasou v centre mesta ísť len do dvojizbaku, ale zato do "nášho"

Čo sa týka zhodnotenia, tam by nemal byť problém, už len z dôvodu, že byt sa predáva vo fáze holobyt, takže nejaké peniaze by do toho ešte trebalo vraziť, ale zasa by nabral na hodnote.

Ak by sme na tom v konečnom dôsledku nezarobili, určite by sme neprerobili, myslím si
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Využijem tému, neviem do akej miery sa to tu riešilo, ale vyhľadávač mi moc nepomohol.

Klasicky po stretku s jedným brokerom som sa dozvedel o rôznych možnostiach investícii počas splácania hypotéky. Zatiaľ som sa na to nesústredil, lebo som voči týmto veciam skeptický, no pochopil som, že je (laicky povedané) možnosť splácať hypotéku štýlom, že banke ide iba úrok, a istina (resp. o niečo viac) ide do fondov s nejakým zhodnotením (samozrejme očakávaným vyšším, ako je dlhodobý úrok hypotéky). Vo výsledku sa dá hypotéka splatiť napríklad za polovicu času, a navyše sa dá na nej zarobiť aj 100% ceny hypotéky/nehnuteľnosti. Všetko znie fajn, čísla sedia.

Mňa ale zaujíma názor verejnosti, a nie finančného brokera. Je mi jasné, že jemu ide v prvom rade o províziu. Na druhej strane viem, že investície (najmä do rôznych hotových produktov, kedy sa ako laik nemusím veľmi o nič starať) je cesta. Na túto tému (zarobenie na hypotéke, priame investovanie spojené s hypo) je toho na nete prekvapivo veľmi málo. Má niekto reálne skúsenosti?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Mám reálne skúsenosti s investovaním a platím aj hypotéku. Je to rozumný dlhodobý plán, avšak rozhodne by som cez nijakého finančného poradcu neinvestoval a asi si ani nevybavoval hypotéku, pretože je takmer isté, že priamo v banke dostaneš výhodnejšie podmienky, keďže nemusíš platiť žiadnemu prostredníkovi. Moje skúsenosti boli také, že som bol v podstate jedným kamošom donútený ísť na jedno takéto stretko, pretože ten kamoš mu sľúbil, že za vybavenie hypotéky mu dohodí ďalších potenciálnych klientov.

Výhoda bola tá, že som mal od neho konkrétnu ponuku na istý úrok v bankách, s ktorými spolupracoval, takže som si potom len sám pobehal po iných bankách a v každej som sa opýtal, či by mi vedeli dať výhodnejšie podmienky ako to, čo som už dostal inde. Takto som si dokázal nakoniec vybaviť dosť výhodnú hypotéku s 10-ročným fixom.

Investovanie do fondov sa už len z princípu cez prostredníka nevyplatí, pretože sa okrádaš doslova o tisíce eur, ak berieme do úvahy časový horizont splácania bežnej hypotéky (30 rokov). Viac infa sa dá nájsť napríklad v tejto téme, kde som vysvetlil príčiny detailnejšie - post2346023.html?hilit=investovanie
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Hensym napísal:Využijem tému, neviem do akej miery sa to tu riešilo, ale vyhľadávač mi moc nepomohol.

Klasicky po stretku s jedným brokerom som sa dozvedel o rôznych možnostiach investícii počas splácania hypotéky. Zatiaľ som sa na to nesústredil, lebo som voči týmto veciam skeptický, no pochopil som, že je (laicky povedané) možnosť splácať hypotéku štýlom, že banke ide iba úrok, a istina (resp. o niečo viac) ide do fondov s nejakým zhodnotením (samozrejme očakávaným vyšším, ako je dlhodobý úrok hypotéky). Vo výsledku sa dá hypotéka splatiť napríklad za polovicu času, a navyše sa dá na nej zarobiť aj 100% ceny hypotéky/nehnuteľnosti. Všetko znie fajn, čísla sedia.

Mňa ale zaujíma názor verejnosti, a nie finančného brokera. Je mi jasné, že jemu ide v prvom rade o províziu. Na druhej strane viem, že investície (najmä do rôznych hotových produktov, kedy sa ako laik nemusím veľmi o nič starať) je cesta. Na túto tému (zarobenie na hypotéke, priame investovanie spojené s hypo) je toho na nete prekvapivo veľmi málo. Má niekto reálne skúsenosti?
skus to pls opisat, co tym myslis, ze istinu investujes? nechapem
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Kedze su teraz hypo velmi lacne tak sa oplati brat co najviac a na co najdlhsiu dobu. O to viac sa daju vymyslat rozne investicie a plany pri kupe nehnutelnosti.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

kukiak: Vravím, to stretko bolo veľmi krátke, lebo ja som inicioval skoré skončenie, ale ja som to pochopil tak, že banka môže pristúpiť na to, že jej budeš splácať iba úrok (asi klasicky podľa splátkového kalendára) a istina (časť tvojej splátky) nepôjde na účet banky, ale do fondu, ktorý ti nejakým spôsobom banka schváli. Ty potom, po nadobudnutí istej čiastky hypotéku naraz vyplatíš. Možno som to ale pochopil zle.

wladas: Pri súčasnom splácaní hypotéky, povedzme na 30 rokov, a investovaní - povedzme že splácaš hypo 100 tisíc, a investuješ. Po 10 rokoch napríklad splatíš 15 tisíc prirodzenou cestou a na investičných účtoch nadobudneš zvyšných 85 tisíc. Oplatí sa vyplatiť tu hypotéku, a začať investovať od nuly, alebo pokračovať v splácaní a zhodnocovaní?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

asi by bolo vhodnejsie splatit hypo a zobrat dalsiu, prvym bytom mozes rucit
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

S tym fondom to ma logiku ale nepocul som o tom este.

Co sa tyka investovania tak obycajne konzervativne podielove fondy ti spravia cca 2% rocne, troska rizikovejsie 5%. A kedze urokova sadzba za hypo je cca 1% tak matematika nepusti. Radsej urcitu sumu budem nadalej posielat do fondov nez by som si mal fondy zrusit a vyplatit hypo.
Alebo ako beardie pise. Znova vyuzit moznost lacnej hypo. To uz by trebalo detailnejsi rozbor co sa viac oplati.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

čo sa týka investovania...máme s manželkou hypoúver - aj investície.
Hypoúver za 0,6% - investície nám za minulý rok spravili 16%
Kapišto?
Kto nerozumie - nie je to moja chyba :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

beardie napísal:asi by bolo vhodnejsie splatit hypo a zobrat dalsiu, prvym bytom mozes rucit
Ale ručiť nehnuteľnosťou, resp. časťou jej hodnoty, by malo byť možné, aj keď je na nej stále hypotéka a tá nie je ešte splatená.

Malo by to fungovať týmto spôsobom. Kúpiš byt za 100 000€ s hypotékou na 30 rokov a s ručením samotným bytom. O 10 rokov na to budeš chcieť kúpiť ďalší byt za 200 000€. Hodnota toho prvého bytu medzitým stúpla zo 100 000€ na 150 000€. Na prvej hypotéke stále dlžíš 60 000€. Pri vybavovaní druhej hypotéky si dáš naceniť prvý byt, na ktorom máš 90 000€ "equity" (neviem, ako sa to prekladá) = 150 000€ (aktuálna tržná cena bytu) - 60 000€ (zvyšok dlžoby na hypotéke). Vieš teda založiť tých 90 000€ svojej equity.

Viem, že v USA nie je niečo takéto problém spraviť, v SR si tým nie som úplne istý, druhú hypotéku som si ešte nevybavoval, ale nevidím dôvod, prečo by to nemalo ísť.

No a ako písal wladas, ak máš na hypotéke úrok 2% p.a., ale z investícií máš väčší priemerný ročný zisk, tak nedáva zmysel dávať prachy do mimoriadnych splátok, aby sa hypotéka splatila rýchlejšie.
nejakymarko
Addict
Addict

Čo je pravdy na tom, že od 2021 sa bude dať hypotékou pokryť len 70% ceny nehnuteľnosti (oproti dnešným 80-tim)? Včera mi to povedal hypotekárny poradca, ale ja to akosi nikde neviem dohľadať.
Vec sa má tak, že chceme ešte nejaký ten mesiac došetriť vlastné zdroje, aby sme výšku dofinancovania iným úverom stlačili na minimum, ale poradca ma trochu vystrašil tým, že možno sa pripravím a dobrý úrok, ktorý je teraz v ponuke a v konečnom dôsledku budem musieť dofinancovať +- rovnakú sumu, ako keby som zobral hypotéku teraz.

Viete o tom niečo? Prípadne aký na to máte názor?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Kym dosetris urcitu sumu, tak aj ceny nehnutelnosti pojdu hore a realne nic neusetris... A pri urokoch 4-5% na uveroch na dofinancovanie setrenie moc nema zmysel.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

stale sa da zalozenim inej nehnutelnosti dostat na ine percento ako 70 alebo 80. ja som sa bol pred 2 tyzdnami pytat na hypo, ktoru by som chcel riesit buduci januar a nic take nespominala. druha moznost je najst si firmu (napr. na drevodom) s ktorou sa dohodnes aby ti navysila cenu projektu a tym padom ti hypo moze pokryt aj celu nehnutelnost
nejakymarko
Addict
Addict

No stavat sa zatial nechystame, to bude krok 2. Tam uz nebude problem ist s hypotekou aj vyssie (co mi spominal poradca) a kedze som z brandze, da sa povedat, tak aj konecne ceny, oproti tym rozpoctovym viem stlacit nizsie (aspon dufam :D )
Teraz ide o nejake prechodne riesenie, kym sa dostaneme k vhodnemu pozemku (a byt potom podla moznosti prenajimat)
O zalozeni nehnutelnosti viem, ale radsej by som nesiel touto cestou (ak to bude co i len trochu mozne)

Dik za tipy
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Hlavne treba zvážiť úrokovú mieru.
Sami sme prešli 1,29% 0,6% a to je pri viacerých rokoch sakra veľký rozdiel...
Fixácia je ďalšie možné slabé miesto.
Viac ku tomu nechcem písať - "každý je strojcom svojho šťastia" :D
nejakymarko
Addict
Addict

Rád si vypočujem aj názor skúsenejších :D

Šťastie je veľmi vrtkavé
Napísať odpoveď