Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa Cesar »

zuzanuska napísal:Ani kamery nemusíš mať, ale "dobrí ľudia" sú všade, kokos, jak Štb. Udá ťa každý sused. Ešte aj na záhrade, nie?
Mám konkrétne informácie, že už sa stalo, že udali a ani nie raz, boli to ľudia čo sa vrátili z krajín, kde je chorých viac než dosť a hurá bez rúška celý deň pobehovať hore-dole, na ulici a všade. Takýchto aj dobre, že udávajú a dávajú sankcie.

Čo sa týka záhrady to si myslím, že to závisí od toho akých máš susedov ale aj voči susedom by som mal taký istý prístup ako na ulici, že vzdialenosť treba dodržať všetko ako na ulici, veď vírus môžeš dostať aj od suseda. :lol:

Keď máš okolo domu štvormetrový betónový plot tak podľa mňa nič netreba. :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

A ani sused Ťa neuvidí :D
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ak sa niekto vráti zo zahraničia, prípadne je pozitívny na covid19, tak by sa nemal promenádovať po vonku, hoci aj s rúškom. Vonku na dvore budiš, no byť ich susedom a keď fúka vietor, tak by mi tiež nebolo všetko jedno.

Taktiež neviem čo sa už netestuje vo vecsom pocte, ako to avizoval matovic, dokedy treba este cakat, ja by som povedal, lepsie je teraz otestovať 1000 ludi za den a mám 3dni po testoch ako netestovat vôbec ako sa to deje teraz a cakat na nove testy. Nie je dolezite ci budeme mať 200tis testov o tyzden, dolezite je aby prislo tych 5 a 19 tisic ako to povedal matovic, a uz teraz zvysit pocet testovanych, rozhodujuce je co sa urobi teraz, nie o tyzden, este pockajme 2 dni a cely tyzden je v cudu. A tie čísla čo povedal matovič sú tiež populizmus, budne mardi ak budeme testovať ako v rakusku, alebo v cechach, ak by sme mali byť ako v rakusku tak na pocet ob. by sme mali denne testovat 1700 ludi, 3000 bude asi aj na laborantov moc.

Ten nemecky virolog Christian Drosten to povedal presne, doba od infikovania po smrt pacienta je cca. 3 tyzdne, preto je extremne dolezite kolko sa za toto obdobie testuje a ake opatrenia sa spravia, preto všetci rataju s najvyššim narastom umrti na 2-3 tyzden od lockdownu. My sme to ak sa nemylim urobili 12 marca, teda ak u nas aj dôjde k nejakemu narastu umrtnosti, tak to bude najviac vidieť na konci 3 tyzdna od uzavetia hranic a vsetkych opatreni ohladom pohybu, zatvorenia fabrik atď. Cize ak by u nas k niecomu takemu doslo, co moc nepredpokladam, kedze nie sme ziadny dopravny uzol, tak by kulminacia mala nastat niekedy okolo 2-3 aprila.

Dalej neviem aka je situacia na rakuskej hranici, je pekne, ze rakusania ju s nami nezavreli a asi to robia s ocividnich dôvodov, kedze tam chodi vela zdravotnickeho personalu zo slovenska, no za vcerajsok sa pocet nakazenych v rakusku zvysil o cca 900, takze by stalo mozno za uvazenie ci by sa ten pohyb ludi nedal nejako zastaviť.

V us to bude tiež zaujimave, už teraz tam jau v ny cez sto mrtvych denne a 25tisic nakazenych a prve opatrenia s uzavretim mesta zacali cca pred tyzdnom, teda vrchol počtu umrti tam budu mat takto za 2 tyždne, čo už teraz pri takých počtoch ako maju môže byť viacej umrti ako v taliansku.

Dnes mal guvernér new yourku Cuomo srdcervuci prejav a vlade odkazal, ze ny potrebuje 30 tisic ventilatorov, tak to uz samo o sebe nieco hovori, zatial maju v state okolo 2800 ventilatorov. Hneď by som si ho vedel predstaviť ako noveho prezidenta us.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

dnes v bille predavacka si vykracovala so spustenym ruskom... ja pouzivam 2x nanobodix uz aby mi dosiel preorder respilon ten by mal dobre tesnit
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

S tymi novymi opatreniami je to bohuzial casto akoze "podme na jahody". Povedia A ale nepovedia B. Tak napriklad - povinna ruska vsade vonku, ale nepovedali, kde tu rusku kupit. Dalej, ci to treba aj ked som na ulici sam a nikde nikoho, alebo v tom lese, ako uz bolo spominane. Dalej kto, kedy a ako to bude kontrolovat, a ake budu sankcie. A ohladom toho merania teploty, ako to uz teraz nestihajuce predavacky budu robit - ci si vyclenia kolegynu, ktora bude stat vonku na mraze pred obchodom a kazdemu merat teplotu, ci ako. A aka teplota je spravna, ja mam bezne okolo 37,2, to by ma otocili na podpatku ze chory, dovidenia? :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Medzi 36,7 a 37,2 je pol stupna. Pri korone sa uvadza teplata nad 38 stupnov, dokonca az nad 39 castokrat. Nemusis sa bat.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Rovnako tá rúška - odborníci doslova odporúčali pre bežných ľudí bavlnené a rôzne home-made rúška, ktoré sa dajú prať/žehliť - a je toho dnes už plný internet, doslova. Predáva to každá druhá žena. Navyše, každý má doma šál, arafatku, šatku alebo staré tričko, čo si zatiaľ uviaže. 37,2 samozrejme nie je teplota. Rúško si povinný mať všade - museli to povedať takto, aby špekulantská slovač nevymýšľala a nenastavovala si sama laťkú, že čo je už veľa ľudí a čo ešte nie. Sakcie súhlasím, tie mali jasne definovať.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Mek napísal:S tymi novymi opatreniami je to bohuzial casto akoze "podme na jahody". Povedia A ale nepovedia B. Tak napriklad - povinna ruska vsade vonku, ale nepovedali, kde tu rusku kupit. Dalej, ci to treba aj ked som na ulici sam a nikde nikoho, alebo v tom lese, ako uz bolo spominane.
hovorili, ze najlepsie si je ho spravit doma, tu mas odpoved :D a ked pisu, ze je povinne vsade, tak je povinne vsade, aj na prazdnej ulici, aj v prirode. ono je to logicke, lebo to mozu lahsie okontrolovat. cim viac pravidiel, tym vacsie problemy by vznikali, lebo "v lese" moze znamenat turisticky chodnik, kde na nikoho nenarazis, ale aj vyhliadka pri meste, kde sa chodia teraz spacirovat desiatky ludi. alebo co by to bolo za pravidlo typu "rusko nemusite mat na prazdnej ulici". to by hned mohol niekto zneuzit a tvrdit, ze jemu sa zdalo, ze na ulici nikto nie je. nariadenie musi byt co najprimitivnejsie aby sa nedalo obchadzat roznymi vychcancami. na druhu stranu, je normalne, ze v niektorych situaciach pouzijes sedliacky rozum a budes vediet, kedy ho mozes dat dole.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mek napísal: Dalej, ci to treba aj ked som na ulici sam a nikde nikoho, alebo v tom lese, ako uz bolo spominane. Dalej kto, kedy a ako to bude kontrolovat, a ake budu sankcie.
Ono je aj pre ludi jednoduchsie vsade, ako na prazdnej ulici, pricom prazdna ulica je definovana tak, ze od teba nie je nik na 17.5m, no ak fuka vietor tak je to 15m.
Prosto lahsie sa to dodrziava aj kontroluje.

U mna je vsak najvetcia otazka kontrolovanie polhy pomocou operatorov. Co si o tom mylsite?
Hensym
VIP
VIP

K tej kontrole - som za.

Laici sú zase pohoršení, ale s tým treba rátať. Pokiaľ viem je to na dobu určitú a dáta nejdu žiadnej tretej strane (to by si nemohli dovoliť). Ak to má akokoľvek pomôcť (mapovať nakazených, porušenie domácej karantény (hlavne toto)), tak je to len a len dobré. Len ono to v titulku článku vyznie hrôzostrašne. Navyše, ľudia by boli prekvapení, koľko služieb im tú polohu aktívne zbiera, keď len pre posratú cielenú reklamu.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Tam nejde o tú polohu, ale o to, že budú mať k dispozícii aj výpis tvojich hovorov a mailovú komunikáciu. To je už trochu choré.
Hensym
VIP
VIP

A ešte mi vysvetli akým spôsobom im chce operátor poskytnúť e-mailovú komunikáciu (väčšinou šifrovanú cez SSL/TLS), keď k nej nemá absolútne žiadny prístup. Tie dáta sú počas "prenosu" len zhluk náhodných znakov, ktoré neprečíta nikto, iba koncový bod na jednej alebo druhej strane.
Je to totálny bullshit a podobne to zrejme bude aj s tými hovormi (ktoré si (v prípade, že ich vždy zaznamenávali (asi áno)) mohla polícia v prípade nejakého zločinu vyžiadať kedykoľvek). Nikoho nebude zaujímať, že voláš mame o recept na boloňskú. Určite teraz nebude štát zamestnávať 5 tisíc operátorov, ktorí budú 24/7 počúvať hovory.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Karanténa má už aj svoj hudobný hit. :lol:
https://www.facebook.com/DebbieFlintQvc ... 689840258/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Grim - alobalovú čiapku máš? :D
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Tu je aj trošku iný pohľad na vec.
https://www.casopis-sifra.cz/jak-se-del ... 5RqYg8WTOc
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Článok som radšej nečítal, ale "Časopis Šifra - časopis pro ty, kteří čtou i mezi řádky" mi už len z tohto sebaoznačenia znie ako kvalitný hoaxácky bludplátok :D
Možno sa ovšem mýlim.
zuzanuska
Professional
Professional

Odhoď na chvíľu predsudky a prečítaj si. Netreba brať všetko doslovne, ale je fajn pozrieť sa na veci aj z iného pohľadu. Tam sa poukazuje na to, že napr. v Nemecku minulý rok umrelo na "obyčajnú" chrípku 15 000 ľudí, ale akurát to nikoho nezaujíma. Aj český epidemiolog vravel, že minulý rok v Česku na chrípku zomrelo 500 ľudí, ale tiež to nikoho nezaujíma.
Nikto netvrdí, že ľudia neumierajú na vírusy, koronové atď... ale že je to aj ľahko zneužiteľné.

Poukazuje sa na to, že na vyvolaní paniky niekto dobre ryžuje- money, money, money...
Veď aj teraz tie predražené rúška a iné veci
Hensym
VIP
VIP

ephramko napísal:Karanténa má už aj svoj hudobný hit. :lol:
https://www.facebook.com/DebbieFlintQvc ... 689840258/
...hej a zatiaľ iba 147. v poradí. :D
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Pozri, na chrípku sa zomiera celý čas a stále. Nie je to, akoby to nikoho nezaujímalo. Proti chrípke sa dá ale ako-tak chrániť očkovaním, chrípka nemá takú nákazlivosť a ani takú úmrtnosť. Kvôli chrípke dosiaľ pokiaľ viem nikdy nekolabovalo Talianske zdravotníctvo ani pohrebné služby. 15 000 ľudí za rok je v Nemecku cca 42 denne, pričom sa choroba môže prakticky voľne šíriť a nikto proti nej nič nekoná (len malá časť sa dá zaočkovať).
V Taliansku, ktoré má menej obyvateľov zomierajú teraz na COVID-19 stovky denne, tuším už bolo aj 800 mŕtvych za 1 deň, čo je 20x viac a to sa robia prísne opatrenia, inak by to číslo bolo omnoho omnoho vyššie. Proste to je choroba, ktorá má potenciál vyhubiť 1-2% populácie, ak sa proti nej nebude nič robiť. To je cifra cez 100 miliónov ľudí.

Tieto choroby sa nedajú ani len porovnávať. Takže to nie je tak, že chrípka nikoho nezaujíma, ale ľudia sú zvyknutí, že tu je a že v konečnom dôsledku nie je vyhladzovačom celej generácie ľudí.
Že sa niekto nabalí na tejto situácii je jasné aj bez článkov, vždy to tak bolo a vždy to tak bude. Aj vojny sa viedli a vedú pre zisk, nikoho by nemalo prekvapiť, že sa smrteľný vírus zneužíva na zárobky. To ale neznamená, že nie je smrteľný a že akási chrípka je s ním zrovnateľná.

//autoeditácia príspevku (25 Mar 2020, 12:43)
No dobre, tak som to začal čítať, aby sa nepovedalo a sú to bludy, ako som očakával :D

Z článku:
Ty viry mohly v Číně, potažmo v Itálii, už dávno být. Jen je dříve nikdo nehledal, a proto také nenašel.
Jasné, že tam dávno boli... :roll: Preto už dlho v Taliansku a Španielsku lekári musia vyberať, koho nechajú žiť a kto zomrie, lebo nemajú miesta a ventilátory atď.
Podle nových pravidel tedy záleží spíš na tom, jestli pandemii chcete mít, nebo nikoli.
No zdá sa, že niektoré krajiny najprv pandémiu nechceli mať (cesta kolektívnej imunity v GB) a zrazu ju napriek tomu majú a obyvatelia nemôžu opúšťať domovy. Žeby si chceli tieto krajiny dobrovoľne pochovať vlastnú ekonomiku len aby išli s dobou, alebo tam naozaj prišiel vírus (a aj blb ako Boris Johnson si uvedomil, že prizerať sa nie je cesta)?

Mohol by som pokračovať...
zuzanuska
Professional
Professional

Ja to samozrejme nechcem nijak zľahčovať, ale všade píšu, že tí čo umreli mali viac (alebo aspoň jednu) vážnych chorôb (napr. v ČR pokročilú rakovinu) atď.. Koľko z tých ľudí by zomrelo tak či tak v priebehu pár mesiacov, možno ešte aj utrpením a tento vírus to proste iba urýchlil? Ale do štatistík každého zapíšu, že zomrel na korona vírus. A pritom hlavná príčina je niečo iné, a toto to len urýchlilo.

Aj doktori hovoria, že ľudia si týmto stresom, strachom... odstavujú imunitu.
Možno by bolo preto fajn, keby sa poukazovalo aj na širšie súvislosti. Aby ľudia konali viac v kľude než v panike.
Napísať odpoveď