Drobné opravy svojho auta / motorky
Re: Drobné opravy svojho auta / motorky
Hyundai ix35 2014
-
Kibo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Pakne zvnútra kotúča.
Máš to na oboch stranách alebo len na jednej?
Máš to na oboch stranách alebo len na jednej?
Čo to znamená tie pakne z vnútra kotúča? Sorry, ale niesom zrovna automechanik
.
Viacmenej hej. S jednej strany to je viac s druhej menej.
Viacmenej hej. S jednej strany to je viac s druhej menej.
Ozaj, vie mi niekto vysvetliť čo znamená tie pakne z vnútra kotúča?
-
Kibo
Hardcore addict
Pakne sa ľudovo nazývajú brzdové čeľuste, ako píše yoggy. Nemáš ich vo vnútri bubna ako bežné auto, ale z vnútornej strany brzdového kotúča, kde by klasicky dosadal náboj kolesa.
Keď sa pozrieš, vnútorná strana kotúča je vlastne brzdná plocha. Na druhom obrázku máš na spodku "pakne", čiže segment navyše, keby si menil celé brzdy. Keďže je to konštrukčne trošku inak riešené (v podstate rovnako ako v bubne - len otvorené), môže sa tam držať bordel a robiť šarapatu...
Keď sa pozrieš, vnútorná strana kotúča je vlastne brzdná plocha. Na druhom obrázku máš na spodku "pakne", čiže segment navyše, keby si menil celé brzdy. Keďže je to konštrukčne trošku inak riešené (v podstate rovnako ako v bubne - len otvorené), môže sa tam držať bordel a robiť šarapatu...
Ľudia, mám takú otázku. Rozumiete sa niekto do olejov? Do auta ide podľa knižky long life 5w30. V servise to stojí cca 17 evri za liter. No bolo mi povedané, že mi tam môžu dať normálny olej 10w40 za 7 evri liter. Pri 8 litrov čo do auta potrebujem, to celkom spraví cenu. Olej som aj z predošlých áut zvyknutý meniť ešte pred 15 000km. Čiže mi je v podstate ten long life olej aj tak zbytočný. A 5w vs 10w by taktiež nemal byť problém nie? Keď tomu správne chápem, tak by to mala byť nejaka vyskozita za nízkych teplotách. Keďže žijem v Nemecku kde teplota neklesne celoročne pod 0 tak mi to v podstate nemal byť žiaden problém, nie? Čo si o tom myslite?
Ja nie som odbornik a vzdy sa radsej drzim nariadeni vyrobcu. Po kolko km sa ma menit ten long life?
Ak je to napriklad 30000 km tak by som pouzil normalny 5W30. Ten stoji podobne ako 10W30 a dodrzis odporucane parametre.
Ak je to napriklad 30000 km tak by som pouzil normalny 5W30. Ten stoji podobne ako 10W30 a dodrzis odporucane parametre.
A API ti nehovorí nič? To je ešte dôležitejšie ako nejaká viskozita...
Hovorí. Ale pýtam sa na viskozitu a rozdiel medzi long life a klasickým.
Gothar: interval pri long life je 30 000km
Neriešme, či je olej LL, alebo nie. Najskôr napíš o aké auto sa jedná. Presne aj s motorizáciou. 10W40 je už hustejší ako 5W30 a mala by to byť polosyntetika, kdežto 5W30 je čistá syntetika.
EDIT: Cena za liter oleja je šialená! Vymeň ihneď servis.
EDIT: Cena za liter oleja je šialená! Vymeň ihneď servis.
Pokiaľ je to autorizák, tak tá cena ja bohužial taká..
Je to Hyundai ix35, 2.0 CRDi 135kw, 2014.
Bohužiaľ nie je to ani zďaleka autorizak [emoji23]. Je to najlacnejší servis aký som v okolí našiel. V inom servise pýtali za výmenu oleja a filtra cca 300 evri. Takže keď sa teraz budem pohybovať okolo 100-150€ tak to bude výhra. A to ma ešte v pondelok čaká výmena bŕzd, až to bude palka [emoji23].
Bohužiaľ nie je to ani zďaleka autorizak [emoji23]. Je to najlacnejší servis aký som v okolí našiel. V inom servise pýtali za výmenu oleja a filtra cca 300 evri. Takže keď sa teraz budem pohybovať okolo 100-150€ tak to bude výhra. A to ma ešte v pondelok čaká výmena bŕzd, až to bude palka [emoji23].
S tými brzdami to je zaujímavé. Hocikedy počas jazdy sa mi stane že to v pravo v zadu začne čuchať, smrdieť a cele koleso je mega horúce. Pri prudkom za brzdení to ale prestane. Každopádne v pondelok som objednaný do servisu, tak uvidíme čo všetko sa vymeni.Kibo napísal:Pakne sa ľudovo nazývajú brzdové čeľuste, ako píše yoggy. Nemáš ich vo vnútri bubna ako bežné auto, ale z vnútornej strany brzdového kotúča, kde by klasicky dosadal náboj kolesa.
Tak potom wow... 
-
guess.whoo
Redeemer
17€ za liter? to ti pribalia aj handjob k tomu?
https://oleje-a-maziva.heureka.sk/total ... 5w-30-5-l/
kupis 2 balenia za necelych 50€
https://oleje-a-maziva.heureka.sk/total ... 5w-30-5-l/
kupis 2 balenia za necelych 50€
Milé rád, ale ja nie som na SK [emoji6]. Na SK si to všetko kupujem sám a mením u známeho. Bohužiaľ teraz tuto možnosť nemám. Ale to bude pravdepodobne origo Shell čo sa tam ma liat, preto ta cena.
-
guess.whoo
Redeemer
tento shop je nemecky
https://www.autodoc.sk/nahradne-diely/m ... 0%5D=5W-30
https://www.autodoc.sk/castrol/9044478
a je jedno aku znacku tam nalejes pokial splna normy.
https://www.autodoc.sk/nahradne-diely/m ... 0%5D=5W-30
https://www.autodoc.sk/castrol/9044478
a je jedno aku znacku tam nalejes pokial splna normy.
Takže nafta a určite aj s DPF. Teda olej s normou C3. Neviem teraz, dal som vyhľadať 10W40 a nenašiel som ani jeden, ktorý by spĺňal C3 normu...lukas9206 napísal:Je to Hyundai ix35, 2.0 CRDi 135kw, 2014.
pokial viem, tak "longlife" je komercne oznacenie.lukas9206 napísal:Hovorí. Ale pýtam sa na viskozitu a rozdiel medzi long life a klasickým.
Inak to znacenie olejov SAE klasifikaciou znamena, vlastnosti oleja v zavislosti na teplote. Zmenou teploty sa meni viskozita a samozrejme tribologicke (mazacie) vlastnosti oleja.
Olej sa navrhuje podla typu spalovania, pouzitych materialov (piest, kruzky, valce, ...) a v zasade odporucam dodrziavat predpisane znacenie vyrobcom auta.
Ziadny olej nie je "longlife". Neexistuje ani "dozivotny" olej, ako niektori opisuju hlavne prevodovkove oleje.