Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Príspevok od používateľa DropDead »

nejakymarko napísal:Páni, známy ma poprosil o pomoc

Úprava fotografii a 4K videí
Adobe Balíček (Photoshop, Lightroom, Premiere
64 GB ram

Cena do cca 1500e bez monitoru, cisto bedna

Čo by ste odporúčali? Prípadne ísť do MacBook Pro? Aký konfig?

Ďakujem
Nevidím dôvod ísť do MBP, tam by nikto teraz MBP kupovať nemal, keďže nové budú mať konečne nové CPUčka a klávesnicu (i keď ja som písal na batrflajke rýchlejšie ako na mojej mechanike). To už by sa dalo polemizovať o Mac Mini. Ale aj to...Apple riešiť, keď je špeciálne požiadavka pre Apple - proste keď človek používa a je vžitý s operačným systémom a prirodzenými obmedzeniami. Pre zvyšok je dobrý aj krepý Windows. A s Premiere a Adobe toolmi znovu nevidím dôvod sa hnať za Applom.

Ďalšie šťastie je, že používa presne to, čo Puget pravidelne testuje, takže máme z čoho čerpať, no na počudovanie...ako úprimne, i keď je Intel na tom zle, tak 9900k je stále one-size-fits-all pre všetko to, čo tvoj známy potrebuje. Jediná GPU akcelerácia z toho, čo chce, je pri Premiere Pro a tam je výkon s Quicksyncom vynikajúci, takže dedikovaná GPU nemusí priniesť toľko úžitku. Toto je to, na čo by som sa pozeral:
CASE: https://tichepc.sk/PHANTEKS-Eclipse-P30 ... Black.html 54€ (ako prvotný nástrel, chcel som niečo menšie mid-towerské, ak by nepotreboval GPU, tak aj to je priveľká skrinka na zostavu len s CPU)
PSU: https://comp4u.sk/produkt/corsair-rm550 ... 020177-eu/ 84€ (zdroj na celý život, špička vo všetkom)
MB: https://comp4u.sk/produkt/gigabyte-z390-ud-z390-ud/ 117€ (toto je len nástrel, táto doska nemá HDMI 2.0, ani ďalší video výstup, takže max. 1 moňas pod 4k rozlíšením, nemá USB-C a ani 3.1Gen2 a ak by to potreboval, tak ani optický audio výstup...no tá zvládne 9900k v pohode)
CPU: https://www.ingram.sk/socket-1151-intel ... -chladice/ 492€ (neschvaľujem obchod ale to CPU je aktuálne znovu proste pridrahé kdekoľvek inde a...CPU ak už nepríde mŕtve alebo ho človek nezabije pretaktovaním (a aj to by sa nemalo stať bez nejakých neštandardných zásahov), tak sa nepokazí)
RAM: 2x https://comp4u.sk/produkt/hyperx-predat ... 3pb3k2-32/ 258€ (64,5€/16GB štik, čo je fantastická cena)
SSD: https://comp4u.sk/produkt/corsair-force ... 60gbmp510/ 168€
1173€

..teda nie tak úplne na to, na čo by som sa pozeral ja, potreboval by som viac informácii:
- akú kapacitu uložiska potrebuje?
- bude mať len 1 monitor? ak áno, aké rozlišenie? ak viac, obe rovnaké rozlíšenie? ak áno, aké?
- môže to byť aj nejaká mini skrinka?
- potrebuje USB 3.1 Gen2? ak áno, musí byť USB-C alebo stačia aj klasické USB typ A?
- používa pre audio optický výstup?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

64GB RAM podla mna ani nevyuzije, ale ked chce, tao nech ich ma. Disk sa hodi velky, pretoze ak bude fotit do RAWka napriklad a 24mpix fotakom, tak ta fotka bude mat 24, respektive 48MB. Ak nafoti 4 akcie po 500 fotiek, tak je to 2000 fotiek po 48MB, ak dobre pocitam, tak 96GB. Urcite by som odporucal rychly M.2 disk vacsej kapacity. Otazne je ulozisko, ze ake bude pozadovat, ze ci to skladuje na externom disku, ci z tych 500 fotiek exportuje po uprave len 40 najlepsich fotiek v JPEGu alebo co.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Prezistim aj tieto doplnujuce otazky a dam vediet urcite :)

Btw teraz pouziva asi 5-rocny Eurcom a uz vtedy tam mal 32gb ram (okrem foto video ho samozrejme vyuziva aj na ine veci) tak tie ramky asi ozaj spotebuje :D
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

To ze ma teraz 32gb ram neznamena ze ich aj realne vyuziva, radsej ozeliet 32gb dalsich zbytocnych a priplatit za rychlejsi disk s vacsou kapacitou... Pripadne procak, siel by som do 3900x
DropDead
Addict
Addict

Inak ja som zle pozeral, ja som pozeral
https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... arkResults
a poriadne som nečítal graf a pozeral na to opačne, že červená je čisto CPU a modrá je Nvidia a že to bol čas pre dokončenie ale to je naopak. Len škoda, že v teste (písali v komentoch, že testovacia vzorka bola malá kvôli aktuálnym obmedzeniam) nie je aj 3700-3900X a pre perspektívu aj nejaká menej výkonná GPU. Potom pre perspektívu som to porovnával s výsledkami čisto CPU benchu, aby som našiel nejakú koreláciu a z výsledkov mi to príde, že tam by to veru mohlo o trošku lepšie škálovať s 3900X ako 9900k. Tam by ale musela ísť grafika, no ak by chcel pri exportovaní robiť aj niečo iné na PC, tak s 3900X má 8 vlákien k dobru oproti 9900k.

Ale je tu problém, že nesmieme zabúdať, že i keď má PP vlastný enkóder, tak klasická dilema kvality obrazu medzi SW a HW-akcelerovaným výstupom ostáva. To isté som riešil, keď som začal ja robiť tieto veci a NVENC i keď je super super super výkonný, tak stráca v detailoch - na streamovanie fantázia, no tam, kde je kvalita prvoradá už nie.

Marko, toto je ešte jedna vec, na ktorú by sa chalan mohol pozrieť
https://drive.google.com/file/d/1t_ux70 ... Bf5XZ/view
síce to nemá 100% výpovednú lehotu, tie vzorky nezahrňujú všetky druhy scén vo videu ale nech sa rozhodne, či jeho očiam ubudlo priveľa detailov s HW-akcelerovaným výstupom (Quicksync a NVENC vs. software).

Inak ešte som zabudol pridať chladič, napríklad Scythe Ninja 5, na toto určenie by šiel tak či tak procák, ktorý už trošku zatopí, takže to nie je task pre takú Feru
https://comp4u.sk/produkt/scythe-scnj-5 ... scnj-5000/ .
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mystique, ved prave. Pamatam si na daku diskusiu v ktorej sa zapajal uplink tu z fora, ktory robil s grafikou. Spominal tam, ze na velke graficke projekty v Photoshope a Lightroome vyuzije 32GB RAM. Ale nespominal, ze by potreboval viac. On pritlm nerobil upravu obrazkov, ze by dal klil na autotune v Lightroome, pridal kontrast, pridal sytost a exportol. Robil velke projekty, billboardy, webovu grafiku. Nemyslim si, ze niekto na jednoduchu uoravu obrazkov potrebuje viac ako 32GB RAM a procesor za 500 eur. Ale tak nie su to moje peniaze a tak mi to moze byt jedno.
Filip87
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Filip87 »

Čaute chalani. Mama by si chcela kúpiť notebook do 500€ na kancelársku prácu. Viete nejaký poradiť?

Atribúty:

Cena +-500€
Tichý

To je asi všetko.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Hľadal som podľa filtru, CPU lepšie ako i3 alebo ekvivalent, ssd väčšie ako 128, numerická klávesnica, IPS displej, do 550 e

https://www.alza.sk/acer-aspire-5-charc ... 646679.htm 485 e
https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-s340 ... 635173.htm 500 e (len 128 GB SSD)
https://www.alza.sk/acer-aspire-5-a515- ... 639402.htm 550 e
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ten posledny Acer, ktory uviedol fildinko je fajn, ma to aj podsvietenu klavesnicu, dobru vydrz baterie a kovovu konstrukciu.
DropDead
Addict
Addict

Filip87 napísal:Čaute chalani. Mama by si chcela kúpiť notebook do 500€ na kancelársku prácu. Viete nejaký poradiť?

Atribúty:

Cena +-500€
Tichý

To je asi všetko.
Doslova o dve témy nižšie je špeciálna dedikovaná téma pre NTB
potrebujete-poradit-s-kupou-notebooku-n ... 78786.html .
The
Star
Star

Príspevok od používateľa The »

Myslím, že ste tu spomínali že evo samsungy sú predražené. Aký sata ssd by ste teda odporučili vzhľadom na menšiu/primeranú cenu? 1TB napr
DropDead
Addict
Addict

Tak ceny od začiatku 2019 veľmi nezmenili. Aktuálne je na Alze Crucial MX500 za vynikajúcu cenu
https://www.alza.sk/crucial-mx500-1tb-ssd-d5244243.htm
značne lacnejšie ako (kvalitné) NVMe (tam až 150+€).
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Samsungy nie su predrazene, cena je primerana tomu ze napriklad Samsung 860 EVO je postaveny na MLC. Ostatne lacnejsie disky su TLC alebo dokonca QLC. Kapacita je rovnaka ale z pohladu vydrze a rychlosti su to ine kategorie diskov.
//edit: ako je opravene nizsie, alza ma zle popisy a aj EVO disky pouzivaju TLC len pod inym obchodnym nazvom
DropDead
Addict
Addict

Dobre, takto, oprav si to, ty hovoríš o 860 Pro a o cenách Pro rady ani nezačínajme, tie každým rokom sú viac a viac predražené. EVO stále bežali na TLC pamätiach a QVO je QLC odpad.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Mas pravdu, ja som isiel podla popisov na alze a oni udavaju pri EVO technologiu MLC. Pri podrobnejsom skumani sa ukazalo ze to je 3-bit MLC a teda TLC... Tym padom beriem spat a EVO je v podstate na rovnakej urovni ako ine disky s TLC.
DropDead
Addict
Addict

Už som im aj napísal, lebo je to zavádzanie - oni to mali správne, teraz je to všade zle napísané. Buď majú uvádzať 3-bit MLC (TLC) alebo TLC.
easton
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa easton »

Čaute,
Poprosil by som, aby ste mi pomohli pri výbere Pc komponentov.
Chcel by som si zostaviť PC na hry.
Moje požiadavky su, aby PC zvládal na FULLHD pri najvyšších detailoch hry typu Battlefield, CallOFDUty, Metro a pod.
Moja jediná požiadavka je aby mal na systém SSD disk a na dáta 1T klasický.
Strop je 800€ iba za skriňu.
Dakujem
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

easton: Je nezmysel riesit SSD + 1TB disk, ked dnes dokazes kupit 1TB SSD za 100 eur. Tolko ta bude stat male SSD na system + 1TB disk. Radsej by som priplatil a vzal rychly SSD NVMe, tam je cena za 1TB okolo 130 eur. Ale mas vystarane a budes rad, ked ti hry bude rychlo nacitavat.
easton
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa easton »

hojko napísal:easton: Je nezmysel riesit SSD + 1TB disk, ked dnes dokazes kupit 1TB SSD za 100 eur. Tolko ta bude stat male SSD na system + 1TB disk. Radsej by som priplatil a vzal rychly SSD NVMe, tam je cena za 1TB okolo 130 eur. Ale mas vystarane a budes rad, ked ti hry bude rychlo nacitavat.
Dobre beriem to ako rozumný argument, môže to byť aj tak
Sphinx
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sphinx »

Potreboval by som poradit zostavu / bez monitora , a vga /, grafika staci integrovana v procesore na Machine learnig AI pre monitorovanie 3d tlaciarne - sluzit bude ako server pre obsluhu + ako dedicated pracovisko pre uctovny soft Pohoda. Uz dlhsie sa neorientujem v novych trendoch tak by som potreboval poradit co z tej ceny dokazem vytrieskat
Napísať odpoveď