Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa beardie »

NHISPVM napísal: 04 okt 2020, 10:54 Beardie - tak neviem prečo sa ti nezdá 1,5 milióna chorých. Podľa mňa to je celkom reálne. Keďže chrípka je bežná choroba, ktorú má ročne asi každý. Nijako sa proti nej nebojuje a chorí chodia ďalej do práce / školy atď. kde sa dobre roznáša... A čo sa týka samotného počtu - Na začiatku vypuknutia korony na SR som si čítal taktiež štatistiky ohľadom chrípky vo svete a odhady hovoria, že sa na svete ročne nakazí 2 až 3 miliardy ľudí... Veľké čísla, ale pravdepodobne reálne.
tebe sa zda realne, aby mala chripku, resp ARO, tretina vsetkych obyvatelov? ja som mal chripku naposledy mozno 20 rokov dozadu, moja socialna skupina minuly rok chripku nemala
to cislo mi pride minimalne o 1 rad nadnesene

btw, chripka ma IFR 0,025 - 0,04 %, takze ak by sa nakazilo chripkou 1,47 M obyvatelov, umriet by malo 360-600 ludi a zomrelo ich 57(?), takze to nebola chripka

*****HERO*****: nekonspirujem, zaujima ma ta hodnota
NHISPVM
Star
Star

Príspevok od používateľa NHISPVM »

áno príde mi to celkom reálne. Úprimne tomu, že si nemal chrípku 20 rokov neverím. Pamätám si za študentských čias, mal som chorých spolužiakov aj niekoľko x ročne. A taktiež sám som bol v chrípkovom období raz ročne na marodke s chrípkou. Takže mne to príde tak, že počas chrípkového je fakt väčšina chorá. Preto osobne si myslím, že číslo je oveľa vyššie ako 1,5 milióna. Keďže to sú len nahlásené prípady. A väčšina ľudí, keď vie fungovať na paralene k lekárovi ani nejde...

Čo sa týka štatistiky mŕtvych, tak našiel som aj štatistiky, kde vraj na Slovensku zomrie 600 - 800 ľudí ročne na chrípku. Čo by teda sedelo s hodnotami, ktoré si spomínal. Taktiež som našiel smrtnosť nie 0,025, ale oveľa menšie %... (a tým pádom by to sedelo aj s 57 mŕtvymi pri 1,5m nakazených. Kde je presná pravda neviem... Taktiež nie som ani žiadny epidemiológ a ani lekár. Avšak na základe mojich skúseností, že väčšina známych je chorá aspoň 1x ročne (hlavne počas chrípkového obdobia) a zverejnenej štatistike ministerstva zdravotníctva, že bolo 1,5 milióna nakazených si myslím ,že to tak kľudne môže byť a nemám dôvod popierať ich štatistiku. (Aj keď je mi jasné, že nie je úplne presná)
Stilo
Star
Star

Príspevok od používateľa Stilo »

NHISPVM napísal: 04 okt 2020, 0:36 Priemerný vek pacientov počas prvej vlny bol okolo 60ky (čiže pomerne starí ľudia) - o čom svedčí aj celkom dosť úmrtí. V druhej vlne, ktorú zapríčinili ľudia, ktorí vycestovali (mladí) je priemerný vek pacienta na Slovensku 30 rokov. (Väčšina chorých je v rozmedzí od 15 - 35 rokov). Táto veková skupina nezomiera. A preto nám logicky nerastu tak úmrtia ako v prvej vlne. Problém nastane v najbližších dňoch, keďže sa z mladých nakazených prenesie vírus na starých a úmrtnosť začne O5 stúpať. Takže keď už sa ideš oháňať a porovnávať to s chrípkou, tak by si si prve mal dáta ktorými sa oháňaš naštudovať. To je prvá vec.

Po druhé dávaš tu štatistiku chrípky za nejaké ukončené obdobie. Avšak pandémiu korony ukončenú nemáš... Tak si treba počkať kým prejde rovnaké obdobie, alebo kým pandémia skončí a potom porovnávať dopady.

Po tretie neviem skade máš tu štatistiku ale na úrade verejného zdravia SR (zdroj: https://www.uvzsr.sk/docs/info/epida/Vy ... 8_2019.pdf) majú trochu inú štatistiku a to takú, že na Slovensku bolo hlásených 1 470 688 prípadov ochorenia chrípky a chrípke podobných ochoreniam. A nie 157 000. Takže to je blud, čo si napísal. Na Slovensku teda bolo nahlásených skoro 1,5 milióna chorých (a ďalšie tisícky nahlásené neboli...) A z toho zomrelo 57 ľudí. Čiže smrtnosť je = 0,0038% na chrípku. A teraz tu máme Covid: Počet ukončených prípadov (keďže nemôžeš brať tých, ktorí sú ešte chorí, lebo niektorí z nich ešte zomrú, tak berieme iba ukončené prípady) je: 4847. z toho 54 mŕtvych. Každému normálnemu už teraz musí byť jasné, že Kovid nie je chrípka, pretože má rovnakú smrtnosť pri 5 000 prípadoch ako chrípka pri 1,5 miliónu. Ak si vyrátame to na %, tak je 1,11%. To znamená ak dobre rátam, tak Kovid je 292x smrteľnejší ako chrípka (a to ako som písal na začiatku počet rizikových pacientov ešte len začne stúpať, takže aj úmrtnosť stúpne). Priemerná svetová smrtnosť je 4%, takže aj Slovensko sa na to také číslo pravdepodobne dostane. A teda logicky Kovid nie je len chrípka. Jedná sa o vážnejšiu chorobu. Takže neviem ako to napísať Stilo, ale si proste iba hlupák. Kúp si nejakú mastičku od bukovského a staraj sa o seba, lebo svojími rečami len ohrozuješ iných, ktorí chcú žiť. Reči typu,že umierajú cukrovkári, starí atď. ani nejdem riešiť. Sú totálne reči hlupákov "bol starý, chorý, aj tak by zomrel" Život starého, alebo chorého asi nemá cenu. Lebo veď však aj tak bol starý a aj tak by zomrel. To, že keby ho taký čurák ako ty nenakazil a žil by možno ďalších 20 rokov už nepovie nikto. A koniec koncov, takým štýlom sa môžeš odprásknuť rovno. Pretože aj ty, aj tak raz zomrieš, tak aký má zmysel, že si ešte tu ? Ak budeš chorý, tak dúfam,že si to nejaký lekár takto povie a pošle ťa preč, pretože keď starý aj tak by zomrel, lebo je chorý, tak dúfam, že aj teba (alebo tvojho blízkeho) odsúdia iní rovnako.
- Zamysli sa nad sebou ci nemas nejaky problem ak ma urazas.. Co si poslal odkaz na tu statistiku. Poslal som ho zopar prispevkov nad tvojim. Ja som ho cital poriadne ale evidentne ty nie. Alebo si vyberas co sa ti hodi a viac sa sustredis na urazky.
- To ze zomieraju starsi ktory maju cukrovku, vysoky tlak alebo inu vaznu chorobu je fakt. A ak si cital tu statistiku tak vies ze sa to dialo aj pri v chripkovej sezone.
- Takze ta opravim : cislo 1 470 688 patri k nahlasenym akutnym respiracnym ochoreniam ( ARO ) - 1. strana, úvod . Cislo 157 644 je pocet pripadov chripke a chripke podobnym ochoreniam ( CHPO ) - 3.strana druhy odsek.. Tu uz tvoje percenta nesedia.
Muffi napísal: 04 okt 2020, 9:13 Nezávisle od čísel a štatistík, ktoré sa rôznia podľa zdrojov a spôsobu výberu ti každý jeden epidemiológ a virológ povie, že je to o dosť horšie než chrípka a že to nie je chrípka.
Hovoria to naši epidemiológovia, hovoria to zahraniční lekári, hovoria to odborné medicínske inštitúcie atď., v podstate všetko, čo sa seriózne venuje medicíne a nepatrí do tých pár výnimiek nad ktorých vyjadreniami potom onanujú v hlavných správach.

Čo viac k tomu chceš?
suhlasim s tebou ze to nie je chripka. Take nieco som nikde netrvdil a preto nizsie to zvyraznujem nech sa nejaky blb toho nechyta. Ci to je horsie alebo slabsie ukazu statistiky. A potom nadtym moze onanovat niekto na hlavnych spravach alebo nad Dennikom N.
NHISPVM napísal: 04 okt 2020, 10:54 Muffi - to je každému jasné, ale tomu takí ľudia ako silto veriť nebude. Lebo je to sprihanie vlád, ktoré sa na tom dohodli a všetci lekári sú podplatení :D ....
Take nieco som kde napisal? Si clovek na ktoreho uz nebudem reagovat. Prekrucas co clovek napise, vymyslas si a tvoje pokusy byt vtipny su trapne.

Toto napisem zvyraznene a zareagujem tym na viacero prispevkov. Napisal som ze COVID je rovnake svinstvo ako chripka. Myslel som tym ze je to virus. Virus ktory ked napadne cloveka ma rovnako podobne symptony - konkretne bolest hlavy a svalov, kasel, zapal dychacich ciest.

Ci to ma nasledky po vylieceni sa ukaze po case. Ukaze sa to v statistikach ktore budu brat ohlad na zdravotny stav kazdeho cloveka pred nakazenym a aky vplyv mal jeho zdravotny stav na neskorsie nasledky.
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Stilo napísal: 04 okt 2020, 14:03 suhlasim s tebou ze to nie je chripka. Take nieco som nikde netrvdil a preto nizsie to zvyraznujem nech sa nejaky blb toho nechyta. Ci to je horsie alebo slabsie ukazu statistiky. A potom nadtym moze onanovat niekto na hlavnych spravach alebo nad Dennikom N.

Toto napisem zvyraznene a zareagujem tym na viacero prispevkov. Napisal som ze COVID je rovnake svinstvo ako chripka. Myslel som tym ze je to virus. Virus ktory ked napadne cloveka ma rovnako podobne symptony - konkretne bolest hlavy a svalov, kasel, zapal dychacich ciest.
Tvoje porovnanie nedáva zmysel. Existuje kopec vírusov a niektoré z nich zdieľajú aj rovnaké symptómy so SARS-CoV-2. Ale SARS-CoV-2 a influenza virus nepatria ani do rovnakej rodiny vírusov. O tom, prečo je SARS-CoV-2 väčšie "svinstvo" (v zmysle, že je nebezpečnejší) ako chrípka si môžeš prečítať tu
Stilo napísal: 04 okt 2020, 14:03 Ci to ma nasledky po vylieceni sa ukaze po case. Ukaze sa to v statistikach ktore budu brat ohlad na zdravotny stav kazdeho cloveka pred nakazenym a aky vplyv mal jeho zdravotny stav na neskorsie nasledky.
Iste, na presné následky prídeme až časom. Avšak už dnes vieme, že SARS-CoV-2 nejaké tie následky má - dlhodobé a nie nutne spojené s respiračnými problémami, ako príklad - kardiovaskulárne, či napr. konkrétne spojené s arytmiou, alebo neurologické (je ich určite viac, toto pochádza z 2 minút na google).

A preto má zmysel zavádzať omnoho prísnejšie obmedzenia kvôli SARS-CoV-2 ako kvôli chrípke (aj keď aj tá je často podceňovaná). Rúška sú namieste, nie sú to žiadne "handry", ale účinné prostriedky na zmierňovanie pandémie. Rovnako odstup a dobrá hygiena.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

To čo píše NHISPVM o počte chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia je čistý blud, normálne sa chrípkou za jedno chrípkové obdobie nakazí cez tých 100tisíc ludí, možno 150tisíc.
Tu je napr záznam o epidemiologickej situácii za 40 týždeň tohto roka
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=c ... &Itemid=64
a pod správou sa nachádzajú záznami za každý týždeň za posledné dva roky a tam jasne videť, že svoje max má chrípka niekde medzi 3 a 13 týždňom roka, napr takto o takom čase min rok sme mali 2x tolko nahlasovaných respiračných ochorení ako je to teraz, kto vie čo všetko v tom zohralo rolu, nosenie rúšok izolácia, väčšia hygiena(asi najviac), počasie(to asi skôr nie), obavi ludí z návštevy nemocničných pristorov(aj to je možnosť)...
tu je zasa 10 ročny zaznam chripkovych sezon od 2009
http://www.epis.sk/AktualnyVyskyt/ChripkaAARO.aspx

Bukovskeho som si sem tam vypočul, lebo nemal celkom odveci tie jeho rady na stravovanie a rôzne tie dietologicke somariny a co pomaha na co, no posledne som hladal nieco k crohnovej chorobe a nasiel som ze ma aj svoj yt kanal, tak som si to isiel poziet, no a cista sialenosť, v nazve ma temu co chce clovek pozriet a nieco sa dozvediet a ked si to chce vypocut, tak v zásade sa absolutne nic nedozvie a rozoberá tam len nejaké posty a bludy, a stále dookola točí o niečom úplne inom, no horšie než clickbait. A to na ta3 co vypustil tie blbosti o covide som tiez cumel, to ze sa nikdy ockovat nebude to uz vieme a aj to, že covid už prekonal niekdy koncom minulého roka. Chopil sa prilezitosti a teraz na tom ryžuje.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Existuje nejaka mapa, ktora ukazuje pocet pripadov vzhladom na pocet obyvatelov v okresoch?

Pretoze je celkom odveci ukazovat okresy Bardejov a Presov, ked Presov ma 2.5x viac obyvatelov. Cize premorenie je v bardejovskom okrese ovela vacsie ako v presovskom.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

heker napísal: 04 okt 2020, 11:00 Tu je clanok o Bukovskom v ktorom su vyvratene jeho dristy, opisuje sa jeho taktika a aj prizivovanie sa na Covide - https://dennikn.sk/blog/2058433/radoby- ... -diel-c-1/
Vdaka za clanok, pekne zosumarizovane. Sam mam v okoli nekritickych obdivovatelov Bukovskeho.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

yoggy napísal: 05 okt 2020, 10:45 Existuje nejaka mapa, ktora ukazuje pocet pripadov vzhladom na pocet obyvatelov v okresoch?

Pretoze je celkom odveci ukazovat okresy Bardejov a Presov, ked Presov ma 2.5x viac obyvatelov. Cize premorenie je v bardejovskom okrese ovela vacsie ako v presovskom.
Dennik N mava take mapy asi kazdy den v clankoch. Naposledy vcera:
https://dennikn.sk/2068862/pribudlo-818 ... -rodinach/
Prílohy
Screenshot 2020-10-05 at 11.16.13.png
Screenshot 2020-10-05 at 11.19.15.png
Screenshot 2020-10-05 at 11.19.26.png
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Diky moc, asi by som si mal kupit predplatne...

Ako tak pozeram, tak v Bardejove, SK, SP nam to celkom buchlo, retardi museli robit teraz svadby s ludmi co sa vratili z nemecka atd. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

"Jak to je s falešnou pozitivitou testů na koronavirus SARS-CoV-2? "

https://www.osel.cz/11392-jak-to-je-s-f ... cov-2.html
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

heker napísal: 29 sep 2020, 1:41 Hmm, biker610, tak ty so iny hrdina a king v jednej osobe, to treba uznat. Ak sa nemylim, tak jazdis na kamione, sedis v zaprdenej kabine, umyvas sa na benzinovej pumpe, vyhladavas prostitutky, jedlo si nosis v plastovych nadobach z domu, varis si na dvojplatnicke a obcas na naobedujes na benzinke pocas nutenej pauzy, na dovolenku si isiel vari do Maroka vlastnym autom a ty tu ides mudrovat a moralizovat o noseni ruska? Presne takymto sasom ako si ty by som doprial zazit koronu na vlsastnej kozi, aby si skoncil hoci aj na JISke a mal tazkosti do konca zivota, uz len z principu pre tvoju hlupost, namyslenost, nelogickost, kde sa stavias na odbornikov a medicinu, praktizujes kotlebovsko-nackovske praktiky v nenoseni ruska a este tu hrdinsky opisujes ako si rusko nasadis len pri SBS. Takych sracov ako si ty uz na Slovensku bolo a ked skoncili v nemocnici, tak skoncili v nemocnici. Poznam osobne dvoch ludi, ktori boli nakazeni. Jeden bol celozivotny sportovec na nadnarovnej urovni, rodic dospievajuceho dietata, ktory skoncil s tazkym priebehom v nemocnici, s malou sancou na prezitie. Dnes je rad, ze zije, aj ked na sport moze uz asi zabudnut, ale to ukaze az cas ake poskodenia zanechala choroba na jeho tele. Dalsiemu nakazu zistili len teraz 3 ci 4 dni dozadu, neviem ako na tom je.

O akom duseni v rusku pises? Tu mas clanok, ktory to popiera - https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve ... -prekvapi/ Minuly tyzden bol na Facebooku zverejneny vyskum a meranie profesora ci dakeho slovenskeho doktora, ktory sa zameral na ruska u tehotnych zien. Cuduj sa svetu, tak ruska ziadny vplyv ns dychanie, mnozstvo kysliku ci CO2 nemali. Mimochodom, su tu medici, hasici a dalsi, ktori bojuju o zivot, ruska musia mat a nemaju s tym problem. A tito ludia zachranuju zivot aj takym hlupakom ako si ty. Tu je laicky prelozeny vyskum od doktora ohladom rusok u tehotnych zien -
https://najmama.aktuality.sk/clanok/301 ... ama-rusko/
Poniektorí ste tu ako ustrašení dochodcovia zbytočne sa tu ohanas kadejakymi clankami ked viem ako sa v tom blbo dycha a takisto sa daju najst clanky kde zase iní doktori hovoria o skodlivosti, najma pri dlhodom noseni rusok, ale uz nema zmysel sa ku tomu vyadrovat ja mam svoj názor na ruska ktorý nezmenim a vy ostatní svoj a tiez vam ho neberiem a viac sa o tom nebavim. A ano je to tak a mam šťastie že mam robotu aku mam lebo ak by som robil niekde v obchode vo fabrike a pod. kde sa mota viac ludi a celu smenu by ma zamestnávateľ nutil mat handru na ksichte tak to by bol pre mna dost veľký problém zrejme by ma musel vyhodiť ak by sa s mojim postojom k ruskam nestotoznil. Čo tam po obchodoch a MHD kde su ludia väčšinou par minut najhorsie je to ked do rusok nutia deti, študentov na skolach a zamestnancov a mat to niekolko hodin kazdy den. A co sa tyka toho vyletu nebol som autom v Maroku ale v Tunisku a bolo to pred 3rokmi.

Autoeditácia príspevku po 7 min 48 sek:
Ja by som siel skor cestou kolektívnej imunity, tak ako to robia napríklad vo Švédsku, opatrenia minimalne a nechať tomu voľný priebeh
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

nazor nie je ziadna superschopnost, je skor ako diera v riti - ma ju kazdy. to, na com zalezi su fakty a tvoj "nazor" nie je podlozeny ziadnymi.
vo svedsku nejdu ziadnou cestou kolektivnej imunity - opatrenia su vydavane ako odporucania a kedze su ovela viac uvedomely narod, ako my, tak ich dodrziavaju ovela viac, ako my tie nase nariadenia...
darmo sa tu sprisnuju nariadenia, ked sa nijako nekontroluje ich dodrziavanie a vacsina ludi na ne sere. mozno by stacilo vynucovat ich dodrziavanie, ale to by zas slovac plakala, ako ju stat ozobracuje.
len za posledny tyzden som bol 2x v obchode a stretol som tebe podobneho hrdinu - bez ruska, bez satky, telefonoval, smrkal, kaslal, ale on nic, on muzikant...druhykrat v dedinskej jednote obidve predavacky s ruskami na brade, jedna dokonca krajala salamy bez rukavic, vsetko samozrejme pochytala... my si vlastne zasluzime preriedit tym, aky sme tupy narod!
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Koronavírus Trump sa rozhodol, že bude jazdiť v SUV okolo nemocnice, v ktorej je hospitalizovaný, aby mohol zamávať svojim fanúšikom. Kvôli politickému divadielku riskuje životy ľudí. Agenti, ktorí ho chránili, sú aktuálne v karanténe.
https://god.dailydot.com/trump-joyride/
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

biker610i napísal: 05 okt 2020, 18:35 Ja by som siel skor cestou kolektívnej imunity, tak ako to robia napríklad vo Švédsku, opatrenia minimalne a nechať tomu voľný priebeh
Vies, ale to nie o tom, ci sa ti paci Senzus, lebo Metallica. Ohrozujes zivoty a zdravie inych. Vies o tom, ze ked je niekto po operacii, ma znizenu imunitu moze sa nakazit od clena lekarskeho personalu, ktory virus mohol dostat od teba. Takze clovek, ktory si mal len polezat po skrutkach v nohe, alebo v ruke zomrie. Alebo este lepsie, mal by mat skrutky v kostiach, lebo ma komplikovanu zlomeninu, no nedostane nic, lebo zdravotny personal je v karantene. A vies kvoli komu? Moze ti taky pacient poslat pohladnicu s dakovanim, ked mu zle zrastene kosti budu lamat?
Ziadni skutocny lekar ti nepovie, ze aj ta handricka, ak ju peries a susis ti skodi. V handrickach sa operovalo od kedy sa prislo na to, ze si operacny personal ma zakryvat horne cesty dychacie. A nikto z tych ludi okolo pacientov "nezomrel na handricku". Samozrejme, ze ich musia mat ludia, ktori nemaju inu moznost ako byt s inymi ludmi v uzavretej miestnosti. Inak

Svedska cesta je mytus, tak ako premorenie. To skusal napriklad Johnson, tu v UK, kym si nefukol z flasky kysliku na JISke a uplne zbytocne zahucalo 40 tisic ludi. Na Slovensku by to v pomere ku velkosti populacie bolo 3000 ludi, co je stredne velka dedina.
Z prilozeneho clanku vyberam:
Kolektívna imunita
Výraz kolektívna imunita sa používa v kontexte očkovania a znamená, že proti osýpkam, ružienke alebo príušniciam očkujeme takú veľkú časť populácie, aby sa zabránilo prenosu infekčných ochorení a ochránili sme tak zraniteľných, ktorí sa očkovať nemôžu – napríklad z dôvodu veku alebo ochorení.

Mimo kontextu očkovania sa tento termín začal používať v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Hovorí o tom, že isté percento populácie (50 až 80 percent) necháme prirodzene nakaziť novým koronavírusom, aby sa ľuďom vytvorili protilátky a T-bunky. Tie im poskytnú dlhotrvajúcu ochranu proti Sars-CoV-2, takže vírus nebudú prenášať na iných.
Obhajcovia tento stratégie hovorili, aby sa mladí a zdraví – u ktorých existuje najmenšie riziko zdravotných komplikácií – premorili s tým, že ochranu by sme cielene zamerali na rizikové skupiny, ako sú seniori či chorí.

Prípad z brazílskeho Manausu však ukazuje, že spoľahnutie sa na kolektívnu imunitu nemusí byť vhodné riešenie. A tvrdí to aj dvojica autorov štúdie, ktorá vyšla minulý týždeň v kvalitnom časopise PNAS.

Premorenie vyšlo horšie ako preventívne opatrenia
Vedci si v tomto článku položili otázku, akú ideálnu stratégiu by krajiny mohli prijať, aby zabránili kolapsu zdravotníctva.

Duo autorov pracovalo s dvoma možnými prístupmi: (1) preventívne opatrenia, aké poznáme aj zo Slovenska, ktoré sú určené na potlačenie šírenia vírusu, čo vyžaduje zatváranie obchodov či škôl, aby sa ľudia nestretávali a nákaza sa nešírila; (2) spoliehanie sa na kolektívnu imunitu, ktorá nepredpokladá zastavenie šírenia nákazy, pretože jej cieľom je premoriť čo najviac mladých a zdravých s tým, že ochranu vyžadujú len rizikové skupiny.

Vedci modelovali šírenie nákazy v Spojenom kráľovstve. Simulácie ukázali, že ak by v krajine neprijali žiadne preventívne opatrenia na zastavenie šírenia nákazy (druhý prístup), ochoreniu COVID-19 by za 250 dní epidémie podľahlo 410-tisíc ľudí. Z nich by 350-tisíc bolo vo veku nad 60 rokov.

Prijatie preventívnych opatrení určených na zastavenie šírenia nákazy (prvý prístup) by viedlo k 105-tisíc úmrtiam, z toho 62-tisíc vo veku nad 60 rokov.

Hrozba preťaženia nemocníc
Stratégia premorenia by viedla k tomu, že by sa „kapacita nemocníc musela výrazne navýšiť, aby sa zabránilo preťaženosti zdravotníckeho systému“, píše sa v správe univerzity v Georgii o zisteniach štúdie.

„Koncept kolektívnej imunity môže lákať, pretože naznačuje koniec hrozby COVID-19,“ uviedol v správe univerzity Toby Brett, hlavný autor štúdie z PNAS. „Keďže sa tento prístup vyhýba úplnej eliminácii ochorenia, vyžaduje neustále úpravy lockdownu, ktoré majú zaručiť, aby sa dostatočný počet ľudí – no nie príliš veľký – v istý čas nakazil,“ povedal Brett a dodal: „Pre tieto nástrahy sa stratégia kolektívnej imunity podobá na chôdzu po takmer neviditeľnom lane.“

Na základe týchto námietok považujú autori kolektívnu imunitu za „nepraktické riešenie“.

Autori v štúdii pracovali s predpokladom dlhotrvajúcej imunity. Ak trvá imunita iba niekoľko mesiacov a existuje riziko opakovanej infekcie, dosiahnutie kolektívnej imunity premorením považujú vedci za „veľmi nepravdepodobné“.

Švédsko
O premorení populácie novým koronavírusom ako o úspešnej stratégii sa hovorí najmä v súvislosti so Švédskom.

V tejto škandinávskej krajine však zaviedli mnohé preventívne opatrenia – zatvorili gymnáziá a vysoké školy, nariadili zákaz zhromaždení nad 50 osôb a zakázali aj návštevy v domovoch dôchodcov.

Švédom na jar odporúčali, aby pracovali z domu, dodržiavali opatrenia o hygiene rúk a rozstupoch a necestovali. Napríklad v Štokholme došlo k poklesu cestovania v porovnaní s bežným obdobím až o 40 percent.

Napriek tomu nemali také prísne opatrenia ako v iných európskych krajinách vrátane Slovenska. V 10-miliónovej krajine však majú viac ako 93-tisíc potvrdených prípadov a skoro 6-tisíc úmrtí na COVID-19.

Stratégia neúčinkovala ani na iné ochorenia
Odborníci na verejné zdravie, Devi Sridharová z univerzity v Edinburghu a Howard Forman z Yalovej univerzity, sa nezávisle od seba zhodujú, že prirodzeným premorovaním ľudia ešte nikdy nezískali skupinovú imunitu na žiadne ochorenie vrátane malárie, tuberkulózy, HIV, cholery či osýpok.

Podľa Sridharovej sa doteraz vždy používali iba také opatrenia, ktorých cieľom bola eliminácia nákazy alebo kontrola jej šírenia do obdobia, kým bude k dispozícii vakcína.

Forman upozorňuje, že stratégia prirodzeného premorenia je spojená s rizikom vysokého počtu obetí, navyše sa nevie, aké sú dlhodobé účinky COVID-19 na organizmus. „Hovorím to s veľkou mierou opatrnosti, ale netuším, či povedzme o 10 rokov od prekonania infekcie nebudete mať zvýšené riziko lymfómy (nádorové ochorenie lymfatického systému – pozn. red.),“ vraví Forman pre Atlantic a dodáva: „Vieme, že hepatitída C spôsobuje rakovinu pečene. Vieme, že ľudský papilomavírus spôsobuje rakovinu krčka maternice. Vieme, že HIV vedie k niektorým druhom rakoviny.“ Podľa neho žiadne také dôkazy o spojení COVID-19 a rakoviny nemáme, no vylúčiť ich nemožno.

Už stovky štúdií opísali, ako COVID-19 poškodzuje pľúca, srdce, mozog, pečeň, obličky či imunitný systém. Zdravotné komplikácie spôsobené ochorením môžu trvať týždne, mesiace, možno až roky.

Z uvedených dôvodov dali v Atlanticu rozhovoru s Formanom názov „Kolektívna imunita nie je stratégia“ a použili aj prirovnanie z oblasti ozbrojených síl, že premorenie je podobný prístup, ako keď necháte nepriateľa, aby vás trhal do chvíle, kým nezostane nikto, na koho by sa dalo zaútočiť.
Prílohy
Premoriť ľudí je ako hrať ruskú ruletu. Teóriu o kolektívnej imunite označujú za nebezpečný a nepraktický prístup – Denník N.pdf
(1.17 MiB) 4 stiahnutia
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Niektorým to proste nevysvetlíš, nemajú čím chápať...
Stilo
Star
Star

Príspevok od používateľa Stilo »

Vakcinolog Jiří Beran: Onemocnění covid-19 nemůžeme prodělat několikrát

„Z populačního hlediska může být covid-19 určitým problémem, protože sice může být na individuální úrovni mírnější než třeba chřipka, ale v populaci existuje obrovské množství lidí, které by mohlo onemocnět. Já vždycky uvádím příklad toho, že kdyby najednou mělo devět milionů lidí rozbité koleno a přišlo do nemocnic, tak to ty nemocnice také zahltí,“ říká profesor epidemiologie, který sám onemocnění covid-19 prodělal.

„Zhruba 500 tisíc lidí je vnímavých na chřipku, devět a půl milionu na covid-19,“ říká. „Vnímaví lidé jsou lidé, u kterých může v různé formě onemocnění proběhnout. Pokud bychom vzali těch řádově devět milionů lidí, tak přibližně u šesti milionů neudělá nemoc vůbec nic a oni si jí téměř nevšimnou, u tří milionů lidí to bude s určitými příznaky a přibližně 2 % lidí by měla být hospitalizována,“ vysvětluje vakcinolog. „To je relativně vysoké číslo, které se v současnosti díky hysterii některých lidí ještě navyšuje,“ domnívá se.

Podle profesora Jiřího Berana není možné se nakazit novým typem koronaviru vícekrát. „Často se hovoří o tom, že mohou poklesnout protilátky. Ale u tohoto onemocnění, jako u řady jiných virových chorob, jsou daleko důležitější buňky, které vytvářejí první a druhou linii obrany organismu. A tyto buňky jsou absolutně nejdůležitější,“ tvrdí epidemiolog.

Tajemství kolektivní imunity

Často skloňovaným pojmem v souvislosti s novým koronavirem je kolektivní imunita. Ta označuje stav aktivní imunity v populaci vůči nějakému infekčnímu onemocnění. „Vždycky to záleží na konkrétní nákaze. Například u spalniček je potřeba, aby kolektivní imunita byla až 95 %. Pro zastavení chřipky stačí přibližně 75 %,“ říká Jiří Beran. „Platí tedy, že čím víc lidí onemocnění prodělá, tím lépe pro populaci a kolektivní imunitu.“
zdroj
https://region.rozhlas.cz/vakcinolog-ji ... ShmNYKyk7o
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

1:1 z blogu z CR
Text viroložky MUDr. Hany Zelené, Ph.D.

Ke koronaviru by se měli vyjadřovat skuteční odborníci, lidé z praxe. Je mi velkou ctí, že mohu poskytnout prostor blogu paní MUDr. Haně Zelené, Ph.D., vedoucí lékařce prestižního virologického oddělení v Ostravě. Vážená paní kolegyně, děkuji. Srdečně. Jan Hnízdil.

„Představme si, že bychom chtěli vytvořit pandemii rhinovirů, což jsou viry běžné rýmy. V současné době se z virů způsobujících infekce dýchacích cest vyšetřuje prakticky jen SARS-CoV-2. V naší specializované laboratoři tvoří z celkového počtu vyšetření v roce 2020 97 % SARS-CoV-2, pouhá 3 % jde na vrub ostatním dvanácti respiračním virům. Naprostá většina z těch tří procent byla provedena v prvních třech měsících roku. Od té doby všechno převálcoval nový koronavirus.

Od začátku roku 2020 se zde vyšetřilo 100 000 vzorků na SARS-CoV-2. Z nich bylo 6,4 % pozitivních. Za stejnou dobu se ve stejné laboratoři vyšetřilo 60 vzorků na rhinoviry. Z nich bylo pozitivních 6, včetně vzorku zemřelého měsíčního kojence. Rýma je banální nemoc, běžná viróza. Rhinoviry nikoho nezajímají, téměř se nevyšetřují.

Kdybychom místo 60 vzorků na rhinoviry (6 pozitivních, 1 mrtvý) vyšetřili 100 000 vzorků, v celé republice milión (bylo by to při stejném poměru 100 000 pozitivních a 16 000 mrtvých) a na celém světě miliardu (100 miliónů pozitivních a 16 miliónů mrtvých), už by to byla pěkná pandemie. Rhinovirus sice většinou dělá jenom rýmu, ale může být také nebezpečný. U malých dětí a starých lidí je vůbec nejčastějším původcem zápalů plic. Až 9,6 % hospitalizovaných seniorů s rhinovirem zemře právě na zápal plic.

Podobné by to bylo i s jinými viry, protože čím víc vzorků vyšetříme, tím víc případů odhalíme.

PCR pozitivita znamená jen to, že je ve vyšetřeném vzorku přítomna část virové RNA. Nikoliv celý virus. Nic to neříká o tom, zda je dotyčný infekční. Člověk nakažený SARS-CoV-2 je infekční maximálně týden. PCR, jako pomocná metoda, vykazuje pozitivitu běžně týdny i měsíce. Jde o klinicky falešně pozitivní výsledky. Vyšetření PCR je bez klinického kontextu bezcenné.

Za této situace nelze reálně hodnotit význam a rozsah infekcí způsobených SARS-CoV-2. Žádné jiné infekční onemocnění dosud nikdy nebylo v tak masivním rozsahu, bez kontextu klinického stavu, testováno. Nemáme žádné srovnání s jinými infekcemi, a proto nedokážeme současná čísla kvalifikovaně interpretovat. Nevíme co je moc, co je málo, co je normální, co nenormální. Pozitivní výsledek jediného testu je automaticky prohlášen za diagnózu. Aniž by dotyčného vyšetřil lékař.

S komunitním šířením viru bude mezi pozitivně testovanými přibývat osob s náhodně zachycenou zbytkovou RNA po dříve prodělané infekci. Počet „případů“ bude dlouho narůstat a „epidemie“ se bude uměle a naprosto zbytečně prodlužovat. Stejná situace bude u pacientů v nemocnicích. Počet hospitalizovaných i zemřelých s pozitivním PCR testem na SARS-CoV-2 dál poroste. To bude využito jako argument pro další testování a další represivní opatření.

Diagnostiku infekčních nemocí je nutné neodkladně vrátit do ruku kvalifikovaných lékařů, kteří budou pomocná vyšetření indikovat a jejich výsledky interpretovat na základě pacientových příznaků a výsledků ostatních laboratorních vyšetření. Je nejvyšší čas přestat mrhat drahými PCR testy v neindikovaných případech a přestat počítat „pozitivní případy“ bez klinického kontextu. Je nejvyšší čas protestovat proti testování bezpříznakových jedinců. V opačném případě nebude v budoucnu problém si vybrat jakýkoliv jiný virus a stejným způsobem začít hon na pozitivní, testovat zdravé, lehce nemocné, těžce nemocné i umírající. Ve všech skupinách budou pozitivní a pandemie s milióny mrtvých je tu zpět.
MUDr. Hana Zelená, Ph.D.“
biker610i
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa biker610i »

jackb :Dennik N to je snad horsie ako bulvar novy cas alebo topky. :D Denník N ma od objektívnosti hodne daleko a netyka sa to len tejto covid hysterie. V denniku N pokiaľ by mohli za peniaze by zapredali aj vlastnu mater :D
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Stilo napísal: 06 okt 2020, 14:06 Podle profesora Jiřího Berana není možné se nakazit novým typem koronaviru vícekrát.
To je Jiřího Berana osobný názor, Jiří Beran sa nevenuje SARS-CoV-2: Vedecká publikačná činnosť Jiřího Berana.

Naopak, existujú štúdie, čo sa venujú SARS-CoV-2 a tie s Jiřím hlboko nesúhlasia, navrhujem sa teda venovať faktom, nie osobným vyhláseniam random osôb. Tu je napríklad publikácia, ktorá vyčíta metodiku práce, ktorej je Jiří Beran spoluautorom. Aj keď nie som expertom v tomto obore a neviem teda posúdiť, kto sa tu mýli, poukazuje to na fakt, že Jiří Beran možno nie je až taký uznávaný ako by sa mohlo zdať. Aj keď niektoré jeho vyhlásenia sa zdajú byť fajn a podporované, v tomto prípade tne vysoko nad jeho špecializáciu.

Autoeditácia príspevku po 3 min 23 sek:
biker610i napísal: 06 okt 2020, 15:40 jackb :Dennik N to je snad horsie ako bulvar novy cas alebo topky. :D Denník N ma od objektívnosti hodne daleko a netyka sa to len tejto covid hysterie. V denniku N pokiaľ by mohli za peniaze by zapredali aj vlastnu mater :D
cool. Tak zareaguj na citovanú štúdiu a sám môžeš posúdiť, či majú pravdu: https://www.pnas.org/content/early/2020 ... 2008087117

Oh, shit, to ti nejde, čo? To by človek musel vedieť po anglicky, a mať aspoň nejaké tie základy z medicíny a štatistiky aby to vedel prečítať, a fundovane posúdiť, ale ty máš len názor.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

biker610i napísal: 06 okt 2020, 15:40 jackb :Dennik N to je snad horsie ako bulvar novy cas alebo topky. :D Denník N ma od objektívnosti hodne daleko a netyka sa to len tejto covid hysterie. V denniku N pokiaľ by mohli za peniaze by zapredali aj vlastnu mater :D
ako reagoval temp, mas tam link rovno na studiu.
a co je objektivne medium? lebo ak by bolo Nko bulvar, nemas tam clanky za predplanym, vsade reklamu a hlavnou temou by bola suloz na Farme a nie politika. ale ty iste vies lepsie :)

takze si opat nic nevyvratil, len potvrdzujes svoju obmedzenost, nedostatok kritickeho myslenia a znacne pokrocili Dunning-Kruger efekt. co ale hneva, ze tym vystavujes riziku smrti ludi, ktori za to vobec nemozu

a kedze "dochodcovia a deti zomieraju masovo na nosenie rusok", ako sam a bez jedineho zdroja tvrdis, ako je mozne, ze na nosenie ruska uz nevymreli prestarnute a preludnene japonske a korejske mesta? lebo ked slavianska snehobiele deti a starsie obyvatelia "mru ako muchy", mali by aj Japonci. vdaka za odpovede

\\Profesor doktor Beran je jediny, kto ma taky nazor. co je fajn, ale vo vedeckej komunite ako by ho nemal. teda ak sa za tej pol dekady v akademickom svete nic nezmenilo pri tychto vykrikoch do tmy
Napísať odpoveď