Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mek

muka ani ryza sa len tak nepokazia,kludne ich mozes mat v zasobe aj rok. :)
Ja napr jedavam ovsene vlocky,musli a pod to to tiez vydrzi velmi dlho.
Apropo plno spolocnosti vie zabezpecit potraviny ci drogeriu az po dvere, takze netreba mat sstrach ze by clovek umrel od hladu.

Vitamin D ako prevencia a na imunitu je super/ja ho beriem po cely rok/, pisalo sa to uz pred ix mesiacmi, ale treba ho brat DLHODOBO, lebo ten pozitivny ucinok nastupuje iba pomaly.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Peter00 napísal: 20 okt 2020, 18:22 Nechápem tak úplne jednu vec. Tieto testy majú mať 98% presnosť. Podľa odhadov je na Slovensku pozitívnych cca 100k-150k ľudí. Ak budú všetkých testovať, tak z tých 150k určia nejakých cca 3000 ľudí ako negatívnych, hoc budú pozitívni. To mi príde ako úplne v pohode a proti tomu nič nemám, nie je to nič strašné. Ale z ostatných 5,5 milióna bude cca 110k pozitívnych, hoc v skutočnosti budú negatívni. Teda za predpokladu, že veríme tej spoločnosti, ktorá mala testy dodať, že tie testy majú len 2% odchýlku.
Čiže v podstate to znamená, že polovica ľudí, ktorých označíme za pozitívnu, bude v skutočnosti negatívna.
Takto to nefunguje. Číselné vyjadrenie presnosti je jedna vec, ale to neznamená, že podiel ozajstných pozitívov (senzitivita) a ozajstných negatívov (špecificita) je rovnaký. Sú to dve rozdielne čísla.
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

temp napísal: 20 okt 2020, 21:08 Takto to nefunguje. Číselné vyjadrenie presnosti je jedna vec, ale to neznamená, že podiel ozajstných pozitívov (senzitivita) a ozajstných negatívov (špecificita) je rovnaký. Sú to dve rozdielne čísla.
Vola sa to podmienená pravdepodobnosť. A je to tak, ako som písal. Nie je to zrovna ťažká matematika.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Este by ma zaujimala jedna vec, pôjdu na toto testovanie aj ludia, ktorí maju viditelne priznaky, napriklad drazdivy neutichajuci kasel, zvýšená teplota, a pod. Bude tam niekto merat aj teplotu? Lebo v takomto prípade by sa malo odpurucit skôr pcr test, a nezucastnovat sa takéhoto odberu. Takéto prípady by mali v prvom rade riesit obvodny lekari, a dat im z toho nejaku vynimku.

V cesku bude do par dni situacia podobna ako v new yorku z jara
https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/ ... o-hur.html
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tiež som nad tým rozmýšľal, v piatok ráno dostanem nejaký príznak - zvýšená teplota, kašeľ, kýchanie a podobne... asi by som radšej nemal nikde ísť.. lenže do pondelka mi to prejde, mohlo to byť len prechladnutie. V pondelok môžem byť už zdravý, ale nemôžem nikde ísť 10 dní, lebo som nestihol testovanie. Takže musím sa ísť otestovať sám za 70€, aby som mohol chodiť do práce. Ak nestihnem prvé testovanie, môžem ísť na druhé pretestovanie? Čo ak som práve počas toho testovania v karanténe kvôli podozreniu kontaktu s niekym pozitívnym, ktorý pôjde na PCR testy deň po celoplošnom testovaní?

Inak som naozaj zvedavý, ako to budú stíhať.. teraz tá Orava/Bardejov... majú otestovať 180000 ľudí v 235 odberných miestach za 3 dni od 8-20h. To vychádza, že v priemere každú hodinu na jednom odbernom mieste musia otestovať 21-22 ľudí - tj. majú necelé 3min na človeka.

Ak som pochopil správne, ľudia nad 65 rokov nemusia ísť na testovanie, ale rovnako musia potom zostať v izolácii tých 10 dní? Rodičov veľmi nechcem posielať do toho masakru.. len keď to bude znamenať, že tiež nebudú môcť 17 dní vystrčiť päty z bytu (týždeň medzi testovaniami + 10 dní po druhom testovaní) ani v rámci nákupov pre dôchodcov 9-11h?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Cize sa vpodstate pytas ci sa mas spravat zodpovedne a nenakazit ostatnych teda potencialne nikoho nezabit, alebo zabit ale vyhnut sa nekompetentnym psychopatom nariadenej karantene? To ako vazne?
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

tie karantenove sankcie za neucast vsak este nie su schvalene, nie?

lebo ak hej, mohli by rovno vyhlasit celkovy lockdown na tie 2 tyzdne a usetrili by si kopec prace .. ved to tak aj dopadne a oni s tym pocitaju, ze vacsina ludi si to radsej odsedi doma .. urcite nie su pripraveni na plne kapacity ..
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

vacsina ludi si nemoze dovolit dostat iba polovicnu vyplatu..
ropman
Medium Professional
Medium Professional

*****HERO***** napísal: 21 okt 2020, 9:04 tie karantenove sankcie za neucast vsak este nie su schvalene, nie?
Nie su schvalene a aj ak nahodou budu, tak to hned skonci na ustavnom sude tj. nebude to platit kym by ustavny sud nerozhodol ze to je OK. Zatial je to len psychopatov vlhky sen na ktorom sa ukaja.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Nič nie je schálené... väčšinou to sú len reči z tlačoviek. Oficiálne to bude uvedené - ako to býva zvykom pri všetkých opatreniach - až pár hodín pred začiatkom, aby sa nikto nestihol pripraviť.

Autoeditácia príspevku po 51 min 4 sek:
Zatiaľ tam nie sú žiadne postihy:
https://www.mosr.sk/48226-sk/informacie ... -covid-19/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nejaki zaujemcovia na prihlasenie sa ako administrativna vypomoc?
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Ja chcem ist robit vytery, nie som sice zdravotnik ale predpokladam ze tento maly detail nakoniec nebude ziadna prekazka.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 21 okt 2020, 11:02 nejaki zaujemcovia na prihlasenie sa ako administrativna vypomoc?
V tom formulari co som videl nebola taka moznost, neviem ci to bolo zahrnute pod "ine".

Ja sa toho este nebojim, za desat dni sa to este milionkrat vsteko zmeni.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Ta tretia kategória - administratívne aktivity
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

O dezinformaciach v Cesku ohladom COVID-u, u nas je to velmi podobne a plati v podstate vsteko, co povedali tam. A hlavne ich vpliv na pandemiu.

mulatt
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mulatt »

Zatial, co som sa rozpraval s kolegami z firmy, tak vacsina sa ideme testovat (Tvrdosin) Najzaujimavejsie na tom je, ze najviac posrati z vatovej tycinky su chlapi. Obzvlast taki, co pozeraju oktagon, ufc, chodia po posilkach ale palicky v nose sa boja. Tiez je paradox ako vsetci spochybnovali covid ale uz ked sa maju ist otestovat, tak sa boja, ze sa nakazia :)
Co sa tyka organizacie, tak ta je biedna. Su 2 dni do testovania a stale nevieme kde sa mame ist testovat, o kolkej, formular mal byt na stranke uz vcera, aby sme ho nemuseli vypisovat tam, a stale nic..
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

Peter00 napísal: 20 okt 2020, 22:23 Vola sa to podmienená pravdepodobnosť. A je to tak, ako som písal. Nie je to zrovna ťažká matematika.
Áno, je to založené na podmienej pravepodobnosti. Nie, nie je to tak ako si písal. Aj keď áno, máš pravdu, nie je to ťažká matematika.
Poďme si pozrieť ako sú definované pojmy:
Senzitivita = Skutočné pozitívy / (Skutočné pozitívy + Falošné negatívy)
Špecificita = Skutočné negatívy / (Skutočné negatívy + Falošné pozitívy)
Presnosť = (Skutočné pozitívy + Skutočné negatívy) / (Skutočné pozitívy + Skutočné negatívy + Falošné negatívy + Falošné pozitívy) = (Skutočné pozitívy + Skutočné negatívy) / (celá testovaná populácia)

Ako môžeš vidieť, celková presnosť určuje iba pomer správne určených testov, ale už nerozlišuje medzi pozitívnymi a negatívnymi testami.

To čo tvrdíš ty:
98% celková presnosť, teda 2% všetkých ľudí s negatívnym testom sú v skutočnosti pozitívni (tvojich 3000 zo 150k, 98% senzitivita) a 2% všetkých ľudí s pozitívnym testom sú v skutočnosti negatívni (tvojich 110k z 5,5 milióna, 98% špecificita).

Ako to naozaj je:
98% celková presnosť nehovorí nič o presnosti pozitívnych vs. negatívnych testoch.

Prehnaný príklad:
len vymením počet nesprávne identifikovaných ľudí z tvojho príkladu:
110k ľudí zo 150k v skutočnosti pozitívnych ľudí má negatívny test (len 26.67% senzitivita)
3000 ľudí z 5.5m v skutočnosti negatívnych ľudí má pozitívny test (až 99.95% špecificita)
Presnosť = (40 000 + 5 497 000) / (5 500 000 + 150 000) = 0.98 = 98%

Najmä v medicíne (ale zďaleka nielen) sa bavíme primárne senizitivite a špecificite, nie len presnosti, pretože nie je jedno, či nám medzi nami pobehuje 110 000 nainfikovaných ľudí, čo si myslia že sú zdraví a 3000 zdravých ľudí je v karanténe, alebo či je 110 000 zdravých ľudí je v karanténe a len 3000 nainfikovaných sa správa akoby boli zdraví.

Autoeditácia príspevku po 10 min 56 sek:
Mimochodom, tá senzitivita a špecificita je spravidla vždy odlišná. Neviem, či sa jedná o tie testy, čo chce použiť Matovič, ale napr. táto metaštúdia našla na rapid-antigénových testoch priemernú senzitivitu 56.2% a priemernú špecificitu 99.5%.
kuric99

Príspevok od používateľa kuric99 »

Nechcem zakladať novú tému tak to píšem sem. Mám otázku: Je pravda že percentuálna mortalita na Covid19 klesá? Respektíve je pravda že vírus je menej agresívny a stráca svoju silu? Podľa mňa áno, a tu je môj argument prečo si to myslím: Počet pozitívne indikovaných PCR testov exponencionálne stúpa cez 400.000 "prípadov" denne, aj percentuálne takže to nie je iba tým že sa viac testuje čo dokazuje silné reprodukčné parametre, a naopak počet úmrtí na Covid alebo v prítomnosti covidu momentálne klesá,dokonca sa bavíme o absolutných číslach a nemusíme dokonca ani prepočitávať úmrtia k pomeru "positive cases", človek by čakal kedže sa vírus šíri a exponencionálne rastie počet nakazených že musí predsa rásť aj počet úmrtí,ale grafy hovoria úplny opak aj v absolutných číslach, nebodaj ak vypočítame percentuálnu mortalitu k počtu nových prípadov tak agresivita vírusu extrémne ale naozaj extremne klesá , ako inak si mám vysvetlovať to že pozitívne prípady exponencionálne stúpajú ale úmrita nie že ani nestúpajú,oni dokonca v absolutných hodnotých klesajú.

Alebo ak si myslíte že sa mýlim tak mi povedzte akú premennú som nebral do úvahy k môjmu záveru a prečo moje tvrdenie nie je pravdivé, nech počítam ako počítam tak mi vychádza len to že vírus zoslabuje (čo sa týka agresivity/nebezpečnosti), prípadne sa buduje kolektívna imunita(čo je asi priskoro). napíšte čo si o tom myslíte.
Ba-Yo
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ba-Yo »

kuric99: jedna malá poznámka: údaje o mŕtvych sú značne posunuté oproti číslam pozitívnych testov/testov. Kým vykonajú pitvu a potvrdia smrť Covidom, prejde pár dní/týždňov.
Napísať odpoveď