Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa ropman »

Nevidim zmysel odpovedat na tieto otazky. Ano ja by som dal na odporucanie odbornikov tj tvrdy lockdown.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Chces sa bavit vecne a argumentacne, ale napokon odpovedat na otazky nechces. Strata casu s tebou.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ropman napísal: 01 nov 2020, 20:38 Aha takze ty tvrdis ze tam bolo rovnake pocasie ako na slovensku? No tak to by musela byt dobra nahoda teda. A ja som videl vela ludi co na testovani nedrdrziavali rozostupy a co teraz? To ze tu boli poradcovia britskeho premiera nic neznamena, kazdy je zvedavy ako to dopadne lebo taky experiment nikto neurobil este.

Ak toto nejaky stat po slovensku zopakuje tak predpokladam ze to bude na zaklade uspechu a ver tomu ze nedostanem infarkt ale budem velmi rad, ak sa take nieco stastnou nahodou stane.

A to ze by sa ludia nakazili na hroboch by mi praveze vadilo, to je zase len nejaka tvoja dalsia domnienka.
cituj ma kde som napísal, že tam bolo rovnaké počasie, cituj! ty si začal s argumentom počasia, napísal si, že tam bolo pravdepodobne ine počasie, tak uveď aké tam bolo počasie počas testovania Wu-Chanu. je to tvoj argument, tak ho dolož faktami a nie polemikou, že "pravdepodobne". Ak chceš vieš diskusiu v rovine argumentov. ..na ľudi čo nedodržiavali rozosupy si mal upozorniť PZ abo ty sam si im mal povedať.

Tak ak budeš veľmi rad, tak vlastne na čo tu teraz pindáš? Potom nebudeš pindať na iné krajiny, keď to zopakuju, že tiež ohrozuju svojich občanov, abo že to nutia svojim občanom? Či si myslíš, že Johnson, Makron, Merkelova by dali na výber svojim národom a nevynútili by si testovanie?

Tak ako píše heker, ty si len silou mocou potrebuješ zapindať, bez argumentov, bez logiky, len pindať, pindať a pindať, ako spravny slovek pri pive a borovičke.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

mLuks napísal: 01 nov 2020, 21:33 cituj ma kde som napísal, že tam bolo rovnaké počasie, cituj! ty si začal s argumentom počasia, napísal si, že tam bolo pravdepodobne ine počasie, tak uveď aké tam bolo počasie počas testovania Wu-Chanu. je to tvoj argument, tak ho dolož faktami a nie polemikou, že "pravdepodobne". Ak chceš vieš diskusiu v rovine argumentov. ..na ľudi čo nedodržiavali rozosupy si mal upozorniť PZ abo ty sam si im mal povedať.

Tak ak budeš veľmi rad, tak vlastne na čo tu teraz pindáš? Potom nebudeš pindať na iné krajiny, keď to zopakuju, že tiež ohrozuju svojich občanov, abo že to nutia svojim občanom? Či si myslíš, že Johnson, Makron, Merkelova by dali na výber svojim národom a nevynútili by si testovanie?

Tak ako píše heker, ty si len silou mocou potrebuješ zapindať, bez argumentov, bez logiky, len pindať, pindať a pindať, ako spravny slovek pri pive a borovičke.
Dobre ked tak velmi chces, idem citovat:

Testovanie vo wuchane sa konalo v maji podla tohto webu je tam v maji 19 - 27 stupnov:

https://www.climatestotravel.com/climate/china/wuhan

A porovnaj si to s teplotami na slovensku v novembri. Pricom kazdy virolog ti potvrdi ze pri vyssej teplote sa ten virus siri v exterieroch menej, pretoze tie kvapocky rychlo vyschnu.

Snad nemozem kazdeho na celom slovensku upozornovat na rozostupy. Tu nejde len o mna.

Nie nebudem pindat na ine krajiny ked to v pripade uspechu budu opakovat. Keby slovensko toto presne odkopirovalo od inej krajiny kde to dopadlo dobre tak by som nebol vobec proti.
heker
Redeemer
Redeemer

Vymenuj teda 10 krajin v ktorych to dopadlo uspesne.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Ty vymenuj 10 krajin kde pestuju banany :D Uz si povedal ze je to strata casu a zase chces aby som odpovedal na nejake irelevantne otazky.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ropman napísal: 01 nov 2020, 21:51 A porovnaj si to s teplotami na slovensku v novembri. Pricom kazdy virolog ti potvrdi ze pri vyssej teplote sa ten virus siri v exterieroch menej, pretoze tie kvapocky rychlo vyschnu.
To tvrdili niektori virologovia na jar, ale leto a krajiny blizko rovniku to moc nepotvrdili.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Tak ono tam do toho vstupuje viac faktorov a neda sa presne povedat co zrychlilo sirenie aj pri vacsich teplotach a jeden virolog to pred par dnami spominal aj teraz na TA3. Vo vseobecnosti to ale plati pri kvapockovych infekciach.
heker
Redeemer
Redeemer

ropman napísal: 01 nov 2020, 22:18 Ty vymenuj 10 krajin kde pestuju banany :D Uz si povedal ze je to strata casu a zase chces aby som odpovedal na nejake irelevantne otazky.
Sri Lanka, Thajsko, Burundi, Ekvador, India, Cina, Filipiny, Brazilia, Kostarika a Kolumbia. Teraz si na rade ty s odpovedami, ci zase sa radsej vyhnes odpovediam?
mLuks
Addict
Addict

ropman napísal: 01 nov 2020, 21:51 Dobre ked tak velmi chces, idem citovat:

Testovanie vo wuchane sa konalo v maji podla tohto webu je tam v maji 19 - 27 stupnov:

https://www.climatestotravel.com/climate/china/wuhan

A porovnaj si to s teplotami na slovensku v novembri. Pricom kazdy virolog ti potvrdi ze pri vyssej teplote sa ten virus siri v exterieroch menej, pretoze tie kvapocky rychlo vyschnu.

Snad nemozem kazdeho na celom slovensku upozornovat na rozostupy. Tu nejde len o mna.

Nie nebudem pindat na ine krajiny ked to v pripade uspechu budu opakovat. Keby slovensko toto presne odkopirovalo od inej krajiny kde to dopadlo dobre tak by som nebol vobec proti.
no vidiš, že vieš pracovať aj s faktami, ale odpovedal ti na to harrison

Každého nemusíš, ale okolo seba môžeš spraviť poriadok a prispieť tak k uspechu. Zaroveň každého netrebalo upozorňovať, keďže ako som vravel, na mieste kde som bol ja každý dodržiaval rozostupy aj rúška.

Tak potom prečo pindáš na slovensko? Logiku ti vytiahli spolu s vatovou tyčinkou?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ropman napísal: 01 nov 2020, 22:33 Tak ono tam do toho vstupuje viac faktorov a neda sa presne povedat co zrychlilo sirenie aj pri vacsich teplotach a jeden virolog to pred par dnami spominal aj teraz na TA3. Vo vseobecnosti to ale plati pri kvapockovych infekciach.
Takze, by som do toho pocasie moc netahal.

Navyse vo Wu-Chane testovali PCR testami hlavne pre to, ze vtedy ine neboli (respktive neboli schvalene/overene). Zatial co teraz mame antigenove, ktore su priam urcene na plosny screening (je na to viacej dovodou, ale u nas je najvetsi ten, ze pretsovanie celeho slovenska PCR nemame kapacity, trvalo by to niekolko mesiacov).
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ropman napísal: 01 nov 2020, 22:18 Ty vymenuj 10 krajin kde pestuju banany .
myslis Island a jeho sklenniky?
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

A v nasej bananovej republike sa nepestuju. :roll:
ropman
Medium Professional
Medium Professional

mLuks napísal: 01 nov 2020, 22:38 no vidiš, že vieš pracovať aj s faktami, ale odpovedal ti na to harrison

Každého nemusíš, ale okolo seba môžeš spraviť poriadok a prispieť tak k uspechu. Zaroveň každého netrebalo upozorňovať, keďže ako som vravel, na mieste kde som bol ja každý dodržiaval rozostupy aj rúška.

Tak potom prečo pindáš na slovensko? Logiku ti vytiahli spolu s vatovou tyčinkou?
No hej, skoda ze si mi na to nevedel dat aspon nejaky argument ty, ale tak to sa dobre diskutuje ked si v presile, ze?

Zodpovednost za bezpecnost a teda aj dodrziavanie rozostupov a inych opatreni nema byt na mne ale ma to byt zorganizovane tak aby to bolo na 100% bezpecne, co nebolo.

Kritizujem to preto, ze je to riskantny a neovereny experiment s povinnou ucastou. Ked to spravi niekto iny pred tebou a ty to presne zopakujes tak uz to tak riskantny experiment nebude.
harrison314 napísal: 01 nov 2020, 22:40 Takze, by som do toho pocasie moc netahal.

Navyse vo Wu-Chane testovali PCR testami hlavne pre to, ze vtedy ine neboli (respktive neboli schvalene/overene). Zatial co teraz mame antigenove, ktore su priam urcene na plosny screening (je na to viacej dovodou, ale u nas je najvetsi ten, ze pretsovanie celeho slovenska PCR nemame kapacity, trvalo by to niekolko mesiacov).
No ja by som do toho pocasie prave tahal, pretoze to moze byt jeden z faktorov, ktory moze ovplyvnit bezpecnost a tak mal byt zohladneny / zanalyzovany.

Antigenove testy prave nie su urcene na plosne testovanie, su urcene na testovanie ludi s priznakmi.
https://svls.sk/pan-matovic-vase-antige ... byvatelov/
mLuks
Addict
Addict

ropman napísal: 01 nov 2020, 22:58 No hej, skoda ze si mi na to nevedel dat aspon nejaky argument ty, ale tak to sa dobre diskutuje ked si v presile, ze?

Zodpovednost za bezpecnost a teda aj dodrziavanie rozostupov a inych opatreni nema byt na mne ale ma to byt zorganizovane tak aby to bolo na 100% bezpecne, co nebolo.

Kritizujem to preto, ze je to riskantny a neovereny experiment s povinnou ucastou. Ked to spravi niekto iny pred tebou a ty to presne zopakujes tak uz to tak riskantny experiment nebude.
Ak ma raz niekto predbehol v odpovedi, tak nebudem zbytočne opakovať. Hlboko sa ti ospravedlňujem, že tu nesedím nonstop a nečakam na to, kedy odpíšeš aby som ti mohol hned ako prvý zareagovať, mám aj iné veci na robote.

ono to tak bolo zorganizované, to že ľudia sú hlúpi a nepamatajú si, dodržiavanie 2m odstupu keď sa to už omieľa od marca, nie je chyba organizacie

Nejak mi uniklo, kde sa stratí riskantnost, keď to urobí tá iná krajina a my by sme to robili až po nej. Akože u nás bolo riziko nákazy veľkého počtu ľudí a v inej krajine už nebude riziko nákazy veľkého počtu ľudí, lebo to riziko nákazy si vybilo baterky u nás. Alebo, že u nás sa nenakazilo veľa ľudí pri testovaní, tak to bude explicitne platiť aj pre iné krajiny, že ani tam sa nenakazí veľa ľudí pri testovaní, lebo je to proste konštanta, ktorá sa nemení v akýchkoľvek podmienkach... :roll: A neoverený experiment to nie je, lebo Wu-Chan sa už testoval celý s povinnou účasťou (10 mil ľudí), len sa zmenili parametre
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Ak by to bol v inej krajine fail, tak by sme do toho neisli, to je ta vyhoda a zaroven by sme mohli od nich ziskat skusenosti. Podmienky testovania vo wuchane boli ine, je to uplne ina kultura, mentalita a statne zriadenie. Ale to uz sa len opakujem.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ropman napísal: 01 nov 2020, 22:58Antigenove testy prave nie su urcene na plosne testovanie, su urcene na testovanie ludi s priznakmi.
https://svls.sk/pan-matovic-vase-antige ... byvatelov/
Sorry, ale je to práve naopak. Antigénové testy sú vhodné na celoplošné testovanie, pretože su lacné a rýchle. Špecificitu tie testy majú okolo 99,7%, čo v preklade znamená, že len 0,3% z pozitívnych ľudí dostalo mylný výsledok a v skutočnosti sú negatívni. Okrem toho, keď si niekto myslí, že nie je možné, aby bol pozitívny, tak sa predsa hneď v pondelok môže objednať na PCR test.

Podľa výsledkov z Oravy to vyzerá tak, že celoplošné testovanie má význam. Ak by niekoho zaujímala obšírna štatistická analýza, tak na linku. Ľudskou rečou: v najviac zasiahnutých regiónoch je lepšie testovať celoplošne a pravidelne cez rýchle a lacné antigénové testy, v menej zasiahnutých regiónoch je ekonomicky efektívnejšie posilniť kapacity hygienikov a testovať kontakty pozitívnych ľudí PCR testami. https://www.facebook.com/permalink.php? ... id=2247644

Inak paradoxne Bratislava s najviac obyvateľmi má z celého Slovenska najmenšie percento nakazených. Čo je zaujímavé, lebo obvykle sú epicentrom nákazy miesta s veľkou hustotou obyvateľov. A keď si pozriete mapku Slovenska, tak sa to až príliš podobá na volebnú mapku a najčervenšie sú tie smerácke, kotlebovské a harabinovské okresy.

Tiež nechápem, ako môžeš byť zástanca tvrdého lockdownu v štýle Talianska alebo Španielska, kde si ľudia za prachy požičivali psov, aby na pár minút mohli ísť z bytov...keď si sa o pár príspevkov ďalej sťažoval, že tento štát neplatí kompenzácie ľuďom. Tvrdým lockdownom vypneš úplne všetkú ekonomickú činnosť, aj tú, ktorá za aktuálnej epidemiologickej situácie môže v pohode fungovať. Neviem, kde by na to štát zobral peniaze. Okrem toho, nie sme predsa ostrov...za 2-3 mesiace po tvrdom lockdowne by bola epidemiologická situácia zase taká zlá, že by sme mali ďalší lockdown.
Prílohy
Screenshot 2020-11-01 23.12.38.png
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Páni, tu platí:
Ak sa dohaduješ z blbcom viac, než minútu - už sa dohadujú dvaja...
Tiež: Nespor sa s..., stiahne Ťa na svoju úroveň a tam ťa umláti svojimi "argumentami".
Ak niekto nechce rozumieť, len za každú cenu odporovať - stratený čas...
ropman
Medium Professional
Medium Professional

ephramko napísal: 01 nov 2020, 23:33 Sorry, ale je to práve naopak. Antigénové testy sú vhodné na celoplošné testovanie, pretože su lacné a rýchle. Špecificitu tie testy majú okolo 99,7%, čo v preklade znamená, že len 0,3% z pozitívnych ľudí dostalo mylný výsledok a v skutočnosti sú negatívni. Okrem toho, keď si niekto myslí, že nie je možné, aby bol pozitívny, tak sa predsa hneď v pondelok môže objednať na PCR test.
Presne tak to nie je, specifita sa nepocita z pozitivnych pripadov, ale negativnych a je na to vzorec:

https://wikimedia.org/api/rest_v1/media ... e4cb34547c
https://en.wikipedia.org/wiki/Sensitivi ... pecificity

Kód: Vybrať všetko

specifity = number of true negatives / (number of true negatives + number of false positives)
Vezmime si napriklad mesto so 100 000 obyvatelmi kde je 0.5% infekcnych.

Teda mame:
100 000 obyvatelov
a z toho je 500 infikovanych.
a 99 500 true negatives
specifita testu je 0,997

Ked si to dosadime do vzorca tak to vychadza ze false positives je 299,4

Dokaz / skuska spravnosti:

Kód: Vybrať všetko

0,997 = 99 500 / (99 500 + 299,4)
Zaver:

Pri 70% sensitivite testu a 500 infikovanych odhalime:
350 skutocne infikovanych (0.35% vsetkych testovanych)
299 falosne pozitivnych (0.3% vsetkych testovanych)
150 falosne negativnych

Dobre teraz sa pozrime na dalsie rovnake velke mesto so 100k populaciou ale az 5% premorenostou.

100 000 obyvatelov
a z toho je 5000 infikovanych.
a 95000 true negatives
specifita testu je stale 0,997

V tomto pripade pocet false positives vychadza na 285,6 co je len o trochu menej ako v predchadzajucom pripade, ale pri 70% sensitivite odhalime az 3500 skutocne infikovanych co je uz ovela lepsi pomer ku poctu falosne pozitivnych a ovela viac sa to oplati.

Preto nema zmysel pouzivat AG testy na plosne testovanie, ale testovat treba len ohniska. V malo zamorenych castiach treba stale pouzivat PCR testy a trasovanie kontaktov.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

antigenove testy nie su urcene na plosne testovanie- to tvrdia odbornici-epidemiologovia
Napísať odpoveď