Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
dotn
Novice
Novice

Re: Orange Fibernet - vlastny opticky konvertor

Príspevok od používateľa dotn »

Bude mozne pouzit router HG8240 aj pri optike s rychlostou 600 / 60. Su tam gigabitove porty, cize papierovo v tom nevidim problem. Mate s tym niekto realne skusenosti?

Orange ma nedavno pri navyseni rychlosti (z 300 na 600) donutil vymenit stary router HG8245H za HG8245W5 vraj z dovodu, ze ten stary by nestacil na vyssiu rychlost ako 300 Mbps. Myslim si, ze po kabli by tuto rychlost nebol problem dostiahnut, bottleneck vsak bola wifina na tomto starsom routri. Momentalne ale vyuzivam orange router iba ako prevodnik a za nim mam dalsie svoje zariadenie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ake je realne vyuzitie 300 vs 600mbit??? Lebo ked pocitam, tak je to 37,5MB/s vs 75MB/s.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

napr. ked je doma vela clenov domacnosti stahujucich blbosti a pozerajucich videa v 4k :D
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

dotn napísal: 04 nov 2020, 0:09 Bude mozne pouzit router HG8240 aj pri optike s rychlostou 600 / 60. Su tam gigabitove porty, cize papierovo v tom nevidim problem. Mate s tym niekto realne skusenosti?

Orange ma nedavno pri navyseni rychlosti (z 300 na 600) donutil vymenit stary router HG8245H za HG8245W5 vraj z dovodu, ze ten stary by nestacil na vyssiu rychlost ako 300 Mbps. Myslim si, ze po kabli by tuto rychlost nebol problem dostiahnut, bottleneck vsak bola wifina na tomto starsom routri. Momentalne ale vyuzivam orange router iba ako prevodnik a za nim mam dalsie svoje zariadenie.

bude ho mozne pouzit, vsetky huawei ont ktore boli v ponuke od 8240 vratane stacia na 1Gbit/s, no ak mas aj televiziu tak sa odporuca min 8245H, ked nehladime na wifi tak cez lan su vsetky viacmenej totozne, najlepsie riesenie je to co si si sam zvolil a to orange ont do bridge modu s vlastnym routrom, vseobecne vsetky huawei zariadenia na optiku su v Orange celkom crep, ano pracujem s nimi a robim im technicku podporu no sam by som ich na wifi nikdy nepouzil, v orange je upraveny fw, doma mame optiku z telekomu a 8245H v rozvodnej skrini je stabilnejsi ( no mam na neho napojene dalsie 2 routre kvoli wifi ) ako volne polozena verzia od orange, ani ten najaktualnejsi 8245W5 nieje ziadna vyhra

ak ti o tom, ze musis vymenit konvertor hovorili na predajni tak je to dost mozne, pretoze tam v poslednej dobe pracuje vacsina ludi ktori ani nemaju sajnu o tom co hovoria, lepsie je si to overit radsej pred tym na linke 14905/905 volba 3 poruchy internetu a tv, tam dostanes ohladom technickych info najrelevantnejsiu odpoved, na predajni malo kedy ak vobec .
dotn
Novice
Novice

Vdaka za odpoved. Skoda, ze som si toto neprezistil este predtym ako som menil zariadenie. Aj ked rozdiel v cene prenajmu je minimalny (0.50 EUR vs 1 EUR). Nakoniec uz asi ostanem na tomto zariadeni a nebudem kupovat vlastne, neoplati sa to az tak. Iba tie nevyuzivane wifi anteny mi zavadzaju :) a ak som pozrel spravne, nie je ich mozne odpojit bez toho aby som rozobral zeriadenie.

O bridge mod este musim poziadat, momentalne konvertor pracuje v standardnom rezime iba som na nom vypol wifi a zaroven odstranil whitelistovane IP adresy na vzdialenu spravu z WAN - bude to vadit pri ziadosti o prepnutie do L2 modu?

Je zaujimave, ze ako zamestnanec Orange vyuzivas internet od telekomu - o niecom to asi vypoveda :)
hojko napísal: 04 nov 2020, 0:11 Ake je realne vyuzitie 300 vs 600mbit??? Lebo ked pocitam, tak je to 37,5MB/s vs 75MB/s.
Mam doma taky mensi server, kde mi bezi asi 20 dockrovych kontajnerov a potom nejake dalsie virtualky. Zaroven sa u nas doma pozera dost Netflixu... Na druhej strane som nikdy nenarazil na to, ze by mi sucasna rychlost nestacila. Dostal som ale ponuku, pri predlzeni viazanosti, navysit rychlost na spominany dvojnasobok za povodnu cenu ;-).
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

to ci som zamestnanec alebo nie o tom nic nehovori, zijem na dedine kde ma pokrytie optikou len telekom, sice Orange poskytuje optiku aj cez telekom siet no o to uprimne zaujem nemam, nakolko pri tomto rieseni mas zbytocne ont len v bridge mode a potrebujes za nim dalsi router, net je na rodicov ktori maju dlhodobo magio a su zvyknuti aj na UI ich stb, cize toto menit nebudem, zamestnanecka zlava mi to tiez nejako uzasne nezlacnie, optiku ma Orange dobru, no zariadenia niesu podla mna dobre ani zdaleka, cize najlepsie riesenie je naozaj ont od 8240 vyssie uviest do l2 modu ( bridge ) a za nim si uz spravovat vlastne, ak si nastavit l2 mod tak si vsetko spravujes sam na svojom routry, vstup do ont uz mat nebudes, nebude aktivna ani wifi cast a internet ti realne pojde len z portu lan4, vsetko nastavujes podla svojich potrieb
Beus1201
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Beus1201 »

cORP. napísal: 05 okt 2020, 18:36 ano, vsetka komunikacia ide cez tvoj router, cize si nastavis co uznas za vhodne, pri optike este taka sranda, ak aj nemas staticku ipcku menit sa ti bude tak mozno raz za 3 az 6 mesiacov, je pomerne stabilna, cize aj toto sa da celkom pouzivat
Vdaka, s tou IPckou je to fajn vediet, zatial sa zda, ze to tak naozaj je :)
Kazdopadne - HG8240 mam uz doma, ale ked som volal na 905 ze chcem nahlasit nove koncove zariadenie, tak mi oznamili, ze sice sa to da, ale ze to by ma museli preklopit na IPv4, kedze momentalne idem cez IPv6, a ze to je spoplatnene 100 eurami. Tak som to zatial nechal tak.
Moze to byt tym, ze mam len net, bez telky? Na tej terajsej HG8245U vidim vo WAN nastaveniach dve VLANy, obidve cez IPoE, jedna na IPv4, druha na IPv6, ale nevidim tam, ktoru z nich to realne pouziva. Ma to este zmysel nejako riesit, alebo naozaj mam len tie moznosti, co mi povedali?
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

mozes mat kludne ipv6, ipv4 ti je pridelovana nahodne z tzv. dazdnika kde sa prideluju dynamicky podla potreby, zmena na ipv4 naozaj stoji 99 euro, zial rozsah ipv4 adries sa minul cca v roku 2017 a cerpalo sa len z nakupenych, aktualne su prevazne pripojky pridelovane s ipv6, to sa tyka aj dslka, cca od roku 2016/8 su pri novych aktivaciach pridelovane vyhradne ipv6 adresy.
peter9898
Novice
Novice

Príspevok od používateľa peter9898 »

@cORP. Cize ak mam napr. Ubiquiti UDM-Pro s podporou SFP+ portov a dokupim vlastny SFP GPON prevodnik vy v Orange mi ho neviete zaregistorvat ked poslem udaje z GPON SFP prevodnika ? Nemate nejake vlatstne SFPcka prave na takyto ucel ? Nepotreboval by som cely ten balast okolo. Lebo aj ten L2 most papa elektriku a je to dalsia aktivna cast ktora moze zakapat.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

nie, musis mat ont od orange, za neho si zapojis co chces, ziadna ina moznost nieje, do siete nepustame ine zariadenia
Fester1986
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Fester1986 »

Zdravim, vie mi niekto potvrdit to co som sa prave dozvedel na Orange infolinke, ze po novom v "ramci bezpecnosti" uz neprepinaju zariadenia do bridge modu :roll:
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

urcite je to ftth ? tam nic take neplati, normalne sa prepina ont do bridge modu
Fester1986
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Fester1986 »

Urcite je je to model HG8245W5
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Treba zavolat znova, mozno budes mat stastie na ineho operatora, ktory ti povie, ze sa to da. Alebo zavolat na "expert infolinku", kde budu vediet co konkretne chces a obides operatora, ktory nema ziadne technicke znalosti. U Orange nic nove, aj ja som dostal protichodne informacie na infolinke ako na predajni...
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

normalne ide bridge mod, zavolaj bud expert linku alebo linku 905 volba 3, ziadnu inu volbu nedavaj, inak sa nedovolas do Bratislavy ale do ineho mesta a tam teda nepochodis, Mek na predajni nedostanes ziadne info, robia tam bezne osoby ktore ako tak presli cez nejake uvodne skolenie, niesu to ani technici a ani zamestnanci orange, povacsinou plati, ze k technickym veciam nevedia absolutne nic, cest vynimkam
dotn
Novice
Novice

Po dlhsom case sa mi podarilo zohnat vlastny konvertor - HG8240. Po tom co som ho chcel aktivovat na linke 905 (volba 3), mi povedali, ze tento konvertor uz nie je podporovany a podporuju iba nasledovne:
- HG8245H
- HG8245U
- HG8245W5

S vlastnym konverorom som teda nepochodil a poziadal som teda aspon o prepnutie na L2 bridge mod. Pracovnik linky to isiel konzultovat s nadriadenym a nasledne mi povedal, ze toto uz nerobia, lebo to vraj sposoboje problemy v ich sieti a dalej sa ma pytal z akeho dovodu to vobec potrebujem...
Tvrdil som, ze mam informaciu o tom, ze to je mozne a poznam ludi ktori to tak maju spravene. Nasledne som ziadal o spisanie tiketu na prepnutie do bridge modu na vynimku. Poslem sem update ci sa mi to nakoniec podarilo.

cORP. - keby to nahodou neslo cez 905ku, vedel by som to poriesit priamo s Tebou? Vdaka.

EDIT:
Tak uz mam info z Orange, prepnutie do L2 modu na vynimku mi nepovolili. :?
Vraj je este sanca ze by som to mohol vyriesit cez reklacne oddelenie.

EDIT2:
Nevzdal som to a zavolal na 14950 (expert linka) kde mi bez akychkolvek otazok aktivovali L2 mod. Co sa ale tyka zariadenia HG8240, to mi uz aktivovat nechceli, vraj sa ho prave naopak snazia postupne zbavovat lebo im konci podpora.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Preco si kupil HG8240 a nie HG8245W5? Ved ten 8245 sa predava aj na Bazosi.
dotn
Novice
Novice

HG8240 som kupil tiez z Bazosu za 5e, zatial co HG8245W5 sa predava za 50e... tak preto.
Zaroven som chcel cim najmensie zariadenie, naco tam mat 4 wifi anteny ked to vyuzivam iba ako prevodnik a vsetko ostatne je na nom vypnute.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

posli mi do ss nejake tvoje udaje, rc alebo ico, pripadne cislo tej linky, pozriem co tam zas kto stvaral
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

dotn - To bude jeden z dovodov preco to ludia predavali po 5 eur ;)
Napísať odpoveď