Marian KočnerVoľba generálneho prokurátoraVražda Jána Kuciaka21. októbra 2020 13:42
Žilinka: Beda tomu, kto by chcel, aby som zneužil svoju funkciu
Monika TódováMonika Tódová
Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Rozhovor s Marošom Žilinkom z októbra 2020 ako kandidátom na generálneho prokurátora.
Maroš Žilinka pracuje na Úrade špeciálnej prokuratúry a sľubuje, že s ním sa politici na ničom nedohodnú. V rozhovore vysvetľuje:
ako sa stal nominantom strany Sme rodina a ako sa pozná s Borisom Kollárom;
ako si o ňom Kočner, ktorého prípady dozoroval, písal v Threeme;
prečo sa stretáva s podnikateľom Michalom Gučíkom;
aké to je žiť s pocitom, že sa vám aj vašej rodine niekto pokúsil zobrať život;
a ako vníma stav prokuratúry, ktorej neprospela éra Dobroslava Trnku.
Ako ste spokojný s tým, ako sa advokátska komora, ktorá vás nominovala do funkcie, vnútorne vyrovnala s Kočnerovým obhajcom Marekom Parom? Stále je advokát, hoci z Threemy je zrejmé, že sa snažil zdiskreditovať vášho kolegu Vasiľa Špirka.
Je to interná záležitosť Slovenskej advokátskej komory. Predpokladám, že v konečnom dôsledku príde spravodlivosť na každého, kto porušoval etické alebo právne predpisy. Úprimne v to verím.
Toto nie je jediný prípad, keď sa komore nedarí presvedčiť verejnosť, že vyznáva etické hodnoty alebo zásady transparentnosti a že sa vie s Marianom Kočnerom vysporiadať. Advokátom je stále aj Zoroslav Kollár, ktorý bol podľa vyšetrovania kauzy Búrka niečo ako Kočner – tiež si mal zabezpečovať rozsudky, len na inej strane sporu.
[ Aktivujte si zasielanie Newsfiltra každý večer do 20:00 na e-mail. Odber si aktivujte jedným kliknutím. ]
Pre mňa bolo v danom momente dôležitejšie ani nie tak to, kto ma navrhne, ale aby som sa vôbec dostal do hry a mohol presadzovať svoje reformné predstavy o prokuratúre. Slovenská advokátska komora chcela navrhnúť až dvoch kandidátov, aj pána profesora Čentéša, o čom som sa dozvedel v predvečer ukončenia lehoty na podávanie návrhov. Keďže som pochyboval, či je to z hľadiská zákona možné, a považoval by som to za zmätočné, musel som na poslednú chvíľu riešiť aj možnosť druhého návrhu. V piatok mi profesor Čentéš zavolal a oznámil mi, že zobral súhlas s tým, aby ho navrhla komora späť, tak komora podala návrh na mňa.
Neboli ste jediný, kto mal problém dostať sa do hry, aby vás vôbec niekto navrhol, hoci sa rozširoval počet subjektov, ktoré to môžu urobiť. Prečo to vzniklo?
Nie je to legislatívny problém. Subjektov, ktoré mohli navrhovať kandidátov, bolo pomerne dosť. Žiaľ, prišlo k tomu, že jeden z kandidátov je silne spätý s akademickým prostredím, a dané inštitúcie sa rozhodli, že ho navrhnú.
Druhú nomináciu máte od strany Sme rodina Borisa Kollára, aj keď sprostredkovane cez poslankyňu Hajšelovú. Ako sa poznáte s predsedom parlamentu?
Stretol som sa s ním asi dvakrát v živote, vykáme si. Stretli sme sa aj pri podávaní návrhu, v zásade sme si len podali ruku a pripravoval som podklady.
Povedali ste, že ste museli zháňať niekoho, kto by vás ešte navrhol. Komu ste zatelefonovali?
Petrovi Pčolinskému zo Sme rodina, s ktorým sa poznáme už dlho, obaja sme východniari. Pán poslanec mi oznámil, že pani poslankyňa Hajšelová by ma ako členka ústavnoprávneho výboru navrhla. Som jej vďačný za to, že našla tú odvahu a urobila to.
Ako vnímate Borisa Kollára v súvislosti s jeho spoločnou minulosťou s bratislavskými mafiánmi? Má fotografie so šéfmi podsvetia, teda s Jurajom Ondrejčákom alias Piťom, bol vo firme s nebohým Steinhübelom.
Prokurátor nie je tým, kto by mal hodnotiť morálny kredit politika alebo rovno predsedu Národnej rady. Politikom nastavujú zrkadlo občania vo voľbách. Získali takú silu, akú majú.
Mnoho právnikov by sa hanbilo prijať nomináciu od strany Sme rodina. Prečo nie vy?
Pre mňa bolo v danom momente dôležité vôbec byť kandidátom a mať možnosť presadzovať reformné návrhy. Ale bral som to aj tak, že ak ma nikto nenavrhne, tak nie som malé dieťa a nebudem sa búchať o zem. Robil by som si svoju prácu ďalej, možno s ešte väčším nasadením.
Prečítajte si
Boris Kollár: Nikdy som neveksloval tak, ako si o mne myslíte
V boji o generálneho prokurátora na Slovensku vždy šlo o to, že politici si tam chceli dať niekoho, kto im dá potom vo funkcii pokoj. Myslíte si, že Boris Kollár by navrhol za kandidáta na generálneho prokurátora niekoho, od koho by nechcel, aby strážil prípadné problémy jeho ľudí so zákonom?
Garantujem vám, že takýto rozhovor som vôbec nemal so žiadnym politikom. Všetci ma dobre poznáte, nie som nepopísaný list papiera. Všetci vedia, že som principiálny, nekompromisný a že takéto dohody so mnou nepripadajú do úvahy. Do tejto voľby idem s tým, čo bolo mojím krédom celý život – aplikovať právo a zákon spôsobom, ktorý je jasný a nevzbudzuje pochybnosti, že je tu rovnosť pred zákonom. Nech to bude ktokoľvek, nech to je aj predseda Národnej rady, budem prvý, ktorý bude trvať na tom, aby sa vyvodzovala zodpovednosť. So žiadnym politikom nemám žiaden bližší ľudský vzťah.
Prečo sa hovorí, že rokujete s opozíciou?
Počul som, že sa šíria takéto reči. Považujem to za zlomyseľnosť. O mne sa už tri roky píše, že mám byť špeciálny prokurátor, potom generálny. Raz som bol kandidát opozície, raz koalície. Absolútne to odmietam. Nenájde sa jeden človek, ktorý by povedal, že som rokoval s opozíciou.
Vraj sa v tom má angažovať aj Michal Gučík. Vy sa nejako poznáte?
S Michalom Gučíkom sa poznám viac ako desať rokov. Myslím, že sme sa spoznali v čase, keď som bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra. Našli sme si k sebe ľudskú cestu. Nemám veľa priateľov, som skôr odmeraný, ale on je jedna z možno štyroch, piatich osôb, s ktorými sa dokážem porozprávať o bežných ľudských veciach, problémoch a starostiach.
Je váš priateľ?
Áno, považujem ho za priateľa.
Je považovaný za pravú ruku Ivana Kmotríka, v minulosti robil kampaň HZDS, bežne sa uňho stretávajú politici.
Neviem o tom, že by spáchal nejaký trestný čin ani že by bol pravou rukou Kmotríka, ktorého osobne nepoznám. Náš vzťah je úprimný, ľudský, nikdy som od neho nič nechcel a on nechcel nikdy nič odo mňa. Svedčí o tom aj moja rozhodovacia činnosť. Nenájdete kontroverzné rozhodnutie, ktoré by vnášalo tieň na moju osobu. Nenájdete ani jediného kolegu, ktorý by povedal, že som ho žiadal, aby nejakú vec upratal alebo vybavil nejakým spôsobom.
Gučíka nedávno odfotografovali s Petrom Pellegrinim. Vylučujete možnosť, že za vás lobuje pri rozhovoroch s opozíciou bez vášho vedomia?
To neviem vylúčiť, ale ja som sa s ním nikdy na takú tému nebavil a on vie, že by som to ani nechcel. Mojou jedinou garanciou je, že som verejne známy už niekoľko dlhých rokov. Spoločnosť ma pozná, nepotrebujem, aby za mňa ktokoľvek loboval alebo orodoval. Nemám takú potrebu.
Ako často sa s Gučíkom stretávate?
Sporadicky, naposledy som mu bol gratulovať k meninám.
V minulosti bolo vylúčené, aby sa niekto dostal do funkcie bez toho, že hrá s politikmi rôzne kuloárne hry a nasľubuje im rôzne veci. Skončil sa už tento systém?
Neviem, nestal som sa súčasťou takých rozhovorov a nepripustil by som to z princípu. Nie som taký človek. Je pekné, že teraz odprezentujem rôzne svoje názory, ale zrejme z toho nič ďalej nebude a budem si robiť svoju prácu za týmto stolom, kde teraz sedíme. Vôbec to nevnímam dramaticky.
Čiže si myslíte, že vás nezvolia?
Myslím si, že nie, lebo ma poznajú. Tento doterajší systém spôsobil, že na prokuratúre je kultúra pohody, bezpečia, ktorá má za následok rozšírenie ignorancie, nevšímavosti a formalizmu bez väčšieho nasadenia. Pokiaľ sa toto nezmení, tak sa nepohneme ďalej. Viem, že je to primárne o ľuďoch, ale toto vidím ako najväčší problém. Ďalší problém je uzavretosť prokuratúry. Ešte v roku 2011, keď som bol štátnym tajomníkom, sme sa snažili uskutočniť reformu prokuratúry. Aj sa prijala norma, ktorá však bola ďalšou novelou zmenená tak, že dôležité ustanovenia boli vypustené. K týmto zmenám, k otvorenosti a verejnej kontrole sa vtedy vyjadrovali aj krajské prokurátorské rady, aj veľká rada prokurátorov. 99,5 percenta zúčastnených na týchto zhromaždeniach tieto zmeny odmietlo.
Asi to je aj dôvod, pre ktorý sa začalo hovoriť o tom, aby tam prišiel neprokurátor. Prokurátori jednoducho žiadne zmeny nechcú.
Toto ako argument neprijímam. Ja som tiež prokurátor a tieto názory mám konzistentné od roku 2006.
Je vás takých v rezorte menšina.
Ale to neznamená, že tieto zmeny nedokážem presadiť. Na rozdiel od ostatných kandidátov som v tomto absolútne transparentný a názory nemením. Nebudem sa hnať za stoličkou generálneho prokurátora, pokiaľ nebudem môcť napĺňať svoju predstavu. Nechcem to bagatelizovať, ale ak poznáte film Marečku, podejte mi pero!, tak tam je jeden citát, kde otec, pán Sovák, hovorí: „Jsem tam podmínečně a běda vám, jestli mi to nepůjde!!“ Ja hovorím, beda vám, ak sa niekto čo i len pokúsi vplývať na mňa, aby som zneužil svoju funkciu alebo zákon. Neopustím svoje princípy.
Podľa Threemy ste po vražde Jána Kuciaka ešte v čase, keď nebolo zrejmé, že je za tým Kočner a protesty vyzývali na odchod špeciálneho prokurátora Kováčika, rokovali s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom o tom, že by ste sa mali stať špeciálnym prokurátorom. Kočner písal v máji 2018 Bödörovi, že Kali sa asi zbláznil a že ste jeho kandidát. Označovali ho preto za hlupáka.
Asi poznali moje princípy, že by som išiel aj po ňom.
Nepochybne z vás mali obavu, ale rokovali ste vtedy priamo alebo sprostredkovane s Kaliňákom?
Vylučujem, že by som sa o tom s niekým rozprával. Už som povedal, že o mne médiá špekulujú tri roky. Ja som sa o tom dozvedal vždy z médií. Veľa novinárov sa ma pýtalo, či budem špeciálny prokurátor, a ja som hovoril, že neviem, nemal som o tú funkciu ani veľmi záujem. Napokon, špeciálny prokurátor bol stále vo funkcii a napriek jeho výrokom nič nenasvedčovalo tomu, že sa tejto funkcie vzdá. Pokiaľ o mne komunikovali dvaja intrigáni alebo mali informáciu od niekoho iného, to ovplyvniť neviem. Boli to ľudia, ktorí si mysleli, že ovládajú smer, akým sa točí planéta, a že o všetkom vedia. Treba zobrať tú komunikáciu aj v kontexte ďalších správ z Threemy, a ak môžem, tak vám ich prečítam.
Prečítajte.
Kočner mal ku mne jasne vyhranený vzťah a podľa výpovede svedka Petra Tótha hraničil až s nenávisťou. 17. 10. 2017 písal advokátovi, ktorý zastupoval trestnú vec Technopol servis: „Denisu chce Žilinka obviniť z legalizácie príjmov z trestnej činnosti a Dučáka z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zmrd sk….ný zasraný úplatný.“ Potom píše Bödörovi 11. 11. 2017: „Lipšic ide do SaS, má sľúbený post ministra vnútra, Žilinka zase špeciál, bude veselo.“ Potom ide za tým 29. 11. 2017: „Keď sa vrátiš, musíme si okrem Markízy sadnúť aj k budúcnosti GP, mám to kompletne vyriešené, skvelé a priechodné.“ Jednoducho, intrigovali a hľadali možnosti, ako tam dostať svojho človeka. 1. 12. 2017 píše opäť Kočner Bödörovi: „Tomu Dušanovi úplne preplo. Včera vymenoval Bíra za svojho zástupcu a Žilinku za riaditeľa ekonomického odd. Obaja už majú dohodu s opozíciou. Žilinka pôjde na Dušanovo miesto.“ Tak ja som bol dohodnutý s opozíciou a potom o pár mesiacov nato som už mal byť dohodnutý s koalíciou.
Medzitým však zavraždili Jána Kuciaka a situácia sa dosť zmenila. Aj Smer musel narýchlo riešiť situáciu, ak by došlo k odchodu Kováčika alebo ďalších ľudí, a mohol mať záujem upokojiť to. Úrad špeciálnej prokuratúry navyše Threemu predkladá na súdoch ako dôkaz, čiže je relevantná.
Nespochybňujem, že táto komunikácia medzi Kočnerom a Bödörom prebehla. Môžeme to uzavrieť tak, že ja som nerokoval ani s koalíciou, ani s opozíciou.
Vraj ste o tom, že máte sľúbenú podporu od Kaliňáka, hovorili aj na úrade svojim kolegom. A malo to byť sprostredkovane cez advokáta Petra Filipa.
Absolútne vylučujem, že by som sa bavil s Filipom na tému voľby špeciálneho prokurátora.
Aký máte s Filipom vzťah? Kočner písal spoluobvinenej v Donovaloch Jane Šlachtovej 4. 10. 2017, keď ona od neho chcela, aby jej nechal obhajcu Paloviča, toto: „Nepáči sa mi to, malo by to byť v jedných rukách. Nechcem, aby to poletovalo po celej BA. A, samozrejme, nemám nič proti Bisťovi, ale on patrí pod Filipa a ten je veľký kamoš so Žilinkom, KTORÝ TO VŠETKO SPÔSOBIL !!!!“ 2. apríla zase Kočner píše jednému právnikovi: „Ahoj, v stredu už pracuješ? Už dlho nosím v hlave jeden obchodný prípad… a myslím, že teraz naň prišiel čas. Je to jak puzzle. Pekne by nám to zapadlo do TS, poj…li by sme trošku Bašternáka – on by musel presvedčiť Filipa, aby vybavil Žilinku, a myslím, že aj Kán by sa musel prestaviť na inú nôtu…“
Neviem, do akej miery trpel Kočner stihomamom spojeným s mojou osobou a spájal ma s kadekým na svete. S doktorom Filipom sa poznám z čias, keď som bol okresným prokurátorom a stretávali sme sa na krajských poradách, keďže aj on bol prokurátor. Nič viac, nič menej. Ak sa s ním stretnem, podáme si ruku, nemám problém si s ním aj sadnúť a slušne vypiť kávu. Ale nemáme priateľský vzťah.
Mohol Filip tento váš vzťah pred Kočnerom prezentovať tak, že s vami vie o nejakých veciach hovoriť?
Nemienim o tom špekulovať. Ozaj neviem, či to mohol povedať. Viem to, že u mňa nikto nič nevybavoval. A keby sa aj snažil, tak by neuspel. Zoberte si všetky moje postupy a rozhodnutia, tam sú odpovede na vaše otázky. Komunikovali o mne so strachom, na to som hrdý, za to som platený.
Až do zatknutia páchateľov vraždy sa nevedelo, že ja za tým Kočner a že aj vy ste mali byť obeť. Ako ste sa to dozvedeli?
Po príchode do práce za mnou prišiel kolega Turan, ktorý bol pri výsluchu Andruskóa, a povedal, že so mnou potrebuje hovoriť. Povedal mi to a spoločne sme išli za špeciálnym prokurátorom a začali sa vykonávať opatrenia na moju ochranu a na ochranu mojej rodiny. Ja som bol od prvého momentu presvedčený o tom, že tento kvázipodnikateľ má niečo spoločné s vraždou Jána Kuciaka. Po vražde som to aj tlmočil príslušníkovi úradu na ochranu ústavných činiteľov, kde som ho upozornil, že to súvisí aj s mojou prácou, nielen s prácou Jána Kuciaka. On písal o veciach, ktoré som riešil a kde som prijímal rozhodnutia. Spojilo sa mi to a ten môj nešťastný šiesty zmysel mi na to dával odpoveď.
Zmenili ste niečo na svojom živote po tom, čo ste zistili, že ste mohli byť zavraždený?
Moju prácu to neovplyvnilo, práveže ma to ešte posunulo ďalej a presvedčil som sa, že to, čo som robil, bolo správne a stálo to za to. Som opatrnejší, dávam si pozor, keď sa pohybujem, a viac si vážim veci, ktoré človek, ktorý nebol v takom ohrození, považuje za bežné a absolútne prirodzené. Jednoducho, každé ráno si vážim, keď sa zobudím a moja rodina je v poriadku. Vážim si viac aj obyčajné ľudské priateľstvo.
Keby si orgány činné v trestnom konaní robili svoju prácu, tak by k vražde nikdy nedošlo a Kočner by dávno sedel.
Súhlasím s tým.
Cítite za to zodpovednosť? Nemohli ste Kočnerove kauzy skôr zobrať prokurátorke Márii Trstenskej, ktorá ich riešila tak, že skutok sa nestal? Nemohli ste navrhnúť Kočnerovi väzbu už pri obvinení v Donovaloch? Boli ste na úrade s kolegami dostatočne razantní a odvážni?
Ja sa mám cítiť zodpovedný? Myslím, že osobne som urobil vo vzťahu k tejto osobe maximum toho, čo som vedel, a to v čase, keď on bol v plnom rozkvete, ukazoval sa v Smotánke a stálo za ním celé policajné vedenie. Spúšťačom vo vzťahu najskôr k mojej objednávke vraždy a potom, žiaľbohu, aj Jankovej, boli práve tieto naše kauzy – Donovaly a Technopol servis. Presne v čase, keď som podával stanovisko špeciálnemu prokurátorovi v kauze Donovaly, mala padnúť objednávka na moju vraždu. Tých trinásť strán považujem za zakladajúci dokument spoločenskej zmeny, ktorá prišla. Zrejme to docení až história a považujem to za vrchol svojej kariéry. Žiaľ, súčasťou tejto zmeny bola aj vražda novinára. Nedávno bol vzatý do väzby ďalší páchateľ v súvislosti s mojou vraždou, ktorý mal na to objednávať istých Srbov. Všetky tieto informácie potvrdzujú, že bol len moment od toho, že by sme nehovorili o vražde Kuciaka, ale o vražde Žilinku. Ťažko sa mi o tom hovorí, hlavne, keď som sa neskôr dozvedel, že tam mali byť zahrnuté aj moje deti a manželka. V rámci svojich možností som spravil naozaj všetko. Ja som chcel zmenu prokuratúry už v roku 2011. Ja som nebol medzi tými 99,5 percentami, ktorí boli proti. Keď dnes odídem z prokuratúry, tak sa nebudem pred svojimi deťmi za nič hanbiť. Kiež by každý na prokuratúre urobil čo i len toľko. Už by sme boli oveľa ďalej. Po zverejnení mojej kandidatúry dostávam podporu od slušných prokurátorov a hovoria mi, že tí, ktorých ja považujem len za parádne kone, ale nie za kone ťažné, už vyhlasujú, že keď budem zvolený, tak dobrovoľne odídu z prokuratúry. Toto je pre mňa ohodnotenie.
Prečo nešiel Kočner do väzby už pri obvinení v kauze Donovaly?
Je to skôr otázka na kolegu Bíra, ktorý realizoval samotný postup, ale predpokladám, že vzhľadom na časový odstup. V tom čase bolo už len samotné vznesenie obvinenia veľká vec.
Jednou z tých, ktorá dlhé mesiace flákala svoju robotu, je prokurátorka Trstenská. Keby postupovala v zmysle zákona, možno by tie veci nedošli až tak ďaleko. Veď ona schválila Kočnerovým policajtom Jombíkovi a Barochovskému ešte aj to, že v kauze Donovaly nie je potrebné požiadať o zahraničnú právnu pomoc. Aké to je prísť do práce a každý deň ju tam stretnúť?
Keď som sa stal 1. januára 2018 riaditeľom ekonomického odboru, tak na druhý deň po príchode do zamestnania som zistil, že prokurátorka Trstenská prešvihla väzobnú lehotu o jeden deň. Paradoxne, nevšimol si to ani sudca pre prípravné konanie doktor Hrubala, predĺžil lehotu väzby a senát Najvyššieho súdu sťažnosť obvineného zamietol. Ja som však ihneď inicioval vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti voči nej.
Donovaly neboli na disciplinárku? To bolo na rovnakej úrovni, ako keď špeciálny prokurátor Kováčik rozhodol, že to, čo urobil Bašternák, nie je trestný čin.
Orgán s disciplinárnou právomocou je špeciálny prokurátor. Ten to vyhodnotil ako právny názor, ktorý je odlišný od môjho právneho názoru, a Donovaly vtedy pridelil riaditeľovi odboru doktorovi Bírovi. Ten sa plne stotožnil s mojím stanoviskom.
Nie je absurdné, že tu Trstenská stále pracuje? Toto má byť elitný úrad, majú tam byť najlepší z najlepších.
Celá prokuratúra je takáto zaplienená. Tento personálny marazmus započal nástupom doktora Trnku do funkcie a toto, čo tu zasial, budeme žať ešte dlhé roky. Aj voči prokurátorovi, ktorý nemusí byť hoden prokurátorského talára, musíme vždy postupovať len v zmysle zákona. Ja som v rámci svojich kompetencií urobil pri danej osobe všetko, čo som mohol. Dovtedy nikto neuvažoval ani o jej disciplinárnom stíhaní.
Prečítajte si
Prokurátorka Trstenská o kauze Kočner: Vyšetrovateľ postupoval správne
Ako ste vnímali policajnú dvojicu Jombíka s Barochovským? Bývalý šéf finančnej polície Bernard Slobodník v rozhovore pre Denník N povedal, že keď dozorovali kauzu Technopol, najprv ste aj vy boli s nimi spokojný.
S oboma som si vykal a mali sme korektný vzťah. Pri vyšetrovaní káuz vždy plnili pokyny a postupy, na ktorých sme sa dohodli. Kauzu Technopol servis by som rozdelil na dve časti – prvá je krádež akcií a druhá časť je zmocnenie sa orgánov po zinscenovaní mimoriadneho valného zhromaždenia a prevod nehnuteľností. V prvej časti som najprv nemal žiadne pochybnosti o zákonnosti a dobrých úmysloch vyšetrovateľov. K zlomu došlo v momente, keď sa prvá časť prevalila do druhej. Nevedel som, čo je za tým, s kým sa stretávajú, ale ich činnosť už nebola taká ako dovtedy.
Takže prestali pracovať vo chvíli, keď mali vyšetrovať, ako začal firmu tunelovať Kočner.
Áno. Upozorňoval som ich, aby konali riadne ako dovtedy, mal som ich tu aj na pohovore. Bolo to presne v ten deň, keď mi špeciálny prokurátor tlmočil pokyn na preskúmanie kauzy Donovaly, ktorú tiež robili oni. O dva dni som im kauzu Technopol servis odňal. Boli potom aj disciplinárne stíhaní, ale neviem, ako sa to skončilo. Ich disciplinárnemu orgánu som dával veľmi podrobné stanovisko k dôvodom, pre ktoré som im vec odňal.
Ako ste vnímali, keď sa prípad prípravy vašej vraždy oddelil od kauzy Kuciak a išlo to na inšpekciu?
Dnes už môžem s úplnou istotou povedať, že to nebol správny krok. Keby boli obe kauzy zažalované spoločne, dávalo by to úplne iný pohľad na subjektívnu stránku trestného činu a motív hlavného objednávateľa. Jednotlivé prípady sa prelínali. Vypovedal som vo veci ako svedok a poškodený a presne som časovo opísal jednotlivé veci. Sedí to ako ozubené kolieska v hodinkách. Obvinený Andruskó od počiatku spomínal nejakých Srbov, inšpekcia sa tým nezaoberala. Bolo to obdobie ničotnosti, stratený čas. Dnes sa to ďalším svedkom potvrdzuje. Po tom, čo sa to vrátilo na NAKA, nemám pochybnosť, že polícia robí vysoko profesionálnu robotu. Slová Andruskóa sa potvrdzujú a nemal si to odkiaľ vymyslieť.
Práve preto, že výpoveď Andruskóa sa od počiatku potvrdzovala, ako vnímate rozsudok vo veci vraždy Kuciaka, ktorý ho ako svedka spochybnil?
Snažím sa ten rozsudok od jeho vyhlásenia aj s tým špecifickým odôvodnením, keď to poviem veľmi slušne, profesionálne pochopiť, ale nedarí sa mi to. V práve existujú určité logické postupy a zdôvodnenie rozsudku sa týmto logickým postupom vymyká. Som absolútne presvedčený o tom, že odvolací súd nebude mať inú možnosť ako rozsudok zrušiť a vrátiť ho na opätovné konanie.
Čo sa podľa vás na súde stalo?
Je právom a povinnosťou sudcov rozhodnúť podľa svojho najlepšieho svedomia. Ak sú naozaj úprimne presvedčení, že iné rozhodnutie neprichádzalo do úvahy, tak to akceptujem. Je tu dvojinštančné konanie a súd druhého stupňa rozhodne. Sudcov by som určite neobviňoval zo zlých úmyslov, ale uvidíme na konci. Ak mali pochybnosti, mali ich celkom jasne a presvedčivo odôvodniť tak, aby tam neostalo ani len zrnko pochybností. Ale tu nie je zrnko, tu je veľká kopa piesku.
Sudcovia sa v rozsudku zamýšľajú nad tým, že to Andruskó mohol robiť pre niekoho iného alebo aj sám pre seba. Že sa mohol mstiť Kočnerovi za to, že mu vraj niekedy nezaplatil, keď mu zohnal nejakého bieleho koňa, alebo Zsuzsovej, ktorej údajne dlhoval peniaze.
To je úplne absurdné. Vymyká sa to zdravému rozumu – pri všetkej úcte k rozhodnutiu súdu. Ani ja, ani prípadné ďalšie potenciálne obete sme ani Andruskóa, ani Zsuzsovú a tých dvoch vykonávateľov vôbec nepoznali. Naše osoby spája iba jedna jediná osoba. To by musel mať Andruskó vešteckú guľu pri prvých výsluchoch alebo by musel byť čarodejník, aby si toto vedel vymyslieť. Aj v našej veci vypovedá také interné veci z prokuratúry, ktoré nemal odkiaľ vedieť a nemohol si ich vymyslieť. Som presvedčený, že neklame. Vypovedal konzistentne aj na hlavnom pojednávaní. Takéto trestné činy majú vplyv aj na psychiku obvinených a on si naozaj nemusí s odstupom času pamätať presne malé detaily. To by musel byť robot a nahrávať si to na videokameru. Pre toto všetko tomu rozsudku nerozumiem. Vnímam to, samozrejme, emotívne, keďže som tiež mal byť toho súčasťou.
Po vražde Jána Kuciaka ste podávali obžalobu na Antonina Vadalu pre podvod, keď chcel od Pôdohospodárskej platobnej agentúry získať dotáciu 100-tisíc eur na pôdu, ktorá vôbec nebola obrábaná. Ako tento prípad dopadol?
To som opäť preskúmaval postup kolegyne Trstenskej, ktorá to pôvodne zastavila ešte vo veci. Zaujal som iný právny názor, dal som pokyn na vznesenie obvinenia. Veľmi rýchlo sme vec vyšetrili a bola podaná obžaloba, ale trestné stíhanie bolo odovzdané do Talianska, pretože bol v tom čase vydaný do tejto krajiny.
Ak neuspejete teraz v tejto súťaži, budete sa uchádzať o pozíciu špeciálneho prokurátora?
Je to veľmi málo pravdepodobné.
Môže byť špeciálnym prokurátorom Daniel Lipšic?
Ak ho niekto navrhne a Národná rada ho zvolí, tak určite áno.
Nie je prekážkou jeho politická minulosť? Tento úrad bude možno čoskoro zatýkať vplyvných politikov. Nemôže to, že on mal s nimi napríklad politické spory, oslabiť dôveru verejnosti v samotné úkony voči týmto ľuďom?
Daniela Lipšica poznám zrejme aj viac ako 15 rokov. Je to čestný, veľmi slušný človek a vynikajúci trestný právnik so spoločenským rozhľadom a s manažérskymi schopnosťami. Ale pripúšťam, že sú tu momenty, práve tie, ktoré spomínate, ktoré by mohli spôsobovať konflikty záujmov. V takom prípade by musel byť z konania vylúčený a takých prípadov by mohlo byť veľmi veľa.
Ak sa tu začne konečne niečo robiť, tak áno.
Ono sa začne a veľmi skoro. V prvom rade si to bude musieť ujasniť samotný kandidát a potom aj orgán, ktorý ho bude voliť. Ale nepovažujem za správne, keď sa voľba generálneho prokurátora a aj nastávajúca voľba špeciálneho prokurátora začína vždy osobou Daniela Lipšica. Nerobí to dobrotu.
Aj vy ste boli na kandidátke KDH, a keď ste sa v roku 2012 vracali naspäť na prokuratúru, tak sa o tom diskutovalo, či by takéto návraty mali byť možné. Spomínal sa Štefan Harabin aj sudca Peter Paluda, ktorý predtým kandidoval za SaS.
Zákon tieto situácie rieši. Aj posledná novela zákona o prokuratúre stanovila, že za generálneho alebo špeciálneho prokurátora nemôže kandidovať niekto, kto bol posledné dva roky v politike. Ja by som dal ten časový odstup ešte väčší. Vždy je to o človeku. Nikdy som nemal pochybnosť, že sa dokážem na veci pozrieť objektívne. Na politiku nemám žiadne väzby a KDH už druhé funkčné obdobie nie je v parlamente. V strane sú úplne iní ľudia, ktorých ani nepoznám. Mám čisté svedomie.
V rozhovore pre Aktuality ste povedali, že s nikým z vašich spolukandidátov by ste nerátali ako s prvým námestníkom. Prečo?
Každého z kolegov, ktorí kandidujú, si veľmi ľudsky a profesionálne vážim. Som na milión percent presvedčený, že aj keby taká ponuka padla, tak žiaden z nich by ju neakceptoval. Myslím si, že majú tie najvyššie ambície a toto by ich neuspokojilo.
A uspokojilo by to vás? Politické rokovania majú byť práve o tom, že Sme rodina podporí sudcu Klimenta, ktorého by si prial premiér, vtedy, ak sa vy stanete jeho prvým námestníkom.
O týchto rokovaniach neviem. Nejde o to, či by boli naplnené moje ambície. Pozerám sa na to tak, či sú moje ambície prospešné pre spoločnosť. Nikdy som neuvažoval o tom, že by som chcel byť prvým námestníkom generálneho prokurátora. Neviem na tú otázku odpovedať, ale určite by to nebolo naplnenie mojich ambícií. Myslím si však, že generálny prokurátor bude niesť nesmierne veľkú zodpovednosť, bude musieť naplniť veľké očakávania, bude to veľmi ťažká doba, bude treba prijať zásadné rozhodnutia a mal by mať v tomto smere voľnú ruku a musí mať námestníkov, ktorým stopercentne verí.
Bude to naozaj taká zásadná zmena, že uvidíme veľké ryby na súde?
Ak by som si to nemyslel, tak nekandidujem. Garantujem vám jednu vec a poznáte ma, že keď si niečo zaumienim, tak to aj splním: takéto ryby budú na súde bez ohľadu na to, či budem zvolený alebo nie.
Maroš Žilinka (50)
Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského. Na prokuratúru nastúpil v roku 1993 ako právny čakateľ Okresnej prokuratúry v Trnave. Od roku 1997 do roku 2003 bol okresným prokurátorom v Piešťanoch. Od roku 2005 je na Úrade špeciálnej prokuratúry. V rokoch 2010 až 2012 bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra, keď bol ministrom Daniel Lipšic. Po páde vlády Ivety Radičovej sa vrátil na špeciálnu prokuratúru. Po zatknutí vrahov Jána Kuciaka sa ukázalo, že plánovali zavraždiť aj jeho. Podľa Zoltána Andruskóa si vraždu objednal Marian Kočner. Za kandidáta na generálneho prokurátora ho navrhla Slovenská advokátska komora a poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová.
Koronavírus3. decembra 2020 13:26
Slovenka sa zúčastnila na testovaní oxfordskej vakcíny. Proti covidu sa určite zaočkujte, vraví
Otakar HorákOtakar Horák
Michaela Morrisová žije v Británii viac ako 17 rokov. Foto – archív M. M.
Michaela Morrisová žije v Británii viac ako 17 rokov. Foto – archív M. M.
Michaela Morrisová opisuje svoje skúsenosti s testovaním oxfordskej vakcíny.
Slovenka Michaela Morrisová sa v Londýne ako dobrovoľníčka zúčastnila na spojenej druhej a tretej fáze klinického testovania oxfordskej vakcíny proti covidu. „Sestra mi preposlala link s výzvou na očkovanie,“ povedala Morrisová, ako sa o testovaní dozvedela.
Každá vakcína prechádza niekoľkými kolami testovania, aby sa overilo, či je látka účinná a bezpečná.
Celý proces sa začína predklinickou fázou, keď sa vakcína testuje na zvieratách. V tomto štádiu je výskum úplne na začiatku. Preto nie je etické, aby sa látka skúšala hneď na ľuďoch.
[ To najdôležitejšie z každého regiónu sveta v jednom súhrne každý piatok. Ak vás zaujíma svetové dianie, aktivujte si odber Svetového newsfiltra na e-mail. ]
Klinické testovanie
Ak vakcína touto fázou prejde, prechádza sa na trojkolové testovanie na ľuďoch.
„V prvej fáze sa látka podáva len malej skupine osôb a testuje sa základná bezpečnosť a najmä znášanlivosť. V druhej fáze sa na stále pomerne malej skupine osôb overuje predpokladaný ochranný účinok a sledujú sa možné nežiaduce účinky. Do tretej fázy sa zapojí veľká skupina testovaných. Sledujú sa aj raritnejšie nežiaduce účinky a presne sa stanoví schéma očkovania,“ priblížila jednotlivé fázy testovania vakcíny epidemiologička Andrea Kološová.
Vakcína sa na trh dostáva až vtedy, keď ju schvália príslušné regulačné úrady. No tým sa dohľad nad vakcínami nekončí, keďže zaočkovaní dobrovoľníci sa sledujú aj potom.
Schválili použitie vakcíny
Británia sa vo štvrtok 2. decembra stala prvou krajinou na svete, ktorá schválila použitie vakcíny proti covidu. No nejde o „oxfordskú vakcínu“, ktorú vyvíja spin-off Oxfordskej univerzity Vaccitech a farmaceutická spoločnosť AstraZeneca, ale o konkurenčnú vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech.
Ide o najrýchlejšie vyvinutú vakcínu v dejinách – od nápadu po konečný produkt prešlo iba 10 mesiacov.
Prvá zásielka 800-tisíc vakcín by do krajiny mala doraziť už o niekoľko dní. Keďže očkovanie vyžaduje dve dávky, vystačí to na zaočkovanie 400-tisíc ľudí.
Celkovo britská vláda objednala až 40 miliónov dávok vakcíny od Pfizeru a BioNTechu.
V krajine objednali aj 100 miliónov kusov oxfordskej vakcíny, píše BBC.
Bolelo ju rameno
Slovenka Michaela Morrisová je štyridsiatnička a v Británii žije už viac ako 17 rokov.
Do výskumu vakcíny proti covidu sa zapojila z viacerých dôvodov: „Od malička som očkovaná proti všetkému možnému. Vakcínam dôverujem a očkovanie považujem za automatickú vec,“ povedala Morrisová a dodala: „Dlhoročne darujem krv a nebojím sa ihiel. Navyše, výskumné centrum mám neďaleko bydliska, do 20 minút autom. Výskum ma zaujal a chcela som pomôcť.“
Prvú injekciu dostala začiatkom júna. „Asi dva až tri dni ma bolelo rameno ako po intenzívnom cvičení. To bolo všetko,“ hovorí Morrisová.
V prípade zdravotných problémov mala Morrisová k dispozícii číslo, kam sa mohla obrátiť o pomoc. Zdroj – M. M.
Zhruba týždeň až desať dní od injekcie vypĺňala online formulár, do ktorého zaznamenávala svoju telesnú teplotu a prípadné vedľajšie účinky, napríklad bolesti hlavy a iné.
Potom raz týždenne vypĺňala iný formulár, do ktorého uvádzala, či sa zmenil počet osôb v domácnosti a či sa stretáva s ďalšími ľuďmi – v kaviarňach, obchodoch či inde.
Po týždni si robila aj PCR test. Morrisová si robila výtery z nosohltana a špajľu so vzorkou posielala do výskumného centra poštou.
Dvojito zaslepený výskum
Celý výskum bol dvojito zaslepený, čo znamená, že lekár, ktorý Morrisovú očkoval, ani samotná dobrovoľníčka nevedia, či ju zaradili do kontrolnej alebo experimentálnej skupiny.
Cieľom takého dizajnu je zabrániť (nevedomému) skresleniu výsledkov zo strany lekára i pacienta.
V kontrolnej skupine sa podávala vakcína proti meningokokom, v experimentálnej skupine nová vakcína proti covidu.
Morrisová doteraz nevie, ktorou vakcínou ju očkovali. „Výsledky neboli odtajnené,“ povedala, no dodala, že tým, ktorí patria do rizikovej skupiny a mohli by sa v Británii v najbližšom období očkovať, prezradia, či ich zaradili do kontrolnej alebo experimentálnej skupiny, aby sa zbytočne neočkovali proti covidu dvakrát.
Druhá dávka sa podávala v auguste, no v tom čase bola Morrisová na návšteve na Slovensku, preto termín zmeškala. „Druhýkrát ma očkovali až na prelome septembra a októbra,“ povedala Morrisová.
Po druhej dávke ju bolelo rameno, hlava a bola malátna. „Dávku som dostala v piatok a sobotu som preležala v posteli.“ Dodala však, že uvedené vedľajšie účinky boli očakávané. „V porovnaní s rizikami spojenými s ozajstným ochorením je pár dní v nepohode po očkovaní vskutku malá cena.“
Aj pre spomínané vedľajšie účinky si Morrisová myslí, že ju zaradili do experimentálnej skupiny a dostala vakcínu proti covidu, hoci naisto to nevie.
Typy vakcín proti novému koronavírusu:
V súčasnosti je v tretej (záverečnej) fáze klinického skúšania 13 vakcín, celkovo sú po celom svete v rôznej fáze vývoja desiatky vakcín.
Genetické vakcíny
Doručia jeden alebo viac génov nového koronavírusu do našich buniek, aby vyvolali imunitnú reakciu. Patria sem mRNA vakcíny od Moderny či Pfizeru a BioNTechu. Spoločnosti ohlásili účinnosť vakcíny na úrovni 94,5 a 95 percent. Nie sú známe žiadne vážne vedľajšie účinky. Nevýhodou druhej menovanej vakcíny je potreba skladovať ju pri nízkej teplote mínus 80 stupňov Celzia; vakcína od Moderny sa skladuje pri teplote mínus 20 stupňov Celzia.
Vakcíny s vírusovým vektorom
Vakcíny s obsahom vírusov, ktoré sú určené na prenos génov koronavírusu. Tieto vírusové vektory nie sú nebezpečné – buď ide o modifikované zvieracie vírusy, alebo oslabené ľudské vírusy, v tomto prípade adenovírusy. Medzi tieto vakcíny sa radí ruská vakcína Sputnik V, vakcína vyvíjaná Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca či vakcína od Johnson & Johnson. Časopis Nature označil ruskú vakcínu za „kontroverznú“, článok z Lancetu o vakcíne viacerí kritizovali pre podozrenia z falšovania výsledkov.
Proteínové vakcíny
Tieto vakcíny neobsahujú genetický materiál nového koronavírusu, ale proteíny vírusu. Niektoré vakcíny obsahujú celé proteíny, iné len časti. Medzi tieto vakcíny sa radia napríklad tie od spoločnosti Novavax alebo Sanofi.
Vakcíny s oslabeným alebo inaktivovaným vírusom
Vakcíny vyrobené z oslabených koronavírusov alebo koronavírusov, ktoré boli inaktivované chemikáliami. Jedným z výrobcov tohto druhu vakcíny je čínska spoločnosť Sinovac. Podľa imunológa Vladimíra Leksu z SAV je tento typ vakcín spojený s najväčším rizikom nežiaducich účinkov v prípade, že sa vírusy nedeaktivujú správne.
Zdroj: New York Times a Guardian
Pozastavili výskum
Do záverečnej fázy testovania oxfordskej vakcíny zaradili tisíce dobrovoľníkov. Nedošlo k žiadnemu úmrtiu.
V júli sa testovanie vakcíny pozastavilo pre prípad sklerózy multiplex, no dodatočné vyšetrovanie ukázalo, že ochorenie nijako nesúviselo s podaním vakcíny proti covidu, keďže pacient patril do kontrolnej skupiny.
K druhému pozastaveniu výskumu došlo v septembri, keď sa u jednej z dobrovoľníčok vyskytli príznaky typické pre ochorenie zvané priečna myelitída. Prejavuje sa slabosťou a tŕpnutím končatín, oslabením pohyblivosti či paralýzou. No aj v tomto prípade sa po vyšetrovaní výskum opäť rozbehol.
Zvesti, ktoré kolovali aj medzi slovenskými používateľmi sociálnych sietí, že oxfordská vakcína zabíja, obsahuje bunky potrateného plodu a mení sekvenciu DNA, sú chybné a nezakladajú sa na pravde.
Dodatočný celosvetový výskum
No je pravda, že oxfordská vakcína čelí aj kritike odbornej verejnosti. Až dodatočne sa totiž prevalilo, že deklarovaná účinnosť až 90 percent bola výsledkom nezamýšľanej chyby, keď sa časti dobrovoľníkov omylom podala polovičná prvá dávka.
Vedci si zatiaľ nevedia vysvetliť, prečo takýto režim s polovičnou prvou dávkou dosiahol účinnosť 90 percent, zatiaľ čo druhý variant s dvomi plnými dávkami mal účinnosť 62 percent.
Problémom je aj to, že v experimentálnej skupine s prvou polovičnou dávkou nebol nikto starší ako 55 rokov. Pritom všetky dostupné výskumy ukazujú, že vek je najdôležitejším rizikovým faktorom covidu, keďže smrtnosť rastie s vekom a zďaleka najviac obetí tvoria seniori. Problémom testovania oxfordskej vakcíny vraj bola aj malá etnická rôznorodosť či nepomer pohlaví.
Výrobca na kritiku zareagoval tým, že ohlásil nový celosvetový výskum, v ktorom overí deklarovanú úspešnosť vakcíny. Na výsledky sa bude istý čas čakať.
Oxfordskú vakcínu otestujú v globálnom výskume, aby sa dodatočne overila účinnosť 90 percent. Ilustračné foto – ThisisEngineering RAEng/unsplash.com
Vakcína za rok?
Mnohí vyjadrujú pochybnosti, ako je možné za necelý rok vyrobiť vakcínu proti covidu, ak to v iných prípadoch trvá celé roky. Nepodcenilo sa niečo?
Vedec a lekár Mark Toshner z Cambridgeskej univerzity ľudí ubezpečuje, že „nedošlo k sprenevere zásad o bezpečnosti“. V článku pre Conversation píše, že celý proces sa urýchlil, lebo firmy naliali do vývoja všetok možný ľudský a finančný kapitál a regulačné či iné úrady firmám pomáhali namiesto toho, aby im robili prekážky.
„Predpokladám, že farmaceutické firmy, ktoré vyvíjajú túto vakcínu, do nej investujú 90 percent kapitálu aj personálu. Idú naplno,“ povedal o rýchlom vývoji vakcíny imunológ Vladimír Leksa z SAV.
Pomohlo aj to, že nový koronavírus sa pred naším imunitným systémom nemaskuje, čo, mimochodom, dokáže vírus HIV. Preto proti nemu nemáme vakcínu ani po 40 rokoch výskumu.
Wakefield ako pôvodca pochybností
Morrisová hovorí, že „Briti sú na oxfordskú vakcínu veľmi hrdí“, hoci sa nájdu aj takí, ktorí sú proti očkovaniu. Napokon, vlnu antivaxerstva spustil práve britský lekár Andrew Wakefield, ktorý v roku 1998 publikoval v Lancete štúdiu, že MMR vakcína spôsobuje autizmus.
Do štúdie zaradili iba dvanásť detí, ktoré vykazovali kognitívne problémy už pred očkovaním, no Wakefield sfalšoval údaje tak, aby to vyzeralo, že nastali až po ňom.
Výskum trpel konfliktom záujmov, pretože ho financovali právnici, ktorí mali záujem žalovať výrobcov vakcín. Na deťoch vykonal Wakefield testy, na ktoré nemal povolenia, takže mu v Británii odobrali právo vykonávať lekárske povolanie. Aj pre uvedené nedostatky sa štúdia v roku 2010 stiahla, keďže išlo o podvod.
Mnohé dodatočné štúdie na státisícoch detí ukázali, že MMR očkovanie autizmus nespôsobuje.
Článok od Wakefielda a tímu (1998) stiahol Lancet v roku 2010. Reprofoto – Lancet
Určite sa zaočkujte, vraví
Morrisová ľuďom na Slovensku radí, aby „sa proti covidu určite dali zaočkovať“. Ako hovorí, „ide o jediný spôsob, ako sa vrátiť k normálnejšiemu životu“. Názor, že vakcína bude pomyselným klincom do rakvy pandémie, zastávajú aj mnohí slovenskí vedci a vedkyne.
Očkovanie však neznamená okamžitý koniec všetkých opatrení. Potrvá mnoho mesiacov, kým sa zaočkuje taká časť populácie, aby sa šírenie nákazy spomalilo alebo zastavilo.
Presné číslo, koľko ľudí by sa malo dať zaočkovať, nie je známe. „Niektoré štúdie ukázali, že až 50 percent ľudí môže mať T-bunkovú imunitu proti koronavírusu, hoci sa s ním nestretli. Nakoniec bude možno stačiť, ak sa zaočkuje 20 až 30 percent populácie, no v tejto chvíli to nevieme presne odhadnúť,“ povedal tento týždeň pre Denník N lekár a vedec Peter Celec z UK a dodal: „Čím viac ľudí sa zaočkuje a čím skôr sa zaočkujú, tým lepšie.“