je nacase vyuzivat realne hodnoty, napriklad IFR a letalitu specifickych vekovych skupin
hint: chripka ma vyssiu letalitu u ludi <40 ako covid
je nacase vyuzivat realne hodnoty, napriklad IFR a letalitu specifickych vekovych skupin
to si vycital z toho grafu z NCZI?beardie napísal: 07 dec 2020, 14:15 take statistiky su dostupne a umrtnost pod 50 rokov je zanedbatelna, pod 60 rokov umieraju len ti, ktori maju komorbidity
mas nejake data z minuleho roka pre slovensko? aby sme si to vedeli porovnat, kolko tých mladsých 40 rokov zomrelo min rok, lebo okrem celkových poctov som sa nedopátral.
nie je to vseobecne znama informacia?
mas nejake data z minuleho roka pre slovensko? aby sme si to vedeli porovnat, kolko tých mladsých 40 rokov zomrelo min rok, lebo okrem celkových poctov som sa nedopátral.
nepovedal by som, skus k tym obrazkom hodit aj odkaz.
verim, ze toto zvladnes vyguglit sam
nech sa paci: https://www.uvzsr.sk/docs/info/epida/Vy ... 8_2019.pdfskus k tym obrazkom hodit aj odkaz.
dobre, nebolo by v tom pripade vhodne neobmedzovat vekove skupiny, ktore nie su chorobou zasiahnute a vsetku snahu presmerovat k zranitelnym skupinam?podla toho posledneho grafu vyzera, ze umrtnost pod 40 rokov je pri covide rovnaka ako pri chripke, nie nižšia
ten prvy graf si si nasiel v tomto slajde predpokladambeardie napísal: 07 dec 2020, 23:05nech sa paci: https://www.uvzsr.sk/docs/info/epida/Vy ... 8_2019.pdf
No a ako by si to chcel realizovat? Starých a chorých nad 59r izolujes a mladých a pracujúcich nechás nech sa vzájomne nakazia a nadobudnú kolektívnu imunitu?beardie napísal: 07 dec 2020, 23:05dobre, nebolo by v tom pripade vhodne neobmedzovat vekove skupiny, ktore nie su chorobou zasiahnute a vsetku snahu presmerovat k zranitelnym skupinam?
bolo to v clanku v Nku, ale je to hento isteretkvic napísal: 07 dec 2020, 23:43 ten prvy graf si si nasiel v tomto slajde predpokladam
https://www.uvzsr.sk/docs/info/covid19/ ... 201120.pdf
...mozno za mesiac vydaju dalsi slajd... ak by som to mal hladat udaje aktualne, asi sa nedopatram...
v bodoch:No a ako by si to chcel realizovat? Starých a chorých nad 59r izolujes a mladých a pracujúcich nechás nech sa vzájomne nakazia a nadobudnú kolektívnu imunitu?
Tu len napíšem svoj názor. Že zatiaľ stále nevieme aké môže mať vírus po nakazeni dlhodobé následky. Takže aj keď to mladí zvládajú s prstom v nose, som toho názoru, že stále sa je lepšie nenakziť, aj keď sa jedná napríklad o batoľatá. Nemám sice žiadne riešenie, ale myslím si že ani v školách by nemali byť žiaci bez rúšok.beardie napísal: 08 dec 2020, 0:07
pretoze podla dat vieme, ze iste skupiny obyvatelstva respiracne virusy zvladaju lepsie ako ine:
- jasle, materske, zakladne a stredne skoly nemaju problem, vyucujucim a personalu FFP3, zbytok nepotrebuje
beardie napísal: 08 dec 2020, 0:07
- obmedzenia zhromazdovani
...
kedze produktivna cast obyvatelstva nemusi byt podla spomenutych hodnot obmedzena, restauracie a akekolvek dalsie prevadzky otvorit bez obmedzeni
neviem aky toto ma zmysel, ak je niekto symptomaticky tak ma nasledovat ten tvoj bod nižšie
nic ine sa teraz nerobi
vysoke skoly su nejaka vynimka, ci si chcel zahrnút aj tie, lebo predpokladám, ze aj tam by v pohode mohli nosit FFP3.beardie napísal: 08 dec 2020, 0:07 - jasle, materske, zakladne a stredne skoly nemaju problem, vyucujucim a personalu FFP3, zbytok nepotrebuje
mozno vo Svedsku, tu ludia kaslu na opatrenia, z casti na to ma vplyv aj menezovanie.
potom nevidim problem otvorit vysoke skolybeardie napísal: 08 dec 2020, 0:07kedze produktivna cast obyvatelstva nemusi byt podla spomenutych hodnot obmedzena, restauracie a akekolvek dalsie prevadzky otvorit bez obmedzeni
ano precital si si co zaviedli vo Svedsku, jedinej krajine sveta, inde je to buď opačny extrem, pripadne nedodržiavanie ničoho ako v usa, pripadne mix. No spoločne maju to, že nikde nie su spokojny, ani ty čo su otvoreny, ani ty čo su zatvoreny.
v tomto by som súhlasilbeardie napísal: 08 dec 2020, 0:07cielom nie je "hnusobu" znicit, ale zabranit prenosu k susceptibilnym skupinam obyvatelov a zaroven zachovat ekonomicku stabilitu krajiny, cize nastavenie adekvatnych opatreni k danym situaciam
"len mierne nad chrípkovými epidémiami v minulých rokoch", určite? Počas španielskej chripky na našom uzemi ČSR zomrelo okolo 75 tisic ludi, to bol taký najbližší extrém, na ktorý si všetci dobre pamätajú, ešte väčší bol mor vo viacerých vlnách počas storočí, kde už išlo pomali o vymieranie, na dalsie sa už moc nespomína, takže ak myslíš v takýchto rozmeroch, tak áno, iba ako vravíš matematicky "lokálny extrém". Z pohladu chrípkových epidémii po španielskej chrípke to však v česku nie je čo sa týka úmrtnosti iba slabý nadpriemer, poslednú takú chrípkovú epidémiu, "lokálny extrém"zažili v 1995, tam odhadujú, že bolo až 5000 mrtvych, všade plné čakárne, pacienti sa im kopili na chodbách.beardie napísal: 08 dec 2020, 0:07btw, excess mortality na Slovensku je prakticky nulova, v Cechach len naozaj mierne nad chripkovymi epidemiami v minulych rokoch (po matematicky lokalny extrem)
neviem, to nepostrehnutelna sa mi zda z toho co si napisal vyssie, asi torchu prehnane oznacenie, ale povedzme mas pravdu, neviem o ich realiach skoro nic. V druhej vlne im tam zatial zomrelo cca 2000tisic ludi a zacina to stupat, ludia zacinaju byt viac znepokojeni ci by sa nemali prijimat vyraznejsie opatrenia, napr. zaviedli, ze krcmi nemaju po desiatej vecer podavat alkohol s odvolanim do februara, ci prijmu dalsie opatrenia ukaze az cas, tiez si mysleli, ze pride kolektivna imunita ak izoluju starych a zatial sa to nedostavilo.beardie napísal: 08 dec 2020, 0:07v Svedsku takmer nepostrehnutelna pocas ich 1. vlny, v ramci ich 2. vlny su hodnoty dokonca pod dlhodobym priemerom
ak na virusove ochorenie neochories, tak nemozes mat dlhodobe nasledkylukas9206 napísal: 08 dec 2020, 8:14Tu len napíšem svoj názor. Že zatiaľ stále nevieme aké môže mať vírus po nakazeni dlhodobé následky. Takže aj keď to mladí zvládajú s prstom v nose, som toho názoru, že stále sa je lepšie nenakziť, aj keď sa jedná napríklad o batoľatá. Nemám sice žiadne riešenie, ale myslím si že ani v školách by nemali byť žiaci bez rúšok.
to je bezne u kazdeho zapalu plucgogo956 napísal: 08 dec 2020, 8:55 je uz dokazane ze aj u vyliecenych boli najdene rozne negativne zmeny v bunkach v plucach ci mozgu ktore su mozno trvaleho charakteru
ani nie, pod zhromazdovanim myslim koncerty v uzavretych priestoroch, nie navstevu restauracie
symptomy zahrnaju od straty chuti a cuchu, cez zvysenu teplotu az po zapal plucretkvic napísal: 08 dec 2020, 10:01 neviem aky toto ma zmysel, ak je niekto symptomaticky tak ma nasledovat ten tvoj bod nižšie
nie, teraz izolujeme ludi s pozitivnym PCR testom, to je rozdiel, vyznamny!
ale uz i v pripade studentov, nielen vyucujucichretkvic napísal: 08 dec 2020, 10:01vysoke skoly su nejaka vynimka, ci si chcel zahrnút aj tie, lebo predpokladám, ze aj tam by v pohode mohli nosit FFP3.
ani ja
nie, je to vycuc opatreni od epidemiologov, ktory sa pouzival doteraz pri kazdej chripkovej epidemii, resp pandemiiano precital si si co zaviedli vo Svedsku
ano, lokalny extrem je lokalny preto, lebo sa (v pripade casu) objavuje len lokalne - kratkodobo hento je bod, kedy dosiahli maxima, je maximum, cize ledva DVOJnasobok beznych umrti, pricom vekovy priemer je blizko vekoveho priemeru vsetkych zomrelych, v 1-2 tyzdnoch, dovod na znicenie ekonomiky krajiny, resp. vsetkych krajin sveta?určite?
presne tak, tento rok budu mat asi dvojnasobok umrti, mali obmedzenia vsetkeho ako teraz?Z pohladu chrípkových epidémii po španielskej chrípke to však v česku nie je čo sa týka úmrtnosti iba slabý nadpriemer, poslednú takú chrípkovú epidémiu, "lokálny extrém"zažili v 1995, tam odhadujú, že bolo až 5000 mrtvych, všade plné čakárne, pacienti sa im kopili na chodbách.
ano, globalny extrem - napriklad ta spanielskaco je v matematike po lokalnom extreme globalny extrem?
tak za mna dobre, no este by som pridal co je v Anglicku pri non-essentials, ktore boli do zaciatku novembra otvorene: log in skenovanim QR kodu pri vstupe, aby sa lahsie hygienikom trackovalobeardie napísal: 08 dec 2020, 19:02 ani nie, pod zhromazdovanim myslim koncerty v uzavretych priestoroch, nie navstevu restauracie
FFP3 u studentov? Mozno tak FFP2.
neviem o tom ze by sa v tom roku alebo inom dodrziavali nejake opatrenia, okrem chripkovych prazdnin pre deti na skolach, nic ine sa vtedy pocas chripkovej epidemie nerobi. To je na tom prave to strašidelne, ak sa vtedy nič nerobi a to je maximum čo chripka dokaže napachat, tak co by to urobilo tu pri tych beznych opatreniach, neico podobne asi ako v NY na jar a v Taliansku v Bergame.beardie napísal: 08 dec 2020, 19:02 hento je bod, kedy dosiahli maxima, je maximum, cize ledva DVOJnasobok beznych umrti, pricom vekovy priemer je blizko vekoveho priemeru vsetkych zomrelych, v 1-2 tyzdnoch, dovod na znicenie ekonomiky krajiny, resp. vsetkych krajin sveta? btw rok 2018 - jarna epidemia chripky je tam jasne viditelna, i vtedy bol pocet mrtvych priblizne o polovicu vyssi ako bezny priemer a nic sa nedialo, iba sa dodrziavali tie opatrenia, ktore su rokmi preverene
kto cesi? Podla toho grafu, ak to malo byt pre cesko, co si postol vyssie je priemer 2000 mrtvych za sezonu, tu sezonu 2018 mali 3000 mrtvych, teraz maju 9000 nieco, do konca roka to bude ak zacne rast pocet mrtvych cez 11000, co je 5 nasobok priemeru a skoro 4 nasobok zo sezony 2018.beardie napísal: 08 dec 2020, 19:02presne tak, tento rok budu mat asi dvojnasobok umrti, mali obmedzenia vsetkeho ako teraz?
to je hadam jasne, uvidime kam sa to dostane.beardie napísal: 08 dec 2020, 19:02P.S.: podla excess mortality je chripka zodpovedna na Slovensku za ~1500 umrti rocne, nie 57 ako sa pise v hentom reporte, ktory som postoval
57 je počet potvrdených úmrtí = bola vykonaná pitva. To vysoké číslo je len odhad vypočítaný z odhadu nakazených, lebo však vieme, ako to u nás chodí. Keď máš teplotu, zapálené hrdlo a ideš k lekárke, tak ti proste dá antibiotiká a pošle ťa domov. Nikto neskúma, či to je chrípka, iný vírus, či to je bakteriálne... Ak takto prídeš počas chrípkovej sezóny, tak sa to zapíše na vrub chrípky.starysomar napísal: 08 dec 2020, 21:03 "podla excess mortality je chripka zodpovedna na Slovensku za ~1500 umrti rocne, nie 57 ako sa pise v hentom reporte" - prosíííííím?
https://www.uvzsr.sk/docs/info/epida/Vy ... 8_2019.pdf
whatever
momentalne mame 1000 mrtvych na covid, chripke sa pripisuje 1500...To je na tom prave to strašidelne, ak sa vtedy nič nerobi a to je maximum čo chripka dokaže napachat
si robis srandu?