Pomerne silný pc seká v hrách
Pomerne silný pc seká v hrách
Dobrý den, mám Ryzen 5 3500x a gtx 1060 6gb GDDR5 a v niektorých hrách buď nedosahujem také fps ako by som si predstavoval alebo uplne sekaju a su nehratelne ako napr. COD Warzone. Neviem či to je tým že mám 8 GB ram 2133 Mhz alebo tým že nemám SSD ale len WD Blue 1 TB harddisk... Zdá sa mi že je dosť lenivý aj vo windowse a sem tam zamrzne ale ináč ide uplne normálne. Nejaké rady? Upgrade RAM? alebo radšej SSD M2 ? Nechápem ako na takom PC môže sekať warzone čo moji kamoši so slabšími CPUčkami hraju plynulo....Windows som preinštaloval a furt to isté.... 
Re: Pomerne silný pc seká v hrách
ako by si charakterizoval to sekanie? su to FPS dropy, alebo ti normalne hra zamrzne na nejaky maly cas? .. sleduj FPS, sleduj v task manageri vytazenie CPU/GPU/RAM/HDD a mal by si vidiet kde je ten problem.
klasicky HDD moze robit starosti, ak uz ma nejaky ten vek... bez ohladu na tento problem by som urcite do vykonneho pocitaca ine nez SSD pre system nedaval (ci uz sata alebo m2)
klasicky HDD moze robit starosti, ak uz ma nejaky ten vek... bez ohladu na tento problem by som urcite do vykonneho pocitaca ine nez SSD pre system nedaval (ci uz sata alebo m2)
Plynule ide trebars 10 sekund, sek, 5 sekund plynule, sek, sek, 10 sekund, sek a takto.
8gb ram je na dnesne hry vo vysokom rozliseni uz malo. Tiez je mozne ze nestiha Hdd-treba urcite vymenit za SSD.
Stiahni si Open Hardware Monitor a nechaj ho pousteny pocas hrania. https://openhardwaremonitor.org/
Po tom ako ti to zacne sekat skontroluj maximalne teploty. GPU by nemala ist nad 84 stupnov a CPU nad 80.
Ale tiez sa priklanam k tomu, ze za to moze hlavne HDD a malo RAM. Dnes treba na nove hry 16 GB a SSD. Rychlost RAM nehra az taku rolu, to ta bude skor brzdit CPU.
Pri obmedzenom rozpocte najprv upgradni SSD, najlepsie na 500 GB, aby si mal kam instalovat hry. Napriklad: https://www.alza.sk/wd-blue-3d-ssd-nand ... 090701.htm alebo https://www.alza.sk/samsung-860-evo-500-gb-d5258008.htm
Lacnejsie budu mat horsi vykon pretoze nemaju DRAM cache.
A RAM potom dokup idealne taku istu ako uz mas.
Po tom ako ti to zacne sekat skontroluj maximalne teploty. GPU by nemala ist nad 84 stupnov a CPU nad 80.
Ale tiez sa priklanam k tomu, ze za to moze hlavne HDD a malo RAM. Dnes treba na nove hry 16 GB a SSD. Rychlost RAM nehra az taku rolu, to ta bude skor brzdit CPU.
Pri obmedzenom rozpocte najprv upgradni SSD, najlepsie na 500 GB, aby si mal kam instalovat hry. Napriklad: https://www.alza.sk/wd-blue-3d-ssd-nand ... 090701.htm alebo https://www.alza.sk/samsung-860-evo-500-gb-d5258008.htm
Lacnejsie budu mat horsi vykon pretoze nemaju DRAM cache.
A RAM potom dokup idealne taku istu ako uz mas.
Ked disk ide na 100% je to zle?
Autoeditácia príspevku po 46 sek:
Teploty su dobre.
Autoeditácia príspevku po 46 sek:
Teploty su dobre.
Ano, 100 % vytazenie disku moze byt presne pricinou toho preco ti to obcas seka, nestihaju sa nacitavat data ked sa v hre objavia nove objekty.
Autoeditácia príspevku po 1 min 49 sek:
Este doplnim - na SSD nemusis instalovat vsetky hry, staci iba tie najnarocnejsie. Ostatne budu profitovat uz len z toho ze system budes mat na SSD a tym padom bude HDD s hrou vytazeny menej.
Autoeditácia príspevku po 1 min 49 sek:
Este doplnim - na SSD nemusis instalovat vsetky hry, staci iba tie najnarocnejsie. Ostatne budu profitovat uz len z toho ze system budes mat na SSD a tym padom bude HDD s hrou vytazeny menej.
To rozkopem prisahám, za čo si teda učtuju tie peniaze? Aby mi nevydržal harddisk 2 roky....
Autoeditácia príspevku po 27 sek:
to ani neni harddisk, to je rumunská platnička na varenie
Autoeditácia príspevku po 2 min :
a nemôže to že ide na 100% byt sposobene aj niečim inym? niečim čo sa da vyriešit bez rozbitia 120€ v alze?
Autoeditácia príspevku po 27 sek:
to ani neni harddisk, to je rumunská platnička na varenie
Autoeditácia príspevku po 2 min :
a nemôže to že ide na 100% byt sposobene aj niečim inym? niečim čo sa da vyriešit bez rozbitia 120€ v alze?
Disk drzi, ale nestiha
Ja by som povedal, ze SSD je minimalne pre OS zaklad uz minimalne 4-5 rokov. Na hry tak posledne 1-2 roky.
Ale spokojne to upgradni a budes urcite spokojny. Prechod z HDD na SSD je najlepsi upgrade aky sa v sucasnosti da urobit.
Autoeditácia príspevku po 1 min 16 sek:
Ako som pisal vyssie, ked ta tlaci rozpocet tak najprv kup iba SSD, je to 60 € a urcite budes spokojny, je to obrovsky skok vpred a pocitis to aj pri beznom pouzivani PC. Potom sa podla vykonu v hrach rozhodnes ci potrebujes aj RAM.
Ale spokojne to upgradni a budes urcite spokojny. Prechod z HDD na SSD je najlepsi upgrade aky sa v sucasnosti da urobit.
Autoeditácia príspevku po 1 min 16 sek:
Ako som pisal vyssie, ked ta tlaci rozpocet tak najprv kup iba SSD, je to 60 € a urcite budes spokojny, je to obrovsky skok vpred a pocitis to aj pri beznom pouzivani PC. Potom sa podla vykonu v hrach rozhodnes ci potrebujes aj RAM.
a aku mam zaruku že mu nezačne je*ať tak ako tomuto WD Blue harddisku? šak ja neviem ten črep či bol vôbec niekedy dobrý.... mne sa zdá že takto išiel od začiatku.. 100% a pri naročnejšich hrach už lagy...
Autoeditácia príspevku po 2 min 33 sek:
a nebude tak sekať jak toto ked na tom SSD bude aj systém aj hry?
Autoeditácia príspevku po 2 min 33 sek:
a nebude tak sekať jak toto ked na tom SSD bude aj systém aj hry?
To je dane technologiou, HDD ma rychlost citania 100-120 MBps, SSD 400-500 MBps. A to je overene rokmi skusenosti inych uzivatelov vratane mna. Parametre tiez hovoria jasne a ked vezmes jeden z tych SSD co som ti odporucil vyssie tak bude fungovat dobre.
SSD bez DRAM cache zvyknu ist pomalsie pri nahodnom citani dat, ale to nie je ich pripad.
A keby si aj nebol spokojny, tak do 14 dni mozes disk vratit bez udania dovodu.
SSD bez DRAM cache zvyknu ist pomalsie pri nahodnom citani dat, ale to nie je ich pripad.
A keby si aj nebol spokojny, tak do 14 dni mozes disk vratit bez udania dovodu.
primitív
SSD ma hlavne nepomerne rychlejsiu pristupovu dobu k datam oproti Hdd to je jeho hlavna vyhoda.
Ako upgrade je teraz priorita pre teba Ssd, ramku mozes aj neskor. V kazdom pripade je dobre si uvedomit, ze hrat nove hry vo vysokej kvalite si ziada znacne investicie do pocitaca. 16gb ram a SSd som mal uz pred 7rokmi, a to hry v podstate nehravam.
Ked je problemom financna stranka pre teba, tak si zozen z bazara nejaky maly ssd za par eur kde das iba tu hru.
SSD ma hlavne nepomerne rychlejsiu pristupovu dobu k datam oproti Hdd to je jeho hlavna vyhoda.
Ako upgrade je teraz priorita pre teba Ssd, ramku mozes aj neskor. V kazdom pripade je dobre si uvedomit, ze hrat nove hry vo vysokej kvalite si ziada znacne investicie do pocitaca. 16gb ram a SSd som mal uz pred 7rokmi, a to hry v podstate nehravam.
Ked je problemom financna stranka pre teba, tak si zozen z bazara nejaky maly ssd za par eur kde das iba tu hru.
presne toto sa deje jemu sa deje mne... akurat ešte horšie.
No vidis, takze za to moze HDD a RAM ti zatial staci aj 8 GB.
to je pre teba jedno ktory, oba su riesenim rovnako dobrym
Ja sa skor cudujem ze ti to nesekalo hned od zaciatku...mat OS a nove hry na HDD je ako pocuvat pesnicky z kaziet. Ide to ale...
Má doska b450 aorus elite v2 NVME slot/konektor či jak sa to vola? Lebo tú mám a viem že M2 disky podporuje ale neviem či len cez SATA alebo aj NVME.
Oba, ale WD je sice M.2 no so SATA rozhranim, takze je pomalsi. Ten Kingston je NVMe. Aku tam mas zakladnu dosku? Podla toho zistis ci tam mozes dat NVMe disk.
//ano, ta doska podporuje NVMe: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B4 ... v-1x/sp#sp
Tak zober ten Kingston A2000 a si za vodou.
//ano, ta doska podporuje NVMe: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B4 ... v-1x/sp#sp
Tak zober ten Kingston A2000 a si za vodou.
A ktore to je? jak to vyzera?Gothar napísal: 07 jan 2021, 21:40 Oba, ale WD je sice M.2 no so SATA rozhranim, takze je pomalsi. Ten Kingston je NVMe. Aku tam mas zakladnu dosku? Podla toho zistis ci tam mozes dat NVMe disk.