Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gorsche
Medium Star
Medium Star

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa gorsche »

brm- 2-5 dni dopredu. A SMS s terminom druhej davky jej prisla tyzden dopredu.
Alth
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Alth »

Gothar napísal: 16 mar 2021, 9:18 S tym Pfizerom to nevyzera tak zle ako popisuju HN:
Trochu som si to prešiel so zaujímavosti a nepáči sa mi na tom jedna vec - Z celkového počtu z druhého balíka EU (200 000 000 + 100 000 000) sme mohli mať dokopy trochu viac ako 3 600 000 kusov (300 000 000 * 0,0122), ale objednalo sa len 600 000.
Pfitzer sa zaviatal, že zo základného množstva z balíka 200 000 000 kusov, vie pre EU za II. štvrťrok dodať 75 000 000 (+neviem koľko z opcie), čo je približne 37% a zvyšok v III. a IV. štvrťroku. To by znamenalo, že reálne nedostaneme v II. štvrťroku približne 660 000 kusov (+znovu neviem koľko z opcie), ktoré sme mohli mať.

Podľa databezpatosu máme na II. štvrťrok zazmluvnenú dodávku 1 119 460 kusov. Čiže keby sa objednali aj tie chýbajúce 3 000 000, mohli sme mať takmer dvojnásobok tohto množstva.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

koho tym chces ockovat, ked ma populacia 5,5M a ludia pod 30 sa ockovat nemusia ak nemaju komorbidity?
celkovo ma SR objednanych okolo 10M davok

Autoeditácia príspevku po 2 hod 42 min 42 sek:
brm napísal: 16 mar 2021, 11:31 beardie.. tým pádom aj v ostatných krajinách by to klesalo.... pozri si Maďarsko, Poľsko, Rakúsko... ale aj Nemecko, Francúzsko. Počasie bude mať svoj vplyv, ale výraznejšie sa podpisujú o niečo prísnejšie opatrenia - podľa mňa pomohol zákaz do prírody mimo okres, ale hlavne omnoho častejšie hliadky na cestách. Tých je teraz naozaj kopec. Síce zastavujú naozaj náhodne, ale na odstrašenie to asi pomáha - takto to malo byť už od novembra a Matovič by sa nemusel dostať do týchto sračiek. Ale opatrenia sú na diskusiu v susednej téme.
nejde o pocet novych pripadov ale o pocet umrti, a ten vsade okrem Madarska klesa a klesat bude (nejake kratkodobe zmeny nie su pre dlhodoby trend podstatne)

je jasne, ze pocet pozitivnych pripadov bude stupat, krajiny sa otvaraju a zmiernuju "lockdowny", ale kedze najstarsie, a teda najzranitelnejsie, skupiny uz maju byt naockovane, pocet mrtvych bude len klesat bez ohladu na pocty pozitivnych
europe.jpg
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tak je to vďaka očkovaniu alebo vďaka teplejšiemu počasiu? :)
beardie
Redeemer
Redeemer

imho aj aj

znizenie poctu umrti by malo byt drastickejsie vdaka ockovaniu, ale od oktobra 2021 bude zase narast hospitalizacii i umrti, samozrejme hlavne u nezaockovanej casti populacie

kedze ockovanie sa nebude vyzadovat a teda nebude povinne, iste mnozstva umrti su predpokladane
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

takze ked ludia nad 60 prestanu zomierat, zrusia sa covid oddelenia a lekari a zdravotnicky personal pojde po roku na zasluzenu exoticku dovolenku na ucet statu?
nie. budu sa starat o tych, ktori to statistik nepatria. o tych, ktori musia lezat dlhe mesiace na lozku, niekto im musi utierat zadky a otacat ich protu prelezaninam. takze kym sa ockovanim nevytvori ta skutocna a fungujuca kolektivna imunita nezmeni sa vobec nic.
beardie
Redeemer
Redeemer

takze chces udrziavat aktualny "lockdown"?

ja nie, ze ocakavam, ale vyzadujem co najskorsi navrat do normalu
ak budu ohrozene skupiny zaockovane, nevidim dovod, preco by sa to nemalo stat co najskor
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Áno, na jeseň určite príde ďalšia vlna.... ale verím, že vďaka vakcínam bude nápor na nemocnice a pohrebníctva niekoľkonásobne nižší ako teraz posledné mesiace.

Nižšie úmrtia sú dôležité, no nepodceňoval by som ani počty pozitívnych prípadov - tie rastú v iných krajinách v dôsledku uvoľnených opatrení aj napriek očkovaniu a teplejšiemu počasiu.

Vďaka zaočkovaniu zraniteľnejších skupín síce bude nižšia úmrtnosť, ale určite by som nepodceňoval postcovidové syndrómy, ktoré sa prejavujú aj u mladých a zdravých jedincov a dokonca aj u detí (PIMS). Po súčasnej vlne bude určite dostatok vzoriek na ich zmapovanie a určite budú aj nejaké relevantnejšie čísla. Napríklad mojej známej po novembrovom covide so strednými príznakmi minulý mesiac diagnostikovali astmu. Asi sa už nedozvieme, či mohla byť spôsobená covidom, či už mala nábeh, len covid ju privolal o niekoľko rokov skôr?

Autoeditácia príspevku po 4 min 57 sek:
Čím viac budú ľudia srať na opatrenia, tým neskôr sa vrátime do normálu.
jackb
Redeemer
Redeemer

brm, ja som to skusal aj cez clanok no reakcia bola, ze kym nie su cisla tak "skutok sa nestal".
a ako pises, je to ako s detmi, ktorym slubis ZOO, ked budu hracky odlozene. hracky rozhadzane, oblecenie tiez, do toho este vykonane potreby a uz by chceli hladkat zvieratka.

beardie, tebe sa pacia grafy mrtvych. a co skusit grafy hospitalizovanych? lebo kym budu ludia na lozkach, do vtedy sa tomu zvysku nebude dostavat zdravotna starostlivost v takom rozsahu ako pred marcom 2020. kym nebudu nulove hospitalizacie, tak nie je na mieste cokolovek otvarat, lebo to zrusi zdravotnictvo. a co je horsie? pit kavu z kavovaru doma este par mesiacov, alebo nemat lekara, lebo to psychicky nezvladne a uz sa v zivote nepostara ani o morca?
beardie
Redeemer
Redeemer

pocty hospitalizovanych realne klesaju, u nas pozvolne, kedze to u nas dobieha, v inych krajinach vyznamnejsie

datum - aktualne pocty hospitalizovanych - JIS - ventilator
16.3. - 3834 - 331 - 374

k 1.5. ocakavam - <1000 - <75 - <80

to su cisla, ktore su manazovatelne bez vypatia vsetkych sil, nasledne nevidim dovod na akekolvek obmedzenia
jackb
Redeemer
Redeemer

V tom pripade nevidim problem ani ja.
beardie
Redeemer
Redeemer

tak ak dobre citam, ty chces nulu
to je nerealne, s covidom sa treba naucit zit, rovnako ako s chripkou, raz za cas sa vyskytne mutacia, ktora bude mat vacsi vplyv na spolocnost ako je bezne
jackb
Redeemer
Redeemer

0 by bolo optimum. aj chripa moze dopadnut zle a clovek ma znicene zdravie. ak ockovanim vylucime moznost, ze ludia zomru, stale sa mi nepride spravne niekomu nevedome sposobit poskodenie zdravia. snad sa presne urci, kedy tak nastava a aj ti ludia budu moct byt chraneni.
beardie
Redeemer
Redeemer

zivot skodi zdraviu
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Ja by som mal takú otázku. Čo myslíte, stihnem sa zaočkovať do 15. júna ako 23 ročný invalidný dôchodca (DM I.)? Bolo by to dobré, lebo cez leto plánujem cestovať na work and travel, tj. cca. 3 mesiace nebudem doma. Covid som prekonal "iba" raz, ale nechcem, aby ma to tam zase niečo chytilo
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Jackab ak byvas v britanii, kedy to asi tak vidis ze sa dostanes na radu? ja som pocul nieco v tom zmysle, ze do juna/jula by tam mala byt zaockovana "cela" populacia do 18 rokov. Cudzincov ockuju tiez, ci ty prichadzaju na rad az uplne ako posledny?

leslie10 ista nadej tam je, ak sa dovtedy bude cokovat johnsonom, aj sputnikom a budu chodit tie dodavky ako teraz, tak urcite, plus mas aj rizikovy faktor.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Leslie10 napísal: 16 mar 2021, 16:17 Ja by som mal takú otázku. Čo myslíte, stihnem sa zaočkovať do 15. júna ako 23 ročný invalidný dôchodca (DM I.)? Bolo by to dobré, lebo cez leto plánujem cestovať na work and travel, tj. cca. 3 mesiace nebudem doma. Covid som prekonal "iba" raz, ale nechcem, aby ma to tam zase niečo chytilo
Nechodíš do nejakej DSSky?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Prispevok v zlej teme.
jackb
Redeemer
Redeemer

retkvic napísal: 16 mar 2021, 17:09 Jackab ak byvas v britanii, kedy to asi tak vidis ze sa dostanes na radu? ja som pocul nieco v tom zmysle, ze do juna/jula by tam mala byt zaockovana "cela" populacia do 18 rokov. Cudzincov ockuju tiez, ci ty prichadzaju na rad az uplne ako posledny?
jackb.
ked sa nic nepokazi, nedaju ucitelov tiez to prioritnej kategorie, tak ten jun na prvu davku vidim. uz teraz snad idu 55+. neviem, ci starsich cudzincov odkladaju, alebo ako to maju zariadene. skor by som to videl v tom, ako sa taky cudzinec sprava k svojmu zdraviu. ak nie je zaregistrovany u obvodaka podla svojho postoveho kodu, alebo aspon u miestneho zubara, tak ma mozno smolu. lebo inak neviem, ako by ho pozvali na ockovanie. teda tych starsich pozyvali, co bude pre mladsie generacie netusim. teraz sa viac pozera na to, ci nam o dva tyzdne dovolia ist na vylet mimo dediny ci miestnej casti. tento stav trva od 5.1.. minuly pondelok otvorili skoly a caka sa aky to bude mat efekt.
Leslie10
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Leslie10 »

Diky retkvic :))
ephramko napísal: 16 mar 2021, 17:17 Nechodíš do nejakej DSSky?
Nie... Akože nič s tým nespravím, či už budem zaočkovaný alebo nie, len som bol zvedavý na Vaše názory... Aspoň aj takýmto spôsobom sa pripravujem na leto :D :D Tá neistota je strašná vec... takže nič iné mi neostáva, než dúfať, že sa ten celý proces urýchli... Pretože ak rátam iba s tým, že koľko treba čakať iba na druhé očkovanie, tak som veľmi skeptický, že to stihnem...
Napísať odpoveď