Drobné opravy svojho auta / motorky
Re: Drobné opravy svojho auta / motorky
tehcnicky, kazdy olej je dozivotny
Je normálne, že v predu je po jazde jeden kotúč oveľa horúcejši ako ten druhy? Raz som s tým už mal problém, ale to mi tam aj niečo hučalo a smrdelo. Boli to ešte pôvodne brzdy na konci života. No teraz to sú úplne nové brzdy, majú najazdené cca len 3000km. Nepočujem síce nič a ani necítim spaleninu, no jedného kotúča sa ani nedotknem ten druhy je len teplý.
Niekedy sa stane, že s autom nejazdim aj týždeň. Žijem v Nemecku pri mori kde je stále vlhko a celu zimu do toho aj prší. Nemôže táto kombinácia nejak prilepiť brzdy alebo niečo také?
Pripadne ma ešte napadá, že som asi 2 roky nemenil brzdovu kvapalinu. Môže to nejak súvisieť?
Niekedy sa stane, že s autom nejazdim aj týždeň. Žijem v Nemecku pri mori kde je stále vlhko a celu zimu do toho aj prší. Nemôže táto kombinácia nejak prilepiť brzdy alebo niečo také?
Pripadne ma ešte napadá, že som asi 2 roky nemenil brzdovu kvapalinu. Môže to nejak súvisieť?
Normalne to nie je. Zda sa, ze bud ti platnicku nevracia spat, pretoze tamnostava visiet alebo mas rozdielny brzdy tlak. Skor si myslim, ze ti to ostava visiet, platnicka stale drie o kotuc a tym je to potom horuce.
Ja žijem v Bremen a to, že mi prilepí brzdy, je tu normálne. Keď idem s autom po pár hodinách, tak je normálne počuť praskanie, keď sa zadné brzdy odlepia. Keď som na Slovensku, tak takéto niečo nepozorujem. No žiadny smrad nepociťujem od bŕzd a tiež som si ešte nevšimol, že by mal byť niektorý kotúč horúci viac, ako je normálne.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Pred 4 rokmi kedy som si kúpil svoje prvé auto som nevedel vobec nič o autách, nula, nič.
Kúpil som od takých dochodcov s nájazdom 117 000 km. Garážované, podpriemerné množstvo hrdze. To som vtedy ešte netušil, že oni spravili najlepší verkauf svojho života.
Výmena výfuku mi prišla ešte v poho oprava a nasledovali rozne drobnústky. To som sa z toho tešil. Kúpil som si zákl. náradie, všetko v Lidli.
Na jeseň 2017 začala preklzovať spojka. To už som bol trochu smutný z toho, ale veď dobre, bude to dobrodružstvo. Bolo celkom, apríl 2018.
V júli 2018 sme to s kamošom dali k Čiernemu moru a naspať. Na polceste naspať začal pri ľavom rejde hučať homokĺb, takže asi 700km jazdy strachu. Pri Košiciach stíchol a ešte po Brne dal do výmeny poloosi ďalších 1000km.
Odvtedy sa mi na tom aute posralo X vecí, čo nemá zmysel ani vymenúvať. To auto malo u tých dochodcov servis typu "Pepa od sousedů".
Na jar 2021 sa objavil olej vo vode a to už som si uvedomil, že motor je všade ogrcaný od oleja, je to typický prejav rupnutia hlavového tesnenia u P106/C. Saxo.
Výmena hlavového tesnenia je vlastne veľa drobných opráv následujúcich bezprostredne po sebe
Cena náhradných dielov, kúpeného náradia mnohonásobne prevýšila kúpnu cenu auta, ale mám nakopené skúsenosti a vedomosti a zážitky, čo má pre mňa vačšiu hodnotu, než tie minuté peneži.
Robil som to teraz v novembri+decembri v garáži, kt. som rekonštruoval na jeseň (v skutočnosti mi to robili kamoši, ja som platil účtenky za stavebný materiál).
Auto po zložení naštartovalo na tretí brnk. Nezabudnuteľné dobrodružstvo. Na Slovensko som v pohode dorazil.
Kúpil som od takých dochodcov s nájazdom 117 000 km. Garážované, podpriemerné množstvo hrdze. To som vtedy ešte netušil, že oni spravili najlepší verkauf svojho života.
Výmena výfuku mi prišla ešte v poho oprava a nasledovali rozne drobnústky. To som sa z toho tešil. Kúpil som si zákl. náradie, všetko v Lidli.
Na jeseň 2017 začala preklzovať spojka. To už som bol trochu smutný z toho, ale veď dobre, bude to dobrodružstvo. Bolo celkom, apríl 2018.
V júli 2018 sme to s kamošom dali k Čiernemu moru a naspať. Na polceste naspať začal pri ľavom rejde hučať homokĺb, takže asi 700km jazdy strachu. Pri Košiciach stíchol a ešte po Brne dal do výmeny poloosi ďalších 1000km.
Odvtedy sa mi na tom aute posralo X vecí, čo nemá zmysel ani vymenúvať. To auto malo u tých dochodcov servis typu "Pepa od sousedů".
Na jar 2021 sa objavil olej vo vode a to už som si uvedomil, že motor je všade ogrcaný od oleja, je to typický prejav rupnutia hlavového tesnenia u P106/C. Saxo.
Výmena hlavového tesnenia je vlastne veľa drobných opráv následujúcich bezprostredne po sebe
Cena náhradných dielov, kúpeného náradia mnohonásobne prevýšila kúpnu cenu auta, ale mám nakopené skúsenosti a vedomosti a zážitky, čo má pre mňa vačšiu hodnotu, než tie minuté peneži.
Robil som to teraz v novembri+decembri v garáži, kt. som rekonštruoval na jeseň (v skutočnosti mi to robili kamoši, ja som platil účtenky za stavebný materiál).
Auto po zložení naštartovalo na tretí brnk. Nezabudnuteľné dobrodružstvo. Na Slovensko som v pohode dorazil.
o toto slo, nahodou, celkom dobra zabavaAndi_Cibula napísal: 23 dec 2021, 12:50mám nakopené skúsenosti a vedomosti a zážitky, čo má pre mňa vačšiu hodnotu, než tie minuté peneži.
-
starysomar
Hardcore addict
Klobúk dolu 
Cena údržby u starého auta často prekročí nadobúdaciu cenu. No stále je to o tom, či človek môže alebo chce investovať do nového - ktoré mu do zajtra zlacnie o 10% a či ho bude baviť, ak sa mu na ňom bude čosi srať alebo bude nešťastný z každého nového škrabanca, ťukanca.
Nedávno ktosi písal, že sa mu na 11-ročnej Kii pototo čosi za 2700 eur a hoci na to pôvodne boli zvolávačky, neuznali mu to, lebo - viac, než 10 rokov.
ýživné čítanie je napríklad aj na: https://svolavacky.cz/nejnovejsi-svolavaci-akce/
Osobne nevedieť, čo s peniazmi, kúpim si Teslu Y.
Cena údržby u starého auta často prekročí nadobúdaciu cenu. No stále je to o tom, či človek môže alebo chce investovať do nového - ktoré mu do zajtra zlacnie o 10% a či ho bude baviť, ak sa mu na ňom bude čosi srať alebo bude nešťastný z každého nového škrabanca, ťukanca.
Nedávno ktosi písal, že sa mu na 11-ročnej Kii pototo čosi za 2700 eur a hoci na to pôvodne boli zvolávačky, neuznali mu to, lebo - viac, než 10 rokov.
ýživné čítanie je napríklad aj na: https://svolavacky.cz/nejnovejsi-svolavaci-akce/
Osobne nevedieť, čo s peniazmi, kúpim si Teslu Y.
Včera pri prvých mrazoch (-8) mi auto zahlásilo, že ma malo brzdovej kvapaliny. Môže to mať niečo s tým spoločne, alebo to bola len náhoda?
Objednal som novú kvapalinu presne podľa servisnej knižky na doliatie. Ale nebude to na návštevu servisu? Brzdová kvapalina by sa asi sama od seba nemala strácať nie? Auto je ešte v záruke, takže ak by bol niekde problém, tak to snáď záruka pokryje.
Objednal som novú kvapalinu presne podľa servisnej knižky na doliatie. Ale nebude to na návštevu servisu? Brzdová kvapalina by sa asi sama od seba nemala strácať nie? Auto je ešte v záruke, takže ak by bol niekde problém, tak to snáď záruka pokryje.
-
guess.whoo
Redeemer
tak pozri aku mas hladinu brzdovky pod kapotou. ak nechyba tak moze byt chyba napriklad v senzore. Zacni ale kontrolou hladiny kvapaliny
Jasne, to som kontroloval ako prvé. Kvapalina je naozaj pod ryskou minimálnej hladiny.
Na aute mi odišla riadiaca páka (našťastie pri parkovaní pred domom, keď som sa chcel finálne posunúť ešte o pol metra dopredu a zaradiť z N do 1). Páka teraz voľne lieta dopredu a dozadu (v osi 3-N-4) a do strán sa nedá posunúť vôbec. Pozerali sme to, a jedno lanko/tiahlo je úplne odtrhnuté.
Moja otázka ale znie, môže sa toto stať aj nejakým spôsobom samé od seba, prípadne nejakým nesprávnejším zaradením (na silu) a opotrebovaním toho lana (bývalá na tom radila dosť nekompromisne), alebo to musí nutne značiť vážny problém s prevodovkou?
Moja otázka ale znie, môže sa toto stať aj nejakým spôsobom samé od seba, prípadne nejakým nesprávnejším zaradením (na silu) a opotrebovaním toho lana (bývalá na tom radila dosť nekompromisne), alebo to musí nutne značiť vážny problém s prevodovkou?
Cca 8 rokov dozadu som mal rovnaký problém na jednom z áut. Prevodová páka sa chovala ako joystick. S prevodovkou to nemalo nič. Auto už malo v tej dobe cca 12 rokov a rozpadli sa gumové objímky čapu, na lanovodoch. A plus išlo ťažšie radiť, no to z toho dôvodu, že sa medzi lanko a ten obal dostala vlhkosť. Dosť možné, že máš rovnaký problém.
Isto tam bude viac vecí opotrebovaných, to bez debaty, to auto už má 14 rokov, ale v motorovom priestore vidíme 2 lanká idúce z páky, a jedno je otrhnuté (vysúva a zasúva sa do prázdna), čiže toto je aktuálne problém. Ale či je to aj prvotná príčina - dúfam že bude prevodovka OK. 
Na prevodovke máš 2 čapy, na ktoré sú tie lanká napojené. Na konci lanká by mala byť kovová guľa, v ktorej bude gumová výplň, ktorá je nacvaknutá na tých čapoch.
Ináč, prevodovku mi v tej dobe mechanik skúšal tak, že pri vypnutom motore a bez stláčania spojky, skúšal radiť každý prevodový stupeň. Keďže necítil žiadny neštandardný odpor, tak prevodovka bola podľa neho OK. Len tie lanká som musel komplet vymeniť.
Ináč, prevodovku mi v tej dobe mechanik skúšal tak, že pri vypnutom motore a bez stláčania spojky, skúšal radiť každý prevodový stupeň. Keďže necítil žiadny neštandardný odpor, tak prevodovka bola podľa neho OK. Len tie lanká som musel komplet vymeniť.
-
tacosi
Moderátor
Ona sa nestratila,len je v brzdovych valcekoch,kedze sa dosticky opotrebuvaju a tym padom su valceky viac vysunute.
-
Andi_Cibula
Addict
Presne tak. Po výmene zošľahaných platničiek za nové hladina v nádržke brzdovky zase stúpne, že by až odsať trebalo.
Správne je ale tejto príležitosti prehnať novú brzdovku celým systémom.
Správne je ale tejto príležitosti prehnať novú brzdovku celým systémom.
-
Andi_Cibula
Addict
Mercedes B200 gen1.
360 000 km na tachu, pri prejazde aj malej nerovnosti búchanie a lúpanie od zadnej nápravy. Všetky nápravové prvky pôvodné z fabriky.
Po demontáži nápravy z auta stredový silentblock mäkký, siláče uloženia bočných ramien na šalát.
Pri tej príležitosti sme prelisovali siláče aj v samotných ramenách, siláče stabíka tiež nové. Tlmiče už mali svoje najlepšie dni za sebou.
Po namontovaní do auta búchanie a lúpanie zmizlo.
Netreba sa toho báť
Celkom triviálna oprava, hoc nám to trvalo kumulatívne tak 10 hodín čistého času. Väčšina času sme sa škrabali po bradách ležiac na zemi, že v akom poradí to montovať. Na druhý krát by sme to stiahli určite na polovicu.
360 000 km na tachu, pri prejazde aj malej nerovnosti búchanie a lúpanie od zadnej nápravy. Všetky nápravové prvky pôvodné z fabriky.
Po demontáži nápravy z auta stredový silentblock mäkký, siláče uloženia bočných ramien na šalát.
Pri tej príležitosti sme prelisovali siláče aj v samotných ramenách, siláče stabíka tiež nové. Tlmiče už mali svoje najlepšie dni za sebou.
Po namontovaní do auta búchanie a lúpanie zmizlo.
Netreba sa toho báť
-
guess.whoo
Redeemer
niekto to pekne odignoroval
lis mas doma ci si to daval niekde robit?
-
Andi_Cibula
Addict
Siláče ramien sme nalisovali improvizovanými prípravkami závitovou tyčou. Staré sme vybojovali násilím, tzn. gumové vnútro odvŕtať a kovovú objímku napíliť a vydlátovať von.
Veľký stredový siláč sme zverili spriateľenému autoservisu na prelisovanie. Preto sme nápravu viezli v druhom aute.
V servise nám ale povedali, že siláč tam nedrží nejakou veľkou silou, tak sme zhodnotili, že asi aj to by sme dali predchádzajúcou metódou a stačila by asi závitová tyč.
Pán majiteľ odkúpil auto od rodičov a keď ho so stavom 340 000 km prevzal, tak ešte nebúchalo.
Mesiac po prevzatí mu začal tiecť olejový intercooler. 20 000kč oprava.
Ten týždeň ako udreli horúčavy mu prestala fungovať klimatizácia. 20 000kč oprava.
Ja som mu to vravel, od rodičov auto nikdy nekupovať
Veľký stredový siláč sme zverili spriateľenému autoservisu na prelisovanie. Preto sme nápravu viezli v druhom aute.
V servise nám ale povedali, že siláč tam nedrží nejakou veľkou silou, tak sme zhodnotili, že asi aj to by sme dali predchádzajúcou metódou a stačila by asi závitová tyč.
Pán majiteľ odkúpil auto od rodičov a keď ho so stavom 340 000 km prevzal, tak ešte nebúchalo.
Mesiac po prevzatí mu začal tiecť olejový intercooler. 20 000kč oprava.
Ten týždeň ako udreli horúčavy mu prestala fungovať klimatizácia. 20 000kč oprava.
Ja som mu to vravel, od rodičov auto nikdy nekupovať
-
hojko
Site Admin
A myslis, ze to bude az take presne, ze sa to po case nevybije??? Co geometria auta, ta bola spravena a je v norme???