Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa Blastbit »

Denny- vidíš aký je tu chaos, sprav si ag test a ten mu ukáž a nemusíš sa doťahovať s nim o potvrdení. Alebo mu zavolaj ci mu stací aj to 91 dnové potvrdenie.
DENNY
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa DENNY »

Blastbit napísal: 19 apr 2021, 19:26 Denny- vidíš aký je tu chaos, sprav si ag test a ten mu ukáž a nemusíš sa doťahovať s nim o potvrdení. Alebo mu zavolaj ci mu stací aj to 91 dnové potvrdenie.
Nemam problem s testovanim sa, problem je vsak v tom, ze dnes som nemal absolutne cas (prerabka domu s majstrami) ist si spravit test a zajtra to pred barberom tiez urcite nestihnem, kedze tam idem skoro rano aby som nemusel meskat na dom a asi vsetky MOMky v mojom okoli otvaraju najskor o 9:00h.

Ide mi skor o to, ci mi nepomozu v pripadnej konfrontacii ci vymyslania z tej druhej strany ani screenshoty z fb stranky a webu UVZ, kde o tomto predlzeni platnosti potvrdenia a jeho akceptovani informuju. Hadat sa mi nechce s nikym, ale pride mi zbytocne riesit kvoli 2 dnom test, navyse ked to ani nestiham.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Denny- riskni to, prinajhoršom pojdeš k barberovi inokedy, škoda že si to tu nenapísal skorej. By si si urobil AG test fukneš mu ho pred tvár a o nejakom potvrdení by sa s nikym nemusel dotahovat. Napísal si toto " Pride mi to dost chaoticke, nakolko to este nie je oficialne " a to je ten problem ked to neni oficialne. Nemáš moc času ak chceš mu zavolaj aspon ráno nejako sa dohodni. Porsim ťa barber zober ma aj stým 91 dnovým potvrdením a on povie áno príd alebo príd inokedy vybavené.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

DENNY: To je ďalšia ukážka vládneho diletantizmu :D https://www.uvzsr.sk/index.php?option=c ... &Itemid=62

Každopádne, vo vyhláške ÚVZ upravujúcej podmienky vstupu do prevádzok je uvedené, že na vstup do prevádzok stačí potvrdenie o prekonaní nie staršie ako 180 dní, takže barber a iné prevádzky nemajú dôvod ťa nepustiť, lebo nič neporušia.

V uznesení vlády o zákaze vychádzania je síce uvedené, že potvrdenie o prekonaní staré len 90 dní, ale polícia by podľa tej správy mala byť usmernená, aby akceptovala aj 180 dňové potvrdenia. A navyše je v tom uznesení vlády aj taká formulka, že hlavný hygienik (ÚVZ) môže určiť ďalšie osoby, na ktoré sa "nevzťahuje podmienka negatívneho testu", teda vlastne môže rozšíriť tie výnimky, a podľa všetkého toto oprávnenie realizoval práve tou vyššie uvedenou vyhláškou, takže policajti by to mali akceptovať, aj keby to neopravili a neusmernili ich.
DENNY
Medium Star
Medium Star

Blastbit napísal: 19 apr 2021, 19:50 Denny- riskni to, prinajhoršom pojdeš k barberovi inokedy, škoda že si to tu nenapísal skorej. By si si urobil AG test fukneš mu ho pred tvár a o nejakom potvrdení by sa s nikym nemusel dotahovat. Napísal si toto " Pride mi to dost chaoticke, nakolko to este nie je oficialne " a to je ten problem ked to neni oficialne. Nemáš moc času ak chceš mu zavolaj aspon ráno nejako sa dohodni. Porsim ťa barber zober ma aj stým 91 dnovým potvrdením a on povie áno príd alebo príd inokedy vybavené.
Ved nic ine ako risknut to mi ani neostava, riesil som to takto na "poslednu" chvilu lebo ten barber, ku ktoremu chodim, mal pocas zakazu zrusenu aj stranku s rezervacnym systemom, spustil to az vcera vecer (teda aspon mne sa to tak zobrazilo). Ale ved ano, barber je jedna vec, zaujimalo ma vsak aj to, ako by na to reagovali inde v sluzbach, resp. ci nema takuto situaciu ako ja aj niekto iny

EDIT:

Human. - vdaka za reakciu, takto nejako si to predstavujem aj ja :)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ale každá prevádzka si môže určiť aj vlastné prísnejšie pravidlá - spomínané OBI si asi dalo podmienku Ag test a to isté môže pýtať aj tvoj holič a ty s tým nespravíš nič aj keď budeš mať v ruke originál uznesenia vlády podpísaný kompletným vládnym kabinetom.

Ako bolo písané, pre kontrolné orgány ako RÚVZ a políciu to bude stačiť a ak je normálny holič, tak to bude stačiť aj jemu. Jemu v podstate môže byť jedno, čí sa budeš mať čím preukázať....... až do momentu, keď mu na prevádzku príde kontrola z RÚVZ alebo z polície - a oni majú uznávať aj tých 91 dní. ;)
DENNY
Medium Star
Medium Star

brm napísal: 19 apr 2021, 19:58 Ale každá prevádzka si môže určiť aj vlastné prísnejšie pravidlá - spomínané OBI si asi dalo podmienku Ag test a to isté môže pýtať aj tvoj holič a ty s tým nespravíš nič aj keď budeš mať v ruke originál uznesenia vlády podpísaný kompletným vládnym kabinetom.
Tomuto inak nechapem, preco vlada/prislusne organy, nieco “vymyslia” a daju do vyhlasky, a nasledne si prevadzky mozu robit po svojom? Mne ako laikovi v oblasti prava a ako beznemu obcanovi to pride totalny nezmysel, kedze vsetci sledujeme internet/telku, kde sa dozvedame, co mozeme, kam mozeme a za akych podmienok a nasledne pridem do predajne, odkial ma vyhodia, lebo oni si stanovili ine podmienky. Co ich opravnuje robit si po svojom?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ochrana svojich zamestnancov napr.? oni si dali prísnejšie podmienky ako ustanovuje vyhláška/zákon a to nie je v rozpore
DENNY
Medium Star
Medium Star

mLuks napísal: 19 apr 2021, 20:20 ochrana svojich zamestnancov napr.? oni si dali prísnejšie podmienky ako ustanovuje vyhláška/zákon a to nie je v rozpore
To chapem, ale skor by som prijal, ak by zamestnavatelia, ktori maju k aktualnej vyhlaske nejake vyhrady, komunikuju tieto problemy priamo s napr. UVZ. Lebo takto, ked to bude mat kazdy inak, to robi akurat tak este ovela vacsi chaos, aky tu uz aj bez toho je.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Neviem v com je problem, sak kto chce nech si na svojej prevadzke pyta test kludne aj rok potom co skonci pandemia, ma na to pravo. Ja zas mam pravo ist ku konkurencii. Urcite by som sa kvoly barberovi nesiel testovat. Ked jeden bude vyzadovat test tak pojdem k inemu, ktory ho nevyzaduje. Nerozumiem tej mentalite tu, furt len nieco prikazovat.
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

Oprávňuje ich v podstate to, že je to ich prevádzka/priestory s ich podmienkami (ktoré ale môžu byť iba prísnejšie ako vládne opatrenia), ale pôjdu tým aj sami proti sebe, lebo menej zákazníkov => menej tržieb, a potenciálne môžu určitých ľudí (napr. "neveriacich na COVID" :D) odradiť aj natrvalo.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

DENNY napísal: 19 apr 2021, 20:30 To chapem, ale skor by som prijal, ak by zamestnavatelia, ktori maju k aktualnej vyhlaske nejake vyhrady, komunikuju tieto problemy priamo s napr. UVZ. Lebo takto, ked to bude mat kazdy inak, to robi akurat tak este ovela vacsi chaos, aky tu uz aj bez toho je.
vieš si predstaviť ako by to spomalilo celý proces prijímania vyhlašok, nariadení, ak by aj akýkoľvek drobný zamestnavateľ vzniesol nejakú namiektu, či podnet? proste nereálne. Zmier sa s tým ako to je teraz.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 19 apr 2021, 10:57 ma pravdu, ze maju pruser, nie je pravda, ze by sa situacia v Brazilii nejak lisila od reality v inych krajinach
o tom bol aj ten moj graf
brazilskemu lekarovi sa nepaci, ze ked mali doteraz hodnotu 2, budu mat 5
lenze nereaguje na to, ze v Bergame je 10

to sa ti snazim vysvetlit, musis chapat datam ako celku, nie pozerat sa na utrzky, ktore o globalnej realite nic nehovoria

ano, v Brazilii zomru este desattisice ludi, je to smutne, ale neda sa voci tomu takmer nic spravit
treba to akceptovat
toto mi pride ako od Stalina: smrt jednotlivca je tragedia, smrt milionov statistika.
a to sme krajina, kde sa na obete povodni ci vybuchov v bytovkach ini skladaju, vyhlasi sa statny smutok. ked ale zomru dalsie desiatky tisic, tak je to statisticky zanedbatelne a treba sa s tym zmierit.
a zomru este aj preto, ze sa napriek vsetkemu vystavili virusu menej ako by sa mali.
skusim ti to vysvetlit, asi osemdesiatystvrtykrat, ale ved nech stracame cas, v pohode
...
nie som si uplne isty, ci ti to pomohlo
ja rozumiem tvojej ignoracii rizik postcovidu a teda, ze virusu by sa nikto nemal vystavovat.
a snazim sa aj tomu, ze je snad jedno, ze ti novi nakazeni skonci v starostlivosti lekarov, ktori toho maju dost.
ja s tym len nesuhlasim.
pozitivny =/= chory
problem je to IBA a LEN vtedy, ak chory nakazi cloveka z ohrozenej skupiny
vsetkych 11tisic mrvych na Slovensku boli len a len z ohrozenej skupiny?
ak sa nakazi clovek, ktory nie je ohrozeny take je mimo ekonomickej aktivity aspon tri tyzdne. to je ekonomicky problem nakazovania ludi.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

O tých "ohrozených skupinách" viem svoje... To bolo pred rokom, teraz je situácia úplne iná. :(
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ked sa ta spytam na rakoviny, choroby srdca, pluc alebo cohokolvek ineho, co ma nasobne viac obeti, tak to odbijes tym, ze to nie je respiracny virus a ze ludia nakazeni covidom si za to nemozu, ale nebojujes proti slanine a cigaretam, si s tym bojom voci hnusobam nekonzistentny

este k tomu Stalinovi:
1. argument typu reduction ad hitlerum, je to ubohe
2. minuly rok sa narodilo o 80 milionov ludi viac ako zomrelo napriek pandemii, v roku 2021 to nebude ine, mozno by si si mal tie tvoje statistiky prehodnotit

novi nakazeni neskoncia v nemocniciach, lebo nakazeny =/= chory, je to v dalsej mojej citacii, ktoru si citoval a aj tak stale tocis to sprostost dookola bez zamyslenia sa

dnes som niekde cital, ze v nejakej slovenskej alebo ceskej nemocnici su na 1/4 covidovych lozok, planuju spatnu reprofilizaciu, ale nasobne im stupaju necovidovi pacienti
to su vsetci ti, ktori neboli vysetreni, lebo sa bojuje proti hnusobe nespravnym sposobom, casto mnohi z nich zomru, ale nebude trivialne zistovat ich pocty, takze kazdy vecer v spravach a na titulkach dennikov nebudu nove pocty ludi zomrelych na odlozenie neodkladnej zdravotnej starostlivosti; predpokladam, ze ich bude viac ako covidovych umrti, ale tie pocty uz asi nezistime

povedal by som, ze velka cast ludi s potencialom umriet na covid uz medzi nami nie je, aj to je vysledkom premorenia

drviva vacsina z 11000 mrtvych na Slovensku boli z ohrozenej skupiny, par percent z nich nevedelo, ze ohrozena skupina su

Autoeditácia príspevku po 26 sek:
starysomar napísal: 19 apr 2021, 22:17 O tých "ohrozených skupinách" viem svoje... To bolo pred rokom, teraz je situácia úplne iná. :(
ty urcite, uz sa ti manzelka zaockovala?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Ty si nájdi dobrého psychológa - potrebuješ ho viac, než si dokážeš pripustiť.
beardie
Redeemer
Redeemer

dakujem za diagnozu, mozes zase odist :)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

OT- :lol: :D ale no, som oprskal monitor od smiechu. Píše sa rok 2022 a beardie + jackb never ending story aj ked pravdu máte obaja, stále neviete nájsť tú zhodu.
K téme- ropman- máš pravdu tiež to tak vnímam,v službách. Ale v práci ak to budu stále vyžadovať tam už je to trochu iné.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

len ja nerobim prevenciu rakovin tym, ze rozdvam tony slaniny a kartony cigariet pred ludi, lebo ved ti, ktori tu rakovinu maju dostat, tak ju dostanu a ostatni budu vlastne fajn. lebo aj taki ludia sa v statistickej vzorke najdu.

ok, takze je dolezite sa na veci pozerat globalne. aky mas pocit z pamatnikov na obete vojen, ked vo svete vtedy zilo ovela viac ludia ako zomrelo za celu dlzku svetovych vojen. potom tu mame priserne tragediu, ktora trvala viac ako pat rokov stala sest milionov zivotov. choroba si len za 14 mesiacov zobrala polovicu z toho. ale narodilo sa viac ako 26-krat tolko, takze problem vlastne nie je. nerozumiem ako sa na to vsetko mam pozerat.

jaaj, tak sa ideme slovickarit. "cast z tych nakazenych skonci v nemocnici".

paci sa mi argument "niekde som pocul" :) tebe sa ta velmi pacia ti lekari, ked nedaju presne cisla.
ale je super, ze sa oddelenia profiluju naspat a ludia dostavaju starostlivost, ktoru nemohli dostavat. o kolko skor by to bolo, ak by sa zabranilo sireniu virusu a z lekarov by neboli Charonovi pomocnici? to je retoricka otazka. ergo, bolo menej non-covid umrti ak by sa nikto nehral s premorovanim.

tiez je recnicka otazka, kolko z tych ludi, ktorych zabilo premorenie sa mohli tesit zo svojich rodin este par dekad, lebo napriklad taka obezita ich nemusela zabit hned...

a kde sa ti ohrozeni nakazili? prisiel na nich niekto chory nakaslat?
beardie
Redeemer
Redeemer

ak na nejaku chorobu umiera nasobne viac ludi ako na chorobu tlacenu medialnou hysteriou, tak si myslim, ze by si na to mal reflekovat

vojny by som do toho netahal, ale skusil by som si dat do pomeru covid so spanielskou chripkou a urcite by som nezabudol na porovnanie pomeru poctu obyvatelov Zeme vtedy a teraz, tie terajsie 3M umrti su voci tym hodnotam "na smiech"

niekde som to dnes cital, asi minutu som bol ochotny venovat hladaniu tych 2 viet na Nku a na idnes, nenasiel som, hovorilo sa tam o 1/4 lozok a urologii, mozes pohladat, ak chces stracat cas
je mi uprimne jedno, ci tomu veris, ked na nieco natrafim opat, tak to postnem
//tak som to nasiel
17:12 SLOVENSKO - Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica sa po mesiacoch boja s koronavírusom a extrémnej záťaži pre zdravotníkov postupne vracia do štandardného režimu.
Nemocnica uvádza, že covidové lôžka sú naplnené už len na štvrtinu.

V prípade ďalšieho pozitívneho vývoja pripravuje reprofilizáciu urologického oddelenia späť na bielu zónu.

Menej pozitívnou správou je fakt, že i v tejto nemocnici registrujú nárast ťažkých necovidových stavov.

Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22639900/koronav ... textramenu
nemas zac

vedz ale, ze covidove oddelenia zacinaju zivat prazdnotou a nemocnice ich zacnu coskoro reprofilizovat na povodne typy

v pripade spravneho premorenia by nebolo potrebnych tolko lozok a logicky by zomrelo aj menej ludi

c/p: drviva vacsina z 11000 mrtvych na Slovensku boli z ohrozenej skupiny, par percent z nich nevedelo, ze ohrozena skupina su

v prenesenom vyzname, ano, naklaslali na nich ludia, ktori sa nakazili v praci, v malom mnozstve pripadov ludia, ktori sa nakazili inde, pri vhodnom nastaveni izolacie ohrozenych skupin by sa niekolko tisic z nich mohlo dozit o par mesiacov az rokov viac, podobne i v pripade, ak by vladou nebola druha vlna odlozena na najhorsie mozne obdobie roka - zimu

Autoeditácia príspevku po 17 hod 3 min 54 sek:
este jeden komentar, predtym ako zacnes argumentovat post-covidom: ako chces zabranit post-covidu, kedze ockovanie proti covidu ludi neochrani, iba zmierni priebeh? rad by si obmedzil pohyb ludi na dozivotie?
Napísať odpoveď