Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa brm »

Nová štúdia však ukazuje, že vakcína od Pfizeru a BioNTechu znižuje šírenie nového koronavírusu o 89,4 percenta.
https://dennikn.sk/2282853/vakcina-od-p ... avi-vedec/
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

respiracne virusy sa siria exponencialne (1-2-4-8-16-32) az logaritmicky (1-10-100), kazdy stupen ma trvanie inkubacnej doby, cize v pripade covidu okolo 5-15 dni, pri neexistencii opatreni sa to rozsiri v priebehu roka namiesto par mesiacov, dalsie napady?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vidis, konecne dojde k tvojmu ospevovanemu premoreniu a vdaka tomu + ockovaniu by mohlo prist k celoplosnej imunite. Je tak?
beardie
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, že áno*
Voči aktuálnym kmeňom určite

*celoplosna imunita je nemozna, ale komunitna imunita tym bude dosiahnuta
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Takze si vlastne rad, je tak? Nemas preto dovod nadavat na uvolnenie opatreni, aj ked zijes v CR, je tak?
beardie
Redeemer
Redeemer

rad...
to je realita, ktoru popisujem od zaciatku, pred respiracnymi virusmi sa da chranit len nosenim plynovych masiek 24/7

urcite nie som proti uvolnovaniu vacsiny opatreni, ochrana rizikovych skupin je mozna i bez nich

v CR uvolnuju pomalsie ako na Slovensku

taktiez by som bol rad, ak by otvorili hranice na zaklade AG testu a nevyzadovali karantenu, decembrovy model
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 20 apr 2021, 16:12 ak na nejaku chorobu umiera nasobne viac ludi ako na chorobu tlacenu medialnou hysteriou, tak si myslim, ze by si na to mal reflekovat
racik je v prvom rade moj problem. ak mam rodinnu anamnezu, tak viem co robit nemam, aby som nenasledoval predkov. a tiez mozem brat do uvahy, ze predispoziciu na racikov moze mat moje potomstvo a tak sa ku tomu mam moznost postavit.

virus, ktory zabija menej mozes, ako sam pises, dostat v praci, kde jedoducho chodit musis. nevyberies si.
vojny by som do toho netahal, ale skusil by som si dat do pomeru covid so spanielskou chripkou a urcite by som nezabudol na porovnanie pomeru poctu obyvatelov Zeme vtedy a teraz, tie terajsie 3M umrti su voci tym hodnotam "na smiech"
zaohladnuje sa v tomto provnavani aj uroven mediciny a hygieny? v 21. storoci, napriek hygiene, urovni mediciny a opatreniam zomreli 3M ludi. hodil by sa koeficient, aby sme sa pozreli kolko by dnes pozabijal cierny mor, alebo aspon ta spanielska chripka.
niekde som to dnes cital, asi minutu som bol ochotny venovat hladaniu tych 2 viet na Nku a na idnes, nenasiel som, hovorilo sa tam o 1/4 lozok a urologii, mozes pohladat, ak chces stracat cas

nemas zac

vedz ale, ze covidove oddelenia zacinaju zivat prazdnotou a nemocnice ich zacnu coskoro reprofilizovat na povodne typy

v pripade spravneho premorenia by nebolo potrebnych tolko lozok a logicky by zomrelo aj menej ludi
dakujem. ja mam radost, ze ludom sa dostane starostlivost, ktoru potrebuju, lekari sa vratia na svoje oddelenia a nebudu len sprievodcovia do rakvy. kiezby podmienky na spatnu reprofilizaciu boli uz skor (a lekari nemuseli odprevadit zbytocne vela ludi)

c/p: drviva vacsina z 11000 mrtvych na Slovensku boli z ohrozenej skupiny, par percent z nich nevedelo, ze ohrozena skupina su

v prenesenom vyzname, ano, naklaslali na nich ludia, ktori sa nakazili v praci, v malom mnozstve pripadov ludia, ktori sa nakazili inde, pri vhodnom nastaveni izolacie ohrozenych skupin by sa niekolko tisic z nich mohlo dozit o par mesiacov az rokov viac, podobne i v pripade, ak by vladou nebola druha vlna odlozena na najhorsie mozne obdobie roka - zimu
tu si rypnem: aky je rozdiel medzi byt v praci v urade ci tovarni, kde sa nakazilo tych 11tisic a pracou v skole ci Lidli?
podla mna sa druha vlna zacala na konci jula - v auguste by som letel do ČR len s komplikaciami s testovanim a karentenami. potom bola zle-nedobre v oktobri a zatvaralo sa.
este jeden komentar, predtym ako zacnes argumentovat post-covidom: ako chces zabranit post-covidu, kedze ockovanie proti covidu ludi neochrani, iba zmierni priebeh? rad by si obmedzil pohyb ludi na dozivotie?
je podla teba post-covid realna vec, alebo len nova vypln pre fear mongering media?
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 20 apr 2021, 20:11tu si rypnem: aky je rozdiel medzi byt v praci v urade ci tovarni, kde sa nakazilo tych 11tisic a pracou v skole ci Lidli?
zda sa, ze dolezita je doba vystavenia, mnozstvo ochrannych prostriedkov a pravdepodobne vyskyt supersiritelov (v tomto som celkom skepticky, ale opakujem narativ)
ak si v praci 8 hodin vedla asymptomatika, mas malu, ale nenulovu sancu, ze sa mozes nakazit
ak nakupujes hodinu denne v X obchodoch, mas zanedbatelnu sancu
ak si na obede 20 minut, mas mizivu sancu

(realne) chori ludia patria do postele a neadekvatne opatrenia nicia zivoty vacsej mnoziny ludi ako covid

moze byt?
je podla teba post-covid realna vec, alebo len nova vypln pre fear mongering media?
obe zaroven, nechapem, preco sa na to pytas, viackrat sa v tom zmysle vyjadroval
domnievam sa, ze som vo svojich vyjadreniach celkom konzistentny
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

beardie napísal: 20 apr 2021, 20:02taktiez by som bol rad, ak by otvorili hranice na zaklade AG testu a nevyzadovali karantenu, decembrovy model
Uz je to zmenene. Na Slovensko mozes prist, hned po navrate si das spravit PCR test a potom ti konci karantena. Uz to nie je tak, ze najskor na 8. den ides na test a ak nepojdes, tak cakas 10 ci 14 dni.
beardie
Redeemer
Redeemer

hej, lenze za PCR musim platit, AG mam na Ceskej strane zdarma
preto sa odkazujem na decembrovy model
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Po navrate zo zahranicia PCR neplatis, platim ti ho ja z mojich dani.

Autoeditácia príspevku po 1 min 56 sek:
Dokonca od 19.aprila je akceptovany aj AG test, lenze asi je potrebny nasledne aj PCR: https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/c ... ene-otazky

Aké sú podmienky vstupu do SR od 19. apríla 2021
Pre tieto osoby platí:
- pri vstupe na územie SR sa musia preukázať antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo PCR testom nie starším ako 72 hodín,
- najneskôr pri vstupe na územie SR sa musí zaregistrovať na korona.gov.sk/ehranica
- musia sa podrobiť izolácii, avšak tá im končí negatívnym výsledkom RT-PCR testu, ktorý môže osoba podstúpiť hoci aj okamžite vo vlastnej réžii po vstupe na územie SR. V prípade, že osoba takýto okamžitý test nepodstúpi, prejde bežným režimom registrácie cez formulár ehranica (najskôr na 8. deň test, ak je negatívny, izolácia sa končí. Bez testovania trvá bezpríznaková izolácia 14 dní).
beardie
Redeemer
Redeemer

Kazdy prichadzajuci sa musi zaregistrovat do korona.gov.sk/ehranica, ísť do domácej izolácie a nasledne na bezplatny PCR test najskôr na 8. deň.
samozrejme, nechcem ist na tak dlho :)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

hojko napísal: 20 apr 2021, 21:35 Uz je to zmenene. Na Slovensko mozes prist, hned po navrate si das spravit PCR test a potom ti konci karantena. Uz to nie je tak, ze najskor na 8. den ides na test a ak nepojdes, tak cakas 10 ci 14 dni.
Toto plati iba pre iba pri navratoch z EU, Islandu, Norska, Lichtenstajnska, Svajciarska a Velkej Britanie a plati to IBA pre vybrane skupiny ludi:
- Osoba ktora bola zaockovana 2. davkou mRNA vakciny (Pfizer, Moderna) a od podania uplynulo 14 dni
- Osoba ktora bola zaockovana 1. davkou vektorovej vakciny (AstraZeneca) a od podania uplynulo uplynuli 4 tyzdne.
- Osoba ktora bola zaockovana 1. davkou lubovolnej vakciny, od podania uplynulo 14 dni a 1. davka bola podana v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19
- Osoba ktora prekonala Covid-19 za poslednych 180 dni
- Osoba ktora ma pobyt na Slovensku ale pracuju inde v EU (mimo susednych krajin), pripadne ma pobyt v EU ale pracuje na Slovensku (pendleri zo susednych krajin maju iny rezim)

v takom pripade si ten PCR test hned po navrate platis sam.....
Ak do vyssie uvedenej skupiny nepatris, tak ides klasika do karanteny a na 8. den na PCR, ten je zadarmo
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Hmm, minuly tyzden bolo v TV v spravach, ze sa nemusi cakat na 8.den kym ide clovek na PCR test, ale ze moze ist hned po navrate. Lenze ked citam teraz vyhlasku, tak to je tak, ze stale plati 8.den po navrate.
beardie
Redeemer
Redeemer

ved mozes, ale musis $$$ :)

tak nejak dufam, ze o mesiac uz opatrenia zjemnia
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

hojko napísal: 20 apr 2021, 21:52 Hmm, minuly tyzden bolo v TV v spravach, ze sa nemusi cakat na 8.den kym ide clovek na PCR test, ale ze moze ist hned po navrate. Lenze ked citam teraz vyhlasku, tak to je tak, ze stale plati 8.den po navrate.
ano, je to tak, ale bohuzial nie kazdy....
jackb
Redeemer
Redeemer

zo sveta
https://www.reuters.com/world/india/non ... 021-04-19/
inak, v Indii, ktora ma populaciu okolo 1,4 mld ludi, ma (podla extrapolacie) seroprevalenciu protilatok okolo 300 milionov ludi
kedze im tam na covid zomrelo 154000 ludi, kto chce vypocitat IFR? :)
dovolil by som si urobit zaver, ze takmer tri mesiace isla "superprevalnecia protilatok" do kelu.

co to znamena pre teoriu dozivotneho premorovania SARS-CoV-2? Musime sa kazdeho polroka nakazit a byt tri-styri tyzdne pocas prekonavania nakazy mimo ekonomickej aktivity?
beardie
Redeemer
Redeemer

v com to bude po ockovani ine?
jackb
Redeemer
Redeemer

nerozumiem. India ukazuje, ze tam je jediny vysledok premorenia nova mutacia. tak ako vsade. je to dost silny faktor, aby sa tieto experimenty okamzite zrusili, lebo benefity maju len minimalne?

plus o ockovani je velmi odvazne hovorit aj v UK, kedze su potrebne minimalne este styri mesiace, kym dospela populacia dostane obe davky. v Strednej Europe, kde systemy nefunguje ale vykrikuje sa do medii o tom, kto by sa ockovat nemal a ako ich v tom podporuju vedci, je to este viac odvaznejsie.

co ale vieme, ze po ockovani ostavaju mimo ekonomicku aktivitu len minimalne pocty ludi.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 21 apr 2021, 11:10 nerozumiem.
tiez sa mi zda

dajme tomu, ze bude zaockovana cela populacia Zeme:
- prestane sa virus sirit? nie
- prestanu sa vytvarat mutacie? nie
- budu aktualne pouzivane vakciny zlepsovat imunitu proti vsetkym mutaciam? pravdepodobne nie

- ma premorenie podobny vplyv na obyvatelstvo ako vakcinacia? skor ano

preto sa pytam na dalsi postup po zaockovani
Napísať odpoveď