Ockovanie Covid-19

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Ste za povinné očkovanie proti Covid-19?

Áno
50
49%
Nie
43
42%
Neviem
9
9%

Celkom hlasov: 102

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ockovanie Covid-19

Príspevok od používateľa mLuks »

Muffi napísal: 27 apr 2021, 15:37 Tak to som zvedavý, ako dlho budem čakať na termín. Viem si tam zakliknúť viac miest, či sa do čakárne hlásim na nejaké konkrétne? Plus počítam, že napr. ak sa nahlásim do Košíc, dostanem sa na rad skôr, než keď budem čakať v Bratislave.
Vieš si zakliknúť viac možností, ktoré tebe vyhovujú. v KE sú 4 vakcinačné miesta (UNLP, VKOC, Železničná Nemocnica a Nemocnica ŠACA) z toho AZ očkujú v dvoch (UNLP a VKOC), aspoň tak to bolo keď som pred dvomi týždňami registroval rodičov. Čiže si zaklikneš UNLP a VKOC a čakaš kde ťa priradia a kedy.

Jasné, že ak máš auto a vybavíš si volno v práci, tak si môžeš zakliknúť všetky dostupné očkovacie miesta a termín získaš skôr. to ale spôsobuje tú očkovaciu turistiku, kedy ľudia zo ZA sa trepali do HE, lebo tam im priradili termín a potom sa sťažovali na nete, či v telke. Ale keď si to oni sami sami zaklikli, že sú ochotní ísť aj do HE, tak je to ich chyba. Navyše na druhú dávku musíš ísť tam isto kde si dostal prvú a cesta niečo stojí.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Vcera bolo v spravach, ze uz su na bazosi inzeraty typu "zaplatime 100 eur ked dostaneme vakcinu ako doprovod k seniorovi" - co som nedavno pisal? :D
Dnes bolo v spravach, ze ak nedostanete SMS pozvanku na druhu davku, na ockovacie miesto chodit nemate, nebudu tam pre vas mat vakcinu. V minulosti to tak bolo, lebo nebola "cakaren" a dnes uz je. Ak SMS vobec nepride, treba kontaktovat NCZI alebo ministerstvo zdravotnictva. Well, good luck pri dovolavani sa.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Blázinec :D ludia už nevedia na čom sa nabaliť. Treba počkať na sms a hlavne na vakcínu SPutin :), od 1 mája očkovanie (možno :D).
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

ináč asi také niečo nebude ako v Maďarsku, že vás zaočkuje aj obvodný lekár či ? Asi by bol problém zo skladovaním vakcíny.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Na skladovanie vakcín od AstraZenecy aj Johnson&Johnson by mali stačiť bežné chladničky, čiže očkovať by mohli aj obvoďáci. To však asi tak skoro nebude vzhľadom na počet dodaných vakcín.

V ČR to vraj už funguje, vraj tam môžu Astrou očkovať aj vybraní praktickí lekári. Mne by sa to tiež páčilo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Čisto sebecky - 27.3 som bol Astrou prvý krát, nech je k dispozícii aj v termíne, kedy budem mať ísť na druhé. Nevadí ak aj 100-150 km :)
brm
Darca
Darca

Čiže druhý termín 5.6.... to už bude fajn leto, spravíš si pekný výlet.

Ja som bol teraz u obvodnej, vzhľadom na viaceré diagnózy mi nedoporučila Astru. Dala mi aj papier, že som oficiálne tlustá sviňa a mal by som patriť do skupiny so závažnou chorobou. Pýtal som sa aj na to párovanie registrácie so záznamami z poisťovne. Vraj tiež o tom čítala, ale nevie si to predstaviť, lebo poisťovne vraj nemajú všetky informácie. Uvidíme...

Duo Matovič&Gyimesi opäť v Maďarsku.... vraj chcú, aby sa slováci mohli očkovať Sputnikom v Maďarsku. Som za, aspoň sa viac vakcín zvýši ostatným...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

brm napísal: 28 apr 2021, 16:23 Duo Matovič&Gyimesi opäť v Maďarsku.... vraj chcú, aby sa slováci mohli očkovať Sputnikom v Maďarsku. Som za, aspoň sa viac vakcín zvýši ostatným...
A kto bude ručiť za prípadné škody? Maďari? Či oficiálne nemajetný Matovič? :D A hlavne, kto sa tam pôjde očkovať Sputnikom? Ľudia, ktorí ešte pred 2 mesiacmi vykrikovali, že vakcíny sú genocída? :D Tak to dopadne, keď si niekto vycucáva z prsta počty Slovákov, ktorí chcú Sputnik, až nakoniec sám tým vymysleným počtom uverí...

Minister zdravotníctva dnes povedal, že očkovanie Sputnikom v tejto chvíli určite nepodpíše a že dnes zverejní zmluvu o nákupe Sputniku. Plus že Sputnik, ktorý je u nás, stále vlastnia Rusi. Tak som zvedavý...začína sa to nejak komplikovať.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Pri iných vakcínach niekto ručí za prípadné škody? alebo podpisom poučenia súhlasíš a berieš na vedomie prípadne nežiadúce účinky či ?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Registrované vakcíny sú preverené, výrobcovia vakcín neručia zato, že štáty nebudú skladovať a podávať dávky tak ako to odporúča výrobca.
Mohli podávať neregistrovaný Sputnik ludom, ale chceli zodpovednosť preniesť na lekárov a človek by musel podpísať súhlas.
Astrazeneca ked sa podá 20 tnikovi tak može mat tie horučky,zimnice,bolesti svalov atd..65 ročný to moze zvládnuť bez toho.
V Kanade ze niekto umrel na mozgovu zrazeninu po podaní Astrazenecy, bližšie informácie zatial neviem.
brm
Darca
Darca

Blastbit.. 20nik bude mať horúčky, zimnice a bolesti svalov po druhej pfizerke...

V Kanade to však bola indická verzia AstraZenecy, zatiaľ očkujú ďalej.. bolo to len jedno úmrtie z neviem koľkých miliónov dávok..

Známemu 40nikovi sa po druhej dávke pfizerky objavila voda na pľúcach...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Media to prezentovali takto - Pfizer po druhej dávke, ale pri Astrazenece po prvej dávke mladé ročníky.
Príde niekomu nenormálne sa opytať najprv svojho doktora ci mu vobec odporuca očkovanie ak má iné choroby ?
A ak mu odporuci očkovanie tak vybrať relevantnú značku vakcíny vzhladom na jeho vek a zdrav stav?
brm
Darca
Darca

Aj pri Pfizerke po druhej dávke sú to hlavne mladé ročníky, len zatiaľ sa o tom nehovorí, lebo pfizerkou sa očkujú iba starší. V okolí mám už kopec 60+ zaočkovaných pfizerkou druhou dávkou a ani jeden nemal problém. Maximálne ich bolela ruka v mieste vpichu. Ale ako som písal niekoľkokrát, mladí zdravotníci 20-30r po druhej dávke pfizerky problémy mali. Posunie sa veková hranica nižšie a určite toho bude plný internet.

A nedajbože sa objavia aj zrazeniny.... a nakoniec Pfizerka a Astra si budú vzájomne rovnocenné...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Daniel9911 napísal: 28 apr 2021, 17:55 Pri iných vakcínach niekto ručí za prípadné škody? alebo podpisom poučenia súhlasíš a berieš na vedomie prípadne nežiadúce účinky či ?
Ber to tak, že na jednej strane máš vakcíny registrované v EU, kde je každá šarža lab. kontrolovaná a na druhej strane máš niečo, čo sme nakúpili od Rusov a ani netušíme, čo to je. A asi ani Rusi to netušia, inak by si nebrali vzorky na kontrolu... Neviem prečo by sme my všetci mali hradiť zdravotnú starostlivosť a invalidný dôchodok ľuďom, ktorí si chcú dať pichnúť Sputnik. Prípadne prečo by sme my všetci mali platiť nejaké žaloby a odškodné po úmrtiach / poškodení zdravia.

A ako som vravel, tých pár ŤZP klientov ktorých stále mám, tak boli očkovaní Pfizerom v rámci DSS, kam chodia. A najväčší vedlajší účinok v DSS bol bolest svalu v mieste vpichu, čo je asi po každom očkovaní. Mal som to aj po alergo-stimulacnej liecbe, co su inekcie, kedy vam pichnu len pele stromov/trav. A všetko to boli dvadsiatnici. Takže ja osobne sa nebojím, keď sa zajtra registrujem na očkovanie, tak vám môžem dať potom vedieť, aké mám vedlajšie účinky (mal by som dostať Pfizer alebo Modernu). Asi budú oveľa miernejšie, než keby som s astmou schytal covid...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne tu je prípad na ephramkovi, ked ako astmatik ide urobit správnu vec a to očkovanie.
Pretože ak by mal covid a nedajbože aj kvoli astme by mal ťažký priebeh a by skončil v nemocnici bud z nej výjde živý alebo nie.
No napríklad kto mal v minulosti infarkt,mrtvicu, alebo má šelest na srdci a mohol by byť náchylný na krvnu zrazeninu pri srdci, taký nech sa najprv opýta svojho lekára či sa mu odporúča očkovanie alebo nie.A ak hej, tak podla veku príslušnú vakcínu ak je registrovaná.
Ved aj taký ludia ako autisti, oni sa ani netestuju a myslím, že ani neočkujú.
Fakt teraz neviem aký je rozdiel medzi ZTP a TZP? ZTP napríklad človek bez nohy a TZP ochrnutý človek,alebo s detskou obrnou napríklad?
brm
Darca
Darca

Inak... nedávno prebehol médiami výsledok nejakej štúdie, že nejaký liek proti astme pomáha proti covidu. Vraj vedci si všimli, že medzi hospitalizovanými pacientmi je málo astmatikov a začali to skúmať. Údajne, ak sa liek podá včas, zníži riziko hospitalizácie o 90%.

Kamarátka teraz po prekonaní covidu astmu dostala.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Rozdiel je ten, že ZŤP to boli kedysi a teraz sa volajú ŤZP. :D Nepýtaj sa ma prečo, štátne psychologické ambulancie sú teraz CPPPaP a čo to znamená, som si ešte bol schopný zapamätať. Dokonca som si tú otázku legislatívy vytiahol aj na štátniciach (z čoho som mal obrovskú radosť, keď si z 300 otázok na jednom predmete vytiahnem tu najväčšiu hovadinu...nakoniec sme sa zhodli, že mi dajú Bčko, lebo ani komisia si nepamätala, ako sa tie zariadenia psych. pomoci volali predtým). Za éru samostatnosti SR sa ten názov psych. ambulancii menil asi 10krát, pričom ľudia a ich práca bola vždy rovnaká. Akurát sa vždy menil zákon a ministerstvo, pod ktoré patrili.

Pracoval som, alebo stále pracujem s ľudmi s mentálnym postihnutím (aj keď to nie je teraz môj hlavný úväzok)...autisti, downow syndrom, mentalna retardácia bez špec. porúch...proste ľudia s ŤZP, mladšia dospelosť a aj keď sa im prijateľnou formou snažím vysvetliť, že je tu nejaký vírus, po ktorom im môže byť veľmi zle a preto všetci nosíme rúška, tak proste na tých ľudí musíš dávať stále pozor. Upozorňovať na rúško, dezinfekciu atď. Je tam proste veľké riziko nákazy, aj keby oni nezomreli, lebo sú mladí, tak majú starších rodičov, starých rodičov, personál v DSS a pod., ktorých môžu nakaziť.

Pre mňa s astmou je riziko akákoľvek infekcia dýchacích ciest, nie ešte tento covid, ktorí likviduje pľúca. Keď som mal asi 3 roky, bol som so zápaľom pľúc v nemocnici a na RTG aj teraz stále vidieť na mojich pľúcach jazvy. A teraz je to teória pravdepodobnosti, mám možnosť sa zaočkovať, zvýšiť si šancu na prežitie...na druhej strane riskujem trombózu po Astrazenece, čo by bolo ako vyhrať jackpot v trombotickej lotérii alebo riskujem, že mi narastie druhá hlava (alebo čím vlastne strašia ľudia, ktorí varujú pred mRNA vakcínami).
brm napísal: 28 apr 2021, 21:35 Kamarátka teraz po prekonaní covidu astmu dostala.
Po covide máš bežne tlak na pľúcach, ako keby ti tam sedel slon. Proste klasický astmatický záchvat, ktorý astmatici bežne a dobre poznajú. Mali by na to zaberať "rozťahovače" pľúc, ako je ventolin. Ale aktuálne pri covide nevieme, či to je trvalé poškodenie pľúc a je to teda "naozajstná astma" alebo je to dočasné. Ako som v tejto téme písal, spolubývajúceho otec, takmer na covid zomrel. Mal tiež tieto stavy, ale ako mi vravel, za posledné mesiace sa mu to zlepšilo, už ich takmer nemáva. Uvidíme, ako to ďalej bude. Jemu určite pomáha to, že bol zdravý chlap, ktorý sa živil a živí fyzickou prácou. To tiež na sebe pozorujem, že keď som začal behať, tak po 1km mi kolabovali pľúca a musel som behať s ventolinom a teraz v pohode odbehnem 5km bez inhalátora. Určite aj pri postcovid syndróme bude zlepšovať stav, keď ten človek cvičí a zvyšuje si kapacitu pľúc.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Tiez som mal zápal plúc ale ako 12 ročný a nieje to taká romantika ako by sa mohlo zdať. Ja ako 30 tnik si nedám Astruzenecu aj ked si posilujem imunitu- stravou,cvičením,spánkom,meditáciou.Asi najlepšie by bola Moderna v mojom prípade. Nezalezi na povode vakciny hlavne nech má 95% +/- účinnosť. :D
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Odkedy sa zajtra da prihlasit na to ockovanie? Lebo vsade vidim, ze od Stvrtka sa otvara cakaren.
Od ktorej HODINY ale som nenasiel.
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Frco, uz by to malo ist teraz ;-) Ja by som sa zas rad opytal, co v pripade ak sa registrujem a daju mi Astru, ktoru nechcem, je mi jedno kolko budem musiet cakat na Pfizer/Modernu.... viem odmietnut/zrusit potom registraciu/ten datum?
Napísať odpoveď