Rozdiel je ten, že ZŤP to boli kedysi a teraz sa volajú ŤZP.

Nepýtaj sa ma prečo, štátne psychologické ambulancie sú teraz CPPPaP a čo to znamená, som si ešte bol schopný zapamätať. Dokonca som si tú otázku legislatívy vytiahol aj na štátniciach (z čoho som mal obrovskú radosť, keď si z 300 otázok na jednom predmete vytiahnem tu najväčšiu hovadinu...nakoniec sme sa zhodli, že mi dajú Bčko, lebo ani komisia si nepamätala, ako sa tie zariadenia psych. pomoci volali predtým). Za éru samostatnosti SR sa ten názov psych. ambulancii menil asi 10krát, pričom ľudia a ich práca bola vždy rovnaká. Akurát sa vždy menil zákon a ministerstvo, pod ktoré patrili.
Pracoval som, alebo stále pracujem s ľudmi s mentálnym postihnutím (aj keď to nie je teraz môj hlavný úväzok)...autisti, downow syndrom, mentalna retardácia bez špec. porúch...proste ľudia s ŤZP, mladšia dospelosť a aj keď sa im prijateľnou formou snažím vysvetliť, že je tu nejaký vírus, po ktorom im môže byť veľmi zle a preto všetci nosíme rúška, tak proste na tých ľudí musíš dávať stále pozor. Upozorňovať na rúško, dezinfekciu atď. Je tam proste veľké riziko nákazy, aj keby oni nezomreli, lebo sú mladí, tak majú starších rodičov, starých rodičov, personál v DSS a pod., ktorých môžu nakaziť.
Pre mňa s astmou je riziko akákoľvek infekcia dýchacích ciest, nie ešte tento covid, ktorí likviduje pľúca. Keď som mal asi 3 roky, bol som so zápaľom pľúc v nemocnici a na RTG aj teraz stále vidieť na mojich pľúcach jazvy. A teraz je to teória pravdepodobnosti, mám možnosť sa zaočkovať, zvýšiť si šancu na prežitie...na druhej strane riskujem trombózu po Astrazenece, čo by bolo ako vyhrať jackpot v trombotickej lotérii alebo riskujem, že mi narastie druhá hlava (alebo čím vlastne strašia ľudia, ktorí varujú pred mRNA vakcínami).
brm napísal: 28 apr 2021, 21:35
Kamarátka teraz po prekonaní covidu astmu dostala.
Po covide máš bežne tlak na pľúcach, ako keby ti tam sedel slon. Proste klasický astmatický záchvat, ktorý astmatici bežne a dobre poznajú. Mali by na to zaberať "rozťahovače" pľúc, ako je ventolin. Ale aktuálne pri covide nevieme, či to je trvalé poškodenie pľúc a je to teda "naozajstná astma" alebo je to dočasné. Ako som v tejto téme písal, spolubývajúceho otec, takmer na covid zomrel. Mal tiež tieto stavy, ale ako mi vravel, za posledné mesiace sa mu to zlepšilo, už ich takmer nemáva. Uvidíme, ako to ďalej bude. Jemu určite pomáha to, že bol zdravý chlap, ktorý sa živil a živí fyzickou prácou. To tiež na sebe pozorujem, že keď som začal behať, tak po 1km mi kolabovali pľúca a musel som behať s ventolinom a teraz v pohode odbehnem 5km bez inhalátora. Určite aj pri postcovid syndróme bude zlepšovať stav, keď ten človek cvičí a zvyšuje si kapacitu pľúc.