Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Paťko
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa Paťko »

Poškodené nohy, pristála nakrivo. Vyderavila sa nádrž a vybuchlo to.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tak to je peckovica tie fotky :), ale Mars nikdy ludia neosídlia si myslím. Ani v roku 4000 ak nebudu mat ludia vesmírne lode ktoré by boli schopné behom chvílky doletieť na Mars, alebo inu planetu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ja hlavne nevidim zmysel toho osidlovania. To by tam musela byt nejaka surovina na tazbu (Avatar). A vseobecne kolonia radsej nejaka vesmirna stanica kde nehrozia piesocne burky.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Na Marse sa vedia "zakopat", vytvorit kupoly, takze by boli chraneni, tazit sa tam tiez nieco da a pouzivat to pre vytvaranie roznych veci 3D tlaciarnami.

Vesmirna stanica nema gravitaciu, na dlhodobe osidlenie je teda nevhodna, aj ked teorie o umelej gravitacii existuju, zatial to je zasadny problem - a bezpecnost nie je tiez idealna, minimalne na obeznej drahe Zemi sa uz teraz musi ISS vyhybat druziciam a keby este doslo k jednej zrazke druzic, ta by vyvolal dalsie nekontrolovane zrazky a ISS by sa zrazke uz nedokazala vyhnut.

Samozrejme, ze trvale neosidlime Mars tak skoro, je to minimalne a storocia, ale teorie ako spravit Mars obyvatelnym ludmi uz existuju, no mala kolonia tam fungovat moze, len bude potrebne vyriesit bezpecnost, lebo v pripade problemu im nikto nepomoze, mozno by pomohli 2 alebo 3 samostatne kolonie, ktore by si vedeli v pripade problemu pomoct, resp. by sa ludia mohli prestahovat.

Zmysel to ma tiez, je to nadlho, ale strucne, uz len doteraz denne pouzivame vynalezy, ktore existuju kvoli vesmirnemu programu, napr. tusim suchy zips, existuju o tom clanky.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Problem zivych ludi pritomnych na Marse, ci akehokolvek presunu mimo magneticke pole Zeme, je skodlive kozmicke ziarenie, ktore je velmi nebezpecne a je problem ho efektívne odtieniť. Ako perlicku spomeniem, ze vyskumy naznacuju, ze samice su pravdepodobne voci tomuto ziareniu odolnejsie ako samce kvoli inej strukture mozgu.
Podla vsetkeho je na Marse velmi malo vzacnych prvkov ako lantan,volfram, zlato,niob,europium, kobalt a pod. To ale neznamena, ze nemozu sa tam nachadzat miesta, kde ich zastupenie by bolo vyznamnejsie.
Coho je na Marse velmi vela a v lahko spracovatelnej forme je zelezo,chrom a titán co je pre buducich kolonizatorov dolezita informacia-je tam aj voda.
Teraz k tym zakladnym problemom:
1/nizka gravitacia sposobuje osteoporozu a slabnutie kostroveho svalstva /da sa do urcitej miery riesit pravidelnym cvicenim/
2/uz spomenute kozmicke ziarenie
3/let z Marsu na Zem resp opacne je mozny iba raz za dva roky a trva pol roka

NASA’s Mars 2020 Perseverance Rover Mission Real-time Tracker
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Keby ludstvo davalo prostriedky namiesto do zbrojenia a na dalsie nezmysly ktore iba skodia, do vesmirnych technologii, verim, ze uz by sme nejaku tu koloniu vo vesmire mali, mozno aj na Marse.
Nedavno som zacal opat pozerat serial Battlestar Galactica, a ako som zistil, pamatal som si z neho pramalo. Ale zaznela tam jedna veta, s ktorou sa stotoznujem: Ludstvo je majstrom v zniceni sameho seba.
Zatial to vyzera, ze zhumplujeme Zem, a ked sa tu uz nebude dat zit, prestahujeme sa na Mars a ten zhumplujeme tiez. Ludska blbost a nepoucitelnost je totiz neobmedzena...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mek napísal: 11 apr 2021, 22:12 Keby ludstvo davalo prostriedky namiesto do zbrojenia a na dalsie nezmysly ktore iba skodia, do vesmirnych technologii, verim, ze uz by sme nejaku tu koloniu vo vesmire mali, mozno aj na Marse.
Nedavno som zacal opat pozerat serial Battlestar Galactica, a ako som zistil, pamatal som si z neho pramalo. Ale zaznela tam jedna veta, s ktorou sa stotoznujem: Ludstvo je majstrom v zniceni sameho seba.
Len aby to po tej kolonizacii nedopadlo ako v Expanzii, kde sa Mars neznasa so Zemou, lebo jej zavidi oceany a dlhe obdobie drzania za gule kvoli potravinam a vode, co vyustilo k zavody v zbrojeni. A samozrejme obe planety neznasaju obyvatlia pasu asteroidov, hoci by na ich povrchu uz nemohli zit. (Je to v tom seriali zlozitejsie, ale spolocnost v buducnosti aj s dovodmi jej usporiadania su uveritelne.)
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Napriklad v serialoch Stargate 1997-2007, ludia nikdy nešli ani na Mars, hoci mali už vesmírne lode nato aby tam mohli ist.
Problem Marsu sú nielen tie púštne burky ale aj obrovské supervulkány napr Olympus Mons, aj masívne tornáda,myslím si, že stále velký nedostatok pitnej vody, teplota leto,zima ovela horšie ako na Zemi, čiže niečo neznesitelné pre ludí.
Aj jeden vedec neviem meno ale zachytil som tvrdí, že radšej keby ludia idu kolonizovať (ak sa tak niekedy stane), nejakú inu planetku prípadne mesiac tej planetky. Opäť nato treba mať vesmírne lode schopné uraziť na velké vzdialenosti od Zeme. Napr v Stargate mesiac Netu (väzenská kolonia) ktorý patrí planete Delmak, ktorá tiež bola kolonizovaná, takto by to mohlo vyzerat aj za stovky rokov po nás.
Ako bolo ale správne napísané, ludia sú schopný samých seba zničiť uplne všade, tak teraz sú to len také teorie.
Kto vie, možno v roku 3000 si ludia povedia, že narazili na nejaký technologický strop, ktorý im narobí viac škody ako úžitku, ktorý ich donúti
sa zamyslieť ak chcu prežiť aby sa vrátili technologicky do rokov ktoré máme teraz, prípadne ešte neskor len aby ludstvo prežilo.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Velmi zaujimave video, kde su aj nove pohlady na moznost, ze nas vesmir je len simulacia.

Ja postupne menim svoj nazor, povodne som povazoval moznost, ze tento vesmir je simulacia za velmi malo pravdepodobnu, ale teraz si myslim, ze ta pravdepodobnost je vyssia.

Dovodov podporujucich moznost, ze vesmir je simulacia je viacero, su to stale nejasnosti, resp. nedoriesene veci ako velky tresk, temna hmota, temna energia a pod.

Napadlo mi, ze tento vesmir a to ako sa vyvija, je velmi podobne pocitacu:
- velky tresk moze byt ako zapnutie pocitaca, z nicoho je obrovsky priestor/vykon vo velmi kratkom case
- formovanie hviezd a galaxii moze byt ako nacitavanie OS
- vznik zivota moze byt naprogramovanie jednoducheho programu
- inteligentny zivot moze byt novy zlozity program
- technologicky pokrok za posledne storocia a desatrocia moze byt aktualizacia
- taktiez by to vysvetlilo rozne zazraky a nevysvetlitelne veci z minulosti, mohli to byt zasahy programatora "zhora"

Ak by bol vesmir simulacia, spominane aktualizacie a zmeny by mohli prebiehat pocas chodu, alebo by sa simulacia mohla zastavovat, kvoli "restartu", ale po restarte by pokracovala v rovnakom casopriestore, takze by sme si to zastavenie neuvedomili.

Rovnako by sa pri chybe mohli vytvorit zalohy, pri navrate by sme si tiez nic nepostrehli, mozno Hitler vyhral vojnu a pretocili to, mozno globalne oteplovanie znici zivot na Zemi a opat to pretocia a mozno je toto uz druhy pokus, pridali nejaku premennu a preto sa to teraz tak riesi, prichadzaju elektromobily a pod.

Vo videu sa tiez spominalo, ze predtym sme si mysleli, ze vsetko je hmota a teraz, ze nic nie je hmota, vsetko je informacia, vlastne ani hmota ako ju pozname nie je hmota, atomy su prazdne a su tam okrem jadra len elektrony, ktore rychlo obiehaju a vytvaraju dojem, ze je to hmota, to je opat velmi podobne programom, obycajne okno s textom je tiez len informacia, ale vidime ho ako pozadie a text, vdaka programu, ktory vysle informaciu, ze dane pole sa ma rozsvietit, vyfarbit, v skutocnosti to okno s textom, alebo akykolvek objekt, 2D ci 3D, neexistuje, ale vidime ho a dokazeme ho ovladat, podobne ako "skutocny" papier s textom.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Video som (zatiaľ) nevidel. Po prečítaní príspevku mi to príde ako fajn debata typu "čo ak" do krčmy k pivku, ale ako seriózna teória fakt nie. :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

To som si tiez myslel, ze ta moznost je takmer nulova, ale postupne menim nazor, ina teoria je, ze existuje nekonecne vela vesmirov, to sa zda tiez nemozne, ale to ze existuje viac vesmirov je celkom znama teoria a nie je uplne odmietana, lenze ak je tak vela vesmirov, tak potom by niektore mohli byt simulovane.

Aj ludia dokazu zrejme coskoro vytvorit simulaciu nejakej formy "vesmiru", ked to teda dokazeme my, mohli to dokazat aj ini.

Vychadzame z toho, ze vek vesmiru je 13 a nieco miliard rokov, ale pravdepodobnost, ze sa vytvori prave takyto vesmir v ktorom zijeme je extremne mala, myslim ze stacila velmi mala odchylka tusim pomeru hmoty a antihmoty a nas vesmir by nemohol existovat, resp. nemohli by sa vytvarat hviezdy a planety, takze je velmi pravdepodobne, ze uz dlho sa vytvarali ine vesmiry, ktore mozno zanikli, mozno existuju mimo nas vesmir a tento je len jeden s miliard a miliard pokusov - v tom pripade moze byt existencia "vsetkeho" extremne stara - a to moze platit nielen o case, ale aj o priestore a nielen ze tento vesmir moze byt simulaciou z ineho vesmiru, ale moze to mat viac vrstiev, teda aj vesmir, z ktoreho sa simuluje ten nas moze byt simulovany inym...

Pozri si to video, je to tam celkom dobre vysvetlene, prip. na hojku bola k tomu aj dost velka tema tusim.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 27 máj 2021, 22:52 Aj ludia dokazu zrejme coskoro vytvorit simulaciu nejakej formy "vesmiru", ked to teda dokazeme my, mohli to dokazat aj ini.
To video som nepozeral, mozno je tam na to odpoved, ale prisla mi na um jedna vec. Este na skole sme mali predmet o simulacii a jedna zo zakladnych paradigiem bola abstrakcia simulovaneho systemu - to znamena vypustenie veci nepodstatnych pre to co ideme simulovat.
Ak je nas terajsi vesmir simulacia, nedozvieme sa, co z neho bolo vypustene ako nepodstatne, abstrahovane prec.
Ludia nedokazu simulovat vesmir, neexistuje taky pocitac s takym vykonom, co by vedel simulovat pohyby vsetkych atomov vo vesmire napriklad. Uz len to, ze nevieme ani, kolko tych atomov vlastne je (=aky velky je vesmir). Mozno som to sem uz pisal, nepamatam. ale myslim si, ze vesmir nema hranice a predsa je konecny - to znamena, ze je tak zaobleny v niektorom z vyssich rozmerov ktore nevnimame, ze ked prides "na koniec", si zase na zaciatku :P
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Roznych vedeckych teorii existuju stovky ako napr multivesmir atd. Nema ale ziaden zmysel o nich teoretizovat, pretoze my ako ludia a ani ostatne bytosti ktore pozname, nemaju slobodnu volu. Sme iba biologicke roboty a naše "ja" od ktoreho odvodzujeme svoju identitu:myslienky,spomienky, emocie, pocity, su iba iluzorne, dočasné a fiktivne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

*****HERO***** napísal: 28 máj 2021, 3:17myslis tuto temu svet-ako-informa-ny-system-t202116.html ?
Nie, zrejme som ti to zmylil s inou temou.
gogo956 napísal: 28 máj 2021, 8:32Nema ale ziaden zmysel o nich teoretizovat, pretoze my ako ludia a ani ostatne bytosti ktore pozname, nemaju slobodnu volu. Sme iba biologicke roboty a naše "ja" od ktoreho odvodzujeme svoju identitu:myslienky,spomienky, emocie, pocity, su iba iluzorne, dočasné a fiktivne.
O tomto tu tema je: Vedomie / slobodna vola - www.hojko.com
Mek napísal: 28 máj 2021, 8:01Ludia nedokazu simulovat vesmir, neexistuje taky pocitac s takym vykonom, co by vedel simulovat pohyby vsetkych atomov vo vesmire napriklad.
To som ja netvrdil, iba ze to moze byt nejake forma "vesmiru", teda nie skutocneho vesmiru 1:1, ani nas vesmir nemusi byt skutocny, ak by to bola simulacia, tak vzdialeny vesmir by mohol byt iba nejakou formou projekcie, kedze bytosti, ktore by nas vesmir simulovali, by nepredpokladali, ze sa dostanem za urcitu hranicu - a ak sa za nu dostaneme, tak mozno to zistime.

Pri tomto som si spomenul na jednu epizodu serialu Krajne medze, tam nalakali mimozemstania ludi do nejakej sekty a potom sa niekto z nich pokusil ujst a zistil ze nemoze, bolo tam energeticke pole, nakoniec vysvitlo, ze cela ta cast krajiny kde boli, uz bola vo vesmirnej lodi a ludi pripravovali na otroctvo na svojej planete, potomkovia tych ludi si uz na skutocny zivot nebudu pamatat.
Mek napísal: 28 máj 2021, 8:01Mozno som to sem uz pisal, nepamatam. ale myslim si, ze vesmir nema hranice a predsa je konecny - to znamena, ze je tak zaobleny v niektorom z vyssich rozmerov ktore nevnimame, ze ked prides "na koniec", si zase na zaciatku :P
To je na samostatnu temu, ale su nejake dokazy, alebo naznaky, alebo je to len tvoj nazor, na zaklade coho? Ja som uz tuto teoriu niekde zachytil, ale ako by sa takto mohol vesmir rozpinat, na urcitej casti by sa rozpinat nemohol.

Este k tej teorii o simulovanom vesmire, ja si stale nemyslim, ze nas vesmir je simulovany, ale myslim si, ze to nie je nemozne a je to celkom zaujimava tema na diskusiu, ale chce to nejake zakladne informacie, napr. v tom zdielanom videu je ich dost.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dreamer napísal: 28 máj 2021, 21:37 To je na samostatnu temu, ale su nejake dokazy, alebo naznaky, alebo je to len tvoj nazor, na zaklade coho?
Popravde neviem, je to iba moja teoria. Vysvetlovalo by to tu zdanlivu "nekonecnost" vesmiru. No zatial nie sme ani v stadiu zistit co je "za humnom", nieto este na opacnom konci :) S rozpinanim to podla mna v kontradikcii nie je.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tuto teoriu, ze z konca vesmiru by sa dalo dostat na zaciatok, vysvetlovali niekde tak, ze vesmir by vyzeral ako pneumatika, alebo ako gula s prazdnou gulou uprostred, takze by bol zakriveny, ale v tomto pripade nesedi prave to rozpinanie - to ze by bol vesmir zakriveny alebo spojeny v dalsom rozmere si neviem predstavit.

Inak podobne sa riesi aj rychle cestovanie, rychlejsie ako je rychlost svetla, ze by sa nejak zakrivil casopriestor, ako priklad bol pouzity ohnuty papier, tym by malo byt mozne prejst do inej casti vesmiru, ale tusim by na to bolo potreba velmi vela energie, no to je uz dalsia tema.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »