Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Mirrorion
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa Mirrorion »

dasti555 napísal: 23 máj 2021, 10:08 Záleží koľko vyberáš. Ak si trochu prilepšíš a radikálne sa nezmení tvoj životný štýl tak zjavne nebudeš moc nápadný a ak si to necháš na paypali / btc bankomat tak asi pohoda.
jedná sa len o sumu cca 4000€ (a stále to klesá :) ) takže moc si vyskakovať nebudem... ani by taká suma u mňa nevyzerala podozrivo, keďže napríklad ročné odmeny v práci som dostal 2x vyššie než je hodnota toho, čo mám na v kryptomenách.

plot twist je ešte ten, že ja neviem ani zdokladovať nákup kryptomien - ja som ich totiž pod vlastným menom nekupoval. zlomok BTC (v hodnote 1000€) mi na Coinbase poslal pred tromi rokmi kamoš, za ktoré som mu dal cash. BTC som cez Shapeshift rozdelil do viacerých coinov, časť na Kraken a časť na Coinbase. po troch rokoch som sa na to pozrel a rozhodol som sa to vybrať von, kým to ešte má nejakú hodnotu... :cry:
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Na tvojom mieste by som to nevyberal a nechal to tak. Tento prepad je dosť pravdepodobne spôsobený veľkými hráčmi, ktorí sa snažia oslabiť trh a vyľakať ľudí ako ty. Tie "novinky" a FUD, ktorý je okolo krypta momentálne vytvorený, nie je nič nové, ale to sú veci známe už niekoľko rokov - Čína banuje Bitcoin každý rok, Bitcoin spotrebováva elektrinu na ťažbu (WOW, to fakt?!), z krypto ziskov treba platiť dane (a ja som si myslel, že štát sa tentokrát nebude chcieť nažrať... NOT!)...

4000€ ťa z biedy asi nevytrhne a tak, ako prišiel prepad v 2018, 2014 a 2011, tak prejde aj ten aktuálny. Moja rada je zabudni na tých 4000€ a nechaj ich tam ležať. Podľa mňa je oveľa vyššia pravdepodobnosť to, že za pár rokov to bude násobne vyššia suma ako to, že si tam nájdeš 0€ na účte (aj keď aj s tým treba teoreticky počítať).
Talpy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Talpy »

Zdravím. Vedeli by ste mi poradiť ako vymeniť alebo presunúť TRc-10 tokeny na burzu alebo zmenáreň. Ďakujem (SS)
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

TRC-10 to je Tron? Klasicky keď ideš odoslať daný token tak na burze do ktorej to chceš poslať si skopíruješ TRC adresu a na ňu to pošleš.
Keď tak ma opravte
Talpy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Talpy »

Swapovať a poslať na burzu môžeš iba TRC-20 tokeny ale TRC-10 nie....aspoň ja som nenašiel :)
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Inak ako vidíte budúcnosť altcoinov voči BTC. Všeobecne ak ide BTC dole idú dole aj ostatné altcoiny a naopak, a to mi osobne dosť vadí. Človek skúsi zainvestovať napr. do vechainu (z pohľadu market cap je na 20. mieste) a či pôjde hore/dole stále závisí od grafu bitcoinu.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

V prvom rade si urči, aký máš investičný horizont.

Ak je to pár týždňov a tvoja stratégia je "get rich quick", tak by som ti poradil sa na krypto vykašľať, pretože to je v podstate gambling. Naopak ak je to niekoľko rokov, tak nejaká volatilita ťa nemusí zaujímať, pretože veríš, že o pár rokov bude market cap celého krypto sveta x-krát vyšší ako dnes, takže prepad vieš využiť na nákup za výhodné ceny.

To, čo sa udeje v najbližších dňoch a týždňoch, je veľmi ťažké predpovedať. Avšak myslím si, že o 5-10 rokov bude krypto oveľa ďalej ako dnes a adopcia bude exponenciálne stúpať.

Autoeditácia príspevku po 1 deň 14 hod 15 min 30 sek:
Veľmi dobré video o možnostiach anonymizácie vášho krypta.

bystander1
Novice
Novice

Príspevok od používateľa bystander1 »

Ahojte, chcel by som vám ukázať jeden relatívne nový post od FS:
https://podpora.financnasprava.sk/03265 ... %BDdavkov-

TLDR:
1, Keď si kúpite za euro 100 USDT a premeníte 100 USDT na 100 USDC na binance, ste vymienali virtuálnu menu za virtuálnu, pričom ale nevznikol zisk z výmeny tj. nemusite to zdaniť.

za túto tranzakciu (?); službu (?); ste ale zaplatili 1 USDT (conversion fee).

Tak teoreticky ste vymienali virtuálnu menu za službu, a mali by ste podľa zákona zaplatiť daň z 1 USDT?

2, čo s presunom akéhokoľvek randomcoinu do walletu kde okrem TX fee človek platí aj withdraval fee - čo zaplatí napríklad randomcoinom 2?

celkom choré
Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

No to by som chcel vidiet niekoho, kto toto bude dobrovolne riesit :D
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Pilifo: kryptomeny si dokupujem, nerobím short trading. Teraz sme videli ako dokáže BTC ísť za 10dní z hodnoty 58K na 35K a to ovplyvnilo cenu ostatných kryptomien. Ako chcú obchody predávať svoj tovar za kryptomeny, keď sa toto bude opakovať. Príklad, kúpil si si mobil v kryptomene za 200e a o týždeň bude stať 120e. Ak chcú kryptomeny nahradiť fiat, musí byť vyriešená volatilita.
dasti555
Professional
Professional

Existujú stable coiny. DAI je 50% decentralizovaný.

Možno ma pošlete do riti, možno nie so shibou ale tu sú plány toho zakladatela - https://allhailtheshiba.medium.com/i-am ... e57841f8f1
TLDR: Chce vytvoriť token SHI ktorý bude mať hodnotu 1 cent a teda suma sa vždy vráti na tú hodnotu a bol by 100% decentralizovaný.

Prikladám k tomu obrázok
Prílohy
image0.jpg
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

zase rovnaka otazka, v com sa to bude odlisovat od hromady inych stablecoinov?
Mirrorion
Star
Star

Príspevok od používateľa Mirrorion »

ako noob sa pýtam - čo hovoríte na zmenárne typu Changelly, Shapeshift...?
1) aké sú náklady na zmenu kryptomien na zmenárni vs buy/sell na burze?
2) je potrebné zdaňovať tieto transakcie, pokiaľ mením napríklad hodnotu ekvivalentnú 1000€ v BTC na ETH? nevznikol mi pritom predsa žiadny zisk.
bystander1
Novice
Novice

Mirrorion napísal: 05 jún 2021, 1:26 ako noob sa pýtam - čo hovoríte na zmenárne typu Changelly, Shapeshift...?
1) aké sú náklady na zmenu kryptomien na zmenárni vs buy/sell na burze?
2) je potrebné zdaňovať tieto transakcie pokiaľ mením napríklad hodnotu ekvivalentnú 1000€ v BTC na ETH? nevznikol mi pritom predsa žiadny zisk.
na tvoju druhú otázku, vysvetlím s príkladom:

kupíš si BTC za 100 eur ked 1 BTC stojí 100 eur.. zrazu cena 1 BTC spadne na 70 eur. Si v minuse 30 eur. Vtedy premeníš BTC na ETH. Nezdaníš nič lebo si bol v strate. Je to jedno koľko stojí Eth.

Druhý príklad, ten istý príbeh len cena BTC na trhu sa zvýši na 150 eur, si v pluse 50 eur vzhľadom na tvoju pôvodnú investíciu. Rozhodneš sa premeniť BTC na ETH - máš odviesť daň z +50 eur zisku čo ti vznikol v momente premeny. (Je to jedno či Eth potom padne na nulu).

Daň je nejakých 37 % či jak, nepamatam si to presne teraz, to zaplatíš z tvojej výplaty z roboty a tvoj daňový základ pre ETH bude 150 eur potom jak sa niekedy rozhodneš to predať (a teda budeš mať zisk).

Respektíve kedže chceš mať super čisté svedomie, počkáš kým hodnota tvojho ETH sa zníži na 149 eur a až potom to premeníš na nejaký meme coin ako napríklad internet computer od Dfinity.
dasti555
Professional
Professional

Internet Computer isto nie je meme coin ale tiež si nemyslím, že to je nejaká prevratná mena. Už len to, že ich node musíš mať spustení na HW od "certifikovaného predajcu". Nemali by byť práve decentralizovaný?
bystander1
Novice
Novice

Hej srandu si robím. Nie je to meme coin, je to najväčšia komunistická ch*****na všetkých čias. Ide tam o to že žiadny krypto projekt nie je skutočne decentralizovaný lebo internet je centralizovaný.

Tak Oni by chceli decentralizovať samotný internet, do ktorého by si sa vedel prihlásiť len identity preukazom. Okrem toho mať vlastný OS na mobily, čo bude tiež kompatibilný s IPC. Pozri sa na token distribúciu alebo governance model, kto vlastní koľko tokenov, kto sú investori, atď. Napríklad je to tiež jedno koľko tokenov majú teraz na predaj, keby si si kúpil všetky, ani vtedy by si nehral žiadnu rolu v governance vzhľadom na to koľko tokenov vlastní Dfinity foundation alebo ich startup investori z World economic forum. (pre governance treba ich lockupovať na 8 rokov)

Ten Dominic či jak sa volá, kto to vymyslel povedal že po zavedení ICP s ETH sa budú hrať už len die-hard cyberpunkovia. V podstate má pravdu aj keď to znie arogantne, bude ti jedno či budeš surfovať na centralizovanom serveri alebo poslať BTC cez mixér do Ugandy keď si už predložil pás pred samotným vstupom na internet, čoho protokol trackuje každé jedno tvoje kliknutie.
dasti555
Professional
Professional

Ten týpek z toho ICP mi príde ako nejaký zloduch v nejakom superhero filme alebo tak dačo :D
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

bystander1 napísal: 17 jún 2021, 22:23Druhý príklad, ten istý príbeh len cena BTC na trhu sa zvýši na 150 eur, si v pluse 50 eur vzhľadom na tvoju pôvodnú investíciu. Rozhodneš sa premeniť BTC na ETH - máš odviesť daň z +50 eur zisku čo ti vznikol v momente premeny. (Je to jedno či Eth potom padne na nulu).
toto ozaj tak funguje? ved to je uplna hlupost, ja ked kupim ETH za BTC tak nemam ziadny zisk v eurach. zisk mam jedine ak nakupim eura, nie?
bystander1
Novice
Novice

No teoreticky ty preto máš zdaniť konverziu krypta na krypto, lebo berie sa to tak že ty - nie konvertuješ ALE hypoteticky predáš svoj token a hneď na to si nakúpiš ten druhý. Tj. premena BTC na ETH sa berie ako predaj BTC za aktuálnu hodnotu FIAT v tom exaktnom momente premeny a nákup ETH za ten fiat v tom exaktnom momente premeny.

Takže keď premeníš token na token keď si v strate, tak si ten token najprv predal v strate a tak preto to nemusíš zdaniť.

To, či je to naozaj tak ako píšem neviem ti na 100% potvrdiť lebo nie som daňový poradca ani nepracujem pre finančnú správu ale takto je to definované v daňovej legislatíve iných krajín (keďže naša legislatíva ti akurát povie (a pokryje) hovno).
dasti555
Professional
Professional

Je to tak a super video o daniach z krypta na slovensku aj s príkladmi je tu
Napísať odpoveď