Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Hensym
ked podnikatel zaplati vsetky možné dane, pracovnikov na mzdach, naklady na podnikanie a úvery, tak mu castokrat vela nezostane. A treba tiez brat do uvahy, ze je to on kto isiel s kožou na trh a riskuje neuspech takze je pochopitelne ze chce mat z toho aj nejake premium.
retkvic
za socializmu dodavali Vinarske zavody hroznovy mušt na vyrobu Vinei velmi lacno, bol to v podstate odpad pri vyrobe vina ktoreho sa nevedeli zbavit/toho muštu/.
Dnes ale je situacia ina, velka cast vtedy existujucich vinohradov uz teraz neexistuje a cena hroznoveho mustu je nepomerne vyssia. 1 Liter hroznove mustu pre koncoveho zakaznika stoji cca 5€.
ked podnikatel zaplati vsetky možné dane, pracovnikov na mzdach, naklady na podnikanie a úvery, tak mu castokrat vela nezostane. A treba tiez brat do uvahy, ze je to on kto isiel s kožou na trh a riskuje neuspech takze je pochopitelne ze chce mat z toho aj nejake premium.
retkvic
za socializmu dodavali Vinarske zavody hroznovy mušt na vyrobu Vinei velmi lacno, bol to v podstate odpad pri vyrobe vina ktoreho sa nevedeli zbavit/toho muštu/.
Dnes ale je situacia ina, velka cast vtedy existujucich vinohradov uz teraz neexistuje a cena hroznoveho mustu je nepomerne vyssia. 1 Liter hroznove mustu pre koncoveho zakaznika stoji cca 5€.
Ako som písal, originál "vinea" sa stále robí, akurát je cena niekde inde ako za malinovku... napr. totoretkvic napísal: 27 jún 2021, 0:33 Ja napr. nepochopim, preco nezacnu vyrabat vineu podla povodnej receptury, to vazne by bola dnesna cena taka vysoka, ze by to nikto nekupoval?
https://www.vinomatysak.sk/obchod/nealk ... ervena-1-l
Aj keď videl som už predávať aj tie hipsterské prírodné limonády, kde 0,33L stojí okolo 3€.
čistá hroznova stava nie je prilis vhodna na priamu konzumaciu, pretoze ma obsah sacharidov na urovni cca 15g a viac/100ml. Preto sa zvykne nasledne miesat s vodou v roznom pomere. Napr Vinea ma cca 10g/100ml a uz to je pre mnohych ludi nepitelne sladke. Dalsia vec je, ze tieto musty a stavy zase az take zdrave vo vacsom mnozstve nie su aj preto, ze su casto konzervovane siricitanmi /vynimkou byvaju tie co vyzaduju chladenie a maju kratku dobu upotrebitelnosti/. Dalsia vec- hrozno je fruktozova bomba, co nie je az taky problem, ak ho clovek konzumuje ako celé ovocia, ale pokial uz ide iba o cistu stavu, tak uz to vo vacsom mnozstve ok nie je.
Castokrat to byva tak ze barman je zaroven majitel, popripade aj zena na potrebne nakupy. V silnych mesiacoch popripade aj brigadnicka. Mam namysli samozrejme klasicku krcmu kde maju aj jedlo nejakych par veci ako klobasa a nakladany encian.ephramko napísal: 26 jún 2021, 17:06Ja hlavne nechápem, ako niekto môže vyžiť, keď má malú krčmu. Lebo na nealko/alko máš úplne smiešnu maržu a keď je slabý deň, tak nezarobíš ani na brigádnika a náklady.
V okrajovej casti BA take poznam zopar.
Toto moc nema spolocne s vineou. Stava (dzus) a limonada su rozdielne produkty.ephramko napísal: 27 jún 2021, 9:09 Ako som písal, originál "vinea" sa stále robí, akurát je cena niekde inde ako za malinovku... napr. toto
https://www.vinomatysak.sk/obchod/nealk ... ervena-1-l
Slovac je nenazrana a vidiet to ukazkovo na Tatrach, alebo vsade, kde sa len trosku rozhybe turisticky ruch a pritom sa nan vsade len hraju.gogo956 napísal: 27 jún 2021, 8:35 za socializmu dodavali Vinarske zavody hroznovy mušt na vyrobu Vinei velmi lacno, bol to v podstate odpad pri vyrobe vina ktoreho sa nevedeli zbavit/toho muštu/.
Minule leto som na trhu kupoval vinny must za 3€ l, tak to asi nebol ten bratislavsky potom. Vinarske zavody Nitra alebo Pezinok uz presne neviem, predavaju v obchodoch Nitrianske knieza cervene/biele za 2€ nieco, nomohli by namiesto tohto patoku vyrabat vineu? A nemuselo by sa to nakoniec volat ani vinea.
otazka znie ci by "original" vineu ozaj ocenilo tolko ludi aby sa im to oplatilo.
to je rovnako ako preco niektore podniky predavaju sofolu a nie kofolu. lebo je to lacnejsie a 90% ludom je to fuk co piju. aj tak je to len cukrova voda.
no a dnes ide trend uplne opacnym smerom od sladenych napojov. takze prist na trh s napojom ktory bude drahsi nez konkurencia a bude mat 40 kalorii na 100ml by asi nebol uplne spravny tah.
ja som sa skor cudoval preco sa u nas nepredava chladeny caj. a nemyslim tym "ladovy caj" co je zase len cukrova voda s prichutou caju, ale normalne original nesladeny caj v pol litrovej flasi z chladiaceho boxu.
v japonsku je to uplne bezna vec, vyraba a distribuuje to normalne coca cola company, rozne prichute, ziaden cukor.
ja osobne ked mam obcas chut na chladeny napoj tak by som si ovela radsej dal dobry cierny caj ako colu, kofolu ci vineu...
par krat som videl v obchode predavat nesladeny caj vo flasi, asi 3 prichute mali ale boli to take divne litrove flase myslim. neviem co to bolo za znacku. uz to skoro nikde nemaju asi sa to nepredavalo
tu by to podla mna zachranil iba spravny marketing... prirodne, bez cukru, zdrave, nepriberies, antioxidanty...
to je rovnako ako preco niektore podniky predavaju sofolu a nie kofolu. lebo je to lacnejsie a 90% ludom je to fuk co piju. aj tak je to len cukrova voda.
no a dnes ide trend uplne opacnym smerom od sladenych napojov. takze prist na trh s napojom ktory bude drahsi nez konkurencia a bude mat 40 kalorii na 100ml by asi nebol uplne spravny tah.
ja som sa skor cudoval preco sa u nas nepredava chladeny caj. a nemyslim tym "ladovy caj" co je zase len cukrova voda s prichutou caju, ale normalne original nesladeny caj v pol litrovej flasi z chladiaceho boxu.
v japonsku je to uplne bezna vec, vyraba a distribuuje to normalne coca cola company, rozne prichute, ziaden cukor.
ja osobne ked mam obcas chut na chladeny napoj tak by som si ovela radsej dal dobry cierny caj ako colu, kofolu ci vineu...
par krat som videl v obchode predavat nesladeny caj vo flasi, asi 3 prichute mali ale boli to take divne litrove flase myslim. neviem co to bolo za znacku. uz to skoro nikde nemaju asi sa to nepredavalo
tu by to podla mna zachranil iba spravny marketing... prirodne, bez cukru, zdrave, nepriberies, antioxidanty...
aacid
v Azii je silna tradicia pitia caju, ale u nas to moc nefičí. Svojho casu som si robieval taky povzbudzujuci napoj ze som zmiesal nesladený čaj 1/1 s energetickym napojom. Vysledkom bolo koncovy produkt mal iba polovicnu sladkost a zaroven nakopol viacej ako cisty energetak. /kofein+tein/. Btw teraz uz kofeinove napoje nepijem vobec.
v Azii je silna tradicia pitia caju, ale u nas to moc nefičí. Svojho casu som si robieval taky povzbudzujuci napoj ze som zmiesal nesladený čaj 1/1 s energetickym napojom. Vysledkom bolo koncovy produkt mal iba polovicnu sladkost a zaroven nakopol viacej ako cisty energetak. /kofein+tein/. Btw teraz uz kofeinove napoje nepijem vobec.
asi tak ako u nas capovana kofola, som donedavna myslel, ze je to bezny napoj vsade dookola, no asi to mame iba u nas a v cesku.aacid napísal: 28 jún 2021, 9:51 ja som sa skor cudoval preco sa u nas nepredava chladeny caj. a nemyslim tym "ladovy caj" co je zase len cukrova voda s prichutou caju, ale normalne original nesladeny caj v pol litrovej flasi z chladiaceho boxu.
v japonsku je to uplne bezna vec
V takom polsku, ked som si to vypytal na mna len zacudovane pozerali, ze co to je, na vyber bola iba presladena 0,5l coca cola v skle, alebo pivo, dal som si sladku coca colu, no 100x lepie by vtedy padla orosena vychladena kofola, a mne napr ta ceska z rajeckej lesnej moc nechuti, lepsia je skor taka no name capovana.
v Polsku ti predaju "kompot", co je voda zo zavaraneho ovocia zriedena cistou vodou
inak sa bezne predavaju limonady (z citrona), pripadne nejake ovocne sirupy, vsetko s vodou a ladom
samozrejme vsade coly, sprity, fanty, mirindy, tonicy, ladove caje
inak sa bezne predavaju limonady (z citrona), pripadne nejake ovocne sirupy, vsetko s vodou a ladom
samozrejme vsade coly, sprity, fanty, mirindy, tonicy, ladove caje
Je mozne ze mam len skresleny obraz, nakolko som bol len v prihranicnej oblasti, co mi utkvelo bola ta absencia kofoly, tie ich mini busy a biely nechutny chlieb, bez poriadnej kôrky, podobny veke.
ked som bol posledne v Polsku asi pred 5timi rokmi, tak vsade som videl ze v krcmach ponukali rozne sladke sirupy do piva, comu som moc nechapal. Este nieco take u nich existuje? Vysledkom je nieco ako Radler, nechutnal som, asi je to hlavne urcene pre zeny.
-
starysomar
Hardcore addict
Vineu - pravú - sme nejaký čas aj vyvážali do USA.
To často vidím aj v Nemecku. Nejaký zelený a červený sirup.gogo956 napísal: 28 jún 2021, 15:21 ked som bol posledne v Polsku asi pred 5timi rokmi, tak vsade som videl ze v krcmach ponukali rozne sladke sirupy do piva, comu som moc nechapal. Este nieco take u nich existuje? Vysledkom je nieco ako Radler, nechutnal som, asi je to hlavne urcene pre zeny.
Nie je to griotka a pepermintovy liker?
tak toto akoze chapem, predsalen kofola je proste len dalsi kolovy napoj, nic viac nic menej.retkvic napísal: 28 jún 2021, 14:30 asi tak ako u nas capovana kofola, som donedavna myslel, ze je to bezny napoj vsade dookola, no asi to mame iba u nas a v cesku.
V takom polsku, ked som si to vypytal na mna len zacudovane pozerali, ze co to je, na vyber bola iba presladena 0,5l coca cola v skle, alebo pivo, dal som si sladku coca colu, no 100x lepie by vtedy padla orosena vychladena kofola, a mne napr ta ceska z rajeckej lesnej moc nechuti, lepsia je skor taka no name capovana.
mne skor ide o to ze mi chyba na trhu nesladeny napoj ktory osviezi. ak teda nechces mineralku... v lete teplo, ty sa chces nejak schladit a jedina moznost je do seba liat bublinkovu vodu s cukrom alebo pivo.
aktualne to ako tak zachranuje radler. to ze to nema nic spolocne s pivom ma nejak netrapi, paci sa mi ze zlaty bazant uz dlhsie robi light verzie ktore obsahuju menej cukru a uz som skusal aj nejake bez cukru, aj ked tam to bolo chutovo trochu horsie.
najcastejsie teda ked mam chut na nieco ako vodu pijem colu s umelym sladidlom, asi to nebude extra zdrave ale aspon do seba nelejem zbytocne kalorie. viditelne ani to neni u nas moc popularne, lebo casto sa stane ze v chladnicke kola bez cukru nie je. iba sladena. hlavne ze vedla je plna chladnicka piva, aj v tej druhej su este dve poschodia piva ale cola zero sa im tam uz nezmesti...
v drvivej vacsine podnikov, ktore navstevujem, maju "domace limonady"
Keď chceš nesladený nápoj na osvieženie, daj si ráno vodu s citrónom. Alebo vypi teplý čaj. Síce sa to môže zdať proti logike, ale všetky púštne národy pijú v horúčave teplý čaj a naozaj to funguje. Ľadový nápoj ponúka okamžité osvieženie, ale mozog potom nevie vyhodnotiť informácie, keďže z úst dostáva správu, že ti je zima, zatiaľ čo zo zbytku tela dostáva info, že sa prehrievaš. Tak sa začneš menej potiť a potom ti je ešte teplejšie.
Cola light alebo zero má otrasnú chuť. A už keď mám zhrešiť, tak si dám radšej dávku cukrov, na ktorú je môj mozog zvyknutý a odmení ma dávkou dopamínov (takže sa cítim spokojne).
Cola light alebo zero má otrasnú chuť. A už keď mám zhrešiť, tak si dám radšej dávku cukrov, na ktorú je môj mozog zvyknutý a odmení ma dávkou dopamínov (takže sa cítim spokojne).
ja som to skor myslel v obchode/stanku/bufete, proste ked si chcem zobrat nieco do ruky na cestu. ano, v podniku si dam limonadu a doma si dam vodu s citronom.
inak k tym limonadam, dalsia banalna otazka, preco su v podnikoch casnici j*bnuti? s prepacenim. v sobotu sme boli v podniku, ze chceme limonadu pre deti, bez ladu. casnik povedal ze to sa neda bez ladu, lad tam musi byt. priniesol pol litrovy pohar s limonadou v ktorom bolo asi 5 kociek ladu. tak sme si vypytali pohar a lyzicu a sme si tie kocky ladu vybrali sami... ale rozum sa nam zastavoval nad tou logikou, ze on tam musi tie kocky ladu dat aby sme si ich my museli vybrat...
ku cole zero, len tak narychlo, je to o zvyku. cola light nechuti ani mne ale cola zero alebo pepsi max mi celkom chuti a prave sa mi vyhovuje ze ked ju vypijem neostanu mi usta zalepene po cukre a nie som este smadnejsi.
inak k tym limonadam, dalsia banalna otazka, preco su v podnikoch casnici j*bnuti? s prepacenim. v sobotu sme boli v podniku, ze chceme limonadu pre deti, bez ladu. casnik povedal ze to sa neda bez ladu, lad tam musi byt. priniesol pol litrovy pohar s limonadou v ktorom bolo asi 5 kociek ladu. tak sme si vypytali pohar a lyzicu a sme si tie kocky ladu vybrali sami... ale rozum sa nam zastavoval nad tou logikou, ze on tam musi tie kocky ladu dat aby sme si ich my museli vybrat...
ku cole zero, len tak narychlo, je to o zvyku. cola light nechuti ani mne ale cola zero alebo pepsi max mi celkom chuti a prave sa mi vyhovuje ze ked ju vypijem neostanu mi usta zalepene po cukre a nie som este smadnejsi.
Pripadne sladit steviou alebo nejakym podobnym nekalorickym sladidlom ktore neskodi zdraviu.
asi kvoli objemu nad rysku