Stevia je superropman napísal: 29 jún 2021, 11:22 Pripadne sladit steviou alebo nejakym podobnym nekalorickym sladidlom ktore neskodi zdraviu.
Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Tiež som davnejšie holdoval cole, hlavne na škole, cola + pizza a bol zo mna po mesiacoch bez pohybu a pred statnicami tucny brav, ako este nikdy.ephramko napísal: 29 jún 2021, 10:03 Cola light alebo zero má otrasnú chuť. A už keď mám zhrešiť, tak si dám radšej dávku cukrov, na ktorú je môj mozog zvyknutý a odmení ma dávkou dopamínov (takže sa cítim spokojne).
Ma to v sebe neskutočne množstvo cukru, odkedy som vsak prestal sladit, mam uplne inak nastaveny prah sladkosti, sem tam vsak stale zjem nejaku tu cokoladu, telo si to proste ziada
Plus aj ta sladena cola bola aspon u nas s umelymi sladidlami, neviem ci je to aj teraz.
Colu mám tak raz za mesiac, lebo nemám auto a 1L = 1kg, tak sa mi to nechce nosiť zo supermarketu. A som škrob, takže v podniku sa mi zdá 0,33L flaštička coly predražená a radšej si dám pivo.
A hej, vo "Východnej Európe" začala Cola sladiť namiesto cukrom lacnejším a sladším kukuričným sirupom, lebo vraj si to zákazníci žiadajú.
Ja mám všeobecne ale problém so sladkým. Nemám na to žiadne regulačné mechanizmy a môj mozog by žral čokoládky až do momentu, kedy by to žalúdok neudržal. Naučil som sa, že je jedno, či si kúpim 1 čokoládu alebo 10 čokolád, pretože aj tak všetko zožerem ešte v ten istý večer. Možno je to spôsobené aj tým, že do cca. 5 rokov som netušil, čo to sú sladkosti. Až pokiaľ som neprišiel do škôlky a nedostal čokoládky a keksíky. Rodičia a starí rodičia mi to v detstve nedávali. Ale odkedy nebývam s rodičmi, tak to mám viacmenej pod kontrolou. V supermarkete sa zvládnem úspešne vyhnúť sladkostiam a potom keď ma doma prepadne chuť na sladkosti, tak mám proste smolu, lebo doma to už nikto namiesto mňa nenakúpi...
Ja mám všeobecne ale problém so sladkým. Nemám na to žiadne regulačné mechanizmy a môj mozog by žral čokoládky až do momentu, kedy by to žalúdok neudržal. Naučil som sa, že je jedno, či si kúpim 1 čokoládu alebo 10 čokolád, pretože aj tak všetko zožerem ešte v ten istý večer. Možno je to spôsobené aj tým, že do cca. 5 rokov som netušil, čo to sú sladkosti. Až pokiaľ som neprišiel do škôlky a nedostal čokoládky a keksíky. Rodičia a starí rodičia mi to v detstve nedávali. Ale odkedy nebývam s rodičmi, tak to mám viacmenej pod kontrolou. V supermarkete sa zvládnem úspešne vyhnúť sladkostiam a potom keď ma doma prepadne chuť na sladkosti, tak mám proste smolu, lebo doma to už nikto namiesto mňa nenakúpi...
ephramko
ja som tiez na sladke. Ale sladene napoje maju bezne 10gr cukru na 100ml tak sa im maximalne vyhybam. Radsej si dam keksik, cokoladu ci kolacik, sice to tiez obsahuje cukor ale tym ze je to pevna potravina s obsahom tuku tak je to mensia zataz na organizmus. Inac ak mas rad sladkosti, tak nikdy neochutnaj azijske mochi inac sa toho neda zbavit
ja som tiez na sladke. Ale sladene napoje maju bezne 10gr cukru na 100ml tak sa im maximalne vyhybam. Radsej si dam keksik, cokoladu ci kolacik, sice to tiez obsahuje cukor ale tym ze je to pevna potravina s obsahom tuku tak je to mensia zataz na organizmus. Inac ak mas rad sladkosti, tak nikdy neochutnaj azijske mochi inac sa toho neda zbavit
Mochi som mal raz zadarmo, aby som povedal, ktoré príchute mi najviac chutia. Ale keď mi kamoš potom povedal, koľko za to chce pýtať od zákazníkov, tak som mu povedal, že to asi nie je najlepší nápad... A to bol ešte nejaký polotovar a nerobil ich ručne. To je asi u mňa jediná autoregulácia, že keď chce za 3 prťavé mochi 5€, tak mi môj mozog hneď povie niečo v štýle: "čo ti je*e, za 5ku kúpiš 10 miliek v akcii a nažereš sa ako prasa".gogo956 napísal: 29 jún 2021, 20:49 ja som tiez na sladke. Ale sladene napoje maju bezne 10gr cukru na 100ml tak sa im maximalne vyhybam. Radsej si dam keksik, cokoladu ci kolacik, sice to tiez obsahuje cukor ale tym ze je to pevna potravina s obsahom tuku tak je to mensia zataz na organizmus. Inac ak mas rad sladkosti, tak nikdy neochutnaj azijske mochi inac sa toho neda zbavit![]()
Ale napríklad kávu a čaj vôbec nesladím.
Ja si myslím, že tá moja pažravosť na sladké súvisí s tým, ako som v detstve nemal sladkosti. Rôzni domorodci (ako napr. Aborigéni) majú strašný problém s obezitou odkedy nabehli na "západnú stravu", rovnako to majú ľudia, ktorí vyrastali v chudobnej krajine a v dospelosti emigrovali na západ. Z evolučného hladiska ich telá nemajú taký metabolizmus a také enzýmy, aby dokázali spracovať a odbúrať vysokokalorickú stravu...takže sa im každý gram uloží. A navyše to u nich vyvoláva oveľa silnejšiu reakciu v mozgu, než keď to isté zožerie Európan, ktorý to je od detstva, aj jeho rodičia to jedli od detstva atď. Prirovnal by som to k situácii, ako keď si dávku dá narkoman, ktorý berie heroín 10 rokov a ako keď si rovnaké množstvo dá niekto, kto nikdy heroín ani nevyskúšal. Tým samozrejme nechcem povedať, že na Západe s tým problém nie je a naše telá to zvládajú. Stačí si pozrieť nejaké archívne vydanie z 50. alebo 60. rokov a hneď na prvý pohľad si človek všimne, akí boli vtedy ľudia v ČSR skoro všetci štíhli.
V minulosti hlavne ludia nepomerne viacej fyzicky pracovali takze mohli v konecnom dosledku viacej toho zjest a pritom nepribrali. Ja si pamatam, ze ked som bol maly, tak sladkosti sme bezne nedostavali, ked uz, tak obcas nejaky domaci kolac.
nejaky ulepeny sirup pri vycape mas hadam v kazdej dedinskej krcme aj u nasgogo956 napísal: 28 jún 2021, 15:21 ked som bol posledne v Polsku asi pred 5timi rokmi, tak vsade som videl ze v krcmach ponukali rozne sladke sirupy do piva, comu som moc nechapal. Este nieco take u nich existuje? Vysledkom je nieco ako Radler, nechutnal som, asi je to hlavne urcene pre zeny.
Banálna otázka - Prečo je Slovenská vlajka zobrazovaná biela, tmavomodrá, červená a niekedy biela,klasická modrá, červená?
Vidieť to napríklad v nejakých športových zápasoch tie rozdiely, otázne je, ktorá vlajka je teda správna.
Vidieť to napríklad v nejakých športových zápasoch tie rozdiely, otázne je, ktorá vlajka je teda správna.
Pretože zjavne neexistuje žiadna oficiálna vizuálna identita pre štátne symboly. Neviem, či je to stále aktuálne: https://chuguryan.blog.sme.sk/c/296436/ ... lajka.html
Tu je o tom článok a keď som sa snažil Googliť aktuálnejšie info, veľmi sa mi to nepodarilo.
Je to hanba? Je. Prekvapuje ma to? Ani nie.
Tu je o tom článok a keď som sa snažil Googliť aktuálnejšie info, veľmi sa mi to nepodarilo.
Je to hanba? Je. Prekvapuje ma to? Ani nie.
Aha no výborne Hensym hned si to ulahčil. Takže hned by som vylučil vlajku na lavo dole, a na pravo hore. Teda ja som bol vždy v tom, že naša vlajka je len tá na lavo hore. Pri vlajke, na pravo dole ked si odmyslíme štátny znak, tak je to Ruská vlajka.
Vidíš, mne sa zase tá vpravo dole zdá najsprávnejšia, takú asi aj vidím najčastejšie. 
Môže to byť ale aj rozdielnymi monitormi. Ako vravím, malo by to byť štandardizované. Bolo by na to spraviť osobitné ministerstvo a naliať tam zopár mega, výstupom bude PDF-ko na potlačenom CD-čku.
Môže to byť ale aj rozdielnymi monitormi. Ako vravím, malo by to byť štandardizované. Bolo by na to spraviť osobitné ministerstvo a naliať tam zopár mega, výstupom bude PDF-ko na potlačenom CD-čku.
Ano aj tá na pravo dole, tú tiež som aj ja videl naposledy v reportáži o tom ako pápež má prísť do SR. Tam ludia mávali vlajkami a presne tá na pravo dole bola vidieť. Vo wikipedii je zase vlajka biela,klasická modrá a červená. Miesto znaku nech tam daju banán na ležato a miesto modrej(klasickej alebo tmavomodrej) nech daju tiež žltu a bude to uplná štandartizácia Slovenskej vlajky 
Podľa mňa to chce zároveň aspoň ústavný zákon o tom, že vlajka sa nemôže prať...inak z tej napravo dole bude tá napravo hore. 
Caute,preco existuju rozne druhy drazky skrutky (plochy,krizovy,imbus,torx...)?
Preco nie je jedna univerzalna drazka srobu?
Preco nie je jedna univerzalna drazka srobu?
torx aby to nevedel hocijaky jozko povolit
imbus kvoli silnejsiemu utiahnutiu kde nemas bocny priestor pre klasicky kluc
ja by som povedal ze je to dost aj z historickych a praktickych dovodov.
klasicky srob s jednou drazkou pre plochy srobovak je velmi lacny na vyrobu, aj srob aj srobovak. krizovy je trochu komplikovanejsi a teda drahsi ale zaroven sa lahsie srobuje, srobovat nevypadava.
aktualne mam pocit ze torx je akoby nahrada za krizovy (stale viac a viac srobov v obchodoch su prave torxy a napriklad teraz ked som kupoval aku skrutkovacku tak k nej boli iba krizovy a torxovy bit, nic ine.
torx kedze ma viac zubov tak lepsie drzi v srobe a prenasa silu. tiez jednoduchsie vyberies spravnu velkost, oproti krizovemu kde ti aj vacsi/mensi bude pasovat do srobu ale potom ho lahsie strhnes.
imbusaky su fajn preto co pisal wladas a zaroven je to jednoduchy tvar na vyrobu, preto si moze ikea dovolit pribalit imbusak ku kazdej doske z policky.
klasicky srob s jednou drazkou pre plochy srobovak je velmi lacny na vyrobu, aj srob aj srobovak. krizovy je trochu komplikovanejsi a teda drahsi ale zaroven sa lahsie srobuje, srobovat nevypadava.
aktualne mam pocit ze torx je akoby nahrada za krizovy (stale viac a viac srobov v obchodoch su prave torxy a napriklad teraz ked som kupoval aku skrutkovacku tak k nej boli iba krizovy a torxovy bit, nic ine.
torx kedze ma viac zubov tak lepsie drzi v srobe a prenasa silu. tiez jednoduchsie vyberies spravnu velkost, oproti krizovemu kde ti aj vacsi/mensi bude pasovat do srobu ale potom ho lahsie strhnes.
imbusaky su fajn preto co pisal wladas a zaroven je to jednoduchy tvar na vyrobu, preto si moze ikea dovolit pribalit imbusak ku kazdej doske z policky.
Ved torxove bity su uz v kazdej zakladnej hobby sade k srobovaku. Podla mna je to len historicka evolucia, kedysi sa takmer vyhradne pouzivala plocha drazka, ktora je asi aj najlacnejsia na vyrobu. Ale velmi rychlo strhnes hlavu a vzdy nadavam, ked natrafim na stary zapeceny plochy srob, ktory musim povolit. Potom prisla klasicka Phillips krizova drazka, neskor vylepsena verzia Pozidrive. Z pohladu prenosu sily je za mna idealny torx, tam sa mi nikdy nestalo, ze by sa mi srobovak uvolnil.wladas napísal: 05 júl 2021, 16:02 torx aby to nevedel hocijaky jozko povolit
Ja som sa zase ale v bežnom živote ešte napr. nestretol s torxovou štoubou čo mala 1cm širokú hlavičku, vždy len drobná technika rôzna a malé ručné skrutkovače.
Konstrukcne vruty sa dnes vyrabaju prevazne s torxom. Ja som naposledy kupoval 5x100 do dreva, ale ocividne vyrabaju aj ovela vacsie, napr. https://www.hornbach.cz/shop/Sroub-na-d ... rtikl.html
Môže byť, až tak často s tým do kontaktu neprichádzam.