Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa mLuks »

starysomar napísal: 28 júl 2021, 12:36 Na "technologickú šikanu" na spôsob aby mi auto skočilo na brzdu, vyrovnávalo mnou cielený riadený šmyk alebo mykalo volantom, keď má "pocit", že idem zle mám však svoj názor a ten sa nezmení žiadnou argumentáciou o jej výhodách...
Podstatné je si uvedomiť, že tie asistenty sú stavané pre bežnú premávku. Strihanie jazdných pruhov (pípanie a mykanie volantom na prekročenie čiar), lepenie sa na vozidlo pred tebou (vystraha čelnej zrážky alebo priamo núdzové brzdenie), cielené riadené šmyky (ESP, ASR), obiehanie bez smeroviek (pípanie a mykanie volantom pri prekročení čiar) a pod nie sú priejavy bežnej premávky, resp. v bežnej premávke tieto prvky jazdy nemajú čo hľadať. Čiže áno ak jazdíš takto a máš zapnuté všetky asistenty, tak ti všetko píska, pípa, kričí, zasahuje do jazdy a je to otravné. Ak však toto počas bežnej premávky nerobíš, tak ani o jednom z tých asistentov nevieš, že je vôbec zapnutý.

Ak náhodou ideš po peknej prehľadnej okreske, či si v zime na letisku či parkovisku a chceš sa vyblázniť, či užiť si jazdu, tak vo väčšine áut sa asistenty dajú vypnúť, či jednoducho tlačitkom, alebo cez menu.

Na každý jeden z tých asistentov čo mám by som ti dokázal napísať reálne, výhodné a praktické využitie za tie dva a pol roka jazdenia s autom.
Trochu zle som sa k tej technike vyjadril - samozrejme uznávam užitočnosť rôznych fičúr aj zvýšenie bezpečnosti. Ak tvrdím, že čoraz menej ľudí nevie jazdiť, technika za to nemôže. Je to podľa mňa jednak systémom výučby v autoškolách, zčasti tým, že výrobcovia presviedčajú ľudí o dokonalosti svojej techniky... no a z nemalej časti niečim, čo ja definujem ako "ľudstvo všeobecne osprostieva".
ľudia nevedia jazdiť a to z veľa dôvodov. Zastaralá/nedôsledná výučba v autoškolách. Ľudia ktorí robia autoškolu v menších mestách a následne aj jazdia poväčšine v menších mestách majú problém sa adaptovať na premávku vo väčšom meste, ak do neho prídu. Či už je to hustotou premávky, väčším počtom jazdných pruhov, "komplikovaniejšie" riešenie križovatiek, električka. Všeobecne ľudia nevedia používať správne svetlá (aha hmla, treba zapnúť hmlovku a je mu jendno, že ide v meste a za ním je 10 metrov ďalšie auto), zipsovať sa, egoisticky neuhnúť z ľavého pruhu v meste aj keď do ľava vôbec nepotrebuje odbočiť. A kpec ďalších vecí. Za toto nemôžu ani automobilky, ani asistenti v aute.

A čo sa týka jazdných asistentov, tak väčšina ľudí ani nevie ako zvládať šmyk, alebo čo robiť v krízovej situácii. Preto je dobré, že v dnešných autách sú a pribúdajú. Mohli by sme dať ku vodičáku povinné absolvovanie kurzu bezpečnej jazdy (škola šmyku), ale to by tých centier muselo byť ďaleko viac a zároveň by to predražilo aj samodný vodičák.

Všeobecne by som dal vodičáky na 10 rokov a pri predĺžení platosti povinné preskúšanie z vyhlášky, čiže test. Ak nespravíš jeden opravný pokus, ak ani ten nespravíš. vodičák ti nepredĺžia. Vyhláška sa pravidelne mení a niektorí ani nemajú šajnu ako.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Ďakujem za komentáre.

Pre mňa osobne to je skoro vždy že chcem byť doma čo najskôr ako tráviť tento čas niekde na diaľnici. Pár euro hore dole za benzín mi nejako neprekážal keďže je sviatok keď sa dostanem na diaľnicu.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Toto tiež občas nechápem. Absolútne rozumiem, že niekto chce ušetriť povedzme 10-20 eur mesačne za dochádzanie do práce 20km/h menej, ale často idem 130 (alebo dokonca aj menej) a prebieham každé jedno auto idúce snáď 100 alebo menej, a že ich nie je málo. V ľavom pruhu som jediný, A nie, nie je tam nižšia povolená rýchlosť. :D Takže pochybujem, že všetci sú takí šetrní, alebo sa nikto z nich neponáhľa. Sranda je, že som za posledné roky dochádzal do práce po 2 rôznych diaľniciach a kým na jednej ľudia išli tou 130-kou dá sa povedať stabilne, na druhej išli priemerne o tých 20-30 km pomalšie, pričom rovné, bezpečné, prehľadné diaľnice. Neviem čím to je, doteraz som na to neprišiel.

Čo sa týka toho, že nechať naštartované auto - ja osobne keď sedím v aute v lete (klíma) a v zime (kúrenie) spravidla nie dlhšie ako 5-10 minút, tak tiež nechávam naštartované. Určite ale nie na mieste, kde by to niekoho mohlo otravovať (pod oknami, pri obchode, terase...). S tým, že by si šiel niekto kúpiť chleba a cigy a nechal odomknuté naštartované auto som sa ešte asi nikdy nestretol.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

fildinko napísal: 28 júl 2021, 20:20Pre mňa osobne to je skoro vždy že chcem byť doma čo najskôr ako tráviť tento čas niekde na diaľnici.
Ja to mam presne rovnako. Viac krat som si povedal ze vsak sa neponahlam tak smiernim tempo ale ked zacnem stretavat samych exotov na cestach tak radsej rychlo do ciela.

Hensym - uplne normalna vec. Staci sa povozit na dolniakoch DS az Komarno. Uplne bezne tam idu ludia 70kmh tachometrovych. Najzvlastnejsie je ze vela z nich si to uvedomuje ze su suchtavi a zdrziavaju, tak sa daju co najviac na kraj aby sa ich dalo obehnut. A vobec sa nejedna len o stare haraburdy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Proste sa asi neponahlaju.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Prečo si toľko ľudí natáča vlaky? To ako pozri, prišiel rušeň z 1970 a nehorí? :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Lebo to je kvazi fetis. V amerike maju dokonca kanal cisto o vlakoch.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

ephramko napísal: 29 júl 2021, 20:46 Prečo si toľko ľudí natáča vlaky? To ako pozri, prišiel rušeň z 1970 a nehorí? :D
Konicek ako kazdy iny, plno chlapcov sa v dectve hralo s vlacikmi a proste im to zostalo.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Možno nostalgia. Tie staré parné mašiny boli pre mnohých nádhern voži neskorším hranatým škatuliam.

Iná - prečo v dobe prakticky neobmedzeného prístupu k informciám je čoraz viac ľudí ochotných uveriť každému bludu?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Nie je to len o nostalgii - každého baví niečo iné. Niekoho bavia staré vláčiky, niekto je nadšenec nových mašiniek.

Minule som pozeral na youtube vovlaku trasu Plešivec - Muráň a tam bolo vidno takých dvoch nadšencov, ktorí sa presúvali spolu s vlakom a fotili si ho takmer na každom priecestí.. :)
wladas
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 30 júl 2021, 8:37Iná - prečo v dobe prakticky neobmedzeného prístupu k informciám je čoraz viac ľudí ochotných uveriť každému bludu?
Je to jednoduche. Napr staci ze das vyhladat konkretnu vec (znami ti o tom hovoril) nasledne ti bude vyhladavac ponukat aj podobne vysledky a to sa bude nasledne znasobovat. Hlavna pointa je ze clovek sa proste zaujima o ine nazory nez pise mainstream tak ich prirodzene vyhlada.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

wladas napísal: 29 júl 2021, 20:58 Lebo to je kvazi fetis. V amerike maju dokonca kanal cisto o vlakoch.
Ja poznám 2 takých ľudí...ale oni majú aspergera :D a vedia aj cestovné poriadky naspamäť.
starysomar napísal: 30 júl 2021, 8:37 Možno nostalgia. Tie staré parné mašiny boli pre mnohých nádhern voži neskorším hranatým škatuliam.
No parnou mašinou som nešiel domov z práce. :D

Len ma prekvapilo, že včera takmer v každej stanici si niekto ten vlak točil. Muži aj ženy. Udivuje ma, koľko tých ľudí je. A to som išiel starou ošuntelou súpravou. Ale Hello Kitty šinkansen by som si odfotil aj ja :D
Prílohy
hello-k-1.jpg
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj ja :D
Fotiek úzkorozchodných mašiniek mám dosť - kedysi sme začínali záchranu jednej lesnej železničky a dodnes máme k tomu blízko.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

nehante sotousov!
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

starysomar napísal: 30 júl 2021, 8:37 Iná - prečo v dobe prakticky neobmedzeného prístupu k informciám je čoraz viac ľudí ochotných uveriť každému bludu?
Pretoze je tych infromacii vela su zlozite a komplexne. No konspiracie a dezinformacie ponukaju jednoduche vysvtlenia a to sa ludom proste paci vioac ako priznat, ze existuju nahody a svet je komplexnejsi.

Mame k tomu aj evolucne prepoklady, rovnako ako k nabozenstvam (tu odporucam knihu Bozi blud od Dawkinsa, kde to v prvych kapitolach vyvstluje).

Dalej tu mame faktory ako konfirmacne skreslnie, clovek lahsie uveri tomu co pocuje prve, hole data a fakty nas nechvaju chlanymi zatial co srdcervuce pribehy o zabijani deti vakcinami v nas vyvolavaju emocialnu reakciu. Cele je to posilnene algoritmami googlu a facebooku. Plus toto vsteko sa uz naucili vyuzivat dezinformatori, ktori vedia ako napisat cokolvek aby to v tebe vyvolalo emocialnu odozvu a klikal si na tlacidlo zdielat bez toho aby si si precital co i len polku clanku.

Autoeditácia príspevku po 59 sek:
ephramko napísal: 30 júl 2021, 9:16 Len ma prekvapilo, že včera takmer v každej stanici si niekto ten vlak točil. Muži aj ženy. Udivuje ma, koľko tých ľudí je. A to som išiel starou ošuntelou súpravou. Ale Hello Kitty šinkansen by som si odfotil aj ja :D
Je leto, pre ludi co vlakom bezne nechodia to moze byt zazitok.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

U mňa nehrozí, no nechápem na koľkých aj študovaných to funguje.
Majú svoj jednoduchý svet.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

to su casto ludia ktori apriori maju tendenciu mat opacny nazor ako ma vacsina.
Je to jeden z pilierov ich "ja", ze ked vacsina bude hovorit "A" tak oni budu hovorit cokolvek ine, len nie "A".
Som sa napr rozpraval s niekolkymi odmietacmi vakcin a cakal som ako budu argumentovat: ale oni povedali iba ze to nechcu, pretoze to robia vsetci ostatni. Asi maju pocit, ze potom budu niecim "vynimocni", z mojho pohladu je to vlastne dosledkom pocitu menejcennosti daneho cloveka a ide o urcitu podvedomu kompenzaciu.

Vidim v tom aj nieco: pre druh ktory ma velky pocet jedincov, je z evolucneho hladiska vyhodnejsie ak existuju jedince ktore sa snazia "ist proti davu" a robit vsetko opacne ako robia ostatni, pretoze to zvysuje roznorodost konania a zvysuje sancu na prezitie druhu ako takeho napr pri roznych extremnych situaciach.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

starysomar napísal: 30 júl 2021, 9:58 U mňa nehrozí, no nechápem na koľkých aj študovaných to funguje.
Majú svoj jednoduchý svet.
No pozor, ale to si hovoria aj konspiratori. A pokial niesi robot, tak v nejakej miere to funguje aj na teba.
Ja si sam uvedomujem ake lahke je tomu podlahnut, casto sa prichytim pri roznych biasoch a inych skreleniach, no aj ked si ich uvedomujem, to este neznamena, ze som voci tomu imunny. Kazdy mame nejaku bublinu a vyjst s nej je dost bolestive.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Z "komfortnej zóny" som už pár rokov vonku. Je to náročné, no zaujímavé. Naučiť sa posudzovať veci zo všetkých možných strán. Zrejme ma k tomu doviedlo to, že kedysi dávno som dokázal naletieť, zožrať návnady aj s navijákom - a z toho prameniace skúsenosti. Hodne za tie desaťročia pamätám. Má to nevýhodu - ten svet je zložitý a máo "pohodlný" :)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Mám kamaráta rušňovodiča, ktorý celé detstvo fotil/točil vlaky, v každej stanici mal odfotený nejaký vlak. Pre nás to bol obyčajný vlak v obyčajnej stanici, ale pre nich to bola ultra vzácna fotka, lebo to bol nejaký rušeň č. XXX, ktorých je vyrobených len X kusov a ktorý v skutočnosti na tejto trase jazdiť nemá. V dospelosti keď začal jazdiť, tak fotiť prestal, lebo má vlakov vyše hlavy v robote, ale tiež má doma plno zberateľských vecí, fotiek, plagátov, modelov. V skupine, ktorú adminuje má tisíce nadšencov, a to sa to týka iba jednej určitej trate. Tých skupín sú asi desiatky.

Je to úplne rovnaký koníček ako autá, lietadlá, známky, alebo hocičo iné. Mňa by to tiež nebavilo, ale chápem že je to subjektívna vec a pre niekoho to vie byť fascinujúce.

Inak, aj na margo "horiacich vlakov" sme mali už debatu s nimi a ľuďmi, čo s tými mašinami jazdia. Ono je to tak trošku vykonštruovaný stereotyp, vyskladaný na Zomri. Až také dychberúce to nie je, ani štatisticky zahanbujúce voči iným krajinám. Tá firma skorumpovaná je, to bez debaty, ale nie je to ani také ako nám to laikom servírujú.
Napísať odpoveď