Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Prečo niektorí ľudia v bazároch pridávajú screenshoty obrazovky s produktom a nie rovno fotku produktu? 
Vidím aj inzeráty, kde niekto namiesto fotiek produktu pridal svoju náhodnú selfie
Takže buď zlá PC gramotnosť, alebo keď tam niekto pridá screenshot produktu z eshopu, tak je to lenivosť (nechce sa mu fotiť) alebo je to podvod (buď tovar nemá alebo chce zamaskovať opotrebenie/vady).
Nemá ako, alebo nevie spraviť pekné fotky (nemá dobrý foťák, nevie fotiť, nestihol produkt pripraviť na predaj (vyčistiť, odlepiť nálepky, napr. sklo z mobilu a pod.) a tým pádom je lepšie tam dať obrázok produktu, ako nič.
Ono je to zbytočné, lebo aj tak to na 99% bude musieť fotiť keď sa ozve záujemca.
Takže...
Ono je to zbytočné, lebo aj tak to na 99% bude musieť fotiť keď sa ozve záujemca.
Prečo sa v banke pracovnička pyta klienta na čo potrebuje vybrať väčšiu sumu peňazí ? Klient jej povie dôvod napr kupa pozemku, prerábanie domu, prerábanie bytu, kupa auta. Banka to potom naozaj zistuje ci ten klient to naozaj tak použil tie peniaze aby sa zabránilo legalizacii prijimov z trestnej činnosti alebo financovaniu terorizmu? Budu z banky potom vyžadovať nejaké potvrdenie že človek naozaj šiel kupiť to auto z tých penazí ktoré si vybral?
musia to vyplnit do systemu, dalej to neskumaju
je to tam ulozene pre buducu referenciu, ak si to vyziadaju OCTK
je to tam ulozene pre buducu referenciu, ak si to vyziadaju OCTK
A Orgány činné v trestnom konaní to potom možu dalej skumať a vyžadovať potom od toho klienta nejaké potvrdenia? Ze si naozaj kupil auto kedže vybral pomerne vysokú sumu.
napriklad, ale to uz ide mimo banku
Nezabúdajte, že už nejaký rok platí zákon, ktorý obmedzuje hotovostné platby na maximálne 15000€ medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi a maximálne 5000€ v rámci podnikania.
Čiže ak si ako súkromná osoba kúpite auto cez bazoš za viac ako 15000€ v hotovosti od inej súkromnej osoby, porušili ste zákon a hrozí vám pokuta do výšky 10000€. Z oficiálneho autobazáru si za hotovosť viete kúpiť auto maximálne do výšky 5000€.
Čiže ak si ako súkromná osoba kúpite auto cez bazoš za viac ako 15000€ v hotovosti od inej súkromnej osoby, porušili ste zákon a hrozí vám pokuta do výšky 10000€. Z oficiálneho autobazáru si za hotovosť viete kúpiť auto maximálne do výšky 5000€.
Sak konkretne mna sa nič z toho netýka ani to auto, to som len vseobecne myslel ako sa taketo veci riešia.
Z učtu,vkladnej knižky si človek vyberie svoje peniaze jeho sa opytaju v banke naco to potrebuje dovod vybratia vyššej sumy.
Reku len ci to skumaju potom nejako či nie, že ci to ten klient naozaj využije tie svoje peniaze ako im to tam oznámil aj keby je dovod vybratia tých penazí vlastne iný. Ale samozrejme nič čo by suviselo s trestnou činnostou.
Z učtu,vkladnej knižky si človek vyberie svoje peniaze jeho sa opytaju v banke naco to potrebuje dovod vybratia vyššej sumy.
Reku len ci to skumaju potom nejako či nie, že ci to ten klient naozaj využije tie svoje peniaze ako im to tam oznámil aj keby je dovod vybratia tých penazí vlastne iný. Ale samozrejme nič čo by suviselo s trestnou činnostou.
Banky maju povinnost zo zakona podozrive transakcie reportovat. A realita je taka, ze radsej upozornia na transakciu ktora v skutocnosti podozriva nie je, ale pre banku je to vzdy lepsie ako nereportovat nic alebo prilis malo. Je to psychologicky tlak na obcanov zo strany statu preneseny na ineho vykonavatela/banky/ aby obcan nadaval na banku a nie na skutocneho povodcu /statna legislativa/
Jo chápem a oni to reportuju možno na tie Organy trestne v činnom konani a možno to oni dalej riešia aby to im klient vysvetlil, že kde tie peniaze co vybral zo svojho učtu teda investoval.
Blastbit
áno, banka by mala najprv ziadat vysvetlenie od klienta, nech je to akokolvek banalne. Napr ti normalne zavolaju a budu ziadat vysvetlenie, takto to funguje. Ako sa to dalej preveruje na financnej policii je uz individualne od pripadu k pripadu.
áno, banka by mala najprv ziadat vysvetlenie od klienta, nech je to akokolvek banalne. Napr ti normalne zavolaju a budu ziadat vysvetlenie, takto to funguje. Ako sa to dalej preveruje na financnej policii je uz individualne od pripadu k pripadu.
Sak ked tam príde klient osobne im to tam na mieste povie načo ich potrebuje ked vyberá väčšie množstvo. Oni si to asi zaznačia do systemu ako to uz beardie písal. Ale v realite nebude problém ked človek nakoniec tie peniaze použije na niečo iné, než na to čo oznámil banke?
Napriklad im oznamil ze si chce kupiť auto aby príliš nevyzvedali v banke, ale v realite si napr chce prerábať byt, alebo si to skrátka rozmyslel na čo ich teda použije.
Napriklad im oznamil ze si chce kupiť auto aby príliš nevyzvedali v banke, ale v realite si napr chce prerábať byt, alebo si to skrátka rozmyslel na čo ich teda použije.
Určite nebude problém. Problém bude, ak na teba niekto ukáže prstom, že si bral úplatky alebo robíš nejakú trestnú činnosť a začnú ťa vyšetrovať. Vtedy môžu začať tieto transakcie skúmať.
Diky chalani za informácie lebo na nete sa neviem presne dopátrať ako sa tieto veci riešia do buducnosti ak by som čosi také aj ja riešil.
-
starysomar
Hardcore addict
Výber veľkej sumy je pokiaľ viem potrebné banke vopred nahlásiť. No môžem sa mýliť.
ano, ale to je kvoli tomu aby mali taku velku hotovost pripravenu, je to technicka otazka, nie vec legislativnastarysomar napísal: 03 aug 2021, 14:33 Výber veľkej sumy je pokiaľ viem potrebné banke vopred nahlásiť. No môžem sa mýliť.
Mňa zase prekvapilo, keď som v PSS predčasne splácal veľmi mladý úver (< 1 rok) vo výške necelých 10 tis., a vyzvedali dosť aktívne, ako som k peniazom prišiel. Povedal som, že "dar", lebo v takom prípade darcovskú zmluvu vidieť nechceli, ale aj tak tam písala litánie na 3 riadky a vraj hrozilo, že to splatenie zamietnu. Dosť som to nepochopil, prečo sa hrajú na finančnú správu, keď toto je suma, ktorá sa dá nadobudnúť zo dňa na deň (napr. predajom jazdeného auta, a pod.).
Hensym
nerobia to preto ze ich to bavi, ale preto ze potrebuju nieco napisat ako poznamku- tvoje vysvetlenie.
Stazovat sa mozes u politikov- ten zakon je ich praca. V skutocnosti im mozes povedat ako dovod ziskania penazi co chces-im je to jedno- nie je to vysetrovaci organ. Nabuduce im mozes uplne kludne povedat, ze sa k tomu vobec nebudes vyjadrovat. Darovaciu zmluvu od teba samozrejme pytat nesmu.
nerobia to preto ze ich to bavi, ale preto ze potrebuju nieco napisat ako poznamku- tvoje vysvetlenie.
Stazovat sa mozes u politikov- ten zakon je ich praca. V skutocnosti im mozes povedat ako dovod ziskania penazi co chces-im je to jedno- nie je to vysetrovaci organ. Nabuduce im mozes uplne kludne povedat, ze sa k tomu vobec nebudes vyjadrovat. Darovaciu zmluvu od teba samozrejme pytat nesmu.
S tým by som bol samozrejme v poriadku, pani mi tam ale explicitne povedala, že toto je už taká hraničná suma, kedy to bez dokladu nemusia akceptovať - že pri tejto sume asi každý druhá žiadosť o predčasné splatenie bez dokladovania príjmu neprechádza. Bolo to v lete 2020. Vtedy som čakal nejaký týždeň/dva na vyjadrenie, či je úver splatený, alebo sa to stornuje.