Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Dekriminalizacia alebo legalizacia marihuany?
gogo956:
No napriklad v Norsku je forma prohibicie aj v sucanosti. A vyzera, ze im to tam funguje.
No napriklad v Norsku je forma prohibicie aj v sucanosti. A vyzera, ze im to tam funguje.
-
starysomar
Hardcore addict
Večer nepredávajú, aby v zime nepomrzli skrz chlast 
gogo: Fajčenie problém je. Ľudia zomierajú, dokonca aj pasívni fajčiari sú kvôli tomu chorí, bary kvôli tomu smrdia, fajčiari sú pri absťákoch nervózni, smrdia aj samotní fajčiari a biznis rastie skoro spravidla iba gigantickým firmám. A ty by si to riešil predajom cigariet za nákup.
Hmm... Čo tým vyriešiš? Trend percenta fajčiarov prakticky od 50. rokov (našťastie!) kontinuálne klesá a klesať neprestáva. A je to logické, fajčenie nemá jediné pozitívum a nové generácie to začínajú chápať. Tvoje "riešenie" by tento pokles možno aj zvrátilo.
Tvrdé drogy (alebo akékoľvek, chlasť, tráva, cigarety) zadarmo na prídel mi prídu úplne scestné. To môžeme rovno rozdávať drevo a staré nábytky chorobným pyromanom, nech si to v rámci "potreby" zapália.
Tvrdé drogy (alebo akékoľvek, chlasť, tráva, cigarety) zadarmo na prídel mi prídu úplne scestné. To môžeme rovno rozdávať drevo a staré nábytky chorobným pyromanom, nech si to v rámci "potreby" zapália.
Vyskúšaj. Uvidíš. Na vlastnej blbosti sa človek vždy najviac naučí.Blastbit napísal: 13 júl 2021, 21:39 ephramko - dakujem pekne nemam zaujem o mix alkoholu + marihuany![]()
U pedofilov celkom v praxi funguje, keď sa môžu ehm "odreagovať" pri videjku...ako keby mali loviť deti...Hensym napísal: 13 júl 2021, 22:11 Tvrdé drogy (alebo akékoľvek, chlasť, tráva, cigarety) zadarmo na prídel mi prídu úplne scestné. To môžeme rovno rozdávať drevo a staré nábytky chorobným pyromanom, nech si to v rámci "potreby" zapália.
Ale tiež pokladám ten nápad...okolo heroínu v nemocniciach...za absurdný. V praxi väčšinou narkomani dostávajú nejakú menej škodlivú náhradu. A potom sa ďalej s nimi pracuje, aby abstinovali úplne. Čiže je to len taký medzistupeň v procese liečby závislosti. Ale to stále hovoríme o narkomanoch, čo je cca. menej ako 3% populácie. Plus to je to najmenej, čo môžeš spraviť, už keď je človek závislý. Dôležité je to zastaviť, ešte než sa človek stane narkomanom. A práve o tom je ten návrh PSka, že to nie je len o zmiernení trestov za trávu (dekriminalizácia), ale je potreba komplexná reforma psychologickej starostlivosti a práce s mládežou...čo môžem potvrdiť, že to za 12 rokov Fica nielen nikam nenapredovalo, ale ešte sa mi zdalo, že sa to zhoršuje.
Osobne nevnímam ako hlavné nebezpečenstvo riziko nelegálnych drog, ale na Slovensku kopírujeme trendy zo zahraničia a začíname mať obrovský problém s tými legálnymi drogami...to nehovorím o alkohole (s ktorým na Slovensku máme veľký problém), ale o liekoch na predpis, ktoré vyvolávajú silnú závislosť. V USA napr. lieky na predpis za rok zabijú viac ľudí, ako všetky nelegálne drogy spolu...a zdá sa, že my tento trend kopírujeme.
prohibicia alkoholu znamena, ze je uplne zakazane alkohol predavat. V Norsku,Finsku, Islande a Svedsku alkohol sa predava, len s tym rozdielom, ze je to v specializovanych predajnach a vymedzenom case- to ale to nie je prohibicia. Ci to funguje? Jediny rozdiel je v tom, ze ludia ktori radi piju, si robia podstatne vyssie zasoby. Ked tu si clovek kupi v obchode k normalnemu nakupu flasu vina, tak tam idu do toho ich Vinmonopoletu a nakupia vína cely vozík aby mali zasoby doma na dlhsie obdobie. To prosím riesi co?harrison314 napísal: 13 júl 2021, 21:42 gogo956:
Jedneho rodinneho prislusnika mam vo Svedsku, tak trochu od neho viem, ako to tam funguje. Chlastoši chodia na na chlastacie predlzene vikendy do Danska,Polska,Litvy, Lotysska, Estonska, kde su ozeru lacno dla libosti. Ked bola v skandinavskych krajinach
skutocna prohibicia, tak si ludia palili alkohol nacierno,chlastali rovnako a este si mnohi znicili zdravie, pretoze to co doma vyrobis,nevies akej je kvality, preto prohibiciu museli zrusit, nefungovala.
Hensym
uplny predaj cigariet sa neda uskutocnit, je to asi tretina voličov na Slovensku-politicky nepriechodne, to sa nepodarilo myslim nikde na svete okrem uzemi ovladanych fundamentalnymi Islamistami/napr Taliban/. Cim su cigarety drahsie alebo menej dostupne, tym viacej nastava rovnaky efekt ako u nelegalnych drog : zvysuje sa cierny dovoz, typicky napr z Ukrajiny, naviac u takchto produktov mas mensi dohlad nad tym, aky bordel v tom este naviac je /napr obsah tazkych kovov, nadlimitne pesticidy a pod/.
Nepisal som o predaji drog zadarmo, ale za komercne ceny, ktore by boli v pripade volneho trhu oproti dnesnym velmi nizke. Ty si nevies predstavit ze by si siel do obchodu a kupil jointa, pritom to ze teraz kupis alkoholu /co je nepomerne tvrdsia a nebezpecnejsia droga /, v rovnakom obchode kde si deti kupuju sladkosti povazujes za normalne. Pritom v Usa v nieolkych desiatkach statov travu v obchodoch legalne kupis. Toto nie je propagacia uzivania drog ale snaha o dekriminalizaciu jej uzivatelov.
Ako uz bolo napisane viackrat, cele je to o tom, ze kazdy mame trochu ine geneticke predispozicie a niektori su proste na navykove latky citlivi a vytvara sa u nich lahko navyk. Na zbytok populacie to ale takyto vplyv nema vobec, alebo vyrazne mensi. Takyto ludia co su citlivi, budu ale vzdy nanniecom zavisli, ked nie su drogy, tak na alkohole, alebo automatoch, alebo stavkovani a ked nie to, tak si najdu nieco ine.
V minulosti boli drogy legalne, pervitin bol volne dostupny, morfin, kokain,Lsd, napr Coca cola mala v sebe vytazok z koky, uzivali to aj deti. Stali sa vsetci zavislimi a umreli? Nie, mnozstvo zavislych je pomerne stabilny udaj, resp suvisi aj s inymi vecami ako napr socialne problemy a pod.
Dnes je samozrejme modne drogy za kazdu cenu demonizovat, pretoze je to politicky kapital. Apropo, ja ziadne nelegalne drogy neuzivam/a alkohol iba v malom mnozstve/, pretoze sa mi tie stavy nepacia.
K tomu pyromanovi: ten si najde sposob ako si svoju tuzbu uplatnit, bez ohladu na to, ci mu drevo das alebo nie, to je ta podstata- to ze sa nieco zakaze, nikdy nic neriesi.
Minule som pozeral jeden dokument ktori je casozberom zo zivota jednej ceskej fetacky, asi 30rokov jej zivota. V 90tych rokoch zacala brat heroin, ten brala nejake roky. Potom sa dostupnost heroinu v Cechach prudko znizila a zvysila jeho cena /zaroven znizila cistota/. Prestala vari brat drogy? Nieee presla na pervitin, ktory v Cechach siroko dostupny je. A keby nejakym zazrakom pervitin zmizol zo sveta, tak bude ix druhov inych drog, alebo sa bude do nemoty zjizdet na alkohole. Ten problem nie je vonku, je vnutri, v nastaveni toho konkretneho mozgu.
Boj proti drogam urobil iba to, ze dal obrovske peniaze gangom a mafiam. Co sa deje v Mexiku? Tam niektore mesta plne ovladaju bohate gangy a ani armada na tom nic nevie zmenit, masakre pokrcuju dennodenne. Taliban mal v minulosti v moci cely Afganistan co je obrovska krajina, teraz apropo znovu sa ho planje zmocnit a z coho to financuje? z predaja opia, heroinu. Keby boli drogy legalne, ich ceny padnu ako kabela a mafie pridu o svoje prijmy, alebo aspon velku cast.
viem ze som 3 strany pozadu (nestiham citat vsetko) ale neda mi na toto reagovat.Blastbit napísal: 13 júl 2021, 14:34 Pretože tu by to s trávou tak dopadlo ako s ludmi čo fajčia cigarety. Nikotin v cigaretách je v podstate droga. Kofein v káve je droga, Alkohol je tekutá forma drogy = všetko závislosti. Poznám pár ludí co vypiju aj 6 káv denne. Všetko ide do peňazí a aj tá tráva by niečo stála,zadarmo by nebola. Legalizujme to, nech ludia teda fajčia jointy,nech si ich šulaju niekde v reštike na stole. Nech ju pestuju v sklenniku niekde na chalupe. Kludne nech to robí každá druhá domácnosť od mladých 17-18 ročných po 70 ročných, ale nejakú zdravú generáciu tu mať nebudeme. Dajme tomu by legalizovali pár gramov marihuany ktorú može mať človek pri sebe aj pre vlastnú spotrebu. Myslím si, že by sa to vymklo spod kontroly, ludia by to porušovali, predávali. Zevraj marihuana spúšťa schizofreniu, parkinsona ci alzheimera, neviem to na isto.
toto je jeden z castych argumentov proti legalizacii, ze keby boli drogy legalne tak by tu vsetci fetovali a zomierali...
tomuto ozaj niekto veri? ozaj veris tomu ze je niekto kto by chcel denne uzivat travu, byt na nej zavysli a nicit si zivot ale hovori si ze "taka skoda ze je to nelegalne, inak by som do toho isiel"?
respektive ozaj si myslis ze akonahle by zlegalizovali marihuanu tak by sa vyrojili tisice ludi co dovtedy to ani neskusali a zacali vo velkom hulit?
lebo ja si myslim ze ten kto chce uzivat marihuanu tak ju uziva aj teraz, akurat porusuje zakon, riskuje vazenie, musi sa stretavat s pochybnymi individuami aby travu zohnal a nema ziadne informacie co vlastne uziva (ako to bolo pestovane, skladovane, prepravovane).
legalizacia by mozno zvysila pocty rekreacnych uzivatelov, takych co si daju raz za mesiac ked je prilezitost. ale to sme si uz hadam vysvetlili ze takyto ludia problem nie su. rovnako ako nie je problem niekto kto si na rodinnej oslave vypije vs niekto kto pije denne.
a rovnako je to s inymi drogami. keby teraz zlegalizujeme heroin, tak si ho stale budu pichat len ti co si to pichali aj doteraz, nevidim ziadny rozumny dovod preco by legalizacia mala nejak markantne zvysit pocty novych uzivatelov.
zvysi, ale len kratkodobo, lebo ti, ktori to sa nechceli stretavat s pochybnymi individuami, tak by mali moznost dostat sa k tomu rychlo a legalne
drviva vacsina z nich by to ale len skusila a to by im stacilo
dopadlo by to presne ako v Portugalsku
drviva vacsina z nich by to ale len skusila a to by im stacilo
dopadlo by to presne ako v Portugalsku
-
javatar
Hardcore addict
Uvazoval som presne ako ty. Ziadne rukavicky, predsa ti ludia niesu celkom pri zmysloch a preto treba konat za nich, atd atd. Preco existuju charity ktore davaju heroinovym zavislakom nove ihly? Ved len sposobuju, ze ti ludia budu moct brat drogy bezpecnejsie - to ich ma odradit? A vobec - podme ich este viac odsudit, izolovat, minut viac penazi na boj proti drogam a ignorovat kolko do toho investujeme cez policiu (nie len proti drogove opatrenia ale aj zlociny ktore zavislaci napachaju), zdravotnictvo (chronicke problemy sposobene uzivanim drog, casto nizkej kvality, obcasny vyjadz, prenos chorob zdielanim ihiel), socialne sluzby, nehovoriac o tom, ze vazenie tiez nie je lacna zalezitost.Hensym napísal: 13 júl 2021, 20:16...1. Nesúhlasím, že doslova kupovanie drog, platenie ľudí, čo ich budú nakupovať, distribuovať a podávať feťákom je lacnejšie, ako nejaký "občasný" výjazd za predávkovaným jedincom.
2. Zle som ťa pochopil, pôvodne som nerátal s tým, že tú dávku dostane dokonca aj zadarmo. V tom prípade samozrejme príde, ale vynára sa ešte silnejší nesúhlas s prvým pádom tým pádom...]
Uvazoval som takmer totozne ako ty. A ked som pocul myslienku "vsetky drogy maju byt legalne" po prvy krat tak som si myslel, ze ten clovek je proste blazon - ved by to zruinovalo spolocnost.
A potom som si pozrel data:
Portugalsko ktore namiesto otocenia sa zavislakom chrbtom im podalo pomocnu ruku. Menej vynalozenych penazi, menej uvazneni (lebo vyliecit zavislaka je lacnejsie ako ho zatvorit), celkovo klesajuca tendencia uzivatelov.
Svajciarsko ma heroin assisted treatment uz vyse 20 rokov. V krajine kde by stacilo na jeho zakaz jedno referendum a svajciari maju ovela priamejsiu demokraciu ako my uz dlho.
Holandsko ma tiez heroin assisted treatment uz dlho a nehovorim o legalnej trave.
Velka Britania ti pichne heroin proti bolesti v nemocnici ked si nieco zlomis
Vsetko je kusok komplikovanejsie - napr. Svajciari maju povolene jednu davku do zily denne alebo tabletky po pol roku liecenia ak je to nutne aby si clovek udrzal pracu. Ten clovek sice stale moze stat spolocnost viac ako jej dava ale ten pomer uz je niekde inde.
Celkovo je pristup "harm reduction" ovela lacnejsi a celkovo prospesnejsi ako tvrde potlacanie.
Este jedna analogia: Myslis si, ze by bolo pre spolocnost lepsie keby sme obeznych ludi spolocensky vylucili, stazili im pristup k zdravotnej starostlivosti a smiali sa z nich ked sa rozhodnu sportovat alebo keby mali zlavy vo fitku a na osobnych trenerov (pokojne aj statom dotovany - pokial je inteligentne spraveny, nie aby staty dotovali fitka len za to, ze su u nich registrovany obezny ludia)?
Zavislak je clovek ktory je chory a nie nutne "zly".
PS: Cigaretku ti v nemocnici nepodaju ale ked tam pride trasuci sa alkoholik, hned mu davaju poharik pod nos. Ako si sam podotkol - k drogam treba pristupovat osobitne.
Moja odpoved všetkým, čo sa ma tu niečo pýtali.
Návykové látky to je téma na dlhé diskusie a kompromisy, len aby sa niečo nepodcenilo, už teraz sa vraví o prestarnutej, chorlavej generácii.
Návykové látky to je téma na dlhé diskusie a kompromisy, len aby sa niečo nepodcenilo, už teraz sa vraví o prestarnutej, chorlavej generácii.
Ďalší príbeh, kedy polícia dostala "Escobara", ktorý vyrábal mastičky a vlastní akurát tak starý dom v Hornejdolnej (ktorý mu daroval otec). Ten dom mu chce štát vziať, lebo to má akože z drogovej trestnej činnosti. Štát tak spraví z dôchodcov a vnuka bezdomovcov. Plus 20-25 rokov na tvrdo k tomu.
https://www.facebook.com/miso.simecka/p ... 7937997805
https://www.facebook.com/miso.simecka/p ... 7937997805
-
starysomar
Hardcore addict
Okamžite (vzhľadom k poznaniu súvislostí a napriek vlastnému nepoužívaniu z istých dôvodov) podpísané.
Neplatí u nás nulová tolerancia THC? Alebo sa len pomýlili a namiesto CBD napísali THC?
https://www.eshop.puknito.sk/CBD-roll-J ... er-d50.htm
-
starysomar
Hardcore addict
Aj na obale je "THC FREE"
"Je to 100% nastrúhané sušené konope s obsahom 0,2% THC."ephramko napísal: 19 aug 2021, 9:59 Neplatí u nás nulová tolerancia THC? Alebo sa len pomýlili a namiesto CBD napísali THC?
-ten obsah je tak nizky, ze je asi problematicky meratelny a teda prakticky bezpredmetne.Osobne si myslim, ze tam tych 0,2perc nie je, ale vyrazne menej, ale pisu to tam z marketingovych dovodov, lebo predpokladaju ze potom to ludia budu viacej kupovat
To by sa clovek skor otravil tym bordelom z horenia pokym byt sa z toho co len trochu nafajcil..
ja myslim ze tam to THC je, je to rastlina, to je trochu rozdiel oproti olejceku ci e-liquidu, kde je to iba nejaky extrakt ktory vies presne nadavkovat.
rastlina bude vzdy obsahovat aspon nejake minimum vsetkych latok, ktore povodne obsahovala aj ked ju budes slachtit a slachtit.
rastlina bude vzdy obsahovat aspon nejake minimum vsetkych latok, ktore povodne obsahovala aj ked ju budes slachtit a slachtit.
-
starysomar
Hardcore addict
"Cannabis Sativa
Tu u nás v Slovenskej republike sa najviac vyskytujú tieto druhy konope:
- Konope siate (= technické konope) sa pestuje pre svoje dlhé a pevné stonky, ktoré sa využíva v textilnom priemysle (konopná látka). Tiež je veľmi využívané pre svoje olejnaté semienka. Olej získaný zo semienok sa používa v kozmetike, potravinách, na výrobu mazadiel, mydiel a farieb. Je to vlastne všestranne využiteľná bylina. Toto konope nieobsahuje alebo obsahuje veľmi nízke percento THC.
- Konope indické je pestované hlavne pre svoj živicový sekrét. Tento druh konope sa využíva hlavne pre fajčenie marihuany. Najviac sa využíva na výrobe mäkkých drog a hašiša."
Tu u nás v Slovenskej republike sa najviac vyskytujú tieto druhy konope:
- Konope siate (= technické konope) sa pestuje pre svoje dlhé a pevné stonky, ktoré sa využíva v textilnom priemysle (konopná látka). Tiež je veľmi využívané pre svoje olejnaté semienka. Olej získaný zo semienok sa používa v kozmetike, potravinách, na výrobu mazadiel, mydiel a farieb. Je to vlastne všestranne využiteľná bylina. Toto konope nieobsahuje alebo obsahuje veľmi nízke percento THC.
- Konope indické je pestované hlavne pre svoj živicový sekrét. Tento druh konope sa využíva hlavne pre fajčenie marihuany. Najviac sa využíva na výrobe mäkkých drog a hašiša."
Myslím, že už dávnejšie som tu písal, že v tejto veci nám chýba rozhodnutie súdu a bolo by zaujímavé sledovať prípad, kedy by polícia u niekoho našla kopu rastlín a potom by v expertíznom ústave zistili, že to sú tie nové CBD odrody s THC pod 0,1%. Či by toho človeka trestne stíhali, lebo u nás je nulová tolerancia a aj pestovatelia technického konope musia mať špeciálnu licenciu od štátu a chodia im to tam stále lab. testovať, či to majú pod 1% THC.
Pamätám si aj na prípad, kedy policajti u nejakého študenta našli len prázdny sáčok, kde bol "poprašok" po tráve. V ústave zistili, že ten zbytok čo tam vyškrabali má cez 15% THC a normálne toho študenta obvinili a obžalovali a hrozilo mu 5 rokov basy. Až sudca to zastavil, lebo to bolo tak malé množstvo, že to nebola ani jednorázová dávka podľa trestného zákona a nie je možné niekoho odsúdiť na základe domnienky, že v tom sáčku mal predtým väčšie množstvo...
starysomar,
u nás najmä rastie canabis ruderalis, čo je invazívna rastlina z Ruska. Pred pár rokmi nejaký debil zavolal kriminálku, že si niekto pred panelákom na parkovisku pestuje trávu.
Policajti to tam fotili, skúmali, až prišla nejaká vyššia šarža a poslal ich do kelu...že tejto "trávy" sú celé polia za Bratislavou pri letisku.
Pamätám si aj na prípad, kedy policajti u nejakého študenta našli len prázdny sáčok, kde bol "poprašok" po tráve. V ústave zistili, že ten zbytok čo tam vyškrabali má cez 15% THC a normálne toho študenta obvinili a obžalovali a hrozilo mu 5 rokov basy. Až sudca to zastavil, lebo to bolo tak malé množstvo, že to nebola ani jednorázová dávka podľa trestného zákona a nie je možné niekoho odsúdiť na základe domnienky, že v tom sáčku mal predtým väčšie množstvo...
starysomar,
u nás najmä rastie canabis ruderalis, čo je invazívna rastlina z Ruska. Pred pár rokmi nejaký debil zavolal kriminálku, že si niekto pred panelákom na parkovisku pestuje trávu.
-
starysomar
Hardcore addict
Jedno leto - dávno - som mal na balkóne sedem rastliniek v kvetináči ako provokáciu, samozrejme nie indické. No než sme prišli z dovolenky to zdochlo.
Známy tiež pred pár rokmi nasadil susedkám do záhona s kvetinami
Známy tiež pred pár rokmi nasadil susedkám do záhona s kvetinami
Sranda je to dovtedy, než niekto zavolá kriminálku a OČTK z vás spravia priam mexický kartel s trestnou sadzbou 20-25 rokov...
Inak tuto na Slovensku sa to fakt oplatí robiť len vo veľkom na úrovni kartelu, keď už má človek také zisky, že môže mať špičkových právnikov alebo rovno podplatiť policajtov/sudcov. Týpek čo 15 rokov deťom predával polské steroidy, mal XY nehnuteľností, lamborgini, porsche, nikdy v živote nepracoval...dostal nejakých 7 rokov. Holanďan čo na Slovensko doviezol 1 a pol tony pervitínu dostal 9 rokov. Ožratý zavraždíš nevinného človeka priamo na hlavnej ulici, 6 rokov. Máš chrániť právo a občanov, ale namiesto toho chrániš mafiánov, čo nás všetkých okradli o miliardy, dostaneš podmienku a vyhodia ťa zo súdu, kde si aj bez úplatkov mal kráľovský plat...
Inak tuto na Slovensku sa to fakt oplatí robiť len vo veľkom na úrovni kartelu, keď už má človek také zisky, že môže mať špičkových právnikov alebo rovno podplatiť policajtov/sudcov. Týpek čo 15 rokov deťom predával polské steroidy, mal XY nehnuteľností, lamborgini, porsche, nikdy v živote nepracoval...dostal nejakých 7 rokov. Holanďan čo na Slovensko doviezol 1 a pol tony pervitínu dostal 9 rokov. Ožratý zavraždíš nevinného človeka priamo na hlavnej ulici, 6 rokov. Máš chrániť právo a občanov, ale namiesto toho chrániš mafiánov, čo nás všetkých okradli o miliardy, dostaneš podmienku a vyhodia ťa zo súdu, kde si aj bez úplatkov mal kráľovský plat...
ephramko
štát je neefektivny, neschopny a neustale okradany politikmi a s nimi spriaznenymi firmami, pritom stat nezmyselne tyra svojich obcanov casto absurdnymi ci nezmyselnymi zakonmi.
Mojim stastim je, ze mi drogy nechutia a necitil som sa po nich nikdy nijako zvlast dobre, takze sa nimi nemusim zaoberat. V každom pripade som pre dekriminalizaciu a neskor kludne aj pre legalizaciu akychkolvek psychotropnych latok.
štát je neefektivny, neschopny a neustale okradany politikmi a s nimi spriaznenymi firmami, pritom stat nezmyselne tyra svojich obcanov casto absurdnymi ci nezmyselnymi zakonmi.
Mojim stastim je, ze mi drogy nechutia a necitil som sa po nich nikdy nijako zvlast dobre, takze sa nimi nemusim zaoberat. V každom pripade som pre dekriminalizaciu a neskor kludne aj pre legalizaciu akychkolvek psychotropnych latok.