Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa wladas »

Blastbit napísal: 21 aug 2021, 13:40Nemam dovod už niekedy tu niekomu niečo vysvetlovať
No hura. Bolo na case.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

skor recnicka otazka ako realna:

preco zalohovane flase viem vratit iba do obchodu kde som ich kupil?
chodievam do viacero obchodov, obcas kupim pivo tam, obcas tam, ked pivo vypijem, odlozim medzi ostatne flase. ked ich uz je vela, idem ich vyhodit/vratit. a teraz aby som si pamatam ktore flase som kde kupil behom mesiaca a rozvazal ich hore dole.
dnes ma to tak vytocilo ze som si povedal ze kaslem na to, o peniaze mi nejde, ide mi o recyklaciu. radsej tie flase necham pri smetiakoch nech ich za ne dostane peniaze niekto kto ich potrebuje viac. alebo ich budem proste hadzat do smetiaku na flase, nech su zalohovane alebo nie. ja velmi rad recyklujem ale ked mi to niekto este umyselne stazuje tak zase nebudem zo seba robit blbca.
Ninx
Star
Star

Príspevok od používateľa Ninx »

aacid wtf, to kde nakupujes? Ja som videl iba automaty na flase ktorym je uplne jedno odkial su, len musi byt citatelny ciarovy kod. Ak nie je, tak zavolas pracovnika a on to vyriesi manualne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
starsi clanok, tak neviem ci je aktualny, ale mali by to zobrat
https://www.sospotrebitelov.sk/sos/zalo ... -nekupili/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

zatial mam taku skusenost uplne vsade, dnes konkretne v kauflande, strcil som tam flasu svijany tak mi ju vyplulo von ze take neberu, strcil som tam budvar tak mi ho zobral.

nemusis samozrejme vratit flase do toho isteho obchodu kde si ich kupil, ale skratka ked kaufland nepredava svijany tak ti nezoberie ich zalohovanu flasu, pritom je tvarovo uplne rovnaka ako ta budvarova.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Nemusis vratit flase tam kde si ich kupil, ale pokial dany obchod danu znacku nepredava, tak ti ju nevezmu. Alebo ak aj predaval v minulosti a uz nie. Bolo to tak vzdy. Ano, je to na figu, ale co uz narobime...
Len potom by nemuseli vyplakavat v spravach do kamier ako malo triedime odpad.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Triedenie a recyklovanie odpadu je z velkej casti iba fraška, rovnako ako vacsina veci v tomto state.
https://e.dennikn.sk/2500397/mesiac-sme ... uje-video/

Ja poznam niekolko velkych firiem, ktore akoze na pracoviskach triedia odpad ale v skutocnosti to nakoniec vsetko posielaju /uz roztriedene/ do komunalneho odpadu.
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo956 - nie ze by som obhajoval Marius Pedersen, mali by byt sankciovani, ale stale lepsie spalovna nez skladka.

Autoeditácia príspevku po 2 min 13 sek:
Akurat ze samotne cistenie zalohovanych flias nie je take ekologicke ako by sa mohlo zdat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

takze ked niekto si objedna gyros a prinesu mu parok v rozku, tak vlastne mal by byt rad, ze dostal aspon nieco? Ludia si platia za sluzbu recyklacie plastu ale v skutocnosti tuto sluzbu nedostavaju.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ja si právaže kedysi pamätám, že automaty v supermarketoch brali všetky flaše, aj tie, ktoré nemali etiketu. Len v posledných rokoch vymysleli, že ti automat nezobere "nepodporovanú značku" a vyflusne ti to.
gogo956
Redeemer
Redeemer

neviem, ale nie je to tak, ze vyrobca si prebera iba svoje vlastne flase? Preto asi predajna neberie hocijakeho vyrobcu, lebo ak dany produkt nepredava tak by tu flasu nemala komu vratit, ci je to inak?
wladas
Redeemer
Redeemer

gogo - je to ako pises

Celkom mi lezie na nervy ze niektore ciarove kody zle nacitava nejaky automat. Nedajboze ze je kod poskodeny, to mam potom smolu.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ja mam tieto problemy s flasami vecsinou, ak idem a kupim nejaky akciovy balik piv v lidli a potom cuduj sa svete, ked flase hadzem v kauflande do toho automatu tak ich neberie...
To s tym ciarovim vie tiez vytocit, 3x tam dam flasu a nezoberie ju a na stvrty krat sa stal zazrak.
No najviac ma vie vytocit ak uz tie flase nahadzem do automatu, vyflusne to listok a ten pri nakupe proste stratim, takto davam zarabat korporaciam :)

Dalej v poslednej dobe zber bioodpadu, na keru mater/pardon my french rodzavaju tie bio rozlozitelne sacky aj kompostovacie kose, ak nie je na celom sidlisku jeden kos na bioodpad. Tot konkretne Vlcince v Ziline. Takze
zatial separujem bio do komunalu. Mate podobnu skusenost?
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Kontajnery na bioodpad su v Ziline extremnou vzacnostou. Ja byvam na Solinkach a viem len o jednom mieste v blizkosti, kam chodim bioodpad vysypat. Aj tak to nikdy nie je nic prijemne, smrdi to tam riadne, a aj vyteka na cestu. Vzdy sa zamyslim, ci sa tie smetiaky nedali lepsie navrhnut aby plnili svoj ucel...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Inak od 1.1.2022 sa začínajú zálohovať aj PETky a plechovky... tešíte sa na ten bordel? :)
wladas
Redeemer
Redeemer

Asi to budem vyhadzovat. Neviem si moc dobre predstavit odkladat ich neposkodene aby ich potom automat mohol nacitat.
Navyse plechovky a flase doma pouzivam minimalne, robota, akcia mimo domu. A to si uz duplom neviem predstavit odkladat aby sa neposkodili.

Ako to je v inych krajinach EU? Maju niekde toto zavedene?
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

V Nemecku to funguje. Vždy keď mám 50+ PETiek/plechoviek, tak to idem odviesť do najbližšie obchodu a hneď to vymením za bednu piva 😀
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Článok z roku 2019:
https://www.ta3.com/clanok/158599/caka- ... e-sme-prvi
Systém zálohovania PET fliaš funguje v desiatich krajinách Európy – na Islande, vo Fínsku, Švédsku, Nórsku, Dánsku, Nemecku, Litve, Estónsku, Chorvátsku a Srbsku.

Osobnú skúsenosť nemám, ale akurát kolega v piatok hovoril, že v Chorvátsku za pokladňami nahádzané PETky vo vreciach. Snáď u nás to tak nedopadne...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

U nás už sú aj automaty na pet/plechovky a zatiaľ to funguje tak, že automat nemusí rozpoznávať "podporovanú značku" a proste to len vcucne, zlisuje, rozreže a vám to dá lístok, že ste prispeli k zelenšej planéte a vysadia za to stromy. PET/plechovky sa znova neplnia, takže podľa mňa by každý supermarket mal brať PET/plechovky všetkých výrobcov. A zálohu bude určovať zákon paušálne, takže to nebude ako pri pivových flašiach, kde si to určujú výrobcovia. Inak ani pri pive nechápem to rozpoznávanie značiek. Však sú zelené flaše a tmavé flaše. V minulosti sa tie flašky roztriedili podľa farby skla, dali do prepraviek a poslalo sa to do pivovaru. Bolo jedno, že tam sú flaše od konkurencie...však aj tak tú etiketu a flašu umyjú.

Čo sa týka recyklovania, tak to záleží od konkrétnej obce. U nás už klasické kontajnery ani nie sú. Všetko sa recykluje. Aj bio odpad z panelákov. Obyvatelia si môžu na zberný dvor prísť zadarmo zobrať kompost, mulč, zeminu do záhrady. Ľudia z domov dostávajú malé vedierka so špec. sáčkom na bioodpad. Nejaký smrad som si nevšimol. Vyvážajú to dosť často. Akurát teraz mesto rieši záhadu, že niekto začal tie vedierka s bioodpadom kradnúť... A tiež je problém, že u nás sú skoro nonstop plné kontajnery. Pretože sme pri ceste a vidím tu stále zastavovať autá. U nás sa totiž platí za odpad podľa toho, aké veľké nádoby si objednáte od mesta a ako často si určíte vývoz. Takže klasika Slováci...chcem platiť čo najmenej a potom svoj odpad chodím vydrbávať k cudzím ľuďom. A mesto rieši, že my obyvatelia bytoviek nevieme triediť a sme nedisciplinovaní. Keď sme mali kontajnery v klietkach, tak toto nebolo. Mali by sem namontovať aj kamery a tých vodičov preveriť, či vôbec v meste platia za odpad, koľko platia a prečo vyhadzujú odpad inde ako do svojho smetiaka.
wladas
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal: 22 aug 2021, 11:11Inak ani pri pive nechápem to rozpoznávanie značiek.
Cistenie flias je naklad pivovaru.
Napísať odpoveď