Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa melonSVK »

Akurat kym sa ti investicia do tepelneho cerpadla vrati, tak ti zacne odchadzat kompresor (najdrahsia cast systemu).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Jasné mi je, že perpetuum mobile nie je možné.
Len som zauvažoval. Klíma má výkon 3,5 kW a viac, než 600 wattov príkonu som nenameral ani pri chladení, ani pri kúrení.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Na stitku by si mal mat aj prikon. Ten je urcite vacsi nez nameranych 600W.
Uz par rokov sa pouzivaju invertorove kompresory, to znamena s plynulou regulaciou vykonu.
Skus na klime zapnut funkciu turbo alebo max a potom zmeraj.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

starysomar napísal: 27 aug 2021, 12:18 Ako je možné, že tepelné čerpadlo vydá viac energie, než prijme?
Nevyda viac energie ako prime.
Ale precerpa viac energie ako je jeho vlastna spotreba.
Funguje na rovnakom pricipe ako chladnicka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ako minolovka vyhladava morske miny, sonarom? A ako ich deaktivuje?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Existuju dva pristupy ku minolovectvu. 1) Minesweeping - Toto je citenie velkych ploch bez detekcie samotnych min. za minolovkov sa taha tzv. sweep, co si mozes predstavit ako zariadenie zlozene z lan, ktore sa snazia v urcitej hlbke narazit na lana min a prerezat ich. Tym padom miny vyplavaju na povrch a tam uz sa daju lahsie detegovat a zneskodnit. 2) Minehunting - Vacsinou sa deteguju konkretne miny pomocou sonaru a potom sa odpalia pomocou vybusniny, ktoru na minu pripevnia potapaci alebo na dialku ovladana ponorka.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Vas nazor na fotku A.Vegha a Rytmusa s M.Cernakom? https://www.cas.sk/clanok/2581735/fotka ... lovenska//
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

jj, prave som pozeral napr. tu je ukazka, sonarom vyhladaju, mozno maju este aj ine meracie zartiadenia, potom poslu robota aby idetifikoval a presne zameral minu a dalsieho, ktory nesie naloz a ta exploduje aj s tym robotom pri mine, pripadne moze explodovat pri pobyhe samotneho robota... najviac na to doplati aj tak morsky zivot.

https://www.ecagroup.com/en/naval-mine- ... ories=[152]
gogo956
Redeemer
Redeemer

retkvic
empiko

dakujem, zaujimave

Blastbit
to su vsetko ludia ktorym ide v prvom rade o peniaze a kontakty, moralka ich velmi nezaujima
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Blastbit napísal: 02 sep 2021, 11:33 Vas nazor na fotku A.Vegha a Rytmusa s M.Cernakom? https://www.cas.sk/clanok/2581735/fotka ... lovenska//
ani banalna, ani trivialna otazka, len bulvar, ten sem nepatri
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ludia okolo Vegha nie su ziadne neviniatka, skor naopak. Rytmus je s Veghom kamarat a tiez sa nepohybuje medzi konzervativnymi podnikatelmi cez bohatych fotrovcov, ale s trosku inymi typmi uspesnych ludi. Vztahy s Cernakom a podobnymi ludmi ma nijako neprekvapuju…

Ja mam ale tri otazky.

1) preco za tie roky nevznikla relevantna konkurencia pre Visa alebo MasterCard/Maestro? Prakticky 2 spolocnosti zastresuju cely svet s kartami? Alebo su na inych kontinentoch ine znacky? Napadlo ma to, ked teraz chodi reklama na Visa v spojitosti s tym, ze co tou reklamou Visa sleduje (koncovy zakaznik si asi kartu nevybera, ci? Robia to banky,…?)

2) posledne dni uplnou nahodou trochu sledujem telku a prekvapuje ma kolko teleshoppingu tam stale je - nechapem ako to je mozne. Myslite, ze zmizne uplne s vymretim aktualnej generacie 50-60 + ?

3) v suvislosti s 2 otazkou, prekvapuje ma absolutne chore mnozstvo reklam pocas filmu a nechapem, kto sa na to dobrovolne a dlhodobo pozera a toleruje to. Vo sa musi stat, aby tento format vysielania zanikol? Je to absolutne chore, platit si za balik programov a divat sa na reklamy v takomto chorom mnozstve. Odide to tiez s vymretim 1-2 generacii?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tu 3) som zazil ako kulturny sok. ak obcas nieco sledujem cez TV kartu, tak je reklamny blok kratucky a ked ma program 40-45 minut tak zvyok vyplnia reklamy. na Slovensku som ale zazil ked film Troja (ci nieco podobne) isiel prakticky celu nocnu, lebo tam je reklame bloky mali 20 minut kazdy. ja by som pochopil, ze zadavatelia chcu co najviac predat, tak pustia polhodinu reklam vecer, ked sa na to pozera najviac moznych zakaznikov. ale kolko zakaznikov je medzi ludmi, ktori su v nocnej a o 1 rano im hra telka ako kulisa ku povinnostiam?
netusim ake ceny maju video streamingove sluzby v pomere ku platom v Strednej Europe, ale snad odvedu co najviac divakov sukromnych televizii, ktore z reklamy ziju.
ad 2) teleshopig ako si ho pamatam z prelomu storoci som zazil len ako vypln kanalov ked este/uz nevysielaju. takze asi to tu stratilo pozeranost.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Hensym napísal: 02 sep 2021, 14:093) v suvislosti s 2 otazkou, prekvapuje ma absolutne chore mnozstvo reklam pocas filmu a nechapem, kto sa na to dobrovolne a dlhodobo pozera a toleruje to. Vo sa musi stat, aby tento format vysielania zanikol? Je to absolutne chore, platit si za balik programov a divat sa na reklamy v takomto chorom mnozstve. Odide to tiez s vymretim 1-2 generacii?
verim tomu ze to vymrie. my telku nepozeravame vobec, zaplatenu ju mame len kvoli detom a aj tie uz v 90% pripadoch radsej pozeraju nieco na hbo go ako by mali telku zapinat. a ked ju aj zapnu tak nepozeraju live vysielanie ale nieco z archivu.
podobne je to s radiom, akurat dnes som cital o tom ze Radio Servis (j&t) predava stanice a antenu rock nikto nekupil tak o mesiac konci.
kto dnes realne pocuva radio? iba ludia v autach. este k tomu take radio ako antena rock, ktore vies plnohodnotne nahradit jednym playlistom na spotify.

k telke, strasne vidno ako zanika podla obsahu. cim dalej tym viac sa zameriava na starsiu generaciu. kedysi sme kazdy den pozeravali mtv ci musicbox, teraz je to vh1, retro music a slager tv.
mladych ludi realne ani nema co prilakat v telke, aj keby ju chceli zapinat.
ale doba proste napreduje, vsetci sa zameriavaju na streamovanie, lebo to je buducnost. mne skor nie je jasne preco viacero sluzieb nerobi to co hulu v USA, teda ze mozes sledovat zadarmo, s reklamami a obmedzenym obsahom alebo si platit mesacne a mat pristup ku vsetkemu a bez reklam.
mozno celkovo idea reklam zanikne. napriklad na youtube vela tvorcov miesto toho aby nechali svoje video prerusovat random reklamami tak maju vlastnu vsuvku, kde oni propaguju svojho sponzora. nie je to take rusive, lebo ti nevyskoci uplne odveci reklama (idealne o 40% hlasnejsia ako video) a ma to pod kontrolou tvorca. musim priznat ze niekedy si tie vsuvky pozriem aj cele (napriek tomu ze par kanalov co sledujem uz do vsuvky dava aj progress bar aby si to mohol lahko pretocit), lebo skratka je to dalsi obsah od tvorcu.

takze mozno rad koncept tradicnych reklam (rozumej, prestrih na uplne ine video) uplne zanikne a nahradi ju nejaky product placement.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Aj vznik televizie vestil koniec radia a stale funguje. Ano tie reklamy su u nas uz neunosne, ked do vecerneho filmu ich napchaju tolko, ze trva o hodinu dlhsie.

Na druhej strane ked sa da, tak si serial radsej pozriem v telke, lebo si pri tom viac oddychnem. Pri sledovani na notebooku stale odbieham na internet, pozriet co je nove atd...

Aj ked si myslim, ze zachvilku budu stremovacie sluzby dominantnejsie ako klasicke TV stanice, lebo aj serialova tvorba sa vyrazne posunula od epizodickych casti ku nadvezujucim castiam.

Autoeditácia príspevku po 1 min 25 sek:
Hensym napísal: 02 sep 2021, 14:09 1) preco za tie roky nevznikla relevantna konkurencia pre Visa alebo MasterCard/Maestro? Prakticky 2 spolocnosti zastresuju cely svet s kartami? Alebo su na inych kontinentoch ine znacky? Napadlo ma to, ked teraz chodi reklama na Visa v spojitosti s tym, ze co tou reklamou Visa sleduje (koncovy zakaznik si asi kartu nevybera, ci? Robia to banky,…?)
Nevyberas si debetnu kartu, ale kreditnu si vybrat mozes.

Ono ta reklama ma taky isty zmysel, ako reklama na Slovenske elektrarne alebo autombilky. Prosto byt v povedomi ludi.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Hensym -
1. https://zbk.sk/historia-platobnych-kariet/... okrem Visa,Mastercard, existuje aj Diners Club,American express,JCB cards
2. Teleshoping nie je určený len pre 50 a viac ročných, ale my doma to vždy prepíname, kde ten teleshoping nie je.
3. RTVS má reklamy po skončení nejakeho programu, potom daju iný program a reklama tam nie je, opäť až po skončení programu.
Iné televízie daju program a za 1 hodinu aj tri 8 minutové reklamy. Je to biznis, ale ako sa vraví skvelý produkt sa predáva aj sám, menej úspešný produkt treba podsúvať aby si ho všimli a ocenili jeho kvality.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hensym napísal: 02 sep 2021, 14:09

Ja mam ale tri otazky.

1) preco za tie roky nevznikla relevantna konkurencia pre Visa alebo MasterCard/Maestro? Prakticky 2 spolocnosti zastresuju cely svet s kartami? Alebo su na inych kontinentoch ine znacky? Napadlo ma to, ked teraz chodi reklama na Visa v spojitosti s tym, ze co tou reklamou Visa sleduje (koncovy zakaznik si asi kartu nevybera, ci? Robia to banky,…?)

2) posledne dni uplnou nahodou trochu sledujem telku a prekvapuje ma kolko teleshoppingu tam stale je - nechapem ako to je mozne. Myslite, ze zmizne uplne s vymretim aktualnej generacie 50-60 + ?

3) v suvislosti s 2 otazkou, prekvapuje ma absolutne chore mnozstvo reklam pocas filmu a nechapem, kto sa na to dobrovolne a dlhodobo pozera a toleruje to. Vo sa musi stat, aby tento format vysielania zanikol? Je to absolutne chore, platit si za balik programov a divat sa na reklamy v takomto chorom mnozstve. Odide to tiez s vymretim 1-2 generacii?
1/ trh je rozdeleny medzi Visu a Mastercard a pre noveho hraca je tazke im konkurovat, taka spolocnost by musela ponuknut rovnaku uroven sluzieb ale za mensie poplatky a to asi nie je moc realne/existuju aj dalsie ako spomenul Blastbit, ale z hladiska trhu su minoritne/

2/ 3/
Tv nesledujem vobec aspon 10rokov, ak neratam vynimocne šport, hlavne z dovodu ze mnozstvo vlezlych reklam uz dosiahol bod ktory uz nemam ochotu stravit. Mne vyhovuje internet, ale poznam ludi, ktori maju radi pasivnejsiu zabavu a ti čumia na Tv celkom ochotne, pripadne ako kulisu pri nejakej cinnosti.

harrison314
ja som maval jednu dobu pc/ntb napojene na Tv, ked to chces na velkej ploche
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Hensym napísal: 02 sep 2021, 14:091) preco za tie roky nevznikla relevantna konkurencia pre Visa alebo MasterCard/Maestro? Prakticky 2 spolocnosti zastresuju cely svet s kartami? Alebo su na inych kontinentoch ine znacky?
v Cine maju UnionPay, na Zapade sa vyuziva casto aj Amex alebo Discovery/Diners
nebol dovod velmi vymyslat nieco nove, ak existujuce platformy funguju
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

aacid napísal: 02 sep 2021, 14:51mne skor nie je jasne preco viacero sluzieb nerobi to co hulu v USA, teda ze mozes sledovat zadarmo, s reklamami a obmedzenym obsahom alebo si platit mesacne a mat pristup ku vsetkemu a bez reklam.
nerobi to uz ani hulu. prave naopak, maju v ponuke mesacny plan, kde treba platit(sice menej) a popritom treba pozerat reklamy.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

harrison314 napísal: 02 sep 2021, 15:19Na druhej strane ked sa da, tak si serial radsej pozriem v telke, lebo si pri tom viac oddychnem. Pri sledovani na notebooku stale odbieham na internet, pozriet co je nove atd...
tak to je skor o tom na akom zariadeni pozeras, nie telka vs streamovanie. my samozrejme vsetko pozerame v obyvacke na telke, ci je to netflix, hbogo, amazon prime alebo youtube.
M142 napísal: 02 sep 2021, 15:50
nerobi to uz ani hulu. prave naopak, maju v ponuke mesacny plan, kde treba platit(sice menej) a popritom treba pozerat reklamy.
to som nevedel, zaujimalo by ma preco tak nefunguju streamovacie sluzby. spotify tak funguje, mobilne hry funguju na tom istom principe. (aj ked tam je to tragedia teraz a urcite by som nechcel aby sa takyto model rozsiroval inam)
asi fakt tie reklamy uz nezarabaju tolko co zarabali. hlavne v dnesnej dobe ked si uz pomaly ja moja babka vie do prehliadaca nainstalovat ad blocker a pokrocilejsi uzivatel si zriadi pihole a reklamu neuvidi uz ani v telefone ci v telke.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Mna by napr. zaujimalo, preco u nas nemoze vzniknut nejake normalne radio, ktore by prinasalo hlavne spravodajstvo, a nejaku dokumentarnu zurnalistiku, pripadne rozne diskusne relacie so zaujimavymi ludmi, pripadne vedecke okienko, a vela dalsieho. Mohla by to byt v pohode aj alternativa k neexistujucej porianej spravodajskej TV, lebo ta tatranska, platena roznymi oligarchami smeru vazne stoji za vela.
To vazne nie je dopyt po takom niecom?

Koho bavi pocuvat 50 pesniciek, ktore tam tocia pocas dna stale dookola, jednu pustia pocas dna aspon 100x a do toho pustia kazdu hodinu minutove pasmo sprav.

Pred par rokmi bol nejaky pokus, no uz si nespominam na nazov, no skoncilo to uz ani neviem ako, no z vecsej casti asi pre politicke pozadie rozhlasovej hlasatelky/Martinakova ci ako sa volala ta pani :)
Napísať odpoveď