Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

ked lezis tak ti inak steka hlien a to ta drazdi, to je normalne. Mne pomaha napr Solmucol resp lieky s obsahom n-acetyl cysteinom-je to bez predpisu. Niekedy staci iba navysit prijem vit C. a prijimat vela tekutin, najlepsie bylinkove čaje.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Veď na to som narážal, že ak si dnes poobede pôjde ľahnúť (kľudne aj do rovnakej postele), tak zaspím v pohode, ale večer ma dusí. :) Tak mi to nešlo do hlavy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Taktiez podobne.
Cez den v pohode, lahnem - o chvilu plny nos, pazvuky v prieduskach a pluca vyhadzuju akoby vodu.
Viacmenej iba ak lezim na lavom boku.
Od mladi pluca poskodene tazkym zapalom.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Kde sa na panelákových sídliskách ohrieva teplá voda? Každý panelák má nejaký ohrev alebo sa to deje centrálne v nejakých výmenníkových staniciach alebo vážne až v teplárni? Ráno v sprche som rozmýšľal, prečo furt keď si pustím horúcu vodu, furt v priebehu 2-3sek ide voda naozaj horúca - 24hod denne. Tá voda sa jednoducho nestihne v panelákových stúpačkách ochladiť ani uprostred noci, keď všetci spia. Alebo všetci nespia?

Na dome máme v pivnici plynový kotol na ohrev teplej vody a tam teda trvá asi 30-40sek, kým prejde teplá voda vodovodnými trúbkami od kotla do sprchy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

brm

zavisi na akom sidlisku. Napr v Petrzalke pôvodne bola voda zohrievana v teplarnach a nasledne rozvadzana do jednotlivych panelakov. Teraz to uz ale moze byt inac, pretoze vela panelakov sa "odstrihlo" a maju vastny kotol priamo v objekte. V noci sa ale voda nezvykne ohrievat kvoli uspore, to co ty spominas bola asi zostatkova tepla voda v stupacke resp zavisi kedy si sa sprchoval, o tej povedzme 5-6rannej uz je zase voda ohrievana, ale keby si to skusil napr o 2ráno tak tej teplej by pravdepodobne vela nebolo, pretoze ako stala tak znacne ochladla.
brm
Darca
Darca

A nemôže sa zohrievať aj vo výmenníkových staniciach? Tých je na sídliskách dosť. U nás panelák určite nemá vlastnú kotolňu - naša ulica dve dlhé bytovky cca 20 brán spolu - jedná sa o košické THC - typická králikáreň.

U nás na dome trvá 30-40sek, kým prejde teplá voda potrubím dlhým cca 5-6m. V práci musím aj na 5-10min pustiť vodu, kým sa z kohútika pustí teplá voda zohrievaná vo firemnej kotolni vzdialenej vzdušnou čiarou asi 20m (potrubie môže ísť dookola). A v paneláku je tá voda ihneď, v stúpačkách nestihne vychladnúť. Sprchoval som sa o polnoci, o 1h ráno, o 3h ráno, o 4h ráno, o 5h ráno a furt ide teplá voda, nikdy som nemal problém, žeby som páku na batérii musel posunúť úplne doľava, aby šla teplá voda.

Buď sú stúpačky tak super izolované, že voda nevychladne alebo nejak cirkuluje - furt sa niekto sprchuje na mojej stúpačke. Alebo zázrak. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

brm

na bytovom druzstve budu vediet, pripadne domovy dovernik, domova schodza
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

1. Vymennik (so zasobnikom urcitej kapacity) je v dome, niekde pre dva-tri domy.
2. Tepla voda obieha cez spiatocku dokola 24/7
Hensym
VIP
VIP

U nás na sídlisku (cca 17 tis. ľudí), ktoré sa stavalo niekedy medzi 1983 a 1993 je asi 4-5 tých výmenníkových staníc, a pokiaľ viem žiadny panelák si nehreje vodu sám. A ak tie zásobníky v panelákoch nie sú pod zemou, tak tie paneláky nemajú ani zásobníky a voda ide rovno zo staníc.

Bývam na 8. poschodí a trvá asi 5-10 sek., kým odtečie studená voda a začne tiecť horúca. Rovnako, ak idem piť vodu, tak trvá dosť dlho, kým odtečie letná, a začne tiecť ľadová.

Tiež u nás v noci (niekedy medzi 1 až 5) obmedzujú teplú vodu, ale nie úplne, len proste netečie úplne horúca. Mne taká bohate stačí, aj tak sa v teplejšej nesprchujem, ale poznám ľudí, ktorým je to proste studená (je to taká stredná teplota).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ruzinov, BA, panelakovy blok 4 vchody, vlastnu kotolnu mame asi 5rokov, je to celkom uspora, dovtedy sme vykurovali travnik a chodnik pod ktorym boli rúry
brm
Darca
Darca

No môže byť problém aj v tom, že sa nikdy nesprchujem úplne horúcou vodou a teda aj tá "vychladnutá" voda v noci je pre mňa dostatočne teplá. Budem sledovať. :)

Studenú vodu tiež musím vypustiť cca 5sek, kým začne tiecť studená, ale to je podľa mňa problém asi 2m vodovodnej plastovej trubky od stúpačiek ku kuchynskej batérii. Ľadová voda u nás v KE aj tak nikde netečie - ľadová voda tiekla u starej mamy v paneláku v LM! :)

Vlastný kotol určite môže byť pekná úspora, u nás sa zatiaľ nikto nenašiel, čo by to riešil.
Hensym
VIP
VIP

Ono u mňa je to odsledovať v tej sprche celkom ľahké. Lebo kým cez deň mám kohútik v necelej polovici, v noci ho musím dať až niekde za 3/4. :D

Veru, ja mám dokonca kuchyňu posúvanú do inej miestnosti a od stúpačky k batérii je asi 6 metrov, na tom čase kým odtečie voda to cítiť dosť. :)

Ale tiež mi netečie taká studená voda, ako u mami na rovnakom sídlisku na 1. poschodí.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Kvoli setreniu sa zvyknu pouzivat obehove cerpadla. Teda su rurky izolovane, voda neustale cirkuluje a ked ju pustis, tak ti ide o 2 sekundy horuca voda, pretoze ti musela odtiect akurat tak voda z baterie.

To co poznas z rodinneho domu, tak tam je kotol v pivnici alebo niekde v kupelke. A ked to ma prejst cez cely dom, tak najskor musi studena vods odtiect a az potom ide tepla voda. Aj v novych domoch si uz ludia davaju obehove cerpadlo a teda tahaju 3 rury na vodu. Jedna rura je klasicka studena voda, dve su pre teplu vodu, ktora vdaka cerpadlu cirkuluje v obvode medzi bateriami a kotlom.
brm
Darca
Darca

Princípy v rodinnom dome chápem, preto mi nešlo do hlavy, prečo to neplatí aj v paneláku. Ale odpoveď bude práve to obehové čerpadlo..... to vysvetľuje všetko! Ďakujem! :smt023
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

heker napísal: 10 nov 2021, 18:20Kvoli setreniu
Pekne si to opisal len so setrenim to nema nic spolocne. Viac energie sa vyplytva na tepelnych stratach nez na tom ze niekto musi odpustat vodu.
Skor opacne. Na obehove cerpadlo sa zvykne dat casovac aby krutil vodu len v urcitych momentoch ked su ludia doma (ale to skor v domoch). Aby vodu nekrutil zbytocne ked je dom prazdny.

S typom kurenia to samozrejme nesuvisi.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Prečo je rýchlosť podľa GPS stále nižšia ako rýchlosť na tachometri auta?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Tachometer má schválne odchýlku
Hensym
VIP
VIP

Nie len na GPS, nižšia je napr. aj na tých LED meračoch, čo sú pri cestách.

Vždy sa vravelo, že "tachometrových 55" je napríklad v realite 50-ka.

Prečo je to ale takto naddimenzované, a či zámerne, to neviem.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Schvalne tachometer v aute pridava par %
Asi kvoli miernemu zlepseniu bezpecnosti?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie na každom aute a zobrazovaná rýchlosť súvisí s použitým rozmerom pneu...
Napísať odpoveď