Windows 11
-
*****HERO*****
Guru wannabe
Re: Windows 11
windows ma na tu konverziu z MBR na GPT utilitku https://docs.microsoft.com/en-us/window ... mbr-to-gpt , tak nabuduce budes vediet 
Ja už som aj stihol spraviť späť install na Windows 10.
Nefungovala mi appka ASUS Armory. Taktiež mi vadí, že keď chcem priložiť súbor do mailu napr. tak že nabehnem ním na taskbar a otvorí, prepne sa mi okno kam to chcem vložiť. Toto na 11tke nefunguje, majú to opraviť v nasledujúcej verzii (vraj október 2022!). Ďalej dolu zgrupovanie okien v taskbare mi vadí, nedá sa to zmeniť. Taktiež jedna appka čo vyžaduje balíky C++ od Microsoftu na 11tke nejde, na 10tke v pohode.
Nefungovala mi appka ASUS Armory. Taktiež mi vadí, že keď chcem priložiť súbor do mailu napr. tak že nabehnem ním na taskbar a otvorí, prepne sa mi okno kam to chcem vložiť. Toto na 11tke nefunguje, majú to opraviť v nasledujúcej verzii (vraj október 2022!). Ďalej dolu zgrupovanie okien v taskbare mi vadí, nedá sa to zmeniť. Taktiež jedna appka čo vyžaduje balíky C++ od Microsoftu na 11tke nejde, na 10tke v pohode.
-
cORP.
Addict
- Kontaktovať používateľa:
ja som skusal vsetky dostupne moznosti, o tejto tak isto viem, kazdopadne ak mas disk rozdeleny na viac casti tak ti je ta utilita na nic, musis formatovat, pretoze nedokaze robit s particiami a v mojom pripade davalo este hlasky o tom, ze boot sektor mam na inom disku, tam som sa dalej zial nepohol*****HERO***** napísal: 10 okt 2021, 4:04 windows ma na tu konverziu z MBR na GPT utilitku https://docs.microsoft.com/en-us/window ... mbr-to-gpt , tak nabuduce budes vediet![]()
resp, aby som bol presnejsi, pozna pracu aj v ramci particii no v mojom pripade je nefunkcna
V domácnosti máme 2 notebooky a 2 stolné PC a ani jeden nespĺňa kritéria prechodu na Windows 11. (Na všetkých je Win.10). Nie že by boli ktovie ako slabé, (teda až na jeden notebook), ale má tam byť údajne dajaké zvýšené zabezpečenie ktoré našim PC/NB chýbajú.
Ja teda neviem, ale príchodom desiatky bolo avizované že by kritéria mali spĺňať aj menej výkonné stroje!? Stiahol som si teda od nich SW, resp. ulitu ktorá mi mala zistiť ako na tom tie naše stroje sú. Napr. pri stolných PC nespĺňa kritériá hlavne procesor, takže podľa toho by sa mal zrejme vymeniť. (čo by znamenalo vymeniť zároveň aj zákl. dosku a ramky). Tak akože tie notebooky aj oželiem, ale investovať do ďalšieho upgradu dvoch PC sa mi ani omylom nechce. (a momentálne by som ani nemal za čo). Tiež je otázne či by mi potom stále platila licencia Windowsu 10!?
(Tak mi teraz napadlo či to zase nie je čisto z komerčného hľadiska aby prinútili ľudí kupovať si častejšie nový HW, resp. nový PC)?
Vidím že reakcie na Windows 11 sú rôzne. Niekto chváli, niekto nadáva, takže sa tu natíska otázka či sa tým vôbec oplatí zapodievať a či by teda prechod na Win.11 bol naozaj takým prínosom?
Ja teda neviem, ale príchodom desiatky bolo avizované že by kritéria mali spĺňať aj menej výkonné stroje!? Stiahol som si teda od nich SW, resp. ulitu ktorá mi mala zistiť ako na tom tie naše stroje sú. Napr. pri stolných PC nespĺňa kritériá hlavne procesor, takže podľa toho by sa mal zrejme vymeniť. (čo by znamenalo vymeniť zároveň aj zákl. dosku a ramky). Tak akože tie notebooky aj oželiem, ale investovať do ďalšieho upgradu dvoch PC sa mi ani omylom nechce. (a momentálne by som ani nemal za čo). Tiež je otázne či by mi potom stále platila licencia Windowsu 10!?
(Tak mi teraz napadlo či to zase nie je čisto z komerčného hľadiska aby prinútili ľudí kupovať si častejšie nový HW, resp. nový PC)?
Vidím že reakcie na Windows 11 sú rôzne. Niekto chváli, niekto nadáva, takže sa tu natíska otázka či sa tým vôbec oplatí zapodievať a či by teda prechod na Win.11 bol naozaj takým prínosom?
-
harrison314
Hardcore addict
Co sa tyka TPM cipu, tak na niektorych strojoch ho staci zapnut v biose. To mozes skusit.
Nie tu ide o to, ze posledne roky priniesli vazne utoky na starsie procesory, ktore vie operacny system vykryt len za cenu velkeho znizenia vykonu. Navyse desiatka bude este dlho podporovana.vald napísal: 25 okt 2021, 9:10 (Tak mi teraz napadlo či to zase nie je čisto z komerčného hľadiska aby prinútili ľudí kupovať si častejšie nový HW, resp. nový PC)?
Ten môj má i5 4460 (hláška: "Procesor nie je momentálne pre Windows 11 podporovaný!"). Ten druhý PC má ešte novší procesor ale ani ten nespĺňa. Eset mi v poslednom čase nič nenašiel, tak snáď to ešte nejaký čas vydrží.
Nebude problem s TMP 2.0?
-
starysomar
Hardcore addict
Zachytil som niekde, ze Microsoft sa zmienil o neoficialnej moznosti instalacie 11-ky aj na MBR v kompoch bez TPM2.
Tiez nemienim kupovat novy komp, cez sviatky odskusam.
Tiez nemienim kupovat novy komp, cez sviatky odskusam.
O TMP 2.0 je tam odkaz na článok kde je postup ako ho skúsiť aktivovať, ale asi o dva riadky nižšie je vyložene hláška že procesor nie je podporovaný, takže mám smolu.
ja mam windows 11 v desktope uz asi 2 mesiace. povodne som to instaloval iba na skusku, chcel vidiet ci ozaj pojdu graficke aplikacie cez wsl pustat. fungovat to fungovalo a nejak sa mi nechcelo zase instalovat windows 10 tak som 11ku nechal.
na jednej strane ma par veci hneva, hlavne novy taskbar, ktory nie je mozne nijak upravovat, bol som zvyknuty na ten win10 kde vidim pekne otvorene okna aj ich nazvy, tu vidim iba ikonky.
na druhu stranu je tam par super veci, hlavne teda to WSL (co ale tiez nastve, lebo povodne to bolo uz v insider verzii windows 10 a potom sa rozhodli ze to pustia az do 11ky), lebo takto ozaj nemam potrebu instalovat linux. viac menej vsetko co potrebujem robit v linuxe spravim cez wsl.
co ma velmi potesilo ze vies nastavit defaultnu aplikaciu na terminal (tak ako prehliadac, video ci zvuk).
celkovo najvacsie novinky vidim z toho vyvojarskeho pohladu. napriklad aj to ze do wsl filesystemu viem teraz pristupovat priamo z file exploreru.
inak nejake problemy som tam nemal, ale tak na desktope hram hlavne hry, vacsinu vyvoja aj tak robim na notebooku.
verim tomu ze za nejaky cas to bude super system, veci ako upravovanie taskbaru pridaju hadam casom.
na jednej strane ma par veci hneva, hlavne novy taskbar, ktory nie je mozne nijak upravovat, bol som zvyknuty na ten win10 kde vidim pekne otvorene okna aj ich nazvy, tu vidim iba ikonky.
na druhu stranu je tam par super veci, hlavne teda to WSL (co ale tiez nastve, lebo povodne to bolo uz v insider verzii windows 10 a potom sa rozhodli ze to pustia az do 11ky), lebo takto ozaj nemam potrebu instalovat linux. viac menej vsetko co potrebujem robit v linuxe spravim cez wsl.
co ma velmi potesilo ze vies nastavit defaultnu aplikaciu na terminal (tak ako prehliadac, video ci zvuk).
celkovo najvacsie novinky vidim z toho vyvojarskeho pohladu. napriklad aj to ze do wsl filesystemu viem teraz pristupovat priamo z file exploreru.
inak nejake problemy som tam nemal, ale tak na desktope hram hlavne hry, vacsinu vyvoja aj tak robim na notebooku.
verim tomu ze za nejaky cas to bude super system, veci ako upravovanie taskbaru pridaju hadam casom.
-
harrison314
Hardcore addict
To sa dalo uz v desiatke (teda aspon vo WSL2) a casto som to pouzival, proste si vedel v linuxe spustit Windows programy a naopak. Proste stacilo vo WSL konzole napisat "explorer.exe ." alebo "code ." a bolo to.aacid napísal: 28 okt 2021, 12:31 celkovo najvacsie novinky vidim z toho vyvojarskeho pohladu. napriklad aj to ze do wsl filesystemu viem teraz pristupovat priamo z file exploreru.
A ano aj ja som s prichodom WSL stratil chut pouzivat a duplom instalovat akykolvek linux. Mam to uz len na testovanie nejakych obskurnosti, lebo vsteko co zvladne linux (hlavne tie veci s bachom a podobne) viem spravit na Windowse casto lahsie (len to chce chut ucit sa nieco nove).
mozno som to zle napisal, teraz vies pustat linux nativne gui aplikacie cez wsl2.
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... s/gui-apps
priklad:
apt install gedit
a nasledne gedit ~/.bashrc ti otvori graficke rozhranie gedit priamo vo windowse.
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... s/gui-apps
priklad:
apt install gedit
a nasledne gedit ~/.bashrc ti otvori graficke rozhranie gedit priamo vo windowse.
Mne nové menu nastavenia vo Windows 11 pripomína KDE prostredie, tak isto aj nové štart menu. Čakal by som o niečo viac originality.
Podľa mňa ide hlavne o nutenú registráciu microsoft účtu, ďalšie telemetrie a podobné zbytočnosti, ktoré potrebuje hlavne microsoft nie používateľ. Nestihli ani poriadne prerobiť kontextové menu, čo je extrémne otravné klikať navyše raz kvôli ostatným možnostiam.
Mne to na starom pomalom notebooku ide ale na moje prekvapenie o niečo lepšie ako windows 10 s default nastaveniami. Nemám tam ani tpm pravdu povediac nespĺňa ani jediný parameter, ktorý by mal. Disk len obyčajné SATA (nie SSD) v MBR ani nie v GPT, ani UEFI, presnejšie je tam legacy mode ako by tam bol starý bios a len 4GB RAM, aj procesor je nepodporovaný. No ale samozrejme windows 7 tam ide o dosť rýchlejšie, to je ale samozrejmé.
Napr. aj tú nútenú registráciu microsoft účtu je možné obísť, dá sa počítač spustiť len s lokálnym účtom ale 99,9% určite googliť nebude ako to obísť a si to samozrejme zaregistrujú.
Podľa mňa ide hlavne o nutenú registráciu microsoft účtu, ďalšie telemetrie a podobné zbytočnosti, ktoré potrebuje hlavne microsoft nie používateľ. Nestihli ani poriadne prerobiť kontextové menu, čo je extrémne otravné klikať navyše raz kvôli ostatným možnostiam.
Mne to na starom pomalom notebooku ide ale na moje prekvapenie o niečo lepšie ako windows 10 s default nastaveniami. Nemám tam ani tpm pravdu povediac nespĺňa ani jediný parameter, ktorý by mal. Disk len obyčajné SATA (nie SSD) v MBR ani nie v GPT, ani UEFI, presnejšie je tam legacy mode ako by tam bol starý bios a len 4GB RAM, aj procesor je nepodporovaný. No ale samozrejme windows 7 tam ide o dosť rýchlejšie, to je ale samozrejmé.
Napr. aj tú nútenú registráciu microsoft účtu je možné obísť, dá sa počítač spustiť len s lokálnym účtom ale 99,9% určite googliť nebude ako to obísť a si to samozrejme zaregistrujú.
-
starysomar
Hardcore addict
...nutenú registráciu microsoft účtu...?
Instaloval som bez.
Tiez nic nepodporovane.
Ine veci mi vadia.
Odobrali viacere moznosti ovladania okien atd, niekde sa nezobrazuju urcite veci atd.
Instaloval som bez.
Tiez nic nepodporovane.
Ine veci mi vadia.
Odobrali viacere moznosti ovladania okien atd, niekde sa nezobrazuju urcite veci atd.
Ja som si stiahol oficiálne vydanie 64 bit SK verziu ISO a inštaloval ako čistú inštaláciu po sformátovaní a po naništalovaní ako posledný krok tam bola nutnosť pripojiť sa k internetu a zaregistrovať si microsoft účet. Bez možnosti preskočenia, inej voľby a som nemal ani pripojený net, na windows 10 v offilne režime sa bez problémov dal vytvoriť offline užívateľ, na windows 11 že musíte sa pripojiť k sieti a zaregistrovať microsoft účet. Aj po reštarte vždy to isté dookola, potom ale som pohľadal na nete a že treba cez správcu úloh odstreliť niektorú službu a len tak sa to dá preskočiť, a dalo sa, nejako tažko. Väčšina toto robiť určite nebude.
Presnejšie na pro verzii sa to dá preskočiť na home sa nedá, ja som mal free upgrade z win10 home, ktorý bol k počítaču.
Ale ja toto, aké sú toto spôsoby, že pri pro sa to preskočiť dá a pri home tam musíš robiť rôzne triky aby sa to dalo. Asi toto je z pohľadu ms hlavným dôvodom že vydali windows 11, zber údajov. Veľmi ma to neprekvapuje.
A dá sa to aj nahodiť na hocijaký počítač s hocijakými parametrami, čo nespĺňa absolútne nič.
Presnejšie na pro verzii sa to dá preskočiť na home sa nedá, ja som mal free upgrade z win10 home, ktorý bol k počítaču.
Ale ja toto, aké sú toto spôsoby, že pri pro sa to preskočiť dá a pri home tam musíš robiť rôzne triky aby sa to dalo. Asi toto je z pohľadu ms hlavným dôvodom že vydali windows 11, zber údajov. Veľmi ma to neprekvapuje.
A dá sa to aj nahodiť na hocijaký počítač s hocijakými parametrami, čo nespĺňa absolútne nič.
-
starysomar
Hardcore addict
Pri home to neslo bez ich konta ani v desinach.
Dalo sa to, stačilo nepripojiť internet a tak sa to dalo bez problémov.
Môj PC spĺňa všetko čo treba na Win 11 ... avšak píše mi chybu Modul TPM sa nezistil.
Mám dosku ASROCK Z370 Pro4 ktorá by mala mať TMP 2.0. Išiel som do BIOSu a nastavil som Intel platform trust technology na enabled. Ale keď sa reštartne PC tak sa mi zobrazí čas a zamknutá obrazovka, dám enter a nemám tam políčko na prihlásenie s heslom, iba môžem PC vypnúť/reštartovať. Neviete poradiť?
Pri počítači, ktorý nespĺňa niektoré podmienky najlepšie vytvoriť inštalačné usb, kde sú všetky kontroly vypnuté a tak sa dá nahodiť na hocičo, aj na 15 ročný šrot s bios-om. 
Proces, ktorý treba odstreliť je "Postup pripojenia k sieti", aby sa dalo preskočiť nútené pripojenie k sieti a vytvorenie microsoft účtu.
Proces, ktorý treba odstreliť je "Postup pripojenia k sieti", aby sa dalo preskočiť nútené pripojenie k sieti a vytvorenie microsoft účtu.
-
starysomar
Hardcore addict
Pri PRO šlo bez microsoftovho účtu.
Pri HOME neviem, či pomôže vypnutie siete.
Pri HOME neviem, či pomôže vypnutie siete.