Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa ephramko »

Mne sa na youtube páčia tie nové 3 hodinové reklamy. Raz som to pozeral asi 20 minút a stále som nevedel zistiť, na čo to je reklama. :D :D Jo a druhá taká reklama bola na Ježiša Krista. :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ono platit premium ucet na YouTube je najskor pre uzivatelov iOS a Android TV. Na bezny Android to riesi uz spominany Vanced. Takze by som sa skusil popytat kamaratov na tu family, ktori maju zariadenia Apple ci pouzivaju Android TV.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Mek napísal: 18 jan 2022, 22:05 Je tiez zakazane zvysovat hlasitost v reklamnom bloku oproti hlasitosti ostatneho programu a predsa sa to robi, vsimol som si to iba nahodne ked isla jedna z komercnych TV stanic cez sviatky u rodicov. Ja ked tak pozeram iba RTVS a tam sa to nedeje.
Mozno by nebolo odveci si kusok nahrat, a poslat dokazy na Radu pre vysielanie a retransimisiu, alebo kto ma na to dohliadat. Aj stopnut si kolko bolo reklam za hodinu, ci nahodou aj to neprekrocili.
Reklamy pocas programu su najvacsie svinstvo, este k tomu aj taky "cink" zvuk aby uputali pozornost, ale to sa tusim nijakym zakonom nereguluje, je to vymysel poslednych rokov.
Neni som si az taky isty. Niekde to vysvetlovali, ze hodnota hlasitosti je rovnaka, ale pri reklame pouziju inu vysku a basy, takze to ludske ucho vnima inak. TV stanice su povinne pre Radu pre rozhl. a vysielanie posielat uplne zaznamy vysielania, cize taka Markiza posle 30x 24hod zaznam. Ak neposlu alebo je tam strih, tak dostavaju za to tisicove az desattisicove pokuty, vsak si to pozri, na zive.sk aj medialne.sk o tom pravidelne informuju, ze nedodali komplet zaznam. Dlzka reklamy bola limitovana na 8min na hodinu vysielacieho casu, ale to sa tyka asi len RTVS.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Kompresia dynamiky - zato to ziape.
Ostatne aj hudbu tým kurv**** - aby hrala nahlas s hociakého chrchlátka.

Koho to zaujíma - Google - "Loudness War"
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Ked sa divam ako sa rozbiehaju niektore auta tak do urcitej rychlosti mi to pride ze sa kolesa tocia opacnym smerom. Preco? 🧐
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Za dňa?
Pri akom osvetlení?
Mozog dopočítava - celkovo je zauímavé dozvedieť sa, akými "pochodmi" vlastne vidíme.
Pri určitom osvetleí a rýchlosti otáčania za súčasného tvaru predmetu otáčaniasa vidíme veci naozaj záhadne - pamätám, ako som čumel ako teľa na maľovan vráta na lietadlo, ktorému sa zdanlivo (v mojom vnímaní) vrtule netočili.
No a zdanlivo cúvajúce a podobné vylomeniny zažili asi mnohí z nás.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Tento jav vidno aj napr. ked bicyklujes a pozeras sa na predne koleso, pri dosiahnuti istej rychlosti koleso zacne stat, alebo sa zdanlivo tocit opacne.

Rozumiem preco sa to deje na kamerovom zazname, kde sa mozu rozne zosuladit otacky s FPS, ale oko predsa nevidi v snimkoch za sekundu, ci?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

No - zas ma niekto bude považovať za (je mi úplne u predele, čo)
Áno - oko nevidí, a to doslova.
"Vidí" až (sám presne neviem čo) na základe dát, ktoré dostane a spracuje.
Malinko ku tomu - absolvoval som v 1996 laserovú operáciu krátkozrakosi s vcelku uspokojivým výsledkom, no ostal mi (okrem iných) jeden sprostý efekt - mimoriadna citlivosť na obnovovaciu frekvenciu obrazu - či už na TV (aj na klasike vidím biele alebo svetlé plochy neskutočne blikať a na plazmu sa nemôžem pozerať ani pár sekúnd), koncových svetlách áut - kade-tade.

Potiaľ OK - má to logiku.
Lenže - dcéra, čo nikdy nebola na žiadnej operácii ani inom relevantnom zákroku v súvislosti s očami - má to tiež.

To zdanlivé cúvanie alebo otáčanie sa vzad vnímam roky, no neriešim.

Na okraj - Hensym - si si 100% istý, že náš život prebieha kontinuálne?
Neakceptuješ aspoň teoretickú uletenú predstavu, že môžeme jestvovať v zlomkoch času - a potom (teda skôr medzi tým) v iných nie? :D :D :D
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Hensym napísal: 21 jan 2022, 18:32 Tento jav vidno aj napr. ked bicyklujes a pozeras sa na predne koleso, pri dosiahnuti istej rychlosti koleso zacne stat, alebo sa zdanlivo tocit opacne.

Rozumiem preco sa to deje na kamerovom zazname, kde sa mozu rozne zosuladit otacky s FPS, ale oko predsa nevidi v snimkoch za sekundu, ci?
Dobre to je vidieť aj pri vrtuľníku, kedy vrtule "stoja" alebo sa zrazu začnú točiť opačne.

A áno, ľudské oko vie vnímať 30-60fps :D V priemere. Niektorí ľudia sú citlivejší a aj obyčajnú žiarovku môžu vnímať ako "blikanie" a naopak ďalší ľudia zbytočne vyhadzujú peniaze, keď si kupujú monitor s 240 alebo 360hz.
Hensym
VIP
VIP

Myslím si, že človek, pokiaľ nemá vyslovene zrakovú poruchu, určite vníma frekvenciu obrazu nad 100 hz.

Rozdiel medzi 30 a 60 fps je gigantický, ak by sa niekomu "život premietal" v 30 fps, tak sa asi pozracia, lebo by mu to doslova trhalo. :D Každopádne viem, že pri oku je to trochu iné a jednoduchou frekvenciou sa to vyjadriť asi nedá.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Je to iné, lebo okrem očí máš ešte mozog, ktorý tie informácie interpretuje, dopĺňa a kompenzuje. Aj na starom 60hz monitore ti pôjde hra pekne, keď máš na to dobrú grafiku, ktorá udrží tých +- 60fps. Rovnaké je to s očami a keď sa ľuďom zhoršuje zrak (ako keby si mal stále horší monitor ale stále rovnako výkonnú grafiku), tak tieto pomalé zmeny mozog kompenzuje a človek si až potom u oftalmológa uvedomí, ako je na tom zle. Naopak, keď máš 360hz monitor (dobré oči) a vymeníš PC za nejaký šunt (úraz mozgu), tak si ten rozdiel všimneš okamžite.

Ja keď som na predajni pozeral na tie monitory, tak pri obyčajnom 60hz monitore a 144hz som vnímal, že je to akési rýchlejšie a plynulejšie ale monitory s ešte vyššou frekvenciou som už absolútne nechápal, aký tam je rozdiel. Zdalo sa mi to úplne rovnaké. A to nemám poškodený zrak.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ked este byvali CRT monitory, tak tam sa dala nastavit frekvencia a napr medzi 60 alebo 90 hz som vedel bezproblemov zistit naslepo rozdiel-da sa to naucit vidiet perifernym videnim-skutocne je vidiet ako to blika.
Pri LCD a podobnych modernych monitoroch to uz velky vyznam nema, lebo na nich blika kazdy bod samostatne takze oko to ani nemoze poriadne vnimat. Vo vsebecnosti tych 100Hz bohato staci.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

LCD má aj určitú zotrvačnosť, stačí v pohode 60Hz.
Ovšem pre správne zobrazenie rýchlo sa pohybujúceho sa viac hodí.
Myslím si, že zmysel viac Hz je práve v tom - na mobile rozoznám plynulejší pohyb pri vyššej obonovacej frekvencii.
androidak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa androidak »

Mám ešte jednu zaujímavosť spojenú s tou žiarovkou. Určite všetci poznáte fidget spinner :D Keď som ho roztočil čo najsilnejšie, vydržal asi 2-3 minúty, tak na dennom svetle ho bolo vidieť počas točenia normálne. Nedalo sa vnímať do ktorej strany sa točí, proste bol akoby napoly priesvitný (podobne ako ventilátor). Lenže keď som ho takto isto roztočil v miestnosti s LED žiarovkou, bolo pekne vidieť ten blikavý efekt. Keď spinner začal spomaľovať, tak zas bolo vidieť efekt ako pri vrtuľníku na videu, keď sa zosúladia FPS s vrtuľami, najprv spomaľovanie pri točení doprava až do "zastavenia" a pomalé roztáčanie doľava.

Zaujímavé je, že pri led žiarovke tento efekt je. Keď to urobím v tmavej miestnosti, kde svietim ledkou na mobile, tak to nerobí. Keď naň svieim LED lampášom na plný výkon, efekt nikde, keď ho dám na polovičný výkon efekt je. No v tomto prípade tomu rozumiem, keď ide ledka na plný výkon, tak bliká veľmi rýchlo, že to nie je vidieť, ale keď ide na polovičný výkon, je pomer toho kedy svieti a nesvieti iný, dlhšie je zhasnutá ako zasvietená, tak vtedy ten efekt vidno najlepšie.

Ďalej je to vidieť, keď ho roztočím nad obrazovkou mobilu. Nad AMOLED displejom efekt je, nad IPS a TFT nie.
Tiež to nerobí pri všetkých LED žiarovkávch.
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

No nie celkom ideálne informácie...
Vidím blikať aj väčšinu koncových svetiel áut, ktoré majú LED a ne sú napájané zo siete :D
Sú LED svietiace z jednosmerného, iné sú budené určitou frekvenciou a mám aj LED lampáš, kde na plný výkon je svetlo sále-spojité, na polovičný rýchlo blikajúce :)
Hensym
VIP
VIP

starysomar: Aj si to v tých 90. rokoch konzultoval po tej operácii s lekármi? Ono sa to nezdá, ale toto vie dosť radikálne a negatívne ovplyvniť život (migrény, obmedzenia a pod.), či?
gogo956
Redeemer
Redeemer

mojmu otcovi menili šošovku za nejaku synteticku, je tomu neviem 4roky.Zrak sa mu zlepsil, ale uplne idealne to nie je, od zaciatku vidí odlesky ktore su neprijemne. A uz sa mu to aj zacina zase horsit, ono to vzdy je iba na nejake obdobie a potom to aj tak sa kazí. Mame operovali zákal a velmi jej to pomohlo, lebo na to oko uz videla len slabo.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Je pravda, ze ludia co su kratkozraky nebudu v starobe tak potrebovat okuliare do blizka?

Pred par rokmi som bol na vysetreni zraku, lebo som chcel vediet ci sa mi este oplati operovat kratkozrakost a ta doktorka tam spominala nieco v tom zmysle, ze clovek co je kratkozraky ma vyhodu v tom, ze ked je starsi nebude mat take prblemy s dalekozrakostou, pochopil som to spravne, lebo celkom my to nedava zmysel, je to naozaj tak?

Lepsie povedane, ak sa da clovek operovat na kratkzrakost, tak o tuto vyhodu pride, neviem len ci som to vtedy nejako blbo nepochopil, no nieco v tom zmyslemi ta doktorka hovorila.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Mám aj zákal šošoviek, najmä pravej, aj sklovcové zákaly (plávajú mi rôzne machule, najviac pri pohľade na oblohu, sneh no aj na monitor, cestu). Uvidím, čo povedia, 28-ho idem prvý krát na debatu.
Napísať odpoveď