Občiansky preukaz

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Občiansky preukaz

Príspevok od používateľa aacid »

Existuje nejaka krajina kde je povinne vlastnit cestovny pas? Ono sa to aj vola cestovny pas lebo je to na to ked chces cestovat.

Mas pravdu ze aby ta v zahranici mohli identifikovat a zistit z akej krajiny si, na to je cestovny vas, na cokolvek co sa tyka tvojej vlastnej krajiny mas obciansky preukaz. Tak to ma hadam asi kazda krajina.

Obciansky preukaz je jediny realny identifikator tvojej osobnosti vzhladom na to ze pas nema kazdy, obciansky preukaz ma kazdy obcan.

Autoeditácia príspevku po 50 sek:
Simkartu ti daju na pas? Ucet v banke zaregistrujes na pas? Zivnost si zalozis na pas?
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ked nemas pas, sice si obcanom, ale nemas to ako preukazat niekomu cudziemu (kto neuznava obciansky preukaz), tak som to z napisaneho pochopil.
Co sa tyka tych odtlackov, technicke riesenie by malo byt take, aby odtlacok samotny nikdy neopustil zabezpecene prostredie (cip obcianskeho preukazu), je to citlivy udaj tak ako sukromny kluc k elektronickemu podpisu. Statna databaza by mala obsahovat iba hash toho odtlacku, aby vedela skontrolovat "sedi/nesedi". Pripadne by ten cip poskytoval interface k praci s tym odtlackom, tak ako ho poskytuju kryptograficke tokeny uz dnes (podla standardu PKCS11). Ale to je iba moj technicky vyvojarsky pohlad. Skutocnost moze byt nakoniec ina.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Existuje nejaka krajina kde je povinne vlastnit cestovny pas?
Napadlo mi Rusko, ale nie je to úplne to isté:
https://en.wikipedia.org/wiki/Internal_ ... _of_Russia Je povinné ho vlastniť, ale na cestovné účely je platný iba pre pár krajín bývalého ZSSR. Je to nejaký občiansky preukaz s formátom pasu, ktorý nazývajú slovom pas.

Cestovný pas existuje iba v slovenčine, češtine a nemčine (+Rakúsko). Nie je dôvod pas nazývať cestovný, je to nejaký jazykový historický pozostatok.
aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Mas pravdu ze aby ta v zahranici mohli identifikovat a zistit z akej krajiny si, na to je cestovny vas, na cokolvek co sa tyka tvojej vlastnej krajiny mas obciansky preukaz. Tak to ma hadam asi kazda krajina.
Nemá. https://en.wikipedia.org/wiki/Identity_document Toto je celkom pekné počteníčko. Každá krajina má nejaký set uznávaných dokladov totožnosti. Ten doklad nemusí nijak súvisieť s občianstvom.
//Dánsko nemá občianky. Zaujímavé.
aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Obciansky preukaz je jediny realny identifikator tvojej osobnosti vzhladom na to ze pas nema kazdy, obciansky preukaz ma kazdy obcan.
Nemá. Občiansky je viazaný na občianstvo+trvalý pobyt. Keď nemám trvalý pobyt, nemám občiansky preukaz. Je ale dobrý nápad mať ten (cestovný) pas.
aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Simkartu ti daju na pas? Ucet v banke zaregistrujes na pas? Zivnost si zalozis na pas?
1. SIM: Dajú. V niektorých krajinách sú aj anonym SIM, kúpiteľné v sámoške.
2. Účet dajú na pas snáď všade, zväčša chcú aj formu pobytu, takže treba dodať aj nejakú pobytovú kartu.
3. Živnosť asi závisí od krajiny, asi budú väčšinou chcieť adresu daňového poplatníka.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Existuje nejaka krajina kde je povinne vlastnit cestovny pas? Ono sa to aj vola cestovny pas lebo je to na to ked chces cestovat.
Spojene kralovstvo Velkej Britanie a Severneho Irska.
Na vodicak sice kupis pivo, redbull ci cigarety, ale na check-in v hoteli, ci pre HR v praci. v banke je vysoka privacy, tam som si nevsimol co chcu. ziadne ine photo ID nemas.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ked nemas trvaly pobyt, nie si obcan statu, nie?

UK sice zrusilo ID ale kedze nikomu sa nechce nosit so sebou rodny list alebo pas, tak vacsina ma CitizenCard...

mozno nejake krajiny su viac popredue a vies sa vsade identifikovat biometricky, ale v zasade je to predsa to iste ako obciansky, nie?
stale mi nejak unika o com je tato debata. preco je taky problem vlastnit obciansky. mne popravde ovela viac vyhovuje nosit v penazenke malu karticku ako so sebou tahat velky pas.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Ja ako neobcan UK mam svoj permit na cipe v pase. Mozno non-EU citizens maju dake karticky s fotkou.
Pytal som sa Britov a vraj boli plany na zavedenie national IDs globalne, ale to nepreslo. Vraj sa o to poziadat da, ale nie je tak povinne ako u nas ci v CR.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Mek napísal: 19 jan 2022, 22:15Co sa tyka tych odtlackov, technicke riesenie by malo byt take, aby odtlacok samotny nikdy neopustil zabezpecene prostredie (cip obcianskeho preukazu)
to by znamenalo, ze sa pri skenovani odtlackov prstov na policii priamo posiela tato informacia do cipu, uprimne v to pochybujem
domnievam sa, ze to funguje rovnako ako v pripade pasu, a teda odtlacky su v statnej databaze, z ktorej sa potom vkladaju do OP alebo i pasu ako biometria
neviem ale, ci je to len hash, alebo naozaj odtlacok, predpokladam, ze to druhe
aacid napísal: 20 jan 2022, 8:47 ked nemas trvaly pobyt, nie si obcan statu, nie?
si, napriklad ako expat
ked si vybavis trvaly pobyt v zahranici, slovensky obciansky by si mal vratit, pas ti ale samozrejme zostava

napr v Kanade mas ako ID bud OP alebo vodicak, nikdy nie oba naraz (plati pre Ontario a BC)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 20 jan 2022, 8:47 stale mi nejak unika o com je tato debata.
Debunkovať blbosti a naučiť sa niečo nové :) Ten článok o dokladoch totožnosti v roznych krajinách som včera vygooglil prvýkrát a dosť noviniek som sa tam dozvedel :)
aacid napísal: 20 jan 2022, 8:47 ked nemas trvaly pobyt, nie si obcan statu, nie?
Občianstvo a pobyt sú dve od seba nezávislé veci.
aacid napísal: 20 jan 2022, 8:47preco je taky problem vlastnit obciansky. mne popravde ovela viac vyhovuje nosit v penazenke malu karticku ako so sebou tahat velky pas.
Tak napr. v Česku dostanem k trvalému pobytu kartu trvalého pobytu. Slovenskú občianku odovzdám úradu. Česká karta trvalého pobytu má identickú funkciu ako občianka. Formátom aj funkcionalitou. Akurát ju nemožem vytasiť vo volebnej miestnosti.
Takto to má dosť veľa krajín, že pobytová karta má funkcionalitu občianky.

Ale inak asi zbytočná diskusia pre majoritu čitateľov :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ked idete do zahranicia, tak tam vam nevadi, ze musite dat odtlacky, inak vas na imigracnom rovno otocia??? Urcite som odtlacky daval v Thajsku, aj v Malajzii. A neviem ci aj v USA mi nebrali na letisku na imigracnom rovno odtlacky prstov a fotka sietnice oka. A tusim to iste bolo aj v Australii ci Novom Zelande, uz si to moc nepamatam. Taktiez vstup do serverovne je na odtlacok prstov (kombinacia dvoch ci troch prstov) + cipova karta + kluc.
denial
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa denial »

Andi_Cibula napísal: 19 jan 2022, 15:25 Občiansky preukaz nie je preukazom občianstva ...

... 2 úkony (voľby, uzavretia manželstva) na ktoré sa vyžaduje preukázanie občianstva.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... 5/20211230
§ 2 Občiansky preukaz
(1)
Občiansky preukaz je verejná listina, ktorou štátny občan Slovenskej republiky preukazuje svoju totožnosť a štátne občianstvo Slovenskej republiky

kazdopadne, kto uz odtlacky raz statu odovzdal, tak je mu to jedno.
a kto ich este neodovzdal, tak vyckava, ale ma cas uz iba do maja.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

https://www1.pluska.sk/spravy/vojna-na- ... rach-vojny

Buď je toľko veľa blbcov, ktorí otravujú štát s nejakým blbým pasom, alebo si uvedomili, že má vyššiu hodnotu než občianka? :)

Zhodou okolností, ten môj tiež končí v júli tohto roku. Nemilé. :hmm:
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

áno sú blbci, lebo keď by došla vojna až tu, tak kým kupia letenku do krajiny kde treba pas, kým sa zbalia a dostanú na letisko (budapešť, viedeň, praha, varšaha) tak vláda stihne vyhlásiť vojnový stav a stanné právo a mužom môže byť ten pas na utieranie zadkov.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Co by sa napr. stalo, ak by som ako obcan Slovenska, EU bol mimo uzemia slovenska iba s OP a bol by vyhlaseny vojnovy stav? Ak by som išiel na akykolvek konzulat slovenska v zahranici, tak by mi povedali, ze mi vam pas nevystavime, lebo je u nas zavedeny vojnovy stav?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ved ale aj s OP sa da cestovat mimo EU napriklad do statov, ktore spadaju pod ine staty - Mauricius, Reunion, Guadeloupe a aj francuzska cast Svateho Martina. Ak by bol ale prestup niekde mimo EU (teda skor Schongenu), tak treba pas. Aj tak nechapem na co sa ludia plasia, kam budu odlietat vsetci? Najma ked do mnoho krajin treba este aj PCR test, takze zo dna na den neodletia, nakolko sa kontrola PCR vykonava este na letisku pred odletom.
retkvic
Addict
Addict

Nemyslim si, ze ludia si tie pasy vybavuju lebo budu hufne odlietat, ale ze si ich vybavuju just in case. Neviem preco by mal niekto cestovat bez pasu smerom Mauricius, Reunion, Guadeloupe a Fr. Guiana, ked si moze vybavit pas a cestovat kde uzna za vhodne.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Čo som počul, tak niektorí ľudia si nevybavujú pas...ale žiadajú rovno o 2-3 pasy :D
retkvic
Addict
Addict

Na vybavenie pasu musis byt fyzicky pritomny, 2-3 pasy to ako ze sa dostavila cela rodina?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie. Jeden človek chce mať viac slovenských pasov.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Lenze bezne ti vystavia len jeden pas. Na dalsi pas treba mat zdovodnenie, kedysi pytali potvrdenie - napriklad vodic dialkoveho autubusu cestujuci na Balkan kde ti na kazdej hranici dali peciatku, pripadne delegat cestovnej kancelarie chodiaci pravidelne vylety Egypt + Izrael. Dnes je mozno situacia ina a v pohode vystavia dva pasy.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Tiež neviem, na čo im to je...či chcú utiecť cez Izrael do Iránu alebo čo :D
Napísať odpoveď