Občiansky preukaz
Re: Občiansky preukaz
Existuje nejaka krajina kde je povinne vlastnit cestovny pas? Ono sa to aj vola cestovny pas lebo je to na to ked chces cestovat.
Mas pravdu ze aby ta v zahranici mohli identifikovat a zistit z akej krajiny si, na to je cestovny vas, na cokolvek co sa tyka tvojej vlastnej krajiny mas obciansky preukaz. Tak to ma hadam asi kazda krajina.
Obciansky preukaz je jediny realny identifikator tvojej osobnosti vzhladom na to ze pas nema kazdy, obciansky preukaz ma kazdy obcan.
Autoeditácia príspevku po 50 sek:
Simkartu ti daju na pas? Ucet v banke zaregistrujes na pas? Zivnost si zalozis na pas?
Mas pravdu ze aby ta v zahranici mohli identifikovat a zistit z akej krajiny si, na to je cestovny vas, na cokolvek co sa tyka tvojej vlastnej krajiny mas obciansky preukaz. Tak to ma hadam asi kazda krajina.
Obciansky preukaz je jediny realny identifikator tvojej osobnosti vzhladom na to ze pas nema kazdy, obciansky preukaz ma kazdy obcan.
Autoeditácia príspevku po 50 sek:
Simkartu ti daju na pas? Ucet v banke zaregistrujes na pas? Zivnost si zalozis na pas?
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ked nemas pas, sice si obcanom, ale nemas to ako preukazat niekomu cudziemu (kto neuznava obciansky preukaz), tak som to z napisaneho pochopil.
Co sa tyka tych odtlackov, technicke riesenie by malo byt take, aby odtlacok samotny nikdy neopustil zabezpecene prostredie (cip obcianskeho preukazu), je to citlivy udaj tak ako sukromny kluc k elektronickemu podpisu. Statna databaza by mala obsahovat iba hash toho odtlacku, aby vedela skontrolovat "sedi/nesedi". Pripadne by ten cip poskytoval interface k praci s tym odtlackom, tak ako ho poskytuju kryptograficke tokeny uz dnes (podla standardu PKCS11). Ale to je iba moj technicky vyvojarsky pohlad. Skutocnost moze byt nakoniec ina.
Co sa tyka tych odtlackov, technicke riesenie by malo byt take, aby odtlacok samotny nikdy neopustil zabezpecene prostredie (cip obcianskeho preukazu), je to citlivy udaj tak ako sukromny kluc k elektronickemu podpisu. Statna databaza by mala obsahovat iba hash toho odtlacku, aby vedela skontrolovat "sedi/nesedi". Pripadne by ten cip poskytoval interface k praci s tym odtlackom, tak ako ho poskytuju kryptograficke tokeny uz dnes (podla standardu PKCS11). Ale to je iba moj technicky vyvojarsky pohlad. Skutocnost moze byt nakoniec ina.
-
Andi_Cibula
Addict
Napadlo mi Rusko, ale nie je to úplne to isté:
https://en.wikipedia.org/wiki/Internal_ ... _of_Russia Je povinné ho vlastniť, ale na cestovné účely je platný iba pre pár krajín bývalého ZSSR. Je to nejaký občiansky preukaz s formátom pasu, ktorý nazývajú slovom pas.
Cestovný pas existuje iba v slovenčine, češtine a nemčine (+Rakúsko). Nie je dôvod pas nazývať cestovný, je to nejaký jazykový historický pozostatok.
Nemá. https://en.wikipedia.org/wiki/Identity_document Toto je celkom pekné počteníčko. Každá krajina má nejaký set uznávaných dokladov totožnosti. Ten doklad nemusí nijak súvisieť s občianstvom.aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Mas pravdu ze aby ta v zahranici mohli identifikovat a zistit z akej krajiny si, na to je cestovny vas, na cokolvek co sa tyka tvojej vlastnej krajiny mas obciansky preukaz. Tak to ma hadam asi kazda krajina.
//Dánsko nemá občianky. Zaujímavé.
Nemá. Občiansky je viazaný na občianstvo+trvalý pobyt. Keď nemám trvalý pobyt, nemám občiansky preukaz. Je ale dobrý nápad mať ten (cestovný) pas.aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Obciansky preukaz je jediny realny identifikator tvojej osobnosti vzhladom na to ze pas nema kazdy, obciansky preukaz ma kazdy obcan.
1. SIM: Dajú. V niektorých krajinách sú aj anonym SIM, kúpiteľné v sámoške.aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Simkartu ti daju na pas? Ucet v banke zaregistrujes na pas? Zivnost si zalozis na pas?
2. Účet dajú na pas snáď všade, zväčša chcú aj formu pobytu, takže treba dodať aj nejakú pobytovú kartu.
3. Živnosť asi závisí od krajiny, asi budú väčšinou chcieť adresu daňového poplatníka.
Spojene kralovstvo Velkej Britanie a Severneho Irska.aacid napísal: 19 jan 2022, 19:31 Existuje nejaka krajina kde je povinne vlastnit cestovny pas? Ono sa to aj vola cestovny pas lebo je to na to ked chces cestovat.
Na vodicak sice kupis pivo, redbull ci cigarety, ale na check-in v hoteli, ci pre HR v praci. v banke je vysoka privacy, tam som si nevsimol co chcu. ziadne ine photo ID nemas.
ked nemas trvaly pobyt, nie si obcan statu, nie?
UK sice zrusilo ID ale kedze nikomu sa nechce nosit so sebou rodny list alebo pas, tak vacsina ma CitizenCard...
mozno nejake krajiny su viac popredue a vies sa vsade identifikovat biometricky, ale v zasade je to predsa to iste ako obciansky, nie?
stale mi nejak unika o com je tato debata. preco je taky problem vlastnit obciansky. mne popravde ovela viac vyhovuje nosit v penazenke malu karticku ako so sebou tahat velky pas.
UK sice zrusilo ID ale kedze nikomu sa nechce nosit so sebou rodny list alebo pas, tak vacsina ma CitizenCard...
mozno nejake krajiny su viac popredue a vies sa vsade identifikovat biometricky, ale v zasade je to predsa to iste ako obciansky, nie?
stale mi nejak unika o com je tato debata. preco je taky problem vlastnit obciansky. mne popravde ovela viac vyhovuje nosit v penazenke malu karticku ako so sebou tahat velky pas.
Ja ako neobcan UK mam svoj permit na cipe v pase. Mozno non-EU citizens maju dake karticky s fotkou.
Pytal som sa Britov a vraj boli plany na zavedenie national IDs globalne, ale to nepreslo. Vraj sa o to poziadat da, ale nie je tak povinne ako u nas ci v CR.
Pytal som sa Britov a vraj boli plany na zavedenie national IDs globalne, ale to nepreslo. Vraj sa o to poziadat da, ale nie je tak povinne ako u nas ci v CR.
to by znamenalo, ze sa pri skenovani odtlackov prstov na policii priamo posiela tato informacia do cipu, uprimne v to pochybujemMek napísal: 19 jan 2022, 22:15Co sa tyka tych odtlackov, technicke riesenie by malo byt take, aby odtlacok samotny nikdy neopustil zabezpecene prostredie (cip obcianskeho preukazu)
domnievam sa, ze to funguje rovnako ako v pripade pasu, a teda odtlacky su v statnej databaze, z ktorej sa potom vkladaju do OP alebo i pasu ako biometria
neviem ale, ci je to len hash, alebo naozaj odtlacok, predpokladam, ze to druhe
si, napriklad ako expat
ked si vybavis trvaly pobyt v zahranici, slovensky obciansky by si mal vratit, pas ti ale samozrejme zostava
napr v Kanade mas ako ID bud OP alebo vodicak, nikdy nie oba naraz (plati pre Ontario a BC)
-
Andi_Cibula
Addict
Debunkovať blbosti a naučiť sa niečo nové
Občianstvo a pobyt sú dve od seba nezávislé veci.
Tak napr. v Česku dostanem k trvalému pobytu kartu trvalého pobytu. Slovenskú občianku odovzdám úradu. Česká karta trvalého pobytu má identickú funkciu ako občianka. Formátom aj funkcionalitou. Akurát ju nemožem vytasiť vo volebnej miestnosti.aacid napísal: 20 jan 2022, 8:47preco je taky problem vlastnit obciansky. mne popravde ovela viac vyhovuje nosit v penazenke malu karticku ako so sebou tahat velky pas.
Takto to má dosť veľa krajín, že pobytová karta má funkcionalitu občianky.
Ale inak asi zbytočná diskusia pre majoritu čitateľov
-
hojko
Site Admin
Ked idete do zahranicia, tak tam vam nevadi, ze musite dat odtlacky, inak vas na imigracnom rovno otocia??? Urcite som odtlacky daval v Thajsku, aj v Malajzii. A neviem ci aj v USA mi nebrali na letisku na imigracnom rovno odtlacky prstov a fotka sietnice oka. A tusim to iste bolo aj v Australii ci Novom Zelande, uz si to moc nepamatam. Taktiez vstup do serverovne je na odtlacok prstov (kombinacia dvoch ci troch prstov) + cipova karta + kluc.
-
denial
Medium Expert
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... 5/20211230Andi_Cibula napísal: 19 jan 2022, 15:25 Občiansky preukaz nie je preukazom občianstva ...
... 2 úkony (voľby, uzavretia manželstva) na ktoré sa vyžaduje preukázanie občianstva.
§ 2 Občiansky preukaz
(1)
Občiansky preukaz je verejná listina, ktorou štátny občan Slovenskej republiky preukazuje svoju totožnosť a štátne občianstvo Slovenskej republiky
kazdopadne, kto uz odtlacky raz statu odovzdal, tak je mu to jedno.
a kto ich este neodovzdal, tak vyckava, ale ma cas uz iba do maja.
-
Andi_Cibula
Addict
https://www1.pluska.sk/spravy/vojna-na- ... rach-vojny
Buď je toľko veľa blbcov, ktorí otravujú štát s nejakým blbým pasom, alebo si uvedomili, že má vyššiu hodnotu než občianka?
Zhodou okolností, ten môj tiež končí v júli tohto roku. Nemilé.
Buď je toľko veľa blbcov, ktorí otravujú štát s nejakým blbým pasom, alebo si uvedomili, že má vyššiu hodnotu než občianka?
Zhodou okolností, ten môj tiež končí v júli tohto roku. Nemilé.
áno sú blbci, lebo keď by došla vojna až tu, tak kým kupia letenku do krajiny kde treba pas, kým sa zbalia a dostanú na letisko (budapešť, viedeň, praha, varšaha) tak vláda stihne vyhlásiť vojnový stav a stanné právo a mužom môže byť ten pas na utieranie zadkov.
Co by sa napr. stalo, ak by som ako obcan Slovenska, EU bol mimo uzemia slovenska iba s OP a bol by vyhlaseny vojnovy stav? Ak by som išiel na akykolvek konzulat slovenska v zahranici, tak by mi povedali, ze mi vam pas nevystavime, lebo je u nas zavedeny vojnovy stav?
Ved ale aj s OP sa da cestovat mimo EU napriklad do statov, ktore spadaju pod ine staty - Mauricius, Reunion, Guadeloupe a aj francuzska cast Svateho Martina. Ak by bol ale prestup niekde mimo EU (teda skor Schongenu), tak treba pas. Aj tak nechapem na co sa ludia plasia, kam budu odlietat vsetci? Najma ked do mnoho krajin treba este aj PCR test, takze zo dna na den neodletia, nakolko sa kontrola PCR vykonava este na letisku pred odletom.
Nemyslim si, ze ludia si tie pasy vybavuju lebo budu hufne odlietat, ale ze si ich vybavuju just in case. Neviem preco by mal niekto cestovat bez pasu smerom Mauricius, Reunion, Guadeloupe a Fr. Guiana, ked si moze vybavit pas a cestovat kde uzna za vhodne.
Čo som počul, tak niektorí ľudia si nevybavujú pas...ale žiadajú rovno o 2-3 pasy 
Na vybavenie pasu musis byt fyzicky pritomny, 2-3 pasy to ako ze sa dostavila cela rodina?
Nie. Jeden človek chce mať viac slovenských pasov.
Lenze bezne ti vystavia len jeden pas. Na dalsi pas treba mat zdovodnenie, kedysi pytali potvrdenie - napriklad vodic dialkoveho autubusu cestujuci na Balkan kde ti na kazdej hranici dali peciatku, pripadne delegat cestovnej kancelarie chodiaci pravidelne vylety Egypt + Izrael. Dnes je mozno situacia ina a v pohode vystavia dva pasy.
Tiež neviem, na čo im to je...či chcú utiecť cez Izrael do Iránu alebo čo