Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa ephramko »

Však vždy môžeš ísť po práci ešte na šichtu do druhej práce. :wink:
AllGoneDead
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa AllGoneDead »

jackb napísal:3 dni ranna, 3 dni poobedna, 3 dni volno
Odbory na to nic? Za tyzden mas mat predsa zo zakona aspon 2 dni volna, a pri roznych zmenach rozdiel aspon 24h. Alebo sa mylim?
jackb napísal:ak by som robil len 32 hodin a musel by som si vymyslat volnocasove aktivity, tak by som povazoval investiciu do vzdelania, ktore mi dovoluje mat tuto pracu, ako celkom zbytocnu. to som mohol ostat na 30 hodinovej brigade, ale mat cas konicky. citil by som naplnenie? tazko.
Nie kazdy sa dostane do prace, ktoru by chcel robit a ktora by ho naplnala.
jackb napísal:ak by som robil len 32 hodin a musel by som si vymyslat volnocasove aktivity, tak by som povazoval investiciu do vzdelania, ktore mi dovoluje mat tuto pracu, ako celkom zbytocnu.
Mozes predsa pracovat aj na vlastnu past a pracovat pre viacero firiem na zakazku. Tam si moze byt kazdy panom vlastneho casu a pracovat kludne aj 24/7. Ved vsetci mame ine priority(rodina, sport..) na ktore chceme vynakladat cas.
Neviem ako dlho pracujes, ale poznam ludi ktori pracuju tvrdsie a dlhsie ako zvysok. Ale obcas mam pocit, ze ich niekto vyslovene zneuziva a to prave pre to, ze chceli robit viac. Casom ta chut ale moze vyprchat, no ludia na okolo budu na teba mat stale rovnake poziadavky.
jackb napísal:len to nech to nikto nezavedie ako povinnost.
Nemam problem ak niekto pracuje viac dobrovolne, ale zial na slovensku to funguje tak, ze ak by to nebolo zavazne, tak mnoho zamestnavatelov by dotlacilo ludi aby pracovali rovnako ako predtym.
jackb napísal:jednu cast projektu robime lacnejsie a kvalitnejsie nasi subkontraktori v Indii.
Trochu na odlahcenie. Sudiac podla kontextu predpokladam ze robis niekde v IT(dizajn/modelovanie?). Naozaj nezvyknem a nechcem hadzat ludi do jedneho vreca, ale o indoch v IT vie nemam velke iluzie, a tak mam iste pochybnosti o kvalite ktoru spominas :wink:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

AllGoneDead napísal:Odbory na to nic? Za tyzden mas mat predsa zo zakona aspon 2 dni volna, a pri roznych zmenach rozdiel aspon 24h. Alebo sa mylim?
odbory nemame, lebo nas nie je tak vela. medzi poslednou rannou a prvou poobednou tych 24 hodin bolo. ako je to s 2 dnami v UK neviem a nevenoval som sa tomu.
AllGoneDead napísal:Nie kazdy sa dostane do prace, ktoru by chcel robit a ktora by ho naplnala.
to je samozrejme. len nech nechaju nas pekne na pokoji
AllGoneDead napísal:Mozes predsa pracovat aj na vlastnu past a pracovat pre viacero firiem na zakazku.
to prave velmi nie. lebo start by ma financne polozil. HW, licencie na SW a hlavne internetove pripojenie by boli pre kontraktovanie z domu v tom co robim tak drahe, ze 24/7 skutocne nie :)
AllGoneDead napísal:Neviem ako dlho pracujes, ale poznam ludi ktori pracuju tvrdsie a dlhsie ako zvysok. Ale obcas mam pocit, ze ich niekto vyslovene zneuziva a to prave pre to, ze chceli robit viac.
u nas sa tie nadcasy robia cisto dobrovolne a team manazeri pravidelne pripominaju, aby to ludia neprehanali. clovek musi mat super skill, aby bol poziadany vedenim, aby ostal nadcas. a to je potom stedro kompenzovane - penazne, alebo v moznosti zobrat si extra volno.
AllGoneDead napísal:Sudiac podla kontextu predpokladam ze robis niekde v IT(dizajn/modelovanie?). Naozaj nezvyknem a nechcem hadzat ludi do jedneho vreca, ale o indoch v IT vie nemam velke iluzie, a tak mam iste pochybnosti o kvalite ktoru spominas
ja osobne ani v jednej z tych dvoch oblasti nie, ale tie lacnejsie casti su skutocne specializovane modelovanie. a ide o to, ze po Indoch museli kolegovia vela opravovat, alebo im to opakovane posielat naspat, kym to splnilo minimalne poziadavky klientov. ale to uz je mimo temu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

jackb napísal:no a tak robim 48 hodin, ku ktorym obcas nadcasujem, takze sa z toho stava aj 56. ak by som robil len 32 hodin a musel by som si vymyslat volnocasove aktivity, tak by som povazoval investiciu do vzdelania, ktore mi dovoluje mat tuto pracu, ako celkom zbytocnu.
56 hodin? Ak by si robil 5 dni, vychadza to na 11.2 hodin denne, takze s obednou prestavkou ides do prace na 8:00 a doma si po 20:00? Teda ak mas pracu 5 minut od domova, inak plus tak hodina cesta do a z prace, alternativou je praca aj cez vikendy, co nie je ziadna vyhra. Tiez povazujes volny cas za problem, ktory musis riesit. To mi pripada ako workoholizmus.

Tebe by sa zdala investicia do vzdelania zbytocna, ak by si robil menej, ale co mas z platu za nadcasy, ked ich nemas kedy a ako minut? Co mas z penazi, ked si nonstop v praci? To je ako byt miliardarom vo vazeni.
jackb
Redeemer
Redeemer

Skratenie pracovnej doby na polovicu

Neprecital si to predtym :) Normalne robim 48, 6x8. Takze tych zvysnych 8, je 1,3 hodiny kazdy den, alebo robim ten siedmy den, lebo aj tak mi ostavaju dva volna. Takze tazka pohoda a ziadne chodenie domov o 8 vecer.

Prave kvoli tomu staremu systemu som si nasiel byvanie tak, ze nebol problem byt v praci o 5:30 a pritom nemusiet vstavat o tretej.

Tym, ze nadcasy mozem menit za volno, tak ho mam dost na to, aby som si ho uzil. Plus sluzby a tovary sa daju kupovat online, takze aj keby som robil po 12 hodin, stale nie je problem minat zarobene. Teda sa nemusis bat, ze budem najbohatsia mrtvola na cintorine :)

No hej, tri dni volna su tak akurat. Robit menej dni ci hodin by uz ale bolo na zbytocne spekulovanie navyse.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Fínsko na čele s premiérkou šokuje svet, pracovať tu budeš len 4 dni do týždňa
https://www.startitup.sk/finsko-na-cele ... do-tyzdna/

Zevraj sa u nás VW už pol roka snaží presadiť 4dnovy pracovný týždeň.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

hej ale u nas kvoli tomu, ze nie je dost roboty :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Jop. Na vikend vypinaju linku a ciastocne aj nocnu vyrobu stiahli. Vacsie znizovanie vyroby uz asi len cez ten piatok.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokusim sa ozivit tuto temu, aj ked mi je jasne, ze to nie je celkom to, o com som pisal ja, no je to mozno prvy krok a nie je to zdaleka prva krajina, ktora sa o nieco podobne pokusa.
Počas experimentu sa použije takzvaný model 100:80:100. Inými slovami 100% mzdy za 80% času výmenou za záväzok 100%-nej efektivity.
V Británii budú testovať štvordňový pracovný týždeň - Správy RTVS
Približne 70 rožných firiem a 3 300 zamestnancov bude v Spojenom kráľovstve testovať štvordňový pracovný týždeň. Niektorí účastníci povedali, že už len myšlienka samotného experimentu zvýšila ich efektivitu práce.

„Pred 100 rokmi sme si mysleli, že nie je možné mať päťdňový pracovný týždeň, a teraz to považujeme za normu. Túto transformáciu dokáže uskutočniť akákoľvek spoločnosť na svete. Spolupracujeme s firmami v rôznych sektoroch. V strojárstve, vo finančných službách, v IT, s obchodnými spoločnosťami a dokonca so školami,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti 4 Day Week Andrew Barnes.
jackb napísal: 07 nov 2019, 0:22Neprecital si to predtym :) Normalne robim 48, 6x8.
Tyka sa tato zmena aj teba, jackb? Ak ano, budem vdacny za tvoje reakcie, prip. kohokolvek ineho.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Chýba mi v ankete 30.

Za mňa ako človek čo rád chodí do kanclu tak aktuálne povedzme 32.
Ale pre priemerného človeka kľudne aj 25.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Spixy napísal: 12 jún 2022, 0:29Chýba mi v ankete 30.
V podstate je to blizko tomu 4-dnovemi pracovnemu casu, ktory teraz testuju, bolo by to 8x4=32, ale anketu zmenit nemozem, iba ak moderatori a to by zrejme hlasovanie resetovalo.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

na toto tazko odpovedat pausalne, lebo vela zavisi od typu profesie. Manualne cinnosti by mali mat menej hodín zatial co kancelarske ktore nie su fyzicky namahave mozu mat aj viacej.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

A ty si uvedomujes, ze dusevna praca je v mnohych pripadoch rovnako narocna ako fyzicka?
gogo956
Redeemer
Redeemer

icefiresr napísal: 12 jún 2022, 7:20 A ty si uvedomujes, ze dusevna praca je v mnohych pripadoch rovnako narocna ako fyzicka?
to ano, ale dusevnu namahu skor uregenerujes sko fyzicku.
Vychadzam z celozivotneho pozorovania ludi okolo seba: ludia ktori tvrdo fyzicky pracuju, skoro vzdy zacnu mat od urciteho casu zdravotne problemy, typicky kĺby,šlachy, potom problemy spojene s tym ze pracuju v znecistenom prostredi /technologicke prevadzky, stavby atd/. Zatial co ludia co manualne nerobia, sice mozu mat napr dusevny stres, ale s tym da vo vacsine pripadov ovela lahsie pracovat.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Zničena chrbtica z práce je vidieť na prvý pohľad, psychické problémy nie sú vidieť na prvý pohľad.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

sedavi zamestnanci mavaju zase problemy s chrbticou napr.

byvaju na tom celkovo ovela horsie z hladiska kondicky a musia si fyzicku dohanat vo svojom volnom case.

podobne aj socializacia, pri fyzickej praci velmi malo pracujes sam, pri dusevnej je cim dalej tym viac houmoficerov, co tiez tu socializaciu musia dohnat vo svojom volnom case.

tiez moze byt vacsi problem sa od tej prace odlepit aj vo volnom case, kedze si ju kazdy nosi v hlave.
gogo956
Redeemer
Redeemer

*****HERO***** napísal: 12 jún 2022, 9:41 sedavi zamestnanci mavaju zase problemy s chrbticou napr.

byvaju na tom celkovo ovela horsie z hladiska kondicky a musia si fyzicku dohanat vo svojom volnom case.

podobne aj socializacia, pri fyzickej praci velmi malo pracujes sam, pri dusevnej je cim dalej tym viac houmoficerov, co tiez tu socializaciu musia dohnat vo svojom volnom case.

tiez moze byt vacsi problem sa od tej prace odlepit aj vo volnom case, kedze si ju kazdy nosi v hlave.
ale to moze vo velkej miere pozitivne ovplyvnit každý sám.Ja som tiez mal cely zivot znacne problemy s chrbatom prave kvoli sedavemu zamestnaniu. Bral som lieky, chodil na masaze, elektroliecba,masaze, pravidelne plavanie a pod. Pomahalo to iba minimalne.
Vsetko sa zmenilo, ked som vyrazne navysil denne pohyb spolu s posilnovaním chrbtoveho svalstva. Ale nie iba nejake lahke rozvicky- to je sice fajn ale velmi malo. Ale normálne silové štadardy, postupne, roky navyšovať váhy.Posilnovna je vhodna, ale nie nutná.Treba ale vediet co konkretne cvicit, nechat si poradit. Poctivo, pravidelny režim, žiadne flákanie, aj ked sa cloveku nechce, alebo ho premaha v ten den lenivost. To vedie k tomu, ze chrbat tak zosilnie, ze pekne drží chrbat aj ked clovek travi za pc aj 10-12 hodin kazdy den. :) Odporucam kazdemu kto ma podobny problem.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Asi som sa k tejto téme nikdy nevyjadril. Každé povolanie nejdem do podrobna rozobrať ale tak na porovnanie.
Makačka za pásom v automobilke, fyzicky sa človek nadrie a aj psychicky ked musí urobiť vysoký výkon a znašať pokriky nadriadených.
Taketo pozicie do pár rokov urobia z človeka invalida ktorý potom chodí na liečenia a ked si chce najst inu prácu tak može byt problem.
Vodič autobusu tiež nie lahké povolanie, práca v noci, myslím ze možu odrobit max 10 hodín za deň.Jednou nohou v base s druhou v hrobe.
Doktor napr kardiolog niekoho operuje podla zložitosti operácie aj 10 a viac hodín. Jednou nohou v base je takisto. Fyzická a psychická drina.
Najlepšie to maju diletanti a rodinné a kamarátske tlačenky na postoch, ktorým sa reálne fakt nerozumeju, na kávičku idu 5 x za zmenu.
Zevraj podla vedcov stačí odrobiť 6 hodín denne za 5 dní, počas 6 hodín človek podáva najvyšší výkon. Lenže sme v SR tu makať na výkon za 4 x menšie peniaze než v severe + západe EU a za ovela viac odrobených hodín. Ludia maju robiť do výšky svojej výplaty bodka
Sak ale zamestnavatel povie že platí vysoke odvody preto je nižsia mzda, no sak preto je 365 dní v roku ist štrajkovat pred zlodejsku vládu.
Ruka v ruke zamestnanci aj zamestnavatelia a rodiny a hypoteky maju aj v zahraničí a chodia štrajkovať aj tak.
*****HERO*****
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa *****HERO***** »

Autoeditácia príspevku po 23 sek:
gogo956 napísal: 12 jún 2022, 10:20 ale to moze vo velkej miere pozitivne ovplyvnit každý sám.Ja som tiez mal cely zivot znacne problemy s chrbatom prave kvoli sedavemu zamestnaniu. Bral som lieky, chodil na masaze, elektroliecba,masaze, pravidelne plavanie a pod. Pomahalo to iba minimalne.
Vsetko sa zmenilo, ked som vyrazne navysil denne pohyb spolu s posilnovaním chrbtoveho svalstva. Ale nie iba nejake lahke rozvicky- to je sice fajn ale velmi malo. Ale normálne silové štadardy, postupne, roky navyšovať váhy.Posilnovna je vhodna, ale nie nutná.Treba ale vediet co konkretne cvicit, nechat si poradit. Poctivo, pravidelny režim, žiadne flákanie, aj ked sa cloveku nechce, alebo ho premaha v ten den lenivost. To vedie k tomu, ze chrbat tak zosilnie, ze pekne drží chrbat aj ked clovek travi za pc aj 10-12 hodin kazdy den. :) Odporucam kazdemu kto ma podobny problem.
sak prave, cize realne, aby si vydrzal dlhodobo tych 8 hodin denne v pohode sedkat, do toho musis dat viac hodin.

lebo si pisal, ze kancelaristi by mali odpracovat viac ako manualne pracujuci ludia. ti maju pohyb uz v naplni prace. a v dnesnej dobe uz su tiez snad vedomosti, ako zminimalizovat to opotrebenie tela pri fyzickej praci.
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal: 11 jún 2022, 23:45 Tyka sa tato zmena aj teba, jackb? Ak ano, budem vdacny za tvoje reakcie, prip. kohokolvek ineho.
Toto ide mimo mna. Ako oddelenie vo firme sme stale 6 dni v praci a 3 dni mame volno a takto to po 9 dnoch rotuje cely rok. Sice vedenie hodilo anketu, kto by chcel robit pondelok-piatok, 8-17 (hodina na obed, da sa dobrovolne skratit a potom v piatok odist skor), no vysledky nepoznam.
Teraz sa budem stahovat, takze skutocnost, ze robim sest dni je nevyhodna v tom, ze nie kazda realitka ci sukromny majitel cakaju kym ja mozem. Ale ked mam svoj "vikend" pocas pracvneho tyzdna, nemusim skemrat o volno ci o sposob ako si to nadrobit. Detto ked do toho bytu zacnem hladat nabytok a vybavenie, nebudem si ukrajovat z dovolenky, alebo nie az tak vyrazne.
Jedinu zmenu, ktoru do mojho pracovneho zivota priniesla globalna Work From Home bolo zavedenie "flexibility", co u mna znamena, ze v kancelarii musim byt prvy a stvrty den, zvysok mozem robit z domu. Teraz byvam 5 minut z prace na bicykli, takze tam nie je problem byt stale. Ked niektori kolegovia nelietaju, tak je tam aj celkom fajn a sranda a je nas tam vacsinou malicko, lebo v mojej casti open space je pocas mojho prveho dna iny team, ale dalsich 5 dni, je to len nase.
Napísať odpoveď