Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa jackb »

hughito napísal: Firma chce zisk, jej záujmy sú iné ako záujmy zamestnancov.
vazne? a z coho bude firma platit zamestnancov, ked nebude generovat zisk?

vies co ti povedia pocas "uvodu do firmy" v sluzbach v UK: usmievaj sa na tych zakaznikov, lebo oni ti prinasaju mzdu.
ked robis za pasom, tak sa usmievat nemusis, ale ked "sa budes organizovat", sabotovat, nerobit... tak tvoj zamestnavatel nesplni kontrakt, nedostane zaplatene a znici si reputaciu, takze nedostane dalsiu zakazku a bude ta, spolu s odborovymi sudruhmi, kopnu to zadkov. vy ale budete plakat, ze vas vyhodili a nevyplatili mzdy. mieru vasej viny budete ignorovat.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid napísal:prikazy a zakazy vedu zase len k dalsim prikazom a zakazom.
Ved aj dnes je zavedeny, prikazany 40-hodinovy zakladny pracovny tyzden, resp. je zakazany dlhsi cas ako 48-hodinovy, su prikazane oddychy pre vodicov z povolania a pod. Ved aj pri 20-hodinovom pracovnom tyzdni by boli nadcasy, docasne mozno aj +20 hodin, takze tam kde by prechod nebol mozny ihned, tak by sa nic nemuselo zmenit, postupne by sa maximalne povolene nadcasy znizovali, to sa robilo aj doteraz, prakticky v Holandsku su az na pol ceste.

Napad: po zruseni zbytocnych povolani by sa veciam ako umele nechty ci svetriky pre psov mohli venovat nadsenci ako hobby a zaroven si tym privyrabat v ramci tych +20 hodin, citili by sa uzitocni, stastni, vyplnili by si cas, privyrobili...

Stale odo mna chcete aby som vypracoval studiu, aplikoval to do praxe, dal dokaz ze to nie je nemozne, ale nikto mi neodpovedal, ako je mozne toto:
Dreamer napísal:V minulom storoci pred vyraznym nastupom strojov a robotov 1 clovek dokazal uzivit 3 ludi, teda seba, dieta, dochodcu, bolo to teda vyvazene.

Dnes vdaka strojom dokaze 1 clovek uzivit 120 ludi, no pracujeme stale cele dni a napriek tomu nie je dostatok na dochodky, kde je chyba?

Ano, pracujeme celkovo o par hodin menej a je viac dochodcov, ale aj tak je to 40x viac, no mame aj vyssie naroky a pod., tak to znizme na stvrtinu, potom by sme teoreticky mohli pracovat 10x kratsie, ak to bolo v minulom storoci 12 hodin x 7 (aj ked prehanam) = 84 hodin tyzdenne, 10x menej to je 8,4 hodin tyzdenne, to nie je ani polovica, ale prakticky patina!
"Množstvo zdrojov a množstvo práce, ktoré na to potrebujeme, je celkom malé. Odhadujem, že v súčasnosti menej než jedno precento."
jackb napísal:vies mi dat minutaz toho jedneho percenta, nech si to vypocujem v celkom kontexte?
Nasiel som prepisany citat z povodneho clanku:

"If you really think about the things that you need to make yourself happy—housing, security, opportunities for your kids—anthropologists have been identifying these things. It's not that hard for us to provide those things," he said. "The amount of resources we need to do that, the amount of work that actually needs to go into that is pretty small. I'm guessing less than 1% at the moment.

So the idea that everyone needs to work frantically to meet people's needs is just not true."

Prakticky riesia to iste co som pisal vyssie, teda ze nevyhnutnej prace po nastupe strojov a robotov je ovela menej ako polovica, no ludia potrebuju nieco robit a citit sa uzitocni, tak nepracujme namiesto 40 hodin 1 hodinu, ale 20 hodin - aj ked doslova tak to nebolo povedane, mne to tak prislo, aj ked ty tam urcite najdes nieco ako to spochybnit, niekedy mam pocit, ze len o to ti ide, sorry ak sa mylim, skus sa nad tym zamysliet, myslim ze cele to zacina niekde tu:

Okrem toho ta prva cast o ktorej som pisal sa riesila v tom dokumente, nie so vsetkym tam suhlasim a prakticky hlavna tema je tam UBI / NZP, ale zakladna myslienka zjednodusovani danoveho systemu a riesenie robotizacie a pod. ma s touto temou vela spolocneho, tak ten odkaz dam aj sem. Je zaujimave ze sa tam spominaju cisla ako 1 a 120, to ma velmi blizko tomu spominanemu "menej ako 1%", nahoda?

beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal:Stale odo mna chcete aby som vypracoval studiu, aplikoval to do praxe, dal dokaz ze to nie je nemozne, ale nikto mi neodpovedal, ako je mozne toto:
je to jednoduché, stačí sa nad tým zamyslieť - množstvo práce neustále stupa

Porovnaj si množstvo ľudí pracujúcich pred 100 rokmi v poľnohospodárstve, v priemysle a v službách, potom to porovnaj s aktuálnou realitou

Na drvivú väčšinu svojich otázok by si dostal odpoveď, keby si čítal sekciu politika, takmer všetko sa tam už preberalo a ďalej preberá, napríklad aktuálny korešpondenčný seminár medzi hughitom a javatarom
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Netreba štúdiu. Stačí mi názorne vysvetliť, ako by si vykryl 24h prevádzku v nemocnici, či drobnú kaviareň.

Jedným z tvojich riešení je kaviareň a obchod mimo špičky zavrieť... Nemocnicu ale takto nezavrieš.

Viem si predstaviť pár činností, kde je kratší pracovný čas možný, sám to teraz tak mám, pracujem 5-6 hodín denne.

Ale je plno profesií, resp služieb, kde si to predstaviť neviem.

Poďme na tú nemocnicu. Dnes ti 24h pokryjú dve sestry s 12h službou. Pri 4h pracovnom čase budeš potrebovať tých sestier 6. Kto to zaplatí a kde ich vezmeš?

Zaplatí to daň zo strojov a ľudí presunieš z inej práce? Napríklad toho čo vyrába zbytočné psie oblečky prekvalifikuješ na sestru?

Začínaš mať rétoriku ako hughito, s tou koženou sedačkou...

Tvoj raj sa zmení na totalitu v duchu hesla "povaleči z kaváren, do polí a továren..."
beardie
Redeemer
Redeemer

Mne minule odpísal, ze vyhadze polku úradníkov ;-)
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal:ty tam urcite najdes nieco ako to spochybnit, niekedy mam pocit, ze len o to ti ide,
to je ale podstata akejkolvek diskusie, no nie :)
len vdaka spochybneniu sme od zaciatku dostali ku tomu, ze mexicky miliardar nemal marxisticke napady, prave naopak: chcel 36 hodinovy pracovny tyzden (12x3), odchod do dochodku v 75 a uz videl, ako sa este viac penazi hrnie do zabavneho priemyslu.
Dreamer napísal:Holandsku su az na pol ceste
skoda, ze moji kamrati tam zijuci nie. musel som cakat hodiny, kym skoncia v praci a potom sa v zapche dostanu na miesto stretnutia :smt017
alebo len banky, telekomunikacne a ropne spolocnosti su pozadu. kto vie.

no a ku 1%: ono to pokracuje: ale vela ludi je nespokojnych, ked nemaju co robit. preto sa musia citit chceni a potrebni a mat na praci nieco produktivne.
takze sme opat pri tom, ze sice 1% prace uz zabezpecuje antropologmi dane tri zakladne potreby, ale stale to nestaci na to, aby boli ludia spokojni, lebo ked nebudu robit nieco produktivne, tak sa budu citit nepotrebni, nechceni, zbytocni.

to 1:40 dlhe video si pustim, ked budem mat v praci cast, tak si to pustimv praci a okomentujem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb

Preco riesis toho miliardara a tu potrebu ludi citit sa potrebni, ked sme to uz davno vyriesili, ved by pracovali polovicu a mohli by tu druhu stale pracovat ak by mali potrebu - prave tie nie nevyhnutne prace alebo rodina alebo konicky, sport, cokolvek, mal by kazdy na vyber a nikto by sa necitil nepotrebne, ak ano, tak by si zobral nadcasy v aktualnej alebo druhej praci.

K Holandsku, napisal som ze su na pol ceste a ty tu riesis par jednotlivcov.

Banky, telekomunikacne a ropne spolocnosti - to bol sarkazmus? Prave banky som spominal, ze naklady na online banku su niekolko percent, kamenne banky a telekomunikacne spolocnosti su prakticky zbytocne, mozu zvysit ceny, polovicu pobociek zavriet a ludia sa presunu online alebo si priplatia, uz aj problemy dokaze riesit AI, to spominali myslim aj v tom rozhovore, ze Google na tom pracuje. Ropa je na samostatnu diskusiu, nechcem to otvarat tu.

Sestry chybaju kvoli nizkej mzde, odisli do zahranicia alebo otrocit za pas, lebo tam zarobia viac, netreba hned nove, mohli by sa vratit, navyse uz dnes vela prace sestier nahradzaju nejaki pomocnici, tych by nebolo tak tazke vyskolit - ak by ludia pracovali polovicu, tak by bolo aj menej chorych.
beardie napísal:je to jednoduché, stačí sa nad tým zamyslieť - množstvo práce neustále stupa
Je to ale z velkej casti praca zbytocna.

Na to 1% som stale normalne odpovede nedostal. Spytam sa ale ina...

Kolko podla vas je nevyhnutnej* ludskej prace?

* myslim na potraviny, hygienu, bezpecnost, zdravotnictvo, skolstvo

Ostatne veci by stacili v polovicnej miere alebo mensej, napr. mobil kazde 3-4 roky a nie 1-2, telka a rozne ine spotrebice tiez, rovnako oblecenie.

Rozne "premiove" sluzby je mozne tiez zredukovat, bud zvysenim cien, alebo osobny trener, aj tak sa musia cviky opakovat, tak by mohol obsluzit 2 ludi, akykolvek osobny poradca v comkolvek by urcite najsiel 2 a viac ludi s podobnymi potrebami.

K tym potravinam, pripominam ze asi polovica sa vyhadzuje, takze omtimalizovat cely retazec, zvysit mierne ceny, zrusit 2+1, XXL akcie a ludia sa naucia kupovat menej, len to co potrebuju.

Este som zabudol na jednu velku ciernu dieru nadmernej prace - reklamy, marketing, spam, nevyziadane telefonaty. Len pri reklame plati to iste co pri potravinach, akcie, nikto nepotrebuje v takej miere, ale viac=akcia, menej sa neoplati, tak su vsade bilbordy, letaky, plagaty... Polovica lepsie mierenej reklamy by bola dostatocna, lacnejsia a este ucinnejsia.

Tak je to so vsetkym, navyse polovicny pocet zamestnancov a presun velkej casti do online sfery by znamenaj aj menej vozidiel na cestach, opat by sa usetrilo na udrzbe ciest, menej nehod, menej zdravotnickych ukonov, menej prace pre poistovne, menej potrebnych dopravnych rieseni, menej kancelarii, menej udrzbovych prac v nich, menej vratnikov, SBS, auta na 2 dni by sa tak neoplatili, uz dnes predpovedaju ze vacsina aut sa bude prenajimat, na dlhsie vzdialenost posluzi lietadlo, vlak, alebo prenajate auto, len to by usetrilo na Slovensku podstatnu cast prace.
jackb
Redeemer
Redeemer

TWL, ved sa stale tocime okolo videa chlapov z google a "1%", ktore pokracuje tym, ze ludia maju potrebu citi, ze ich niekto potrebuje. ryby nepotrebuju byt lovene, filmy nepotrebuje byt pite, film v kine nepotrebuje byt pozerany.

Mexicana som opat spomenul cisto ako priklad toho, ako diskusii prospieva vyhrabat dovod na oponovanie. Keby som sa toho nechytil a nenasiel, ze povedal nieco ine, ako to co sa tu predlozilo ako dogma, tak tu vsetci pisu, ze s tym suhlasia. A Hugo, aj ked ma necita, by nadalej blacal, ze to bol ciel uz otrokov pri stavbe pyramid, ktori si zakladali podzemne odbory.

naopak, tie tri firmy boli priklad Holandska, kde predkladas ako dogmu, ze tam uz polovica ludi robi len 20 hodin. bol som na navsteve Amsterdamu len jediny pracovny den, no aj tak som musel cakat kym skoncia v praci relativne neskoro vecer. ale som ochotny pripustit, ze tychto troch druhov firiem sa to netyka, alebo dokonca len moji traja kamarati maju jednoducho smolu.

ku rieseniu problemov v telekomunikacii pomocou AI. to sa z chuti smejem, kedze aj riesenie problemov s telekomunikaciou je moj denny chlebik. nabuduce napisem do reportu: "opytajte sa AI, preco ta stvrt nema signal a nechajte ma pozerat videa na YT".
aj o rope a hlavne aky ma dopad na sluzby a cele zazemie sa mozme porozpravat. to som sledoval z prveho radu.

ale ide ti karta: ludia nebudu robit, tak budu zdravsi :D aj tie sestry, ktore este robia sa potesia z toho, ked bude este viac sanitarov, ktori v skole nemali ani len biolu a nie to aspon zaklady anatky a psychoterapie.

zrusit XXL, alebo 2+1 akcie.. a to este mam stihat chodit kazdy den do obchodu? uz ale :sly:
ze ludia su blbp, necitaju best before, alebo nevedia ako skladovat potraviny neznamena, ze niekto bude obmedzovat ludi, ktori vedia.

no a na zaver online sfera. to by si musel tymi robotom a AI riesiacim problemy v telekomunikacii rapidne upgradnut infrastrukturu. dnes, ked ludia okolo 5pm pridu domov, zapnu telky tak net klaka. ty chces, aby skoro vsetci robili z domu. aj posielanie cisto textoveho mailu bude trvat relativne dlho. a vyskusaj si pracu z domu tak na polroka v kuse a uvidis ako sa budes citit, ked sa zobudis a uz budes v kancelarii. "to je len paradicka".
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

jackb - je neskoro tak strucnejsie...

"1%" znamena len nevyhnutnu pracu, neznamena to ze vsetka nie nevyhnutna ma byt zrusena.

Za Mexicana som sa ospravedlnil, napriek tomu to stale otvaras, ten z Google spominal tu polovicu, aj ked to spochybnujes a tym som si bol isty, takze cela teba kvoli Mexicanovi nepada

Tri firmy z Holandska som prave vysvetlil, to ze to tam este nezmenili neznamena ze to nejde, ale prilezitost na dalsie vyrazne skratenie pracovnej doby kedze prave tam su velke rezervy. Este k bankam, aj kamenne uz maju online a mobile banking a stale viac ludi to pouziva.

Telekomunikacie, ved nechcem nahradit 100% ludskej sily, na minimalne polovicu AI a obycajne FAQ bude stacit.

Ropu som nechcel riesit, teraz len okrajovo, redukcia plastov, planovaneho a psychologickeho zastaravania, aj co sa tyka oblecenie, priamo aj nepriamo - preprava atd.
ludia nebudu robit, tak budu zdravsi
Za tym si stojim, aj ked si pekne prekrutil moje slova, budu robit polovicu, nie nerobit, mnoho manualne pracujucich maju choroby z povolania, aj pri nemanualnych su psychologicke problemy a nie len tie, taky karpalny tunel, problemy s chrbticou a pod.
zrusit XXL, alebo 2+1 akcie..
Ano, toto je zlo ktore treba zrusit, bolo dokazane ze je to nekala praktika a ma za nasledok plytvanie potravinami, nikto sa nebude obmedzovat, proste si kupis 3 za cenu 3, ak chcu akciu, nech daju na kus.

Online sfera neznamena, ze vsetka praca sa presunie domov, ale mnoho kamennych predajni, ci pobociek sa presunie online, zakaznik stale dostane co potrebuje a este skor, z pohodlia domu alebo kdekolvek zo smartphonu, toto sa zacalo uz davno.
baldorex
Addict
Addict

Dreamer napísal:
Tak je to so vsetkym, navyse polovicny pocet zamestnancov a presun velkej casti do online sfery by znamenaj aj menej vozidiel na cestach, opat by sa usetrilo na udrzbe ciest, menej nehod, menej zdravotnickych ukonov, menej prace pre poistovne, menej potrebnych dopravnych rieseni, menej kancelarii, menej udrzbovych prac v nich, menej vratnikov, SBS, auta na 2 dni by sa tak neoplatili, uz dnes predpovedaju ze vacsina aut sa bude prenajimat, na dlhsie vzdialenost posluzi lietadlo, vlak, alebo prenajate auto, len to by usetrilo na Slovensku podstatnu cast prace.
Ty by si vlastne vyriešil všetky problémy sveta.
Len by si potreboval vlastnú diktatúru aby si ľuďom X vecí zakázal. Nakoniec by Severná Kórea bola raj oproti tvojmu svetu...
beardie
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal:Je to ale z velkej casti praca zbytocna.
z velkej casti naozaj nie je, pretoze keby ju nebolo treba, tak by nebola vykonavana
vo vacsine rozvinuteho sveta mas kapitalizmus, ktory je velmi efektivny, ak by tu pracu nebolo treba, ver mi, nebola by

ak narazas na to, ze sa vyrabaju nezmyselne vyrobky, zase, to je problem konzumu
ak ludia nieco chcu, tak si to kupia a je potrebne to vyrobit
neviem ako ty, ale ja nechcem zit na stromoch alebo v jaskyni
aj pre moje pohodlie je potrebne, aby existovali vyrobky, ktore mi zivot sprijemnuju
Ostatne veci by stacili v polovicnej miere alebo mensej, napr. mobil kazde 3-4 roky a nie 1-2, telka a rozne ine spotrebice tiez, rovnako oblecenie.
toto je problem spolocnosti, ktorej si sucastou
vypisoval si tu, ze ludia si kupuju novy mobil kazdy rok, novu telku kazde dva, desiatky parov topanok, stovky triciek, atd
ak mas takychto kamaratov, tak ich zmen, ak si taky ty, tak zmen seba
moje okolie takymto spotrebnym obzerstvom netrpi
K tym potravinam, pripominam ze asi polovica sa vyhadzuje, takze omtimalizovat cely retazec, zvysit mierne ceny, zrusit 2+1, XXL akcie a ludia sa naucia kupovat menej, len to co potrebuju.
zase zakazy a prikazy...
ten retazec je optimalizovany, len ludia su blbi a kupuju veci, ktore nevyuziju, cim sami seba pripravuju o peniaze, ak ich nevrazia do 2+1 balenia dzusov, vrazia ich do niecoho ineho, tomu sa nevyhnes
Polovica lepsie mierenej reklamy by bola dostatocna, lacnejsia a este ucinnejsia.
ako to budes kontrolovat, zriadis komisiu, ktora bude sledovat vsetku reklamu a kazdu druhu zakaze?
Tak je to so vsetkym, navyse polovicny pocet zamestnancov a presun velkej casti do online sfery
ludia potrebuju socialny kontakt, takze vdaka tvojmu navrhu by mali ine psychicke problemy, tym by si to ozaj nevyriesil
okrem toho, presun do online sveta sa deje automaticky

ako pisal baldorex alebo kto vyssie, ak si myslis, ze zmenit svet je take jednoduche, zacni od seba

aby som to zhrnul, vsetko vidis velmi optimisticky, ale nerealne
baldorex
Addict
Addict

Poďme na tú nemocnicu. Dnes ti 24h pokryjú dve sestry s 12h službou. Pri 4h pracovnom čase budeš potrebovať tých sestier 6. Kto to zaplatí a kde ich vezmeš?
Dreamer napísal:
Sestry chybaju kvoli nizkej mzde, odisli do zahranicia alebo otrocit za pas, lebo tam zarobia viac, netreba hned nove, mohli by sa vratit, navyse uz dnes vela prace sestier nahradzaju nejaki pomocnici, tych by nebolo tak tazke vyskolit - ak by ludia pracovali polovicu, tak by bolo aj menej chorych.
Chlapče popletený, otázka znela inak. Dostanem odpoveď?
Kto zaplatí minimálne 3 násobný nárast mzdových nákladov?
jackb
Redeemer
Redeemer

Dreamer, Mexicana som neotvoril. len som ho spomenul ako priklad toho, preco je v diskusii nutne "najst nieco co sa da spochybnit".
Chlapi z google nehovoria o polovici, ale o 4 dnoch.

Tym, ze banky maju moblie banking, alebo rovno terminal, kde vlozis prachy, pospravujes seky a neviem co vsetko, tak to znamena, ze uz nikto v banke nemoze pracovat, alebo co sa tym snazis povedat? dokonca aj pri tych terminaloch musi stat clovek, lebo klient banky nemusi byt ochotny cakat pred prepazkou, no zaroven nemusi mat skusenosti s technologiami. alebo len potrebuje poradit, ci nerozumie jazyku.

Vyuzitie ludskej pracovnej sily v Oil and Gas nekonci zatvorenim kohutika.

Aj v nemocnici, v ktorej maju robotizovane upratovanie a plne automatizovanu lekaren (https://en.wikipedia.org/wiki/Forth_Val ... l#Robotics) pracuju upratovacky, sestricky na prijme a podobne. len ono ked prides na urgent, tak nie vzdy sa ti napriklad da pisa na touch screen, alebo si pokecat s hlasovym asistenom a uz vobec nevies objektivne zhodnotit stav, v akom si. a ver mi, ze cim menej casu budu ludia travit mimo pracovisk, ktore musia mat Health and Safety standardy, tym viac ludi bude do nemocnic pribudat. bude viac cas na opitie sa a zranenia tym sposobene, alebo na rybarske haciky v prstoch, ci porezane prsty modelarskymi skalpelmi, priutopenia sa, dopravne nehody,...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Dreamer napísal:Napad: po zruseni zbytocnych povolani by sa veciam ako umele nechty ci svetriky pre psov mohli venovat nadsenci ako hobby a zaroven si tym privyrabat v ramci tych +20 hodin, citili by sa uzitocni, stastni, vyplnili by si cas, privyrobili...
takze ty by si chcel este aj ludom prikazovat co mozu robit a co robit nemozu???
toto je presne ten princip ze furt len nieco zakazujem a prikazujem a ked to nefunguje tak to vyriesim dalsimi zakazmi a prikazmi.

pokial si chce pipka otvorit manikuru pre psov (ale iba pre civavy a pudlov, ine rasy nie) tak je to absolutne jej vec a ty sa do toho nemas co starat. pokial na take nieco je na trhu dopyt tak bude fungovat, pokial nie, skrachuje.
ale preco ty mas pocit ze vies rozhodnut ktore povolanie je "zbytocne" a ktore nie, tomu fakt nerozumiem.
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

socialism intensifies
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To bol naozaj zlý príklad s tými psami a manikúrou, čo zvolil Dreamer. Každopádne, určite existuje časť pracovných pozícií, o ktorých som aj posielal článok vyššie: bullshit jobs.

Graber túto tému dokonca rozpracoval do knihy, viď.:

Bullshit Jobs: A Theory is a 2018 book by anthropologist David Graeber that argues the existence and societal harm of meaningless jobs.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit_Jobs
baldorex
Addict
Addict

A čo tak ešte bullshit študijné odbory s mizerným uplatnením v praxi... Ako napríklad tvoj :).
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal:ak ludia nieco chcu, tak si to kupia a je potrebne to vyrobit
V jednej vete je to vysvetlenie, chciet neznamena potrebovat, navyse aj to chciet sa da spochybnit, uz teraz ked sa zacinaju kampane proti plastovym poharom a slamkam, tak ich zacinaju ludia odmietat, aj ked si mysleli ze to chcu, zistuju ze to nepotrebuju.
neviem ako ty, ale ja nechcem zit na stromoch alebo v jaskyni
Tak som zabudol spomenut byvanie, samozrejme som myslel bezny standard.

Spotreba, akcie 2+1 a pod., to je vsetko sucastou planovaneho a psychologickeho zastaravania, ktore ludi nutia priamo ci nepriamo spotrebovat viac ako potrebuju, kedze pracuju tak dlho, tak nemaju cas sa nad tym zamysliet, to je ale na inu temu, aj ked prave viac casu by to ciastocne riesilo.

Reklamy a kontrola, tak riesi sa to uz teraz, zakazy existuju, len su zle nastavene, na historickych budovach, blizko dialnic sa zakazuju, ak by sa vyhradilo menej miesta, alebo zvysila dan z reklam, tak by sa to dalo lahsie redukovat a obmedzit tie neumerne akcie, kedy sa menej reklam vobec neoplati, taktiez sa daju reklamy odpisovat z dane, takze ich maju velke firmy prakticky zadarmo, preto je ich tak vela. Nakoniec by pre male firmy boli reklamy lacnejsie a velke by mali mozno aj limit, ako pri volbach, tak to nikomu nevadi, ochranuje sa volic a kandidati, ale ked reklamy oblbuju celu spolocnost, to nikomu nevadi.
ludia potrebuju socialny kontakt, takze vdaka tvojmu navrhu by mali ine psychicke problemy
Ak by mali viac casu na rodinu, priatelov, cestovanie, tak by nestratili socialny kontakt - a tie veci by vybavili na mobile popri grilovacke s priatelmi, alebo v kaviarni, zabranit niekomu zostat doma mimo spolocnost sa zabranit neda, mnoho ludi tak zije a myslim ze je to urcita porucha, v Japonsku ci niekde v Azii je to alarmujuci pocet ludi.

baldorex
Kto zaplatí minimálne 3 násobný nárast mzdových nákladov?
Dane zo strojov, miliardarske dane, zjednodusenie danoveho systemu a pod., o vsetkom som pisal.

jackb

Banky sa spominali v dokumente, je to asi 5% co potrebuje online banka oproti kamennej, polovica neznamena ze vsetci zamestnanci zmiznu, mohli by sa vytvorit nove miesta, kde by ludom poradili bez ohladu na banku, bolo by to efektivnejsie.

aacid

Ten priklad s manikurou a psami si nepochopil a stale ma len obvinujete ze chcem prikazovat a zakazovat, ved to si moze robit aj ako hlavny uvazok, ale ked teraz robi za pasom a ta manikura by ju bavila, tak by za pasom bola polovicu a druhu by robila tu manikuru napr., tak som to myslel, nechcem ziadne povolania ani podnikanie zakazovat.

Toto este dovysvetlim, stale riesit zakazy, prikazy, ale predstavte si, ze tie nevyhnutne prace by tvorili zaklad, kazdy by mal zaklad, druha polovica by bola dobrovolna, takze ak by bol dopyt po comkolvek, na jednej strane budu ludia potrebovat viac penazi, tak si zoberu nadcasy a na druhej strane dane pozicie vzniknu, resp. sa udrzia.

Urcite ale nie je cela ta druha polovica nie nevyhnutnej prace len nadstandard, ale vazne zbytocna praca, takze by sa vacsina vosla do tej prvej polovice a tu druhu by pokrylo minimum.
baldorex
Addict
Addict

Dreamer napísal:.

baldorex

Dane zo strojov, miliardarske dane, zjednodusenie danoveho systemu a pod., o vsetkom som pisal.
Písal ale nevysvetlil.

Čiže daň zo strojov bude musieť živiť nielen "vyradených" robotníkov tovární, ale aj trojnásobný nárast ľudí v iných odvetviach. Urobiť daňové peklo šikovným a bohatým, veď prečo ich nenávidieť...

Tvoj scenár bude mať za následok enormné zvýšenie cien aj základného tovaru, jeho nedostatok...v podstate chudoba pre každého, útechou bude že nikto nezomrie od hladu... Tento režim sme tu mali 40 rokov, tiež boli na začiatku sladké budovateľské reči a ako sme napokon všetci túžili po západe....
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vysvetlil som to ciastocne, aj to, ako to spravit spravidlivejsie, drobni podnikatelia by mali dan odpustenu, stredni zaklad a nadnarodne miliardove firmy vyssiu. Kedze stroje vykonavaju takmer vsetku pracu v polnohospodarstve, kde v minulom storoci bolo zamestnanych 90% ludi, tak by to urcite stacilo - a nie vsade by bolo potrebne strojnasobnit stavy ludi, naopak.

Mierny narast cien ano, ale nie take katastroficke scenare ako spominal, vobec nie navrat do minulosti, to je nezmysel, vysvetloval som toho vela vyssie aj v inych temach. Napr. dovazat pravidelne milion druhov exotickeho ovocia a ineho tovaru cez polovicu zemegule nie je potrebne a nikto si to nekupuje kazdy den.

Mame dnes lacnu elektroniku, takmer zadarmo, ale minimum casu - ak bude narast cien danou za dlhsi volny cas, rad tu cenu zaplatim.
Napísať odpoveď